Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup butli
Autor Wiadomość
danielmichalak 

Stopień: Adv Rec.Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2009, 23:43   Zakup butli

Witam,
Czeka mnie zakup butli, obczytałem forum i jak to bywa już sam nie wiem co kupić, wiem że było o tym juz kilkakrotnie ale dość stare, a tu świat sie zmienia
Interesuje mnie 15 l stalowa, tylko teraz 200 bar czy 232?
Warto dołożyc do Fabera czy szkoda kasy??
Może jakies propozycje, na co zwrócic uwagę aby potem byc zadowolonym.
Ostatnio zmieniony przez danielmichalak 13-02-2009, 23:45, w całości zmieniany 1 raz  

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2009, 02:51   

Dłuuuugo nie miałem własnej. Radzili mi po co, zawsze można pożyczyć a jak kupisz twina to ten singiel będzia stać w kącie. W końcu nieposłuchałem i kupiłem dwuzaworową 15 l. I niedługo potem twina. I ta 15-ka chyba teraz będzie stać w kącie...

Adam SDI 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2009, 15:37   

danielmichalak napisał/a:
na co zwrócic uwagę aby potem byc zadowolonym

może kolor ??

danielmichalak 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2009, 17:28   

Jasne że kolor, że sam na to nie wpadłem.
Może kolega Adam SDI ma namiar na sklep z różowymi butlami ? :marl:
Byłbym wdzięczny

Tylko głupiec ignoruje dobre rady.
Pozdrawiam!

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2009, 19:16   

Może kolega Adam SDI ma namiar na sklep z różowymi
butlami ?

http://www.joediverameric...A/PROD/AC0063PK

~BitPump

Krzysiek B 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2009, 09:53   

Warto dołożyc do Fabera czy szkoda kasy??

Witaj osobiście kupilbym 15l na 232, nawet jak zmienisz pojedynczą flaszke na twina możesz ją zawsze sprzedać

hubert68 napisał/a:
W końcu nieposłuchałem i kupiłem dwuzaworową 15 l. I niedługo potem twina. I ta 15-ka chyba teraz będzie stać w kącie...

zawsze może Ci potem posłużyć jako magazyn do uzupełnienia twina na drugiego nurka, co czsami się przydaje

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 15-02-2009, 09:55   

Krzysiek B napisał/a:
zawsze może Ci potem posłużyć jako magazyn do uzupełnienia twina na drugiego nurka

A ja myslalem ze P*V=const

Padre-Kris 

Stopień: P1- ale się rozwijam
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2009, 14:43   

Rozglądałem się ostatnio za butlami i nie znalazłem Fabera 232Bar. Chyba że coś przegapiłem.

hubert68 napisał/a:
W końcu nieposłuchałem i kupiłem dwuzaworową 15 l. I niedługo potem twina. I ta 15-ka chyba teraz będzie stać w kącie...

A ile chcesz za tą 15-stkę :ping:

Krzysiek B 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2009, 17:33   

martin napisał/a:
A ja myslalem ze P*V=const

może nie wyraziłem się precyzyjnie ale już się poprawiam :ping:
chodziło mi o to,że zawsze można z takiej flaszki przetoczyć do twina te pare barów i mając np. po przetoczeniu 130-140 bar zrobi ć drugiego płytkiego nurka to wszystko :-D

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 15-02-2009, 21:09   

130..140 bar w 2x12 to mniej wiecej to samo co 230 w 15l. Oplaca sie to przetaczac, jak mozna flache przepiac i parenascie kg mniej nosic?

Krzysiek B 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2009, 21:58   

martin napisał/a:
130..140 bar w 2x12 to mniej wiecej to samo co 230 w 15l. Oplaca sie to przetaczac, jak mozna flache przepiac i parenascie kg mniej nosic?

kilka razy zdarzyło mi sie robić dwa nurki nawraczkach jeden po drugim
1 abilla
2 trał
lub
1 pogłębiarka
2 tankowiec
fajnie po pierwszym nurkugdy zostaje ci jakies 90bar dobić twina np z takiej 15 nabitej uczciwie jeśli sie juz ja ma i nie chce się aby stała w kącie
pewnie że można rozwiązać problem gazów w zupełnie inny sposob choćby przez 11l alu z gazem plecowym na ktorej robisz pierwszego nurka ale chodzilo mi o to, że jak już masz taką wolną 15 to zawsze można ją jakoś wykorzystać
wszystko zależy też od tego gdzie i ile nurasz

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2009, 00:12   

15-ki nie sprzedam, w końcu jeść nie woła. I dziękuję za rady na zaś.

Adamnw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2009, 21:26   

martin napisał/a:
... Oplaca sie to przetaczac, jak mozna flache przepiac i parenascie kg mniej nosic?

Jak masz przetoczkę to prościej dobić parę bar niż przepinać całe klamoty, zakładać adapter do 15 żeby pasowała do skrzdła, do tego balast. Zdecydowanie szybciej i prościej wychodzi przetoczka.

I 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2009, 21:47   

Przetoczysz niewiele więcej niż mógłbyś mieć w 4l pony, a targasz 15 l ! ... :-D
... i przetoczkę i czekasz i czekasz...

P.
I

robman
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2009, 23:23   Re: Zakup butli

Może jakies propozycje, na co zwrócic uwagę aby potem byc zadowolonym.

Domniemam iz to Twoja pierwsza butla, dlatego nie zaprzątaj sobie głowy twinem, którego i tak zapewne nie masz gdzie "przykręcić", kup pojedynczą "flachę" z podwójnym zaworem (to tak przyszłościowo, drugi automat konieczny jest do suchacza, zresztą w naszych zimnych wodach zasilanie KWR z automatu zapasowego znacznie zmniejsza ryzyko zalodzenia głównego):
osobiście przy stalowych zwracam uwagę na ich ciężar, w naszym klubie są 12/200, produkcji zdaje się czeskiej!? cięższe niż FABER'owskie 15/200!, gdyż niejednokrotnie trzeba nieco "pospacerować" do linii brzegowej :pigs:

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 18-02-2009, 08:39   Re: Zakup butli

Zamiast stalowej 15 kup aluminiową 11.1l.
I jak za tydzień zostaniesz już nurkiem technicznym będzie jak znalazł na stejdża ;-)

danielmichalak 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2009, 22:10   

Dokładnie tak jak pisze robman.
Jest to moja 1 butla, twina nie mam do czego przykrecić bo kamizelke mam pod pojedyńczą flaszkę, na zmiany sie narazie nie zanosi (wiadomo finanse), automat jeden 1 stopień + 2 drugie stopnie, zawór pojedyńczy do rozbudowy, tylko zastanawiam się bo nie trafiłem na Fabera 15l 232 bar - same 200, a lektury forum wynika że warto zainwestować w 232 bar!

Więc zostaje w dalszym ciagu dylemat -jaką flaszke kupić ( jakiej firmy - może ktos wie czy Faber robi 232 bary 15l??, jak tak to gdzie mozna nabyc takową)
Ostatnio zmieniony przez danielmichalak 18-02-2009, 22:12, w całości zmieniany 1 raz  

Padre-Kris 

Stopień: P1- ale się rozwijam
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2009, 22:20   

Z tego co się orientowałem Faber nie robi 15-tek na 232 bar

robman
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2009, 23:07   

zdecyduj się na typową 200 barową, zbyt duże ciśnienie w butli jest niekorzystne, łatwiej zalodzić automat, co jest istotne w naszych zimnych wodach. Fizyki nie oszukasz; ciśnienie średnie po redukcji waha się w granicach 10 bar, im większa różnica między tym ciśnieniem a ciśnieniem w butli o zalodzenie automatu łatwiej :(

I 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2009, 23:49   

... dylemat -jaką flaszke kupić ( jakiej firmy ..., gdzie mozna nabyc takową)

Np. po Mazowszu i Mazurach buszuje niejaki niefaberowy OCN (tylko nie zacznij wierzyć w ciężkie denka ;) ).
Ale w twojej okolicy z pewnością też można znaleźć coś nie NoName.

[ Dodano: 19-02-2009 ]
____________________________________________________________________________________

Padre-Kris napisał/a:
Z tego co się orientowałem Faber nie robi 15-tek na 232 bar

Nieodmiennie, z wielką cierpliwością donoszę...
... patrz DiveFaber ...

[ Dodano: 19-02-2009 ]
__________________________________________________________________________________________
robman napisał/a:
zdecyduj się na typową 200 barową, zbyt duże ciśnienie w butli jest niekorzystne, łatwiej zalodzić automat, co jest istotne w naszych zimnych wodach. Fizyki nie oszukasz; ..., im większa różnica między tym ciśnieniem a ciśnieniem w butli o zalodzenie automatu łatwiej :(

To mit (dla różnicy 200-230 bar)..., ale zawsze możesz kupić zbiorniki ciśnieniowe 11 bar... no max 20 barowe , żeby zminimalizować zjawisko... ;)

Tak naprawdę to, co może przeszkadzać w 230. to jej troche zwiększony ciężar (z drugiej strony targa się mniej ołowiu :) ).
No i , że dość często i tak biją 200 "na gorąco".

P.
I

PS
robman napisał/a:
Fizyki nie oszukasz; ciśnienie średnie po redukcji waha się w granicach 10 bar

To wg. ciebie średnie ciśnienie po redukcji wynosi?:
a. od 0 do 10 bar
b. od x-10 do x+10 bar (x jest bliżej nieokreślone)
c. chodzi o niestabilność ciśnienia ;)
Ostatnio zmieniony przez I 19-02-2009, 01:59, w całości zmieniany 3 razy  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu