Witam chciałbym poprosić o poradę ..Zastanawiam się nad kupnem skrzydła tej firmy i tu pytanie jakie wybrać? Mam twina 2*12l ,jaka pojemność wybrać? nie interesują mnie przejściowa konfiguracje ,chce kupić coś co będzie rozwojowe ,cena ma tu drugorzędne znaczenie .dziękuje marek.. " z funkcji szukaj można się nabawić nerwicy "
Wiek: 48 Dołączył: 13 Maj 2008 Posty: 404 Skąd: Białystok
Wysłany: 20-04-2009, 17:12
55lbs
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 20-04-2009, 18:53
sq4fao napisał/a:
Mam twina 2*12l ,jaka pojemność wybrać? nie interesują mnie przejściowa konfiguracje ,chce kupić coś co będzie rozwojowe
Problem w tym, że jedno zależy od drugiego. A nawet od tego z kim zamierzasz nurkować. W jednej konfiguracji potrzebujesz większej objętości w innej mniejszej. Da się to przeliczyć.
Mam odpowiednik tego Duxa, DTD STREAM RING 23 i nie mam większych uwag, rozważyłbym bym jeszcze Agir Niord 44, ma dodatkowe otwory do mocowania, co się może przydać i nieco lepiej umieszczoną spłuczkę, ale to detale.
nie wiem ile balastu potrzebuje. Waże -70kg , suchy-cortex i 2*12l i na początek tyle ,jezeli zajdzie potrzeba chce miec mozliwosć podczepienia czegoś więcej . Na chłopski rozum najlepiej mieć dwa skrzydła o wiekszej i mniejszej pojemności lub wymienne worki.
dzieki marek
Wysłany: 21-04-2009, 12:54
Andrzej Minorczyk napisał/a:
Ja mam 27 kg. Jak sie ma "na sobie" 5xS080 napelnione ciezkimi gazami plus 2x12 to naprawde wiekszy worek sie przydaje.
To chyba konfiguracja do ćwiczeń, czyli z założenia chwilowa?
Bo wydaje mi się, że z zestawu: tlen, azot, hel największą masę molową ma tlen, potem azot, na końcu hel.
Zastanawiam się więc, do jakiego nura potrzebne jest 5 stejdży z tlenem lub nitroxem, gdy na plecach jest tylko 2x12?
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-04-2009, 13:51
Grzyb napisał/a:
Zastanawiam się więc, do jakiego nura potrzebne jest 5 stejdży z tlenem lub nitroxem, gdy na plecach jest tylko 2x12?
Jak masz mało na plecach, to możesz sobie do stejdży wziąć więcej gazu dennego.
W skrócie - zamiast 2x15 bierzesz 2x12 + stejedż (niezależnie od gazów deko).
Wiek: 48 Dołączył: 13 Maj 2008 Posty: 404 Skąd: Białystok
Wysłany: 21-04-2009, 13:53
szczemar napisał/a:
Radek rozwiń proszę tę myśl.
Z racji tego iż sq4fao napisał: "chce kupić coś co będzie rozwojowe" podałem 55lbs.
Nie wiem tak naprawde co chce sq4fao w przyszłości robić ale osobiście uwazam, że wiekszy worek w niczym nie bedzie przeszkadzał. HA Explorer bardzo ładnie układa się na butlach2x12, a nigdy nie wiadomo kiedy bedzie potrzebne kilka litrow wiecej. Po za tym jest tańszy od 40:-).
Ale to tylko moja skromna opinia...
Ja bym tak zrobił, a opcji jak zwykle jest masa.
Wysłany: 21-04-2009, 13:59
BitPump napisał/a:
Grzyb napisał/a:
Jak masz mało na plecach, to możesz sobie do stejdży wziąć więcej gazu dennego.
W skrócie - zamiast 2x15 bierzesz 2x12 + stejedż (niezależnie od gazów deko).
Na to wpadłem
Jednak zabieranie pęczka stejdży na nurkowanie, na które ewidentnie potrzebny jest większy twin wydaje mi się niepotrzebnym komplikowaniem nurkowania.
Twina 2x20l można wypożyczyć za 50zł...
Z racji tego iż sq4fao napisał: "chce kupić coś co będzie rozwojowe" podałem 55lbs.
Nie wiem tak naprawde co chce sq4fao w przyszłości robić ale osobiście uwazam, że wiekszy worek w niczym nie bedzie przeszkadzał. HA Explorer bardzo ładnie układa się na butlach2x12, a nigdy nie wiadomo kiedy bedzie potrzebne kilka litrow wiecej. Po za tym jest tańszy od 40:-).
Ale to tylko moja skromna opinia...
Ja bym tak zrobił, a opcji jak zwykle jest masa.
Sam pływam z Explorerem 55lbs + twin 2*12 , ale wyczytuję tu i ówdzie że do twina 2*12 to za duży wór. Dzięki za odpowiedz.
Witam. Kiedyś byłem w takim samym dylemacie . wybrałem H55lbs. Uległem być może modzie na bycie tylko wyłącznie w kolorze czarnym Wiecie o co chodzi. TomM doradzał mi divRite classic. Chciałbym przytoczyć jego słowa z prywatnej jego wypowiedzi do mnie na ten temat. jeśli to jego samego nie urazi. zdjęć niestety cholera nie ma bo usunąłem ale da się zrozumieć. o co chodzi.
"
Widać, jak wysoko fruwają skrzydła wora 55 lbs - z boku butli nie widać
A teraz upuszczanie wora inflatorem (prawidłowo przypiętym gumą do D-ringu).
Z wora 40 lbs widać bąbelki z inflatora
A z wora 55 lbs ani bąbelka... Zobacz ile "anielskiego skrzydła" sterczy wysoko ponad inflator. Aby to upuścić, trzeba złamać trym i trochę poprzelewać gaz, a i tak resztka zostanie (z butlami 2x12, z 2x15 jest tak jak na tych zdjęciach 40 lbs)."
Ćwiczenie wykonane na głebokości 3 m. Prawa ręka dodaje inflatorem, lewa upuszczcza jednocześnie spłuczką. Przez ok. 1 minutę utrzymał niezmienną głębokość.
Żeby było trudniej, jest tyłem do ściany - widzi tylko toń przed sobą.
Modelem był mój syn. Mam nadzieję, że widzisz przyczynę problemów z 55 lbs. Przy okazji widać, o ile gorszy trym ma z workiem 55 lbs niż 40 lbs (na codzień nie pływa z takim wielkim worem). "
Kiedy natomiast masz szerokie obejmy i szerszy łącznik to te anielskie skrzydła nie wyglądają tak zle. na pewno nie tak jak oms bez gumek na pojedynczej flaszce. ja używam halcyona 55lbs i jakoś tego problemu nie zauważyłem. być może dlatego ze używam worka tylko do zanurzania i wynurzania. a reguluje pływalność sucharem
Faktem jest że kiedyś pływając w mokrym gaz utknął gdzieś w prawym boku worka i trochę mnie przechyliło . tego problemu nie ma np w evolve. gdzie konstrukcja worka nie pozwala na to. Wywaliłem oryginalna gumke z halcyona bo jest do dupy. i założyłem miękką z kuszy i teraz przy wypuszczaniu gazu nie mam takiego problemu choć inflator muszę trzymać na pion. żeby wszystko wypuścić.
" nie polecam 40lbs do 2*12 na morzu przy fali bo wtedy fajka musi ci pomóc---- taką opinie kiedyś słyszałem. "
Pozdrowienia.
Ostatnio zmieniony przez Radek7 22-04-2009, 21:08, w całości zmieniany 1 raz
Radek7, mialem 6 skrzydel, mam starego classica.To wlasnie skrzydlo jest dla mnie najlepsze. I co ze podczas upuszczania zlamie sie trym?? Bedzie brzydko wygladac?? Czy doprowadzisz tym do wypadku??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko