Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie Digital uwateca czy tani komputer?
Autor Wiadomość
baciok 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-03-2009, 01:35   Pytanie Digital uwateca czy tani komputer?

Witam,
Mam dylemat czy kupić sobie głębokościomierz czy dozbierać kaski i od razu kupić komputer nurkowy co myślicie na ten temat. Dodam tylko ze dopiero zaczynam przygodę z nurkowaniem i nie chciałbym zrobić złego zakupu.
Pozdrawiam

Tyran 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-03-2009, 07:18   

Powtórzę to po raz 7 ;D Bierz Digitala.

nseal 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-03-2009, 08:49   

Kup tani komputer, jeżeli nie będzie to kosztem jakości reszty zakupionego sprzętu. Digital ma super stosunek jakości do ceny. Jest dobrym wyborem w przypadku podczepionego do niego nurka sprawnie posługującego się paroma sprytnymi technikami i na pewnym poziomie umiejętności, które zapewne posiądziesz za jakiś czas.
Różnica cenowa między tanim kompem a digitalem jest na tyle niewielka, że warto na tym etapie Twojej przygody przemyśleć jednak zakup komputera. Chociażby ściągniesz sobie profil.
Ostatnio zmieniony przez nseal 19-03-2009, 08:52, w całości zmieniany 1 raz  

Marek Majas 

Stopień: KDP/CMAS M2
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-03-2009, 08:58   

Moim zdaniem na początek tylko digital- nauczysz się kontrolować siebie pod wodą czyli czas, głębokość, manometr, natomiast kiedy kupisz komputer nauczysz się polegać na nim własnie

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 19-03-2009, 09:15   Re: Pytanie Digital uwateca czy tani komputer?

baciok napisał/a:
Mam dylemat czy kupić sobie głębokościomierz czy dozbierać kaski i od razu kupić komputer nurkowy co myślicie na ten temat. Dodam tylko ze dopiero zaczynam przygodę z nurkowaniem i nie chciałbym zrobić złego zakupu.

W przypadku głębokościomierza musisz umieć sprawnie posługiwać się tabelami. Umiesz?
Albo mieć tabele gdzieś i dekompresję (a w zasadzie czas bezdekompresyjny) liczyć po swojemu. Ale tego to na razie nie polecam ;-)
Do analogowego głębokościomierza musisz dodatkowo mieć zegarek więc w sumie tańszy i lepszy będzie Uwatec Digital, który ma jeszcze sporo funkcji extra.
Komputer będzie trochę myślał za Ciebie co ma swoje dobre i złe strony. Za tani komputer (np. Suunto Gekko, Mares Puck) trzeba zapłacić ok 2x więcej niż za Digitala co pewnie też jest nie bez znaczenia.
Digital za to zmusi Ciebie do myślenia i planowania co też ma swoje dobre strony :-)

baciok 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-03-2009, 09:32   

dzięki trochę mi rozjaśniliście sprawę
Pozdrawiam

Artur G 

Stopień: Adv. nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-03-2009, 09:44   

również polecam Digitala:) sprawny, bezawaryjny, czytelny ekranik:)

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 19-03-2009, 12:23   

podobno istnieje scisly zwiazek pomiedzy wzrostem przypadkow choroby deko. A wprowadzeniem do szerokiego uzytku komputerow nurkowych.

baciok 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-03-2009, 12:55   

jaros4 napisał/a:
podobno istnieje scisly zwiazek pomiedzy wzrostem przypadkow choroby deko. A wprowadzeniem do szerokiego uzytku komputerow nurkowych.

Hej:D
Wydaje mi się ze najlepszym rozwiązaniem będzie Digital i planowane nurkowanie, podszkolę się a jak przyjdzie czas pojawi się na moim przedramieniu komp, Digital zostanie jako back-up:D

Katarzyna 

Stopień: uświadomienia
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-03-2009, 13:05   

Ja sama miałam jeszcze niedawno podobny dylemat (znajomi wybrali za mnie - hihi miły prezent). Nie jestem doświadczonym nurkiem, ale wydaje mi się, że jest dużo racji w tym, że z lenistwa wiele osób polega na komputerze zamiast planować.
Ale co do tego, że taniej, to bym się nie do końca zgodziła (w sumie w pewnych okolicznościach mogłoby się okazać że drożej). No bo do digitala potrzebujemy tabele (chyba, ze ktoś woli ratio deco;p), bo jeśli nie mamy komputera, to tabele musimy mieć przy sobie, tak? A jeśli chcemy jeszcze planować wielopoziomowo (wiadomo dłuższy czas pod wodą), to zostaje nam albo komputer (taki zwykły PC czy laptop), albo Pedi Whell (za ok. 200zł). Wiec kupując tabele to ze 300zł pójdzie. I to się tak wyrówna z ceną najtańszego komputera.
A co do nas, początkujących, chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby planować nurkowanie (np. w domu na kompie) i później w trakcie nurkowania tylko kontrolować komputerem.

baciok 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-03-2009, 13:20   

Katarzyna napisał/a:
A co do nas, początkujących, chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby planować nurkowanie (np. w domu na kompie) i później w trakcie nurkowania tylko kontrolować komputerem.

Przyznaj czy sama planujesz na PC, a później wchodzisz do wody z kompem?
Pewnie na początku kilka razy tak zrobiłaś ale później jak stwierdziłaś ze Twój komp jest niezawodny, zaprzestałaś planowanego nurkowania. Jeżeli ktoś kupuje kompa rzadko go wykorzystuje jako back-up, a szczególnie jak to jest początkujący. Myślę ze Digital zmusi mnie do planowego nurkowania, a co za rym idzie dalszego rozwoju w tej kwestii. Także na chwile obecna na 80% jestem za Digitalem.
Pozdrawiam.

Katarzyna 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-03-2009, 16:02   

baciok napisał/a:
Przyznaj czy sama planujesz na PC, a później wchodzisz do wody z kompem?

Komputer dostałam dopiero 2 dni temu i jeszcze nie miałam okazji go używać. Jak na razie bawiłam się jakimś programikiem na laptopie i całkiem przyjemnie (przynajmniej pomarzyć można, że jakieś trimixy się ma :bee; ). Mam nadzieję, że będę używać go częściej.
No i tu wyszedł mój kompletny brak wiedzy - no bo jak ja mam zaplanować porządnie nurka, jak ja np. nie wiem co tam jest pod wodą, gdzie jak głęboko itp.

baciok 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-03-2009, 16:11   

hej:D
W takim razie życzę miłej zabawy z nowym nabytkiem i szybkiego nura:D
Pozdrawiam

Katarzyna 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-03-2009, 16:28   

baciok napisał/a:
życzę miłej zabawy z nowym nabytkiem i szybkiego nura:D

Dziękuję, rzeczywiście oby jak najszybciej, bo już mnie nosi :bee;

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 19-03-2009, 16:46   

Dla niedoswiadczonego nurka,zakładam poziom OWD/AOWD, dobrym wyborem bedzie tani komputer plus planowanie nurkowania i gazu. Dlaczego?
A dlatego, ze do digaitala potrzeba nieco oplywania. Nie wierze ze nurek OWD zrobi: plan podstawowy,plan na przegłębienie,plan na przedluzenie czasu dennego oraz plan na total fuckup. Nie ujmuje nikomu, bo to jest do zrobienia jednak niewielu instruktorow uczy dobrego planowania nurkowania na kursie podstawowym.

Poczatkujacemu nurkowi dekompresja kojarzy sie z czyms strasznym i dobrze. Zastanowmy sie jak zachowa sie adept nurkowania kiedy jemu lub jego partnerowi cos sie popieprzy pod woda... W wiekrzości wypadkow spanikuje. Nawet jak bedzie posiadał tabele to czy w stresie ,pod woda uda mu sie prawidłowo zaplanowac i dokonczyc nurkowanie powtórzeniowe?? Zakladam ze w wiekrzosci przypadków jest to nie do zrobienia. Komputer liczy saturacje/desaturacje ondive wiec w sytuacji stresowej pokaze nurkowi jak sie bezpiecznie wynurzyc a nie spowoduje nawarstwienia problemu jak w tym przypadku spowodowalby to digital.
Jasne ze to co napisalem jest wyolbrzymione jednak wiele widzialem i wiem ze wypadek nurkowy powstaje najczesciej z nawarstwienia sie problemow.

Wybor komputera jest inna sprawa. Ja polecam taki ktory ma funkcje gauge,powietrze/nitrox oraz sprawdzony empirycznie algorytm.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Minorczyk 19-03-2009, 16:49, w całości zmieniany 1 raz  

baciok 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-03-2009, 16:53   

Andrzej Minorczyk napisał/a:
do digaitala potrzeba nieco oplywania. Nie wierze ze nurek OWD zrobi: plan podstawowy,plan na przegłębienie,plan na przedluzenie czasu dennego oraz plan na total fuckup. Nie ujmuje nikomu, bo to jest do zrobienia jednak niewielu instruktorow uczy dobrego planowania nurkowania na kursie podstawowym.

Witam,
Musze przyznać, że mi trochę namieszałeś i dałeś do myślenie. Bardzo cenna uwaga, także dzięki za pomoc

Crowley 

Stopień: TDI Trimix Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-03-2009, 17:13   

polecacie młodemu nurkowi digitala jako podstawowy komp? ciekawe co zrobią w KOMH w razie wypadku... profil z kosmosu zczytają... no, ale cóż ja się mało znam, tylko raz w komorze wylądowałem i cieszę się, że miałem kompa a nie digitala(mimo, że "na komputer" praktycznie nie nurkuje)
Ostatnio zmieniony przez Crowley 19-03-2009, 17:14, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 19-03-2009, 19:32   

Komputer liczy saturacje/desaturacje ondive wiec w sytuacji stresowej pokaze nurkowi jak sie bezpiecznie wynurzyc a nie spowoduje nawarstwienia problemu jak w tym przypadku spowodowalby to digital.

Napewno duzy plus tego rozwiazania. Rownoczesnie jednak duzy minus - po paru razach poczatkujacy dochodzi do wniosku, ze nie trzeba planowac, bo komputer i tak pokaze "jak wyjsc". No i cholernie kusi do nie calkiem zdrowego slizgania nie po NDL'u.

nseal 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-03-2009, 21:13   

Dokładnie jak napisał Andrzej. To miałem na myśli polecając nie digitala a właśnie prosty tani komp.
Rozbrajająca jest dla nie mantra doradcza: "digital, jetfiny, suchy i twin" jako jedyny słuszny wybór dla początkującego nurka.

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 19-03-2009, 21:26   

martin napisał/a:
Komputer liczy saturacje/desaturacje ondive wiec w sytuacji stresowej pokaze nurkowi jak sie bezpiecznie wynurzyc a nie spowoduje nawarstwienia problemu jak w tym przypadku spowodowalby to digital.

Napewno duzy plus tego rozwiazania. Rownoczesnie jednak duzy minus - po paru razach poczatkujacy dochodzi do wniosku, ze nie trzeba planowac, bo komputer i tak pokaze "jak wyjsc". No i cholernie kusi do nie calkiem zdrowego slizgania nie po NDL'u.

Dlatego napisalem takze to:

Dla niedoswiadczonego nurka,zakładam poziom OWD/AOWD, dobrym wyborem bedzie tani komputer plus planowanie nurkowania i gazu.

nseal napisał/a:
Rozbrajająca jest dla nie mantra doradcza: "digital, jetfiny, suchy i twin" jako jedyny słuszny wybór dla początkującego nurka.

Dobrze prawisz. Jednak nie ma zlotego srodka na adepta nurkowania. Wielu poczatkujacych ,ma kase (bo nurkowy sprzet jes drogi) i wydaje im sie ze za te swoje pieniazki dostanie kurs w pigulce. A nurkowanie to takze sport - trening jest wazny.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu