Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
runtime
Autor Wiadomość
staniek

Wysłany: 08-12-2003, 16:05   runtime

Witam

Interesuje mnie sprawa zapisu planu nurkowania zabieranego pod wode.
Czy ktos z doswiadczonych nurkow moze opisac taki plan.
Chodzi naturalnie o zapis ktory bedzie czytelny i jednoznaczny
w interpretacji.

Np. Nurkowanie na 30m 30' na powietrzu

Pozdrawiam
K.P. _[:]

Radol 

Stopień: MĹ�odszy Podw
Wysłany: 08-12-2003, 16:42   

zakładając że 30 minut to BT
to plan wygląda mniej więcej tak

...............15....12....9.....6
30/30......32....33...34...48

założenie, ustawienia GF 30/85

Na górze masz zaznaczone przystanki deco, a w kolumnach poniżej czas w któym powinieneś opuścić dany przystanek.
Ostatnie 6 metrów powinieneś pokonać w czasie 2 minut, czyli całe nurkowanie w tym momencie zajmie Ci 50 minut.

Pozdrawiam

Konrad Kowalczuk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-12-2003, 16:47   

a moze lepiej do sprawy podejsc bardziej zdroworozsadkowo i pojsc na kurs...

Radol 

Wysłany: 08-12-2003, 16:48   

Tylko, że nie ma kursu z runtimów, no chyba że PADI wprowadziło???

Pozdrawiam

Konrad Kowalczuk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-12-2003, 16:54   

na adv nitrox i w gore sa :)

Radol 

Wysłany: 08-12-2003, 16:58   

Zgadza się,
ale kolega prosił o czysty AIR :)

Lepiej powiedzieć, niż chłopak ma sam kombinować i tak nakombinować że nie będzie w stanie tego później odczytać.

A pływanie na podstawie runtimów jest bezpieczniejsze niż przy pomocy komutera, więc ....

Sandii 

Stopień: DM - PADI, Tech Dive
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-12-2003, 17:04   

nie za bardzo na skrotu kolega idzie?
advanced nitrox - tam jest nauka runtime

nad tym trzeba usiasc i troche teorii zlapac
np: nasycanie i odsycanie gazami, dekompresja, wykorzystanie innych gazow na deco, planowanie zuzycia, ...
troszku tego jest

w praktyce nie robi sie tego w 100% recznie a przy wykorzystaniu programu komputerowego (v-planner, decoplanner, ...)
ale i tak trzeba dowiedziec sie co oznaczaja poszczegolne opcje (a to bez teorii nie jest takie proste)

dochodzi jeszcze zachowanie w przypadku przekroczenia runtime (plany rezerwowe, opcja utraty gazu, ...)

dla przykladu zaloz sobie profil nurkowania i sprobuj go zrealizowac, (nie jakis niesamowity ale prosty - akurat na jedna butle 12l z duza rezerwa) np:
metry 0 18 18 9 6 3 0
minuta 0 2 10 11 14 17 20

lub wersja pionowa:
metry - minuty
0 - 0
18 - 2
18 - 10
9 - 11
6 - 14
3 - 17
0 - 20

czas jest podany jako czas opuszczenia danej glebokosci (z wyjatkiem 2 minuty gdzie osiagasz 18m) np. 18metrow opuszczasz w 10 minucie, 9m w 12min, itd - ostatnie 3 metry bardzo powoli (nawet 1m na min)

kazde spoznienie lub przekroczenie glebokosci max jest bledem dyskwalifikujacym (wypadasz poza przewidziane deco, czyli wpadasz w plan awaryjny)

acha deco robisz w poziomie

Sandii
ps: nie liczylem tego na komputerze wiec wybaczcie ze z nurkowania 18m wyszlo mi tyle deco ;))))))

Sandii 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-12-2003, 17:06   

ja tu sie produkuje, a koledzy w tak zwanym miedzyczasie co trzeba napisali ;)
Sandii

Konrad Kowalczuk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-12-2003, 17:19   

Sandi... od razu produkuja ;) ... wiesz jakie mam podejscie.... hahahaaaa :lol:

Jan Nurkowski 

Wysłany: 08-12-2003, 17:42   

Sandii napisał/a:

metry - minuty
0 - 0
18 - 2
18 - 10
9 - 11
6 - 14
3 - 17
0 - 20

czas jest podany jako czas opuszczenia danej glebokosci (z wyjatkiem 2 minuty gdzie osiagasz 18m) np. 18metrow opuszczasz w 10 minucie, 9m w 12min, itd - ostatnie 3 metry bardzo powoli (nawet 1m na min)

Wygodniej jest czas zanurzenia doliczyc do BT.
Co do opuszczania 9 metrow w 12 min. to oczywiscie przejezyczenie ?

pzdr
Jan

Andrzej 

Kraj:
Belize

Wysłany: 08-12-2003, 22:08   

Powidzcie mi koledzy która organizacja dopuszcza nurkowanie deco w uprawnieniach rekreacyjnych. Z tego co wiem to dopiero stopnie wyższe na to pozwalają

Jan Nurkowski 

Wysłany: 08-12-2003, 22:35   

Andrzej napisał/a:
Powidzcie mi koledzy która organizacja dopuszcza nurkowanie deco w uprawnieniach rekreacyjnych. Z tego co wiem to dopiero stopnie wyższe na to pozwalają

My nie nurkujemy, tylko gadamy...

pzdr
Jan

Radol 

Wysłany: 09-12-2003, 09:53   

Wiesz, jeśli patrzeć na to która organizacja zezwala na....
to okazało by się że ludzie robiący kurs w Egipcie nie mogą nurkować w Polsce :))
Bo organizacje zezwalają na nurkownie w wodach nie gorszych niż te w których robiło się kurs :))

Pozdrawiam

Judas 

Stopień: instruktor
Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 09-12-2003, 09:53   

Sandii napisał/a:

np: nasycanie i odsycanie gazami, dekompresja, wykorzystanie innych gazow na deco, planowanie zuzycia, ...

dochodzi jeszcze zachowanie w przypadku przekroczenia runtime (plany rezerwowe, opcja utraty gazu, ...)

Czesc...

Chyba troche przesadziles... Run time to nic innego jak plan nurkowania... napisany w odpowiedni sposob, ktory umozliwia zabranie go pod wode i nie ma co demonizowac, ze jest to zarezerwowany sposob zapisu dla nurkowan technicznych. Owszem... brzmi to bardzo dumnie tak z anglielska i tajemniczo :)

Kazde nurkowanie powinno byc zaplanowane i forma zapisu jako run time na tabliczne pozwala nam zabrac ten plan ze soba pod wode... i nic wiecej.

Gazy deko itp sprawy to juz zupelnie inna bajka, przy ktorej zdecydowanie przydalby sie kurs.

Pozdrawiam

Arex 

Stopień: BSAC ADI
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 09-12-2003, 10:20   

Z tego co pamiętam nikt mi nie nakazywał nurkować bezdekompresyjnie.
Oczywiście zaleca się takie nurkowanie ale nie ma takiego wymogu.
Na kursie uczono nas posługiwania się tabelami dekompresyjnymi.
Planowania nurkowania zgodnie z posiadanymi uprawnieniami i jeszcze kilka innych rzeczy.
Biorąc pod uwage max głebokośc jaką mogę według swoich uprawnień osiagnąc nurkowanie bezdekompresyjne to winda nie pozwalajaca tak naprawdę niczego obejrzeć.
Nie wiem jak Wy ale ja nurkuje zazwyczaj aby cieszyć się oglądaniem ciekawych rzeczy

Wracajac do pytania przewodniego zazwyczaj korzystam z programów deko np GAP.

Na swojej tabliczce zapisuje w pionie. Gł. przystanku, czas przystanku, run time np.
12- 1 17'
Gdzie run time oznacza oczywiście minutę opuszczenia przystanku.

ZAwsze mam zapisany czas alternatywny.

Pozdrawiam

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 09-12-2003, 10:37   

Andrzej napisał/a:

n.p. VDST/CMAS od P1 :)

Sandii 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-12-2003, 11:26   

Judas napisał/a:
Chyba troche przesadziles... Run time to nic innego jak plan nurkowania... napisany w odpowiedni sposob, ktory umozliwia zabranie go pod wode i nie ma co demonizowac, ze jest to zarezerwowany sposob zapisu dla nurkowan technicznych. Owszem... brzmi to bardzo dumnie tak z anglielska i tajemniczo :)

Judas
ok. tak naprawde runtime w plytkich nurkowaniach to nic innego jak zamiennik komputera (albo komputer to wygodny zamiennik runtime ;))

w glebokich komputer jest tylko backupem, a runtime podstawą!

faktycznie brzmi fachowo "runtime" - niestety na OWD i AOWD nie ucza tego, nawet nie wspominaja o tym. To blad ale tak juz jest. Pierwsze informacje ma sie albo od znajomych nurkow albo na kursie technicznym.

W sumie fajnie ze ten temat padl na forum bo runtime uczy planowania nurkowania - a po kursie OWD i AOWD raczej niewielu je planuje (chyba ze na zasadzie: jak bedziemy mieli 50bar to wychodzimy! aaaa i nie glebiej niz ...!)

Sandii

Sandii 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-12-2003, 11:29   

Konrad Kowalczuk napisał/a:
Sandi... od razu produkuja ;) ... wiesz jakie mam podejscie.... hahahaaaa :lol:

takie jak na twoim zdjeciu ;))))

jakies piwko?

Sandii

Radol 

Wysłany: 09-12-2003, 11:39   

Dokładnie Sandii,
Runtime to tylko plan nurkowania i to bardzobardzo czytelny.

Bardzo dobrze że padło to pytanie.

Pamiętam jak kiedyś sam zastanawiałem się jak rozpisać sobie plan nurkowania na tabliczce i nie nurkowałem z jakimiś specjalnymi gazami czy specjalnie głeboko, ale chciałem posiedzieć dłużej.
Moje pierwsze zapiski były koszmarne, siedziałem potem pod wodą i zastanawiałem się co ja tam nagryzdałem. Niestety nigdzie nie mogłem znaleźć sposobu na zapis, a on był taki prosty i tak czytelny.

Nie widzę podowu dla którego osoby chcące poznać czytelny sposób zapisu runtimów mamy wysyłać na kurs. I to jeszcze na adv. nitrox (bo faktycznie tam bez runtimów to już raczej trudno sobie poradzić).
Może oni nigdy nie będą bawili się w przyspieszanie dekompresji, a dużo dużo lepiej jest jak wcześniej zaplanują i zapiszą sobie plan swojego nurkowania.

Pozdrawiam

Judas 

Stopień: instruktor
Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 09-12-2003, 11:56   

Sandii napisał/a:

ok. tak naprawde runtime w plytkich nurkowaniach to nic innego jak zamiennik komputera (albo komputer to wygodny zamiennik runtime ;))

w glebokich komputer jest tylko backupem, a runtime podstawą!

Sandii

Nie do konca sie z Toba zgodze... komputer jest zamiennikiem zegarka, glebokosciomimerza i tabel.

Przy nurkowaniach glebokich powinnismy miec zdublowany caly sprzet a wiec takze komputer, czyli jeden jest "glownym" a drugi backupem.

Co do run timow powinnismy miec co najmniej plan A i B + sytuacje utraty gazow itp. no ale o tym juz pisales, poza tym internet nie jest dobrym miejscem do nauki nurkowania technicznego :)

Co do tego co ucza na kursach OWD i AOWD to ciezko mi sie wypowiadac, w kazdym razie ja tego na kursach ucze.

Pozdrawiam

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu