i zawsze kupowac takie II stopnie, ktore maja obie regulacje. Obojetnie czy Apeks czy STECH
KMB zrezygnowało z regulacji efektu Venturiego. Nurkując z kimś, przestawiam jedynie docisk grzybka zaworu przy podawaniu AO. Pozostaje wysokie sprzężenie na efekcie Venturiego, a AO się nie wzbudza.
To takie moje 3 grosze do pokretel Apeksa Jesli ktos kupuje AO nie warto oszczedzac tych 100 PLN i zawsze kupowac takie II stopnie, ktore maja obie regulacje. Obojetnie czy Apeks czy STECH
Jasne,tylko różnica cenowa jest znacznie większa:DS4/ATX40-650zł, DS4/XTX40-1050zł, DS4/XTX50-1250zł.Może optymalne byłoby dokupienie puszkiXTX50 do DS4/ATX40?
Witam! Sorki że wejde w slowo! Nie wiem czy warto zaczynac nowy wątek więc zapytam wprost:
malinowy napisał/a:
Może optymalne byłoby dokupienie puszkiXTX50 do DS4/ATX40?
To chyba dobre rozwiązanie prawda?
Również chcę kupić pierwszy automat, zdecydowanie APEKS XTX50\DS4 tylko czy warto płacić za oktopusa XTX40 czy lepszy bedzie ATX40?
Z tego co wyliczyłem to nawet ekonomicznie jest taniej.
Nurkował będe zdecydowanie w krajowych zimnych wodach.
Wysłany: 28-01-2009, 10:39
Z tego co juz wiem to najczęściej w sytuacji ekstremalnej partnur wyciągnie ci z paszczy twój automat zresztą na kursie uczono mnie, że podaję swój automat a sam przechodzę na octopus więc ? Resztę przemyśl sam!!!
na kursie uczono mnie, że podaję swój automat a sam przechodzę na octopus więc ? Resztę przemyśl sam!!!
Taak? Przy jakiej długości wężą przy podstawowym II stopniu? W tym wątku chodziło o optymalny zestaw w granicach 1kzł.Jasne,że każdy wyższy model będzie lepszy ale też i droższy,niestety.
Wysłany: 28-01-2009, 12:44
malinowy napisał/a:
Może optymalne byłoby dokupienie puszkiXTX50 do DS4/ATX40?
Ten zestaw mozesz porównywać cenowo ze ST RG5. W połączeniu z manometrem jest to wystarczająco dobre minimum. Jedyny minus tego to tak jak pisał Tomasz Zabierek istnieje mozliwość wzbudzania się octo, który z założenia jest ustawiony na "łatwe" podawanie. Tak było w moim ST. Możesz jednak pływać z Octo (Rg3x, ATX40) w paszczy a ten z regulacjami trzymać jako backup skręcony tak żeby sie nie wzbudzał. Jak musisz podać AO to niezaleznie od długości węża podajesz ten z paszczy np. Apeksa 40 a sobie bierzesz backup np. xtx50 i w zalezności od sytuacji odkręcasz regulacje.
mam sam scubatecha r5 ice i nie narzekam. fakt, że korzystam z układu dwa razu I stopień rg1005ice i dwa razy II stopień r5ice i nie mam z nim problemów w zimnej jak i w ciepłej wodzie:)
Ostatnio zmieniony przez neoart 28-01-2009, 21:36, w całości zmieniany 1 raz
Witam
Co do automatów Scubatecha to mam parę sztuk które używam. Produkt został dopuszczony do nurkowania i muszę powiedzieć że wcale nie są złymi automatami według mnie należy najpierw wypróbować te automaty a potem wyrażać o nich opinie. Osobiście używam apexa ( jako osobistych automatów ) ale tak jak wcześniej napisałem Scubatechy nie są złymi automatami głównym atutem jest ich cena! Jeśli chodzi o wybór automatu Apex czy Scubatech to nie każdego stać na zakup nowego automatu np. apexa. Zwłaszcza młodzi ludzie którzy zaczynają przygodę z nurkowaniem i którzy liczą na pomoc rodziców co do sfinansowania zakupu sprzętu.
Moje zdanie jest takie że osoba która zaczyna przygodę z nurkowaniem i na początek nie chce ładować dużych pieniędzy w zakup sprzętu w zupełności będzie zadowolona wybierając automat firmy Scubatech.
Moje zdanie jest takie że osoba która zaczyna przygodę z nurkowaniem i na początek nie chce ładować dużych pieniędzy w zakup sprzętu w zupełności będzie zadowolona wybierając automat firmy Scubatech.
Tak. Zgoda.
Mój pierwszy, własny AO to był (używany) S-tech ... Polecił mi go jeden instruktor... Nawet udało mi się go sprzedać z zyskiem.
Od tamtej pory parę lat minęło - jeżdżę na A (2xDS4+TX100+TX40, 2xDST+2xXTX50+T20) i jak na razie jest OK ...
[quote="marekhtk1"]Witam
Scubatechy nie są złymi automatami głównym atutem jest ich cena! Jeśli chodzi o wybór automatu Apex czy Scubatech to nie każdego stać na zakup nowego automatu np. apexa.
Marku! Zestaw 2ATX40 + DS4 kosztuje 850zł,a zestaw Scubatecha(fakt,że najwyższy model) ponad tysiąc...
Więc tak wybrałem : APEKS DS4/XTX50 tylko teraz zastanawiam sie nad octopusem ATX40, XTX50 czy cos innego???
Oczywiście ma być dobrze i tanio! (wiem że takie rzeczy to tylko w Erze ale..)
Wysłany: 10-02-2009, 01:14
Generalnie kupiłbym Posejdona Cyklona 5000 używanego. Racja po kiego na 20 metrów i basen Apeks, na Scubatechu byłem na 58 metrach i działał, jak się przybrudził i zalezał to zauważyłem korozję w 2-im stopniu, na styku blaszki mebrany komory powietrznej i zaworu, wtedy też działał tylko żęził. Scubatech wystarczy w zupełności, octopus odpuść sobie, lepiej kup najtanszy drugi automat np. Orka za 330 pln, lub pozycz drugi automat, zbieraj kasę na drugi automat - może być Apeks.
Wysłany: 10-02-2009, 13:12
Witam!
Co myślicie na temat Posejdona Tritona? Bo coś niegdzie nie moge nic na ten temat znaleźć.
Znajomy nuras chce mi takowego sprezentować za coś koło 1000zł. Jest sens inwestować w coś takowego?
Czy może nowego, polecanego na tym forum, Apeksa?
Fakt jestem początkujący, kończę dopiero OWD, ale zajawiłęm się na nurkowanie więc raczej na owd nie skończę.
ok 1 i 2 stopień Apeksa XTX50 +DS4 kosztuje około 1050zł natomiast za octopusa XTX50 trzeba wydać około 860 zł???, skąd ta róznica, może jako octopus wybrać xtx40 za 450 zł??
Wysłany: 10-02-2009, 22:00
danielmichalak napisał/a:
ok 1 i 2 stopień Apeksa XTX50 +DS4 kosztuje około 1050zł natomiast za octopusa XTX50 trzeba wydać około 860 zł???, skąd ta róznica, może jako octopus wybrać xtx40 za 450 zł??
Gdzie znalazłes taka cene?
Zajrzyj tutaj
Razem wyjdzie ok. 1550 + manometr, wiec w sumie wiecej nic zestaw ST, ale mówi się trudno i żyje się dalej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko