Jak się trochę rozejrzeć, w Polsce, cenowo mala ...
ODPOWIEDŹ WŁAŚCIWA:
Do podróży - aluminiowa.
Na miejscu:
- jak nie masz problemu z rozłożeniem balastu - stalowa (mniej ołowiu w dodatkowych ciężarkach)
- jezeli przy stalowej masz problem z rozłożeniem balastu (np. za mało ciężarków, żeby zrównoważyć "kładzenie na ryj") - wtedy bierzesz aluminiową
Wiek: 54 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 883 Skąd: Wawa-Łady
Wysłany: 16-02-2009, 10:09
grek napisał/a:
plyta stalowa a aluminiowa (cenowo spora) ktora jest lepsza
Różnica w cenie jest żadna, przynajmniej u mnie.
Rożnica w użytkowaniu - płyta aluminiowa pozwala na dokładniejsze rozłożenie balastu według własnych upodobań (lepsza możliwość wytrymowania) - zamiast mieć po prostu na plecach 3kg płyty masz około 400 gramów - resztę podczepiasz dokładnie tam gdzie potrzeba aby uzyskać właściwy trym.
Druga zaleta to podróże samolotem - zamiast 3kg masz 400 gram.
Wada: konieczność stosowania większej ilości ołowiu - dla mnie jest to akurat wygodniejsze - stosuję płytę aluminiową i 4,5kg ołowiu na końcach butli.
Wysłany: 16-02-2009, 10:30
Jeśli jesteś wysoki, to lepsza będzie aluminiowa, bo nie przesuwa środka ciężkości do przodu (gdy jesteś w pozycji poziomej), czyli pozwala zredukować efekt "kładzenia na twarz".
Wysłany: 16-02-2009, 16:32
grek, dla pełnego obrazu zastanów się jeszcze nad płytą Combo. Trochę cięższa (~0,2 kg), ale jeśli pływasz raz w twinie, raz z jedną butlą to nie wymaga adaptera
Ja mam zwykłą stalową, ale może wypowiedzą się użytkownicy płyt COMBO.
grek, dla pełnego obrazu zastanów się jeszcze nad płytą Combo. Trochę cięższa (~0,2 kg), ale jeśli pływasz raz w twinie, raz z jedną butlą to nie wymaga adaptera
Pod warunkiem ze zalozy sie do plyty combo odpowiedni worek - bo nie kazdy sie da (np. moj Eclipse wymaga adaptera)
Do płyt 'combo' zwykle nie daje się twinsetu przykręcić. Przynajmniej nie zwykłymi śrubami.
No i zapiera się toto o butle, odstaje i jest niestabilne.
Aż takiej tragedii nie ma, ale rzeczywiście z twinsetem trochę lepiej działają "zwykłe".
Natomiast z pojedynczymi butlami lepiej "combo".
Butla leży sobie blisko nurka, opatulona miękkim skrzydełkiem,
a nie jest niemiłosiernie cięta i oskrobywana w warstwy antykorozyjnej przez metalowy adapter.
Dla mnie np. na ciepłe wody ideałem, byłaby aluminiowa płyta "combo" i worek z otworami na pasy (a tu dochodzimy do pytania "Do czego skrzydło z płytą?").
P.
I
PS. (tak a'propos)
Czy ktoś ostanio widział gdzieś aluminiowe płyty combo?
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-02-2009, 22:29
I napisał/a:
aluminiowa płyta "combo"
Aluminium zgięte pod takim kątem jakiego wymaga kształt "combo" prawdopodobnie pęknie a na pewno będzie bardzo osłabione.
Trzeba by spawać z kawałków a wtedy cena....
Lepsze są worki z wbudowanym adapterem lub po prostu adapter z aluminium z oszlifowanymi na półokrągło krawędziami.
A przeczytałeś go ? Jest tam i o płytach tylko trzeba zadać sobie trudu przeczytania i zrozumienia..
Kolega wyluzuje, bo kolega dostanie wrzodów.
Jak chcę kupić dżem to idę do sklepu z dżemem, a nie kupuję 200 pączków celem uzyskania dżemu (to taka przenośnia, więc się zaraz nie obrażaj)
W temacie o WORKACH (swoją drogą ciekawym), który pokazałeś, jest owszem akapit o płytach, ale w ujęciu połączenia butli z płytą (siłą rzeczy przez worek), a nie w ujęciu, która płyta jest lepsza - stalowa, czy aluminiowa
TomS napisał/a:
Sposób łączenia z butlą worków singlowych
1. Najprostsze rozwiązanie polega na umieszczeniu skrzydła w żaden sposób nie przystosowanego do stabilizacji butli pomiędzy płytą a "adapterem" czyli rynną stalową lub aluminiową ze szczelinami do przeciągnięcia pasów mocujących. System najbardziej podobny do "jacketu".
2. Lżejsze rozwiązanie to worek wyposażony we "wbudowany adapter" czyli zaszyte w worku dwa wałeczki gumowe ściskane pomiędzy płytą a butlą. Dodatkowo elastyczność wałeczków kompensuje nieco rozciąganie się taśm mocujących w trakcie nurkowania. Rozwiązanie to wymaga płyty z 4-ma specjalnymi szczelinami do przeciągnięcia pasów przez płytę. Oczywiście w samym worku też są odpowiednie 4 szczeliny.
3. Najdziwniejsze - płyta "combo" z wyprofilowaną rynną stabilizującą wzdłuż wygrzbiecenia, ze wspomnianymi 4-ma szczelinami na pasy; wymaga worka ze szczelinami ale bez wałeczków gumowych. Można w worku "zwykłym" takie szczeliny na pasy sobie wyciąć samemu (tracąc gwarancję). Płyta "combo" potrafi uniemożliwić mocowanie pożyczonego twina ponieważ wymaga minimalnie dłuższych śrub. Generalnie odradzam to rozwiązanie.
Ja mam zwykłą stalową, ale może wypowiedzą się użytkownicy płyt COMBO.
Czy porusza temat, która płyta: aluminiowa czy stalowa ? Chyba nie ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko