Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc w wyborze sprzętu
Autor Wiadomość
wachowicz_domel 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-03-2009, 22:49   Pomoc w wyborze sprzętu

Witam jestem ty nowy :papa: i mam sporo pytań zastanawiam się nad zakupem automatu wybór padł na atomic b2 co o tym sądzicie i czy lepiej kupić coś lepszego do wydania mam na komplet ok. 2800zł a jaki byście jacket doradzili do 2000zł zastanawiam się nad skrzydłem

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-03-2009, 23:23   

Cześć, zobacz to: :tam: http://divetrek.com.pl/forum/viewtopic.php?t=22
Potpatrz innych,

kace 

Stopień: dm
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-03-2009, 02:48   a ciezko

ciezko użyć opcji "szukaj" ?
na co masz te 2,8 na same automaty czy + jacket? zgaduje ze masz świeże owd.... tak?
Ostatnio zmieniony przez kace 07-03-2009, 02:49, w całości zmieniany 1 raz  

wachowicz_domel 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-03-2009, 09:04   

2800 na same automaty tak mam owd

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 07-03-2009, 09:40   

wachowicz_domel, wybor automatu oddechowego to zawsze ciezka sprawa. Wiadomo- ile firm produkujacych automaty tyle opinii uzytkownikow.
Chcielibysmy takze jak najlepiej wydac nasze pieniazki na sprzet ktory pod woda pozwala nam oddychac a oddychanie jest bardzo wazne :) . Ja na Twoim kupilbym apeksa. Tani i dobry. Mysle ze to automat ktory ma najlepsza relacje cena/jakosc.
Zobacz
Decyzja nalezy do Ciebie.

Jesli chodzi o wybor jacket "tradycyjny" czy skrzydło powinienes zanurkowac w jednym i drugim sprzecie, i porównac. Ja po OWD kupilem skrzydlo i nie zaluje.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Minorczyk 07-03-2009, 09:42, w całości zmieniany 2 razy  

hexe 

Stopień: a trzeba mieć jakiś?
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-03-2009, 18:38   Re: a ciezko

kace napisał/a:
na co masz te 2,8 na same automaty czy + jacket? zgaduje ze masz świeże owd.... tak?

A ciężko być bardziej miłym? Chłopak jest nowy, pyta się jak człowiek więc można mu normalnie odpowiedzieć. Pozdrawiam i powodzenia życzę Domel :pa:

busi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-03-2009, 19:17   

Domel ja ostatnio przerabiałem podobny temat,i w końcu kupiłem apeksy i skrzydło H.

Mama nadzieję że te linki Ci pomogą
http://divetrek.com.pl/fo...ighlight=skrzyd
http://nurkowanie.nekton.com.pl/S_BCD.php

kace 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2009, 00:46   Re: a ciezko

hexe napisał/a:
kace napisał/a:

A ciężko być bardziej miłym? Chłopak jest nowy, pyta się jak człowiek więc można mu normalnie odpowiedzieć. Pozdrawiam i powodzenia życzę Domel :pa:

znowu jakaś matka polka.... załamka
temat był wałkowany milion razy, materiałów na forum jest aż nadto żeby rozwiać jakiekolwiek wątpliwości

Domel:
za 1200 zakupisz apeksy, zostanie ci dużo na browar, jeżeli nie to zostaje jeszcze scubapro, również niezawodne ale droższe
ja bym proponował te apeksy, zostanie ci na jakiś porządny głębokościomierz

co do jacketu to to jest kwestia zbyt indywidualna, pożycz jakieś skrzydło i sprawdź czy może bardziej pasuje Ci takie rozwiązanie jeżeli nie to bierz jakiś jacket
najlepiej przymierzyć, zamącać, poodtykać... :bee; odradzałbym jackety z inflatorem przy pasie, jak dla mnie to jakiś porąbany wynalazek
Ostatnio zmieniony przez kace 09-03-2009, 00:56, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 09-03-2009, 08:36   

wachowicz_domel napisał/a:
zastanawiam się nad zakupem automatu wybór padł na atomic b2 co o tym sądzicie

Skąd pomysł na te Atomic? Masz darmowy serwis pod domem? Tam gdzie nurkujesz, jest sieć serwisów Atomic? Wszyscy partnurzy na tym nurkują?
do wydania mam na komplet

Komplet to: dwa pierwsze stopnie i dwa drugie. Ale o tym, oczywiście, wiesz.
zastanawiam się nad skrzydłem

Tu, akurat, nie ma nad czym.

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2009, 09:59   

jacekplacek napisał/a:
Masz darmowy serwis pod domem? Tam gdzie nurkujesz, jest sieć serwisów Atomic? Wszyscy partnurzy na tym nurkują?
A y masz serwis np A?
Czy jak kupowałeś suchy skafander to miałeś krawcową za rogiem?
Przy sprawnie działających firmach kurierskich transport do serwisu problemem nie jest.
Gorzej jeśli serwis produktu jest do bani.

Padre-Kris 

Stopień: P1- ale się rozwijam
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2009, 10:12   

Czemu zamiast wesprzeć kolegę zaczyna się głupia pyskówka. Czy już nie umiemy normalnie rozmawiać :pad:
Ostatnio zmieniony przez Padre-Kris 09-03-2009, 10:13, w całości zmieniany 1 raz  

kace 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2009, 12:58   

Padre-Kris napisał/a:
Czemu zamiast wesprzeć kolegę zaczyna się głupia pyskówka. Czy już nie umiemy normalnie rozmawiać :pad:

wybacz ale mi osobiście jakoś ciężko0 rozmawiać normalnie na tematy które były tu klepane milion razy

wątek ani nie konstruktywny ani ciekawy ;fuck:

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2009, 13:07   

Padre-Kris napisał/a:

Andrzej chyba odpowiedział.
Ja spytałem Jacka czemu się upiera na A.
A ty Kace się nie denerwuj , temat wałkowany i dobrze, czy ty wiesz już wszystko?, bo ja chętnie poczytam nawet tysięczny raz o wyższości świąt wielkoanocnych

kace 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2009, 13:57   

oczywiście że nie wiem, ale zanim zadam pytanie sprawdze czy nie odpowiedziano juz na nie tu 100 razy, czy to takie trudne?

naprawdę nie rozumiem leni którzy pod przykrywką "jestem nowy" zadają po raz 1000 to samo pytanie i liczą na to że ktoś za nich odwali cała robotę i poda wszystko na tacy.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 09-03-2009, 14:22   

waterman napisał/a:
Ja spytałem Jacka czemu się upiera na A.

Nie upieram się przy Apeksach. Osobiście mam: Mares, Sopras, Sherwood i same problemy z serwisem: wszystko gdzie indziej. Serwis, to nie coroczne przeglądy tylko podręczny fachman z zapasoymi częściami(ale komu ja to mówię :P ). Poza tym, to miło mieć bajerancki, jedyny na świecie automat. Szczególnie na łodzi, jak walnie coś, czego nikt nie ma. Podpowiedziałem, moim zdaniem, sensowne pytania, jakie kolega powinien zadać sam sobie.

Ps.: Niedługo będą do kupienia: Mares, Sopras, Sherwood. Funkiel nówki, nie śmigane :)
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 09-03-2009, 14:22, w całości zmieniany 1 raz  

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2009, 14:47   

jacekplacek napisał/a:
fachman z zapasoymi częściam
ale zawsze masz coś pod ręką na wyjeździe. Troszkę racji masz z tą łodzią.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2009, 18:46   

jacekplacek napisał/a:
Poza tym, to miło mieć bajerancki, jedyny na świecie automat. Szczególnie na łodzi, jak walnie coś, czego nikt nie ma.

W ramach u-DIR-owienia sprzętu przesiadłem się z moich ulubionych Posejdonów Cyklonów na nieco mniej ulubione (Jacek świadkiem ) DS4 + XTX 50 na obu flaszkach twina. I proszę ja was na pierwszym nurze - nie dokręcony (moja wina!) wąż drugiego stopnia w porcie. Leżymy sobie przy dnie na 3,5 m a tu bach - bąbelki, wydmuchany oring i wynurzenie, jeden z kolegów wziął na 3 min automat nawt nie wykręcając I stopnia i za chwilę kontynuowaliśmy. To zdarzenie przekonało mnie ostatecznie do tego, co kilku mądrych ludzi mówiło mi od dawna, i co wżej wspomniał Jacek - jeśli Twoja grupa nurkuje na A - nurkuj na A, jeśli na P - nurkuj na P, na M i Ty na M. Tak się składa, że mimo, że nie jestem fanem Apeksów, to już mam je w paszczy. Bo większość ludzi, z którymi chciałbym zrobić fajne nury nurkuje na Apeksach... I wiecie już dlaczego

jacekplacek napisał/a:
Ps.: Niedługo będą do kupienia: Mares, Sopras, Sherwood. Funkiel nówki, nie śmigane

Padre-Kris 

Stopień: P1- ale się rozwijam
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2009, 20:01   

I tu w pełni zgadzam sie z Hubertem :beer3:
Pomimo że jeszcze długa droga przede mną to już wiem,że madrego warto posłuchać. Zacząłem kompletować sprzęt na wariata i teraz sporo rzeczy trzeba bedzie przekonfigurowac i wiele przećwiczyć. Na szczęście moje Apeksy już do mnie jadą!!! :ping:

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2009, 20:42   

kace napisał/a:
które były tu klepane milion razy
czytales milion razy i ani razu ze zrozumieniem. smutne.
to dzial dla poczatkujacych, tu mozna pytac o wszystko. nawet o to co mozna znalezc w googlach w 20s. nawet o to co jest w wikipedii. nawet o to co BYLO. nawet milion razy.
to nie wachowicz_domel zadal zle pytanie. to Ty trafiles do zlego dzialu. wiec prosze opusc go i nie przeszkadzaj innym ktorzy chca zyczliwie napisac po raz ++milion ta sama odpowiedz.
tyle OT.

automaty: jesli nurasz w PL lub innych zbiornikach o temp. wody zblizonej do +4, kup cos co spelnia zimonwodna norme EN250. Najlepszy stosunek cena/jakosc oferuja nizsze modele apeksow. ludzie chwala sobie rowniez zimnowodne modele aqualunga. sprzet zdecydowanie z gornej polki to poseidon cyklon 5000, najlepiej w metalowej wersji. jego minus to niestandardowe weze i niewygodny ustnik.

jesli planujesz cos na wylacznie cieple wody to mares albo scubapro - male i fajne, leciutko podaja.

przytoczony tu argument o unifikacji sprzetu rowniez ma sens o ile nie chcesz wozic ze soba zawsze calego kitu.

i kup raczej manometr niz konsole - glebokosciomierz na reku jest o wiele praktyczniejszy w uzyciu.

tak jak wczesniej ktos napisal: nie ma co sie zastanawiac nad skrzydlem. wg mnie jedyny dylemat to oponka czy podkowa. plyta raczej alu niz stal - stalowa mozesz zawsze dokupic, a aluminiowa bedziesz musial dokupic (jesli latasz na nurkowania) ;-) .

sskijop
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2009, 00:20   

skrzydło czy jacket. wiekszosc woli skrzydlo. na poczatek starczy jacket reszte doloz do suchego. kilka lat nuram w jackecie scubatecha, mozna tez inny mam 2 razy 10 i 4 litry na brzuchu. zazwyczaj najwiecej mozna zarzucic 2 razy 12

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu