Wiek: 43 Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 18 Skąd: północna Polska
Wysłany: 26-05-2009, 21:52 Pytanka o sprzęt i tak dalej i tak potem...
Ledwo mi to przez palce przechodzi, ale faktycznie w porównaniu do Was jestem początkujący
Właśnie stoję przed dylematem zakupu automatów. "Ów" bo dla siebie i swojej połowicy.
Oczywiście potrzebuję kompletu, tzn. I stopnia, II stopnia x2 (lub automat +Octo), manometru oraz kilku drobiazgów (bojka ze szpulką itp.).
Klikałem "Szukaj" już kilkukrotnie więc nie pytam jaki automat (bo już wiem że Apeks ) ale pytania są inne:
Czemu większość proponuje XTX40 lub posiada? Czy setka lub 2setka jest dużo lepsza?
Czy w wersjach XTX jest problem z relatywnie małym w porównaniu do ATX przyciskiem dodawczym, tzn z jego użyciem?
Jaki manometr?- jakby mi ktoś polecił jakiś model i dlaczego to byłbym dźwięczny tylko mi nie piszcie "metalowy" bo nie zniose
Jaką żylete polecacie i czy w ogóle? - nie będę pisał już że nuram w mokrym...
Pytanie może i dziwne ale: w czym wozicie swój sprzęt? Mam do spakowania jacket, pianka krótką, długa, buty, rękawice, ABC, no i jeszcze automat - wszystko razy 2 - gdzie to wszystko pomieścić??? jest jakaś waliza która to łyknie w siebie?
No to byłoby z grubsza tyle na dziś co by was nie przemęczyć
Do zobaczenie pod wodą...
PS: Szukam ludzi z zach-pomorskiego do wspólnych nurków - gdzie nurkujecie, kiedy itd?
PPS:Ale z racji pracy szwędam się również prawie co tydzień po pomorskim i kujawsko-pomorskim więc nurki tam też planuję...
Ostatnio zmieniony przez Spider 26-05-2009, 21:54, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 26-05-2009, 22:03 Re: Pytanka o sprzęt i tak dalej i tak potem...
Spider napisał/a:
Czemu większość proponuje XTX40 lub posiada? Czy setka lub 2setka jest dużo lepsza?
Czy w wersjach XTX jest problem z relatywnie małym w porównaniu do ATX przyciskiem dodawczym, tzn z jego użyciem?
najkorzystniejszy stosunek jakosci do ceny daje ATX40/DS4. setka i dwusetka sa ladne, tylko imho wartosc dodana jest nieadekwatna do roznicy w cenie. na codzien nie nurkuje z XTX ale kilka razy mialem okazje i problemow z przyciskiem nie zauwazylem.
Spider napisał/a:
Jaki manometr?- jakby mi ktoś polecił jakiś model i dlaczego to byłbym dźwięczny tylko mi nie piszcie "metalowy" bo nie zniose
jakikolwiek, np metalowy scubatecha albo suunto.
Spider napisał/a:
Pytanie może i dziwne ale: w czym wozicie swój sprzęt? Mam do spakowania jacket, pianka krótką, długa, buty, rękawice, ABC, no i jeszcze automat - wszystko razy 2 - gdzie to wszystko pomieścić??? jest jakaś waliza która to łyknie w siebie?
Z automatów używam automatów ATX40/DS4
Manometr oczywiście metalowy
A sprzęt przewożę w plastikowym 90litrowym pojemniku (nazywa się to kastra budowlana) zakupionym w Castoramie za całe 24zł.
Co do żylety nie pomogę nigdy nie używałem, a po przejściu na suchara żadna siła nie wbije mnie w mokry.
Wysłany: 26-05-2009, 23:21
No to i ja się wtrącę
Żyleta.. nie wiem, nigdy nie miałem prawdziwej pianki podobno taka od Bare jest fajna.
Automaty.. mam xtx50 bo miały jakąś tam regulację więcej niż xtx40 fajna jest opcja wymiany kotwicy wydechu na większą i mniejszą czego w atx'ach niema
Manometr.. zdenerwuję Cię, ale kup metalowy, ważne aby był czytelny i w barach
Jak coś jestem z Kwidzyna, praktycznie południowo wschodnia granica pomorskiego pisz na PW możemy ponurać
//pozdrawiam
[ Dodano: 26-05-2009, 23:24 ]
apropos wożenia sprzętu w Castoramie diving shop, od czasu do czasu są takie zajebiaszczo wielkie skrzynie za bodajże 70 zł, ja do niej mieszczę cały sprzęt (zw. suchara ale za to z twinem 2x7l)
Ostatnio zmieniony przez Cylek 26-05-2009, 23:25, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 27-05-2009, 11:45 Re: Pytanka o sprzęt i tak dalej i tak potem...
Cytat:
Czemu większość proponuje XTX40 lub posiada? Czy setka lub 2setka jest dużo lepsza? Czy w wersjach XTX jest problem z relatywnie małym w porównaniu do ATX przyciskiem dodawczym, tzn z jego użyciem?
Nie słyszalem o takim problemie z przyciskiem. Co do ATX vs. XTX to sugeruje Ci XTX 50 ponieważ XTX lepiej "leżą" na brodzie a 50 ma dłuższą kierownicę wydechu (w 40 trzeba sobie coś takiego samemu wymienić). Może zamiast odpowidać bezpośrednio czy 50, 100, 200 zacytuje tu wypowiedź TomM która na pewno da Ci do myślenia:
Seria z X na początku (XTX), różnica między ATX i XTX sprowadza się do innego designu pokrywy puszki II stopnia (IMHO tandetnego), możliwości zmontowania automatu odwrotnie, czyli z wężem LP od lewej strony puszki oraz innego typu kierownica wydechu (dwuczęściowa) z założenia wymienna pomiędzy typ zbliżony do ATX i TX (ale to są inne kierownice pasujące wyłacznie do XTX). Sam zespół zaworu II stopnia jest identyczny jak TX i ATX.
Co mamy w modelach:
20 - podstawowy model,
40 - to samo co 20 + wymiennik ciepla (IMHO pic na wode).
50 - to samo co 40 + regulacja docisku grzybka pokretlem (w 40 i 20 tylko kluczem - imbusem)
100 - to samo co 50, widoczne elementy metalowe sa matowane.
200 - podejrzewam ze identyczny chwyt reklamowy jak miedzy 50 i 100
Cytat:
Też radzę metalowy . Po prostu "plastikowy" może ulec mechanicznemu uszkodzeniu jeśli nie jest w gumowej osłonce. Zwykle ma też plastikową szybkę a nie hartowane szkło. Natomiast pomiędzy osłonką a manometrem wcześniej czy później zacznie się zbierać jakiś syf.
Cytat:
2 torby Ikea spokojnie wystarczą - bardzo wytrzymałe, docelowo będzie skrzynia budowlana.[/i]
Ostatnio zmieniony przez train 27-05-2009, 11:47, w całości zmieniany 1 raz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 27-05-2009, 17:55
Spider napisał/a:
Do skrzyni nie umiem się przekonać: trudno upychalna. Zainwestowałem w torby Ikea i jestem zadowolony.
Wysłany: 27-05-2009, 19:33
No dobra, rozumiem temat Apeksa. Nikt jednak nie napomknął czy lepiej 2x XTX czy lepiej XTX + Octopus XTX?
No i jeszcze pytanie pozstaje aktualne co do I stopnia: DST, DS4, czy FST?
Co do skrzyń to faktycznie jest to rozsądne rozwiązanie, ale... nie na samolot
I właśnie interesuje mnie coś "lotniczego" bardziej.
I jeszcze jedno pytanie bo nigdzie nie znalazłem takiej informacji: czy np XTX 50 lub wyższy można stosować do Nitrox'u? Niby na logikę wydaje się że można, ale z kolei po co są więc modele dedykowane do tej mieszanki?
PS: Jakie, u licha, torby Ikea???
Ostatnio zmieniony przez Spider 27-05-2009, 19:48, w całości zmieniany 2 razy
XTX vs. octopus XTX, różnią się kolorem puszki i... ceną, zwykle octopus jest droższy ale "bebechy" ma dokładnie te same więc po co przepłacać?
DST, DS4, FST - dwa pierwsze są niemal identyczne z tym że pierwszy ma obrotową głowicę, FST ma dwa porty HP i układa portów który umożliwia "ładniejsze" ułożenie węży ale to rzecz względna.
Co do automatu do Nitroxu zanim ktoś doradzi napisz o jakie dokładnie mieszanki Ci docelowo chodzi.
P.S. Te u diabła torby Ikea, które są jedynie dostępne w sklepie Ikea, podpowiem że dostępne przed kasami w kolorze niebieskim.
Najlepszym rozwiązaniem będzie 2xI stopień i 2xII stopień
Spider napisał/a:
czy np XTX 50 lub wyższy można stosować do Nitrox'u?
Do nitroxu 40% tlenu można bez problemu używać każdego automatu, powyżej 50% tlenu automat musi być czysty tlenowo. Robiąc kurs nitroxowy w jakiejkolwiek organizacji przy pierwszej specjalizacji nitroxowej dostaniesz pozwolenie na stosowanie max 40% tlenu. Żeby móc stosować bardziej bogate mieszanki niż EAN40 musisz przejść kolejne szkolenia.
Wysłany: 27-05-2009, 21:39
Spider napisał/a:
Jakie, u licha, torby Ikea
Wejdź do najbliższego sklepu Ikei - tam są żółte, na zakupy i sprzedają po ok. 2 PLN takie same niebieskie.
Na samolot polecam dużą walizkę z ABS - lekka, pojemna,nie rzuca się w oczy.
Wysłany: 27-05-2009, 22:39
Hahahah
Tak myślałem właśnie o tych niebieskich made by Ikea ale nie chciało mi się jakoś w to wierzyć
Już sobie wyobraziłem tabun nurków nad jakąś wodą, w pełnym umundurowaniu, w płetwach i wszyscy z torbami Ikea!
No ludzie postronni nie daliby normalnie rady ze śmiechu!
A nitrox narazie planuje do 40% a co będzie później... któż to wie???
Problem zauważam generalnie jeden z zakupami sprzętu. Jak kupić taki który nadąży za pomysłami, nabywanym doświadczeniem i fantazją???
Już mnie denerwuje że kupiłem jacket a nie skrzydło ale pociesza fakt że to była wyjątkowa okazja...
Problem zauważam generalnie jeden z zakupami sprzętu. Jak kupić taki który nadąży za pomysłami, nabywanym doświadczeniem i fantazją???
Kupowac powoli i tylko przemyslany sprzet... Ja poza suchaczem, ktory mi "sie skurczyl" przez zime i workiem do singla, ktory wymienilem na worek do twina (za ta sama cene) mam ciagle to samo...
DST, DS4, FST - dwa pierwsze są niemal identyczne z tym że pierwszy ma obrotową głowicę, FST ma dwa porty HP
DST rowniez posiada 2 porty HP, obrotowa glowica przydaje sie w konf. bocznej - latwiej kable ulozyc. w standardzie z butla na plecach jest zbedna, do tego dochodzi jedno dodatkowe uszczelnienie - potencjalny "failure point". jesli planujesz foto/video xtx z szersza kierownica sie przyda, jesli nie to zbedny wydatek. podobnie z przekrecaniem kabla od puchy na lewa strone - ma sens jesli jestes leworeczny albo plywasz z konf. francuska.
wiec jesli nie:
- bedziesz robic zdjec,
- plywac w konf. francuskiej,
- jestes leworeczny
bierz atx 40 ds4. grzybek regulujesz raz nad woda (imbusem), pozniej nie tykasz - ew. na egiptowe wakacje rozkrecasz. do chwilowej regulacji wystarcza dysza venturiego.
skrzynia to dobry patent pod warunkiem ze miesci sie w bagazniku. jak nie to torby ikea-dive tez sa fajne . a na samolot to lekki plecak albo jakas mega waliza...
Spider napisał/a:
A nitrox narazie planuje do 40% a co będzie później... któż to wie???
a pozniej (jesli bedziesz potrzebowal) zrobisz sobie czystosc tlenowa do tych automatow ktore masz w kazdym porzadnym serwisie.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 28-05-2009, 06:24
Podpisuję się pod radami poprzednika. Mam na twinie 2 x ds4 + 2 x XTX50, choć osobiście nie przepadam za Apeksami. Na egzotykę używam dużej walizki (do samolotu) a na miejscu takiej dużej nurkowej torby z czegoś w rodzaju plastikowej siatki.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 28-05-2009, 06:25
nuras5 napisał/a:
Na samolot polecam dużą walizkę z ABS - lekka, pojemna,nie rzuca się w oczy.
Co do noszenia, na pewno ABS jest przydatny. Ale nie zechce dodatków za ochronę i nie ma problemów z wpuszczeniem do samolotu? No i z tym "nie rzuca sie w oczy"... Toż z kilometra takiego łysola widać.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 28-05-2009, 06:32
jacekplacek napisał/a:
Co do noszenia, na pewno ABS jest przydatny. Ale nie zechce dodatków za ochronę i nie ma problemów z wpuszczeniem do samolotu? No i z tym "nie rzuca sie w oczy"... Toż z kilometra takiego łysola widać.
Jacek czy Ty wiesz jak ciężko czyści się klawiaturę oplutą poranną kawą?
P.S. Wyjaśniam niezoriemtowanym Jackową interpretację ABS = absolutny brak szyi...
Ostatnio zmieniony przez hubert68 28-05-2009, 06:34, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko