Wysłany: 21-04-2009, 10:24 Rośba o radę przy zakupie płetw i maski
Chciałam kupić płetwy i maskę, ale jestem początkująca w nurkowaniu i
nie znam się na sprzęcie. Maskę wykorzystam w Chorwacji a płetwy
głównie na basenie. Czy warto kupić okulary ze szkła dla 1-2
krotnego użtkowania w ciągu roku? Czy płetwy lepiej kupić
całe "sztywne" czy lepiej z "gumą" po bokach. Proszę o radę.
Zastanawiam się nad Speedo niebieskimi albo pomarańczowymi, Imersion
albo Aquatic. Poniżej wklejam strony z płetwami.
maska z zestawu immersion za 190 zl bedzie miala najwieksza widocznosc zwlaszcza w dol i ten bym powiedzial bylby najlepszy co do pletw z tych co wymienilas wszystkie takie same roznia sie ksztaltem i zadnych roznic raczej nie odczujesz
ale do czego dokladnie planujesz uzywac tych zestawow do plywania przy powierzchni z rurka ?
Głównie używać będę płetw na basenie, dlatego ważny jest dla mnie ich wybór. Może te które mają harmonijkę gumową po bokach są lepsze, tj. bardziej stabilnie w wodzie i lepiej się w nich pływa. Nie wiem, ale tak myślę . Z drugiej strony Speedo nie ma żadnych płetw z takim wykończeniem. Na basen chcę raczej krósze płetwy. Zależy mi na lekkich płetwach. Co do okularów i rurki - tylko powierzchniowe pływanie w celu oglądania rybek. Nie wiem czy warto pokusić się na okulary z hartowanego szkła. Jaka jest w praktyce różnica pomiędzy okularami ze szkła hartowanego a plastiku. Czy dla początkującej będzie to widoczne. Nie chcę przepłacać za sprzęt, ale z drugiej strony chcę kupić raz a porządnie.
Ostatnio zmieniony przez babeczka65 21-04-2009, 11:19, w całości zmieniany 1 raz
A jak rozpoznać dobry silion. Wyczytałam że najlepiej jak będzie on czarny wtedy nie żółknie. A ma jakieś znaczenie czy szyba ma 3 czy 4mm i czy taka maska jest dużo ciężejsza od plastikowej.
Jeśli na basen te płetwy, to kup tylko i wyłącznie takie, których spodnia część, ta która ma kontakt z podłożem jak chodzisz, czy stoisz, nie jest plastikowa! Plastik strasznie ślizga się na mokrych kafelkach i ciężko utrzymać równowagę jak się idzie. Płetwy z gumowym spodem.
żeby nie zakładać nowego tematu napiszę tutaj
jestem użytkownikiem zestawu Mares Clipper (na foto żółty)
teraz trafiła mi się okazja i kupiłem sobie zestaw speedo ten niebieski niby model 2009
porównałem je do siebie i sam nie wiem który wybrać na wakacje bo dwóch do samolotu nie zabiorę, a dodam że pływam jedynie z rurką
pływam kilka razy w roku przeważnie jeziorka a raz w roku jakieś morze
Wiek: 42 Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 395 Skąd: Września/Poznań
Wysłany: 03-06-2009, 11:26 Re: odpowiedź
babeczka65 napisał/a:
A jak rozpoznać dobry silion. Wyczytałam że najlepiej jak będzie on czarny wtedy nie żółknie.
Ano nie żółknie, ale to nie jest najważniejsze, przede wszystkim przy czarnym silikonie nie będziesz miała refleksów na szybce, więc i lepszą widoczność. Sam pływałem kilka lat w przezroczystym a teraz zmieniłem na czarny i jest lepiej. Maska przede wszystkim musi dobrze przylegać do twarzy.
babeczka65 napisał/a:
Nie wiem czy warto pokusić się na okulary z hartowanego szkła.
Nie wiem czy chodzi Ci o okulary na basen takie do pływania czy maskę do nurkowania, jeśli okulary to ja używam z powodzeniem plastikowych (byle uszczelnienie było silikonowe a nie gumowe) trochę mi się faktycznie porysowały, ale w pływaniu na basenie nie chodzi o podziwianie otoczenia. Jeśli chodziło Ci o maskę to te które warto kupić mają szybki ze szkła hartowanego (pomijam maski do freediving'u).
Ostatnio zmieniony przez tom_wie 03-06-2009, 11:27, w całości zmieniany 1 raz
powierzchnia płetw jest w sumie taka sama z tym że mares są miękkie a speedo dosyć twarde i wydaje mi się że na moją wagę 80kg/175cm wzrostu lepszym efekt dadzą twardsze speedo i te chyba wezmę
Wysłany: 24-06-2009, 00:26
Warto jeszcze podkreślić, że o maskę trzeba dbać. Jak? Przed każdym nurkowaniem przemyć za pomocą śliny po każdym nurkowaniu przemyć słodką czystą wodą, a co jakiś czas przetrzeć roztworem spirytusu do 78% żeby koło gumy nie pojawiały się różne historie. No i jak komuś się pożycza maskę to tak samo spirytusem po użyciu. A jeśli mogę coś polecić przy kupnie maski - nie kupować takiej z przezroczystymi gumami, lepiej po prostu czarne. Bo tak śmiesznie odbijają się w przezroczystyej oczy po bokach:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko