Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanka o sprzęt i tak dalej i tak potem...
Autor Wiadomość
Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2009, 13:36   

Te_Pe napisał/a:
Nuroslaw napisał/a:
BO oddychamy z jednego, a bojkę, SS, skrzydło/jacket pompujemy z drugiego

czyli AO masz podpięte do jednego 1stopnia, a SS i KRW (jednocześnie) do drugiego?

czegoś nie rozumiem......

jeśli nurkuje z SS i KRW to mam je podłączone do dwóch różnych automatów, aby nie tracić w przypadku W jednego ze źródeł wyporu przez zakręcenie jednego z zaworów butli.

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 09-06-2009, 18:05   

jacekplacek napisał/a:

tom_wie napisał/a:
Inni pytają go czy widział tego zaje******o szczupaka a on ich pyta czy widzieli jak wypływał tyłem z koparki.

Widząc go po raz pierwszy, robi wrażenie. Po raz 1578, mniejsze. .

eee, po raz 1578 też będzie robił wrażenie...
nad panem taszą wisiałam dobre 10 minut. był na jakiś 4 metrach. przy okazji ćwiczyłam sobie 'ładne wyglądanie' by nie tylko on ładnie wyglądał ;) no i się dziwiłam dlaczego przede mną nie ucieka mimo że mu oddycham w płetwę i gębę, ale dowiedziałam się później że pewno małych pilnował :)

w każdym razie - myślę że ładne wsteczne wypłynięcie z koparki nie musi uniemożliwić zaobserwowania ładnego szczupaka, a nawet wręcz przeciwnie - lepiej technicznie nurkując, mniej musimy walczyć ze swoimi problemami i bardziej koncentrujemy się na pięknie otaczającego świata.
oczywiście - nic do przesady, ale jeśli ktoś lubi? byleby nie zmuszać innych.
swoją drogą: tom_wie - świetny tekst, uśmiałam się po pachy :aaa:

meduza 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2009, 12:06   

Hej, słuchajcie mam dylemat. Tak się składa, że mam w swoim otoczeniu dwóch nurków - mojego chłopaka i mojego wujka. Kompletuję sprzęt i o ile do większości mieli podobne typy o tyle co do płetw podali oddzielne. Możecie mi poradzić ku której opcji się przychylić? Znalazłam 2 pary płetw, które im odpowiadały: http://divezone.pl/tusa-x...5aa92fe31334824 i http://divezone.pl/cressi...aa92fe31334824. Co powinnam wybrać i jak się z decyzji wytłumaczyć? Z góry dzięki

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 13-06-2009, 12:45   

Rozciete sa beeee...

Do dylematu doloze jeszcze:

http://allegro.pl/item657...miar_36_37.html

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 13-06-2009, 12:55   

Rozcięte bardzo ładnie prezentują się w kąciku niepotrzebnego sprzętu. Na pewno tak w nich nie popłyniesz:

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2009, 13:17   

jacekplacek napisał/a:
Rozcięte bardzo ładnie prezentują się w kąciku niepotrzebnego sprzętu.

Zwykle mój Partnur słusznie prawi. Tym razem nie do końca. Moje rozcięte w konciku niepotrzebnego sprzętu prezentują się fatalnie - zabierają tyle miejsca!
Osobiście zrezygnowałbym z kaloszy i pomyślał o butach i czymś takim :tam: http://www.allegro.pl/ite...ar_xl_1_xl.html najlepiej od razu ze sprężynami.
Dlaczego? Bo płetwa jest ze 40 lat na rynku i wciąż jest uważana za najlepszą.
No i oczywiście możesz kupić na necie ale po przymiarce w realu.

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 13-06-2009, 21:48   

meduza napisał/a:
Znalazłam 2 pary płetw, które im odpowiadały: http://divezone.pl/tusa-x...f9-p-2135.html?

posiadam te Tusy, całkiem fajne, płetwy, ale do pływania w ABC. Sa doskonałe, dają kopa, nie powodują skurczów łydek. Oczywiscie mówię o nurkowaniu w ABC przy powierzchniowym.

Ale, wystarczy butla, na plecy, czyli trochę większe opory, i .... eee, może te Cressi ?

Jak idę za rybą, i muszę wyjść z 16 m, to są za miękkie, stanowczo za miękkie. I do głębokiego freedivingu szukam teraz czegoś podobnego do Cressi Gara 2000 LD.

a w sprzęcie nuram :marl: w jetach.

A czego oczekujesz od nurkowania ? bo jedne i drugie mogą byc. Albo aby żadnego nie urazić, to
http://sklepnurkowy.info/...ung-p-1394.html

meduza 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-06-2009, 16:56   

Strasznie Wam dziękuję za wszystkie rady! Przychylę się do tych Cressi chyba. Ale rzeczywiście te Mares polecane przez Martina też zyskały akceptację mojego lubego :) Tylko, że ja mam taką większą stópkę - 40 :) A w ogóle bezpiecznie jest zamówić przez internet? A zwłaszcza allegro? Do tej pory wujek mi kupował sprzęt, teraz jest za granicą i bardzo rozważam zamówienie przez internet.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 16-06-2009, 17:10   

meduza napisał/a:
Tylko, że ja mam taką większą stópkę - 40

http://www.allegro.pl/ite...41_od_wmcn.html

meduza napisał/a:
A w ogóle bezpiecznie jest zamówić przez internet? A zwłaszcza allegro?

Na temat Allegro nie moge sie wypowiedziec - zrobilem maks 10 transakcji i wszystkie bezproblemowe. Duzo zalatwiam przez ebay (placac PayPal'em) - tutaj zdazylo mi sie "cofac" pieniazki pare razy - za kazdym razem (pomijajac dlugi okres rozpatrzenia sprawy) zwrot nastepowal bez problemu.

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-06-2009, 18:46   

meduza napisał/a:
A w ogóle bezpiecznie jest zamówić przez internet? A zwłaszcza allegro?
45 kupionych przedmiotow, jak dotad wszystko OK. Jesli towar nie jest "podejrzanie tani" typu nowy bajerancki tel. za 200zl, albo sprzedajacy wpisuje lokalizacje przedmiotu "internet" tak zebys przypadkiem nie wpadl na pomysl zeby go sobie obejrzec przed kupnem to nie powinno byc problemow.

oszustwa czasem sie zdarzaja, ale komentarze + dosc skuteczne dzialania policji eliminuja wiekszasc takich dzialan dosc szybko.

trzeba tylko uwazac na aukcje typu "sprzet sprawny, ale nie mam zasilacza zeby sprawdzic wiec sprzedaje jako uszkodzony", jak na bazarze - czasem jakis cwaniak sie trafi, ale w realu tez czasem mozna sie naciac.

meduza 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-06-2009, 21:49   

A kupował ktoś z Was w tym divezonie? Tym co były te Cressi. To chyba lepsze niż allegro i z tego co czytałam można zwrócić jak coś. Nie no, ale robię aferę o płetwy :D Naprawdę dzięki wielkie za rady, dopiero raczkuję w tej branży. Muszę się przygotować dobrze, bo w lipcu wyjeżdżam do wujka coś poważniej ponurkować :)

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 16-06-2009, 22:26   

A musisz kupowac przez internet? Wejdz do najblizszego sklepu nurkowego, przymierz i kup te maresy :)
Ostatnio zmieniony przez martin 16-06-2009, 22:26, w całości zmieniany 1 raz  

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-06-2009, 08:43   

martin napisał/a:
Wejdz do najblizszego sklepu nurkowego

No coś Ty, Martin ! Tak po prostu iść do sklepu ? To jest za trudne - przez Internet jednak łatwiej. ;-)
Ostatnio zmieniony przez wiesiek01 17-06-2009, 08:44, w całości zmieniany 1 raz  

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-06-2009, 20:40   

meduza napisał/a:
A kupował ktoś z Was w tym divezonie?
tak, pletwy. troche nieaktualne zdjecie, oraz nieprecyzyjny opis. ale generalnie to nie oszusci ;-) .

meduza 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2009, 09:42   

Heja, właśnie odebrałam płetwy! Zamówiłam te Cressi na divezone. Szybciutko przysłali, jestem bardzo zadowolona. Są super te płetwy, muszę je jak najszybciej wypróbować :) Dzięki za wszystkie porady. Mam już póki co cały sprzęt więc przechodzę poudzielać się na inny temat na forum. Buziaki

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu