Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
skafander TILOS prośba o opinie
Autor Wiadomość
hara-kiri 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2007, 14:59   skafander TILOS prośba o opinie

Czy ktoś z Was używa skafandra TILOS, takiego jak ten T U T A J i jeżeli tak, czy mógłby podzielić się swoją opinią?
Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2007, 22:18   

nie znam tego skafandra ale cena jest gites i na pierwszy rzut okiem nie wyglada najgorzej choc ryzykowne moze byc kupowanie pianki tak egzotycznego producenta.

sempai 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2007, 23:16   

Czy ja wiem czy cena jest tka gites?? W tej cenie spokojnie można dostać BARE 7+7
A co do tej firmy to miałem na tych skafandrach okazje pływać w egiptowie i tak powiem szczerze że nic specjalnego- były wszystkie albo poprzecierane albo przy rzepach rozdarte ale może to dlatego że swoje już tam wypływały:P
pozdrawiam

tOmki 

Stopień: PADI, CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2007, 23:21   

jezeli zalezy ci na tym super-rozciagliwym materiale to wez Scubapro Everflex jak nie to polecam Thermal Tec'a (obydwa w cenie 1200 pln)

jezeli zamierasz nurkowac w nim w polskich wodac, to na pojedynczej 7mm sie nie skonczy.

za ta cene masz tez BARE 7mm Arctic KOMPLET 7+7, w ktorym bedzie ci napewno cieplej nic w samym overall'u.

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2007, 04:56   

sempai napisał/a:
Czy ja wiem czy cena jest tka gites?? W tej cenie spokojnie można dostać BARE 7+7
pozdrawiam

Tys prowda :idea:

Przemo_C 
Moderator Grupy

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 06-09-2007, 09:37   

Jeżeli wdepniesz w nurkowanie na ostro, polubisz nasze chłodniejsze wody, to prędzej czy później będziesz szukać czegoś suchego, doszedłem do tego wniosku bardzo szybko, więc nie miej złudzeń, że 7+7 wystarczy na lata .
Dlatego teraz uważam, że kupując piankę trzeba wybrać zestaw uniwersalny czyli 5mm overal + 7mm ocieplacz. W takim overalu możesz swobodnie nurkować w ciepłych krajach (można się czasem wesprzeć żyletą), a i w Polsce swobodnie wystarczy jak dołożysz do niego ocieplacz.

Gdzieś tu pisałem o wadach i zaletach everflexa.

hara-kiri 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2007, 16:13   

Dziękuję za rady.
Interesował mnie ten bardzo elastyczny materiał i wkładka tytanowa, która ma jakoby dużo lepiej utrzymywać ciepło w skafandrze. Nie wiem czemu, ale podobają mi się skafandry z poprzecznym zamkiem na klacie, choć nigdy takiego nie miałem na sobie i nie wiem, czy to wygodne rozwiązanie.
Jak dotąd nurkowałem tylko w Equesie 5mm (chyba dualdive) i bywało, że marzłem a w dodatkowej bluzie było mi za ciasno. Zamek na plecach mi nie bardzo pasuje.
Nie ukrywam, że wygląd też jest ważny. Raczej nie lubię tych wszystkich malunków. Wolę proste i skromne formy (choć mam maskę demon i wyglądam trochę jak Batman, ale się nie widzę, a pływa mi się w niej fajnie :ping: ).
Pozdrawiam,

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 11-09-2007, 16:22   

hara-kiri napisał/a:
Nie wiem czemu, ale podobają mi się skafandry z poprzecznym zamkiem na klacie, choć nigdy takiego nie miałem na sobie i nie wiem, czy to wygodne rozwiązanie.

Proponuje zebys przymiezyl cos takiego i sam ubral i rozebral. Mysle ze przestana ci sie podobac :)

Zdecydowanie wygodniej ubiera/rozbiera sie skafandry z zamkiem na plecach.

mroczny 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-09-2007, 23:58   

a co do tych "tytanowych/platinium/silver" wkładek, to nie wierz temu zbytnio
bo jest to głównie bełkot marketingowy. a już pisaniem że
Cytat:
"Mikrokomórkowy neopren najnowszej generacji zapobiega efektowi utraty grubości (i pływalności) pod wpływem ciśnienia"

to producent moooocno pojechał po bandzie...
chyba że zaraz Smok/$$ się zaraz wtrąci i powie
coś innego (np. o "apochromatycznych iluminatorach")...
jak już się pakujesz w mokry skafander w Polsce, to musi to być 7+7!

gryf 

Stopień: AOWD SSI, PN2
Kraj:
Burkina Faso

Wysłany: 19-09-2007, 20:43   

scaner napisał/a:
nie znam tego skafandra ale cena jest gites i na pierwszy rzut okiem nie wyglada najgorzej choc ryzykowne moze byc kupowanie pianki tak egzotycznego producenta.

Ty Scanerku to jakiś masochista jesteś? Nie masz jeszcze dość wciskania się w poprzeczny zamek? I to na dodatek nawet nie w suchym ale żeby to jeszcze robić w mokrej piance?
Przeca to jakiś chory umysł wykombinował! :zdz:
Pozdroofki
gryf

maciekusa 

Stopień: diving
Kraj:
United States

Wysłany: 16-11-2007, 17:02   

1200? na scuba.com kosztuje 139$ plus wysylka , sa polskie firmy co ci to przesla za jakies .60 centow za funt (czyli jakies .45kg) takie firmy jak polonez , polamer , :ping:

Gryzli 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-12-2007, 21:53   

To może jeszcze ja dodam swoje przysłowiowe trzy grosze.
Używam tego skafandra od 2 lat z lekkim hakiem. Wybrałem go jak najbardziej świadomie z kilku powodów:
-poprzeczny zamek na klacie (heh... jedni uważają to za wadę, inni -w tym ja- za dużą zaletę)
-jednoczęsciowy, nieźle uszczelniony i z mięciutkiego, rozciągliwego neoprenu (zboczenie z czasu pancernych pianek)
-nadspodziewanie ciepły (jak już jest naprawdę chłodno, to zakładamjeszcze żyletkę)- to pewnie wynik ograniczenia cyrkulacji wody.
Dla mnie jest to jeden z lepszych skafandrów, z jakimi miałem do czynienia. Łatwozakładalny :tak: (trzeba się tylko... przyzwyczaic!) i niesamowicie dokładnie wykonany. Mogę tylko polecic.
P.S. Wiadomośc dla nadpobudliwych. Nic nie łączy mnie z importetem ani tym bardziej z producentem rzeczonych skafandrów.
Pozdrawiam. Gryzli.

Fuga 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-06-2009, 13:27   

Rok temu kupiłam w Egipcie skafander Tilosa 5/4 mm (bo innych damskich nie było) i jestem bardzo zadowolona. Nurkowałam w nim w Morzu Czerwonym, Sródziemnym (na Krecie i na Rodos). Wygodny i ciepły, łatwo się go zakłada. Brat ma ScubaPro 7 mm i choc to lepsza marka, wole mojego Tilosa. W Morzu Śródziemnym, w maju nurkowałam kilkanascie razy i nie zmarzłam (bez kaptura). Polecam.

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-06-2009, 13:29   

Fuga napisał/a:
Nurkowałam w nim w Morzu Czerwonym, Sródziemnym (na Krecie i na Rodos). Wygodny i ciepły,

Jasne, że będzie ciepły bo i woda ciepła. Zanurkuj w Polsce teraz a później napisz czy ciepły.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu