Witam
wyjazd na wraki do Kołobrzegu 8 czerwca w poniedziałek
wyjscie z portu 8.00
co do możliwości noclegu na łódce napiszę w środę, lepiej przyjechać wieczorem w niedzielę aby się ze sprzętem ogarnąć. Wraki do 20 mil od brzegu czas płynięcia około 1,5 godziny
głębokość maksymalna 40 m , widoczność , prądy ???
jak będę wiedział coś więcej napiszę
pozdrawiam
Michał
Wysłany: 02-06-2009, 10:10 Re: Wraki Kołobrzeg
michałP napisał/a:
Witam
wyjazd na wraki do Kołobrzegu 8 czerwca w poniedziałek
wyjscie z portu 8.00
co do możliwości noclegu na łódce napiszę w środę, lepiej przyjechać wieczorem w niedzielę aby się ze sprzętem ogarnąć. Wraki do 20 mil od brzegu czas płynięcia około 1,5 godziny
głębokość maksymalna 40 m , widoczność , prądy ???
jak będę wiedział coś więcej napiszę
pozdrawiam
Michał
Witam, a tak w ogóle myśleliście jak zorganizować się logistycznie coby nas za dużo aut nie jechało ? Damy radę zabrac się np. w dwa auta ?
Witam, a tak w ogóle myśleliście jak zorganizować się logistycznie coby nas za dużo aut nie jechało ? Damy radę zabrac się np. w dwa auta ?
Po ostatniej wyprawie na Hel, wiem, że w moim aucie optymalnie mieszczą się 3 osoby z twinami i stagami, gdyby nie brać skrzyń stanleya tylko jakieś wanny, miękkie torby, weszłyby może cztery osoby? Tak sobie myślę, że warto by wyjechać w niedzielę nieco wcześniej, tak żeby być w Kołobrzegu po południu i mieć czas na pogadanie, klarowanie, planowanie.
Wysłany: 02-06-2009, 12:34 Re: Wraki Kołobrzeg
Przemo_C napisał/a:
Adamoss napisał/a:
Po ostatniej wyprawie na Hel, wiem, że w moim aucie optymalnie mieszczą się 3 osoby z twinami i stagami, gdyby nie brać skrzyń stanleya tylko jakieś wanny, miękkie torby, weszłyby może cztery osoby? Tak sobie myślę, że warto by wyjechać w niedzielę nieco wcześniej, tak żeby być w Kołobrzegu po południu i mieć czas na pogadanie, klarowanie, planowanie.
Ja mam zamykaną, sztywną przyczepkę do, której spokojnie wejdzie cały nasz szpej, butle, twiny i reszta klamotów, łącznie z wanienkami, torbami, zestawem tlenowym etc. Do butli mam nawet specjalnie wykonane mocowania. Jedyny problem jest taki, że na dzisiaj coś zbiesiło się ze światłami mijania i dopiero w czwartek lub piątek będę miał czas zaciągnąć ją do elektryka - gość może nie zdążyć tego zrobić.
W kazdym razie jest opcja z przyczepką. Wtedy ja mogę wziąć trzy osoby do samochodu i pewnie potrzebowalibyśmy jeszcze jedno auto.
Co do wyjazdu. Może 15.00 ? Z sikaniem po drodze wyjdzie z 3,5 godziny czyli około 18.30-19.00 jesteśmy na miejscu.
Witam
Dzisiaj rozmawiałem z Tomkiem z Kołobrzegu , nie ma po co jechać tak wcześnie bo na łódke mozemy dopiero wejść około 23 ze wzgledu na późny powrót i sprzatanie
wyjście w morze planowane jest rano około 8.00.
wraki to pierwszy o nazwie Refuler max. 36m duzy wrak leżacy dnem do góry jest to była niemiecka jednostka do prac podwodnych ciekawe elmenty wieży wiertniczej , mozna wplywać do wraku szczegóły omówimy na pokładzie
drugi to Wycieczkowiec max 30m ładny wrak wart obejrzenia reszta j/w
prognoza pogody 12 h przed wyjazdem do Kołobrzegu
dalsze informacje w piątek
pozdrawiam
Michał
Dodano: 02-06-2009, 16:56
oczywiście można jechać tak jak piszesz coś zjeść i pogadać
Tak sie zastanawiam jaki jest sens brania stage-y jeżeli max głębokość wynosi 36m pierwszego nurkowania a drugiego 30m. Najlepiej w takim przypadku jest chyba nabić nitrox 32. Gazu w 2x12 powinno wystarczyć spokojnie na jakieś 40 min nurka. W czwartek chciałbym nabić butle. Do tego czasu trzeba by było określić co bijemy. Ciekawe czy na łodzi nabiją nam nitrox32 i za ile?
Na łodzi jest duzy kompresor i specjalna szyna do ładowania wielu butli naraz niestety nitroksu na pokładzie nie ma, przynajmniej na ten jeden dzień. wczesniej rozmawiałem telefonicznie z kolegą z potatos i mówiłem że na te nurkowani maja bić nitrox 32 przeciez to jest logiczne .
...Tak sie zastanawiam jaki jest sens brania stage-y ...
Grzesiek, jeżeli możesz to staga zabierz, ponieważ Ola ma twina 2x7, a chciałbym zrobić 36m/30' wyjdzie jej jakieś 140 bar na czas denny, czyli staga musi mieć. Chciałbym zrobić tego nura w zespole trzy osobowym bo będzie lepiej z punktu widzenia bezpieczeństwa (gazy). A jak wyjdziemy na ean50 będzie higienicznej i więcej gazu zostanie w twinach na drugiego nura.
Reszta ekipy może sobie to rozważyć. Faktycznie jest tak, że ean50 dla 36m/30' w porównaniu do całego nura na ean32 skraca deco tylko o 2'. Poza higieną, większym bezpieczeństwem i w przypadku Oli, gospodarką gazem nie ma to większego sensu.
Ostatnio zmieniony przez Przemo_C 23-11-2010, 20:54, w całości zmieniany 1 raz
Grzesiu, 40 min czasu dennego na 36m to wyjdzie Ci (według tabel INTD dla EAN32) dekompresja 32min (nie licząc DeepStopów). Zużyjesz na to lekko licząc około 4470l. Do Twina 2x12 weźmiesz 4800 - Trochę mało na wypadek sytuacji awaryjnych lub konieczności dzielenia się gazem... Myślę, że stejdże z przepięciem na 21m nie są złym pomysłem...
[ Dodano: 04-06-2009, 09:10 ]
Rozmawiałem z Michałem i faktycznie mówiliśmy o nabiciu butli nitroxem 32 ale przy użyciu przy tym EAN50 w stejdżu...?
[ Dodano: 04-06-2009, 09:35 ]
klon napisał/a:
dekompresja 32min
Sorki - źle spojżałem w tabele - czas deko nie 32 min a w sumie 25 min
Jeżeli chcecie nabijać flaszki nitroxem32 i stage 50% to weźcie pod uwagę, że w Nautice Beata ładuje tylko powietrze. Krzychu pojechał na trymixy do Chorwacji i zabrał jej mieszałki i filtry.
Ja nabiłem dzisiaj wszystko w Nemo, w Luboniu. Grzesiek jedzie do Marina na Jeżycką.
Cześć. Michał, do Ciebie głownie kieruję te słowa.
Podsumowując ten wyjazd, chyba wszyscy się zgodzą, że było super, przypasiła wizura i wraki też były ok.
Lubecki jest zajebisty, wygodny, bezpieczny i ma swój klimat, bardzo dobre wrażenie robi Czarek, widać, że człowiek wie o co w tym chodzi, załoga bez zbędnego gadania robi to co do nich należy, naprawdę wszystko jest tak jak powinno być. Możesz mu przy okazji powiedzieć, że byliśmy pod wrażeniem zaplecza, organizacji i podejścia do klienta. Czuliśmy się traktowani poważnie, a to rzadko się zdarza. Oby wszyscy przewoźnicy nurkowi szli w tym kierunku.
Jak jeszcze tylko obniży ceny to będziemy na lubeckim co dwa tygodnie.
Dzięki Michał, możesz na nas liczyć w przypadku organizacji podobnych akcji, jak my będziemy coś planować dostaniesz obowiązkowo cynk.
Dzięki za dzięki ,
myślę że warto było w poniedziałek ruszyć 4 litery aby zobaczyć inny Bałtyk a to tylko mała część tego co tam jest.
pozdrawiam całą ekipę
MichałP
ps. mój krótki filmik z aparatu będzie w przyszłym tygodniuw Nautice
Dodano: 10-06-2009, 18:58
od czwartku do niedzieli jestem w Łagowie
Wysłany: 17-06-2009, 19:15
Cześć Michał. Ze swojej strony przesyłam też wielkie podziękowania za informację i pomoc w wyjeździe. Trochę późno się odzywam, ale we wtorek juz z Adamem byliśmy na kursie w Giewartowie i nie było okazji. Podpisuję się też pod wyrazami uznania dla łajby, Czarka i całej ekipy, które wyraził wcześniej Przemo. Prośba - daj nam znać, jak cos podobnego by się kroiło. Jesteśmy trochę niewyżyci, zwłaszcza na Bałtyku.
Pozdrawiam
A.S. Taternik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko