Prowadzę kursy cały rok, zimą w Polsce również. Mam wiele kursantek, co roku jakieś Panie w styczniu czy lutym kończą kursy OWD w polskich akwenach. Oczywiście że jest zimno a nawet bardzo zimno, ale nie ma tragedii. Dziewczyny nurkują w piankach, trochę marzną ale wszystko jest dla ludzi. Nurkowanie w Polsce w zimie to już sport ekstremalny, ale wykonalny nawet na początku. Zdziwiła byś się jak wiele kobiet-nurków zaczynało w ten właśnie sposób.
Oczywiście można zrobić kurs podstawowy wzbogacony o specjalizację nurkowania w suchym skafandrze i wody otwarte robić już w komforcie termicznym jaki Suchacz zapewnia, to trochę inna bajka ale może właśnie dla ciebie. W Szwecji bardzo dużo szkół szkoli właśnie w ten sposób.
Wysłany: 23-12-2008, 19:35
Nie rozumiem jednego większośc ludzi i tak niura w sucharach, a robicie wrazenie jakby niuranie w zime to coś nie z tej ziemi dla mnie pogoda jest zawsze jedna NURKOWA!!
Wysłany: 24-12-2008, 00:54
Dzięki! Znaczy da się przeżyć. W sumie wolę jak jest za zimno, a nie za ciepło. Moje pierwsze nurkowanie było w wodzie obrzydliwie gorącej, tak więc to będzie jakaś miła, mam nadzieję, odmiana.
Aby było konsekwentnie: przegrzanie U nas dochodzi retencja CO2, stres itp.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 24-12-2008, 18:09, w całości zmieniany 1 raz
Zibi72 [Usunięty]
Wysłany: 27-12-2008, 13:29 Re: nurkowanie zimą w Polsce
jo. napisał/a:
Co sądzicie o nurkowaniu zimą w polskich jeziorach? Mam na myśli szkolenie dla początkujących? Nie chcę czekać aż do lata, bo za bardzo mnie wciągnęło, a chyba lepiej uczyć się w trudniejszych warunkach?
jo.
Po 20 minutach bedziesz juz miala dość (jesli bedziesz w piance)...jedyne o czym bedziesz myslala to wypieprzac z wody )...proponuje na basenie, jesli masz gdzies w okolicy basen ktory ma 4-5m glebokosci w zupelnosci wystarczy do doskonalenia techniki plywalnosci.
Lub jak proponuje kolega Konrad Egipt, Meksyk lub inne Karaiby .
Wysłany: 28-01-2009, 17:53
wiem, że całoroczna baza nurkowa Diving Baltic jest w Jastarni. Sam od czasu do czasu korzystam z tej bazy aby zanurkować zimą, co do kursów to zajrzyj na ich stronkę www.divingbaltic.pl
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 28-01-2009, 20:36
Wiesz co Leon... od godziny 15 napisałeś trzy posty i w każdym reklamujesz pewną bazę w Jastarni. Dziwne trochę nie uważasz , jak.... te 30m widoczności na Grożnym.
Dział komercja-reklama jest trochę niżej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko