Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Dylematy w zakupie automatu Scubatech
Autor Wiadomość
oxychaker 

Stopień: mam
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-01-2009, 11:10   

Tomasz Zabierek napisał/a:
i zawsze kupowac takie II stopnie, ktore maja obie regulacje. Obojetnie czy Apeks czy STECH
KMB zrezygnowało z regulacji efektu Venturiego. Nurkując z kimś, przestawiam jedynie docisk grzybka zaworu przy podawaniu AO. Pozostaje wysokie sprzężenie na efekcie Venturiego, a AO się nie wzbudza.

malinowy 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-01-2009, 17:30   

To takie moje 3 grosze do pokretel Apeksa :) Jesli ktos kupuje AO nie warto oszczedzac tych 100 PLN i zawsze kupowac takie II stopnie, ktore maja obie regulacje. Obojetnie czy Apeks czy STECH :)
Jasne,tylko różnica cenowa jest znacznie większa:DS4/ATX40-650zł, DS4/XTX40-1050zł, DS4/XTX50-1250zł.Może optymalne byłoby dokupienie puszkiXTX50 do DS4/ATX40?

Beeker 
Moderator Grupy

Stopień: D-Diver
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 22-01-2009, 19:27   

albo mamy bardzo podatny na zamarzanie II stopien (wykrecona sruba) albo mamy "ciężko" podajacy II stopien (sruba wkrecona).

albo do wyboru stado ustawień pośrednich (czyt: nieskrajnych) IMHO zupełnie wystarczających do uniknięcia obu nieprzyjemnych sytuacji ...

nie warto oszczedzac tych 100 PLN i zawsze kupowac takie II stopnie, ktore maja obie regulacje

wszystkie IIst których używam mają obie :D , ale i tak zazwyczaj odkręcone - jeszcze nic mi nie zamarzło, ale pewnie wszystko przede mną :bee;

tomi-n 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-01-2009, 03:11   

Witam! Sorki że wejde w slowo! Nie wiem czy warto zaczynac nowy wątek więc zapytam wprost:
malinowy napisał/a:
Może optymalne byłoby dokupienie puszkiXTX50 do DS4/ATX40?

To chyba dobre rozwiązanie prawda?
Również chcę kupić pierwszy automat, zdecydowanie APEKS XTX50\DS4 tylko czy warto płacić za oktopusa XTX40 czy lepszy bedzie ATX40?
Z tego co wyliczyłem to nawet ekonomicznie jest taniej.
Nurkował będe zdecydowanie w krajowych zimnych wodach.

Padre-Kris 

Stopień: P1- ale się rozwijam
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-01-2009, 10:39   

Z tego co juz wiem to najczęściej w sytuacji ekstremalnej partnur wyciągnie ci z paszczy twój automat zresztą na kursie uczono mnie, że podaję swój automat a sam przechodzę na octopus więc ? Resztę przemyśl sam!!!

malinowy 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-01-2009, 12:23   

Padre-Kris napisał/a:
na kursie uczono mnie, że podaję swój automat a sam przechodzę na octopus więc ? Resztę przemyśl sam!!!
Taak? Przy jakiej długości wężą przy podstawowym II stopniu? W tym wątku chodziło o optymalny zestaw w granicach 1kzł.Jasne,że każdy wyższy model będzie lepszy ale też i droższy,niestety.

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-01-2009, 12:44   

malinowy napisał/a:
Może optymalne byłoby dokupienie puszkiXTX50 do DS4/ATX40?

Ten zestaw mozesz porównywać cenowo ze ST RG5. W połączeniu z manometrem jest to wystarczająco dobre minimum. Jedyny minus tego to tak jak pisał Tomasz Zabierek istnieje mozliwość wzbudzania się octo, który z założenia jest ustawiony na "łatwe" podawanie. Tak było w moim ST. Możesz jednak pływać z Octo (Rg3x, ATX40) w paszczy a ten z regulacjami trzymać jako backup skręcony tak żeby sie nie wzbudzał. Jak musisz podać AO to niezaleznie od długości węża podajesz ten z paszczy np. Apeksa 40 a sobie bierzesz backup np. xtx50 i w zalezności od sytuacji odkręcasz regulacje.

neoart 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-01-2009, 21:27   

mam sam scubatecha r5 ice i nie narzekam. fakt, że korzystam z układu dwa razu I stopień rg1005ice i dwa razy II stopień r5ice i nie mam z nim problemów w zimnej jak i w ciepłej wodzie:)
Ostatnio zmieniony przez neoart 28-01-2009, 21:36, w całości zmieniany 1 raz  

marekhtk1 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-01-2009, 00:20   

Witam
Co do automatów Scubatecha to mam parę sztuk które używam. Produkt został dopuszczony do nurkowania i muszę powiedzieć że wcale nie są złymi automatami według mnie należy najpierw wypróbować te automaty a potem wyrażać o nich opinie. Osobiście używam apexa ( jako osobistych automatów ) ale tak jak wcześniej napisałem Scubatechy nie są złymi automatami głównym atutem jest ich cena! Jeśli chodzi o wybór automatu Apex czy Scubatech to nie każdego stać na zakup nowego automatu np. apexa. Zwłaszcza młodzi ludzie którzy zaczynają przygodę z nurkowaniem i którzy liczą na pomoc rodziców co do sfinansowania zakupu sprzętu.
Moje zdanie jest takie że osoba która zaczyna przygodę z nurkowaniem i na początek nie chce ładować dużych pieniędzy w zakup sprzętu w zupełności będzie zadowolona wybierając automat firmy Scubatech.

Beeker 
Moderator Grupy

Kraj:
Indonesia

Wysłany: 29-01-2009, 00:30   

marekhtk1 napisał/a:
Moje zdanie jest takie że osoba która zaczyna przygodę z nurkowaniem i na początek nie chce ładować dużych pieniędzy w zakup sprzętu w zupełności będzie zadowolona wybierając automat firmy Scubatech.

Tak. Zgoda.

Mój pierwszy, własny AO to był (używany) S-tech ... Polecił mi go jeden instruktor... Nawet udało mi się go sprzedać z zyskiem. :)

Od tamtej pory parę lat minęło - jeżdżę na A (2xDS4+TX100+TX40, 2xDST+2xXTX50+T20) i jak na razie jest OK ...

czego sobie i Państwu życzę

malinowy 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-01-2009, 01:05   

[quote="marekhtk1"]Witam
Scubatechy nie są złymi automatami głównym atutem jest ich cena! Jeśli chodzi o wybór automatu Apex czy Scubatech to nie każdego stać na zakup nowego automatu np. apexa.
Marku! Zestaw 2ATX40 + DS4 kosztuje 850zł,a zestaw Scubatecha(fakt,że najwyższy model) ponad tysiąc...

danielmichalak 

Stopień: Adv Rec.Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-01-2009, 22:06   

Więc tak wybrałem : APEKS DS4/XTX50 tylko teraz zastanawiam sie nad octopusem ATX40, XTX50 czy cos innego???
Oczywiście ma być dobrze i tanio! (wiem że takie rzeczy to tylko w Erze ale..)

Beeker 
Moderator Grupy

Kraj:
Indonesia

Wysłany: 31-01-2009, 22:35   

weź taki sam jak główny - jest OK

Padre-Kris 

Stopień: P1- ale się rozwijam
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2009, 09:01   

Sam II stopień XTX 50 można kupić za ok 500 zl a XTX 40 za niewiele mniej więc chyba nie ma się nad czym zastanawiać. Kupuj na beckup XTX50. Będzie OK

MiroXXL 

Stopień: radosny
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-02-2009, 01:14   

Generalnie kupiłbym Posejdona Cyklona 5000 używanego. Racja po kiego na 20 metrów i basen Apeks, na Scubatechu byłem na 58 metrach i działał, jak się przybrudził i zalezał to zauważyłem korozję w 2-im stopniu, na styku blaszki mebrany komory powietrznej i zaworu, wtedy też działał tylko żęził. Scubatech wystarczy w zupełności, octopus odpuść sobie, lepiej kup najtanszy drugi automat np. Orka za 330 pln, lub pozycz drugi automat, zbieraj kasę na drugi automat - może być Apeks.

szczyp_ior 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-02-2009, 13:12   

Witam!
Co myślicie na temat Posejdona Tritona? Bo coś niegdzie nie moge nic na ten temat znaleźć.
Znajomy nuras chce mi takowego sprezentować za coś koło 1000zł. Jest sens inwestować w coś takowego?
Czy może nowego, polecanego na tym forum, Apeksa?

Fakt jestem początkujący, kończę dopiero OWD, ale zajawiłęm się na nurkowanie więc raczej na owd nie skończę.

danielmichalak 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-02-2009, 21:51   

ok 1 i 2 stopień Apeksa XTX50 +DS4 kosztuje około 1050zł natomiast za octopusa XTX50 trzeba wydać około 860 zł???, skąd ta róznica, może jako octopus wybrać xtx40 za 450 zł??

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-02-2009, 22:00   

danielmichalak napisał/a:
ok 1 i 2 stopień Apeksa XTX50 +DS4 kosztuje około 1050zł natomiast za octopusa XTX50 trzeba wydać około 860 zł???, skąd ta róznica, może jako octopus wybrać xtx40 za 450 zł??

Gdzie znalazłes taka cene?
Zajrzyj tutaj
Razem wyjdzie ok. 1550 + manometr, wiec w sumie wiecej nic zestaw ST, ale mówi się trudno i żyje się dalej :P

danielmichalak 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-02-2009, 22:24   

Własnie tam XTX50 z DS4 1021zł, a octopus XTX50 tutaj za 860 zł
dlatego sie mocno zastanawiam??co z octopusem??
Ostatnio zmieniony przez danielmichalak 10-02-2009, 22:37, w całości zmieniany 7 razy  

Beeker 
Moderator Grupy

Kraj:
Indonesia

Wysłany: 10-02-2009, 23:53   

kup normalny drugi stopień w normalnym sklepie - nie musi być żółty za +40%

a najlepiej zestaw I+2xII - powinno być taniej niż na sztuki

skontaktuj się z Karolem Susickim - sprzedaje dużo i dobrze - żadnej ściemy
divezone.pl

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu