miał bardzo kiepsie zdanie o apeksach (lubia zamarzać)
w sobote bylem na podlodowym, temp. +3 ani apeks ani posejdon nie zamarzl. zamarzl scubapro. maresow niestety nie bylo... w czwartek temp. +1 (ale zatoka, wiec slonawa woda), rowniez i posejdon i apeks bez zarzutu. apeksa uzytkuje juz 2 zime, nie zamarzl jeszcze ani razu (widzialem 1 zamarzniecie tego automatu jak kumpel dostal porzadnej zadyszki ktorej nie mogl opanowac, co ciekawe posejdon cyklon 5000 wytrzymal i to ). o maresach natomiast nie mam bladego pojecia. ze stronki producenta wynika, ze Prestige 12S nie jest na zimne wody, ale nie wiem czy o ten Prestige Tobie chodzilo, w kazdym razie innego Prestige 12 na mares.com nie widze. Automat na zimne wody (< +10 st. C) powinien spelniac norme EN 250 o czym mozesz przeczytac na tym forum w niejednym watku. Wygoda ustnika sie nie kieruj - bez problemow wymienisz go w centrum za ok. ~20 zl na taki jaki Ci w paszczy lezy. Co innego ksztalt puszki - apeks ma wygodne oparcie na brode - jak dla mnie lezy o wiele wygodniej niz poseidon, chociaz chyba ciezej podaje. i chyba jednak konf. 2x ATX40 DS4, bedzie bardziej niezawodna niz xtx50 + octopus przy podobnych kosztach. pod warunkiem ze masz w co wkrecic oba pierwsze stopnie .
Wysłany: 13-01-2009, 17:23
Saper, jezeli glowym powodem wyboru pomiedzy tymi dwoma automatami jest cena to radzil bym Ci wybrac Apeksa.
Mares Prestige 12 (kiedzys nazywal sie mares MR12) to najtaniszy model automatu Maresa. Pierwszy stopien plastikowy a drugi stopien to nie balansowany membranowy. Na nurkowania w zimnej (czytaj Polskiej) wodzie raczej bym go nie polecal.
Jezeli juz interesuje Cie Mares to radzil by abys wybral np. Abyss. Drugi stopien jest caly metalowy i raczej nie do zajechania, ale przez to jest tez cierzszy niz np ATX50 apeksa.
Pare lat temu Mares zmienil wyglad drugiego stopnia (MR22). W porownaniu z moim starym Abyssem ubylo w nim dosc sporo metalu. Nie umiem Ci powiedziec jaki ma to wplyw na prace automatu czy jego wrazliwosc na zamarzanie. Ale wyglada to dosc hmmm.... tandetnie. Jezeli mial bym wybierac to zdecydowal bym sie na MR42 jako drugi stopien.
Moj Abyss sluzyl mi 10 lat bez zadnych problemow. Od zeszlego roku przesiadlem sie na Scubapro MK17/G250V a Abyss znalazl nowego wlasciciela i dalej sprawuje sie bez problemowo.
Co do wad Maresa, to napewno jedna z uperdliwosci tej konstrukcji jest nie standardowy waz (tzn. 1/2"). Swego czsu Maresy cierpaily tez na dosc szybko zuzywjace sie gniazda wysokiego cisnienia. W porownaniu do apekasa koszt tej czesci jest stosunkowo wysoki. Drugi stopien nie ma regulacji docisku. Mi to nigdy nie przeszkadzalo ale niektorzy lubia krecic wszelkiej masci galkami i dzwigniami.
Na koniec, cana. Abyss nie nalezy do tanich automatow w tej cenie znajdziesz produkty Aqualunga/Apeksa, Scubapro a czsami nawet Poseidona.
Powodzenia
Ostatnio zmieniony przez WolfEeel 13-01-2009, 17:26, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 13-01-2009, 19:41
potwierdzam słowa kolegi Wolfa mój Abyss ma około 15 lat , nigdy mnie nie zawiódł , kilka lat temu na pod lodowym nurkowaniu razem z kolegą poddaliśmy testowi mojego Abysa i jego Apeksa , polegało to na przytrzymaniu stałego wydatku na gł. około 4-5 m , jak pamiętam stały wydatek pojawił się w obu automatach po ponad 10 sek , zaczynaliśmy od 3 ,6 ,9 s Jestem do niego bardzo przyzwyczajony, choć widać już na nim ślady użytkowania po tylu latach .
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-01-2009, 22:32
WolfEeel napisał/a:
Tom nie lap mnie za slowka. Chyba wiesz o co mi chodzilo.
Nie łapię ni nie próbuję być złośliwy. Twoja wypowiedź może zostać zrozumiana jako całkowity brak takiej regulacji a to nie prawda. Maresy można we własnym zakresie podregulować, tylko trzeba wiedzieć jak. Kolega pytający zapewne nie wie. Ja natomiast jestem zwolennikiem Apeksa mimo, iż posiadam wciąż jednego Maresa i to "totalny dół" bo Axis+R2 (tłokowy). Podkreślam, że ten Mares nigdy nie zawiódł ani mnie ani poprzedniej właścicielki. Ale Apeksy też mnie nigdy nie zawiodły (DS4, TEK3, TX40) mimo znacznie intensywniejszej eksploatacji.
Według mnie w nowoczesnych automatach niezawodność przestała być problemem.
Jakość pracy jest do wyregulowania oraz przyzwyczajenia.
Ja wybieram pod kątem układu portów w pierwszym stopniu, szerokości kierownicy wydechu, dostępności i ceny serwisu, izolacji środowiskowej powietrznej a nie cieczowej i takie tam inne...
Wysłany: 13-01-2009, 23:38
TomS napisał/a:
Nie łapię ni nie próbuję być złośliwy. Twoja wypowiedź może zostać zrozumiana jako całkowity brak takiej regulacji a to nie prawda. Maresy można we własnym zakresie podregulować, tylko trzeba wiedzieć jak. Kolega pytający zapewne nie wie.
OK, tylko kolega Saper jest na taki poziomie wtajemniczenia ze prawdopodobnie za samoregulacje drugiego stopnia Maresa brac sie nie bedzie.
TomS napisał/a:
Ja wybieram pod kątem układu portów w pierwszym stopniu, szerokości kierownicy wydechu, dostępności i ceny serwisu, izolacji środowiskowej powietrznej a nie cieczowej i takie tam inne...
To ja zadam takie pytanie. Właśnie skończyłem kurs OWND. Poszukuję automatu dla siebie.
Ponieważ zakupiłem apeksa WTX (skrzydło + uprząż) chciał bym nabyć automat apeksa. Raz ze słyszałem że są najlepsze do nurkowań w Polsce a poza tym wydaje mi się że wyglądają najsolidniej. Tylko pytanie co mam kupić ? ATX czy jakiego XTX ? kolega mówił mi cos o
XTX tungsten/ds4 ???? stwierdził że będzie ok bo do nitroxu się nadaje (ale nie wierze jego opinii bo kurs zrobił miesiąc temu więc specem nie jest) chodz z tego co czytałem to to jakiś wypas jest ale czy ja takiego potrzebuje?
Co byście doradzili bo jest bardzo dużo modeli na rynku i nie wiem w co zainwestować?
gdzie dostane sprzęt apeksa w wawie od ręki? bo byłem w 2 sklepach i w jednym nie było nic, tzn były ocanic i mares i strasznie chcieli mi go wcisnąć a drugi był zamknięty .
WolfEeel oznaczenia MR22 czy też MR 42 dotyczą pierwszych stopni firmy Mares a nie drugich.
A co do samych automatów Maresa to polecam. Nurkuję na MR 22 Abyssie z CWD od kilku lat i nigdy nie miałem z nim żadnego problemu. Opory oddechowe na większych głębokościach 30-40 metrów rewelacyjne. Właściwie nie czuć różnicy pomiędzy 3 metrami a 40.
Ostatnio zmieniony przez michaello 06-02-2009, 17:50, w całości zmieniany 1 raz
WolfEeel oznaczenia MR22 czy też MR 42 dotyczą pierwszych stopni firmy Mares a nie drugich.
A co do samych automatów Maresa to polecam. Nurkuję na MR 22 Abyssie z CWD od kilku lat i nigdy nie miałem z nim żadnego problemu. Opory oddechowe na większych głębokościach 30-40 metrów rewelacyjne. Właściwie nie czuć różnicy pomiędzy 3 metrami a 40.
Mam podobne zdanie o tym modelu Maresa z CWD , wszystko pieknie chodzi jak jest naoliwione i przetarte. Za tydzie jade na nurkowanie wiec , będę miał okazje go wyprubować ponownie w zimnych wodach.
Troche dziwne porównanie... Między maresem a apeksem jest taka róznica jak w porównaniu "wystrychnąć kogoś na dudka, a wydudkać kogoś na strychu" Zależy kto co lubi... Chyba nie mozna porównywac maresa używanego w egipcie a apeksa którego używamy my Polacy w naszych tropikach miedzy 2-4oC mam i maresa i apeksa.... mares wisi jako backup i patrzy sobie z podziwem jak apeksik podaje powietrze... jak nurasz na maresie i odwazysz sie na nury poniżej 30m to sam zrozumiesz róznice... nie neguje maresa ani innych automatów bo sam pływałem rok na maresie i nic sie nie działo a znam goscia co kupił sobie apeksa 50ke i pierwszy jedgo nur na hańczy i zonk zamroził apeksa... wiec wszystko zalezy od tego ile pompujesz powietrza mozesz pływac nawet na scubatechu za 400zł i nic sie nie stanie a inny kupi Posejdona Jetstrima i go zamrozi... Fakt jest faktem ze w gre wchodzi tez cena ale patrzac po sobie dochodze do wniosku ze na tym i tak nie zaoszczędzisz... chyba ze sie pluskasz w Litoralu i rybki ogladasz... Pozdro nurasy..... w niedziele nuramy w Starym drawsku (jedyne jeziorko na pomorzu gdzie nie ma lodu ) dzisiaj byłem zobaczyc wizurka zapowiada sie super.
Ostatnio zmieniony przez posejdon_pila 13-02-2009, 19:17, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko