Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Film z franka
Autor Wiadomość
kurek 

Stopień: Jarek Kur
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2009, 13:05   Film z franka

Witam
http://vimeo.com/5084376
debiutuję więc proszę o konstruktywną krytykę

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 10-06-2009, 13:24   

Super - bardzo mi się podobał :-)
Z krytyki to na początku brakowało kilku ujęć z powierzchni - nurki się szykują, wskakują do wody, zanurzają - tylko od razu wrak.

tom_wie 

Stopień: P2
Kraj:
Peru

Wysłany: 10-06-2009, 13:47   Re: Film z franka

Hej

Film bardzo fajny!
Tak przy okazji zapytam się czemu prawie wszyscy się uwzięliście na podpisywanie, opisywanie i wtrącanie napisów w trakcie filmu w języku angielskim, jeszcze najczęściej z błędami :????:
Ostatnio zmieniony przez tom_wie 10-06-2009, 13:49, w całości zmieniany 1 raz  

ocn 

Stopień: CMAS, SSI, IANTD
Wysłany: 10-06-2009, 18:52   

Według mnie to to jesteś filmowcem do albo od dupy:)

Przez połowę filmu oglądam dyndający się karabińczyk na tyłku płynącego nura.
W przerwach nurek tylko nawija i nawija.

Proponuję zmienić tytuł na " Samotność w sieci frankiego"

Chabinowski Ryszard

[ Dodano: 10-06-2009, 20:08 ]
Abille - wrak nadal nie znany. :)
Może na górze?
Może z boku?
Popłynę i poszukam go sobie sam.
Ciemność widzę, ciemność widzę.
O... i koniec.

Bardzo fajne i poglądowe filmiki dla kursantów.

Kurek! Kogo interesują z nurkowania na wraku fantastyczne ujęcia dupek twina i nurków z każdej możliwej strony!

I jeszcze ten przewodni motyw uciekającego nurka:)

solare 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2009, 20:35   Re: Film z franka

tom_wie napisał/a:
Hej

Film bardzo fajny!
Tak przy okazji zapytam się czemu prawie wszyscy się uwzięliście na podpisywanie, opisywanie i wtrącanie napisów w trakcie filmu w języku angielskim, jeszcze najczęściej z błędami :????:

zamieszczone są na vimeo, więc oglądają go nie tylko Polacy

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2009, 22:08   

tak z punktu widzenia laika:
- za duzo nurka a za malo wraku - jesli korytarze, to kamera zdecydowanie z przodu przed nurkiem, dzieki temu rowniez mniej smiecia w obiektywie ktory byl momentami uciazliwy
- przydalby sie jakis montaz - wyciac przynajmniej moment jak nurek swieci latarka w kamere i jak kamera ostro spada w dol
- jakas stabilizacja obrazu (wydaje mi sie ze mozna to podciagnac na kompie)
+ muza :-)

zeby nie bylo:
nie twierdze ze potrafie robic lepsze filmy. wrecz twierdze ze nie potrafie ;-) . zderzam to tylko z innymi filmami ktore widzialem.

mam nadzieje ze wyszlo konstruktywnie.

kurek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2009, 23:15   

"Abille - wrak nadal nie znany. :) "
to film testowy przy widoczności 2m, a wracając do meritum czy znasz prawdziwą nazwę tej jednostki?

Co do krytyki to dziękuję i obiecuję się poprawić ;-)

Dimiro 

Stopień: IANTD Trimix
Wysłany: 10-06-2009, 23:22   

Jarek
Wy tam naprawde poręczowaliscie? czy koledze sie szpulka rozwinęła po prostu?

Dima

Baster 

Stopień: bez znaczenia
Kraj:
Japan

Wysłany: 11-06-2009, 08:16   

Na samym filmowaniu się nie znam,ale również wolę filmy gdzie główną rolę gra wrak a nie nurek ;-) Pozatym trochę kiepsko wyszło z utrzymywaniem kamery bezpośrednio za partnerem - wszelkie syfy jakie wzbudził idą prosto na wizje. Ale chętnie zobaczę następne próby :-)
powodzenia,
Sebastian

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 11-06-2009, 09:49   

muzyka zdecydowanie super!
fakt jednak że za mało wraku a za dużo nurka.
zresztą wogóle zazwyczaj na filmach brak ujęć wraku bardziej 'całościowo', przeważnie są małe fragmenty z których jednak zazwyczaj można stworzyć sobie jakąś wizję 'jak tam to wygląda pod wodą'.
z powodu naszej bałtyckiej wizury trudno jednak filmować wrak 'całościowo' będąc 15-20m od niego :/
mimo wszystko próba ujęcia tego 'z innej strony' mogła by nie być zła.
w każdym razie mi się filmik bardzo podobał, może właśnie z tego powodu że BYŁ tam nurek, bo często jest tak że tylko samotny obraz bez jakiejkolwiek osoby nurkującej albo jest jej b mało.

no ale Frankena pod wodą na filmie to bym jeszcze obejrzała...
a filmik Abille jako próba całkiem sympatyczny

sabala 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-06-2009, 13:50   

Witam.

Mi się tam znowu podobało - fajna, odważna muza która wg. mnie pasuje do tego typu filmów ponieważ lekko je ożywia :-) Ciekawe pomysły na niektóre ujęcia...
Fakt, brakuje trochę stabilności i płynnego prowadzenia kamery ale to jest do nadrobienia, pewnie łatwiej by było z nakładką szerokokątną ale to dodatkowy spory koszt.
Co do pływających paprochów i braku "ogólnych", pełnych planów? No cóż, zepsuci przez filmy Sławka kręcone w krystalicznie czystych wodach z 200 watowym HID'em i ludźmi którzy wiedzą jak sie poruszać i jak świecić przed kamerą, zapominamy że większość nurkowań wygląda jak tu, film miał pokazać nurkowanie a nie wrak i według mnie pokazał.

Pozdrawiam.

kurek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-06-2009, 14:27   

Wit,
Obiektyw mam INON + Dome port, kamera niestety nie ma dobrego stabilizatora obrazu i mam jeszcze trochę niewyważoną obudowę.

A propos poręczowania, to ja chciałem penetrować i filmować 2 poziom (tam wydaje mi się ze trzeba poręczówki), a kolega spenetrował pierwszy ot taka mała pomyłka ;-) . Z reszta mam nawyki jaskiniowe i bez poręczówki się zle czuję.

Slawek Packo 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-06-2009, 15:15   

nurkot napisał/a:
no ale Frankena pod wodą na filmie to bym jeszcze obejrzała...
Chwilkę, jutro będzie na vimeo filmik z tegorocznego nurkowania na Franiu :tak: .
sabala napisał/a:
zepsuci przez filmy Sławka kręcone w krystalicznie czystych wodach z 200 watowym HID'em
Z tą wodą to bym nie przesadzał. Bałtyk dla każdego jest taki sam. Wymaga dużej ilości światła to fakt. Ale ja nie mam jeszcze lamp 200W. Używam 50W HIDów. Dopiero przymierzam się do czegoś większego (HMI)
A wracając do filmu Jarka to uważam że jak na tak trudne warunki (Franken wewnątrz) film jest ok. Poprawne skręcenie od przodu nurka wewnątrz zamulonego wraku jest naprawdę trudne i na pewno nie ma co wymagać tego od Jarka na początek. Warsztatowe umiejętności takie jak stabilna ręka przyjdą z czasem. Grunt to się nie poddawać.
pozdrawiam
Dodano:
Z filmikiem udało się już dziś. Link - Franken II
Ostatnio zmieniony przez Slawek Packo 11-06-2009, 16:39, w całości zmieniany 1 raz  

Tomek_S 

Wysłany: 11-06-2009, 21:08   

Witam

A tu kilka fotek z dzisiejszego nurka na Frankenie
http://picasaweb.google.c...ek/Franken2009#

pozdr -))

Tomek Stachura

Judas 

Stopień: instruktor
Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 15-06-2009, 09:57   

A ja polecam krotki poradnik mlodego filmowca :)

http://www.vimeo.com/2510613

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu