Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki jacket
Autor Wiadomość
Grzegorz_K 

Stopień: PSAI TMX II
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2009, 21:06   Jaki jacket

Hej,

Proszę o opinię który jacket i dlaczego:
Mares VECTOR 1000 MRS Plus
Scubapro T-Force
Ostatnio zmieniony przez Grzegorz_K 14-06-2009, 21:35, w całości zmieniany 1 raz  

live4u 

Stopień: zaczynam pływać
Kraj:
Mozambique

Wysłany: 14-06-2009, 21:55   

Hej.
W maresie pływałem a Scubapro tylko macałem. Pewnie za wiele nie pomoge ale jak dla mnie jakość wykonania w obydwu przypadkach jest bdb. i cokolwiek wybierzesz będziesz zadowolony.
.. i tak zaraz odezwie sie placek twierdzac ze tylko plyta i skrzydlo a za nim hubert komunikujac wszyskim jaki to z jacka swietny nurek.
pozdrawiam

Rafal oPALUCH 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2009, 21:57   

Ktoś tu kogoś nie lubi :D

nurkowacz 

Stopień: OC/CCR Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2009, 22:49   

Jeżeli chcesz jacket "rekreacyjny" to zastanów sie nad Mares Icon MRS Plus.
Solidnie wykonany, zrobiony na styl skrzydła. ma kieszenie do balastu umieszczone na plecach. Łatwiej bedzie zachować trym. Podobny do niego jest Cressi back Jac.
pozdrawiam

pazura0311 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2009, 23:03   

witaj
ja pływałem na maresie 3 lata i muszę powiedzieć gdybym wracał do pływania na jackecie nic innego tylko vector-- dużo kieszeni , łatwa możliwość spuszczenia balastu przez mrs , solidnie wykonany tylko nie wiem czy to dla mnie było niewygodnie ale jak dla mnie to ma za krótki inflator
pozdrawiam

Beeker 
Moderator Grupy

Stopień: D-Diver
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 15-06-2009, 00:23   

ja nie jacek, ani hubert, ale moja odpowiedź na pytanie: "jaki jacket?" brzmi:
żaden :)

Piszę to jako były użytkownik fajnego jacketu.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-06-2009, 06:58   

Witam, do jacketów opisywanych przez Radka dorzuciłbym jednego Zeagle, chyba Ranger. Ma podobne zalety. Nurkowało z nim moich dwóch kumpli, zanim przeszło na płyty i skrzydła.
Ja osobiście mam w szafie Aqualung wave - chętnie tanio sprzedam... (żart).
Z Jackiem używamy płyt i skrzydeł i nam jest tak lepiej i wygodniej, co nie oznacza, że każdy musi. Ale dlaczego mamy źle doradzać?
live 4 u mam pytania: dlaczego miałbym źle pisać o moim Partnurze? Ty o swoim piszesz źle? Jeśli tak, wyrazy współczucia dla partnura...
Sam przez pewien czas byłem przeciwnikiem skrzydła. Ale cóż Erare humanum est.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 15-06-2009, 07:02, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 15-06-2009, 07:34   

live4u napisał/a:
.. i tak zaraz odezwie sie placek twierdzac ze tylko plyta i skrzydlo

Czemu: "... i tak zaraz"? Użytkownicy płyty i skrzydła są jakoś napiętnowani? Wywaliłem kase na jacket, okazał się kiepskim wyborem. Być może kto inny uniknie tego błędu. Jak masz uraz, to sprzedaj to badziewie, zamiast zakładać koledze klapki na oczy.
live4u napisał/a:
a za nim hubert komunikujac wszyskim jaki to z jacka swietny nurek

Bo Hubert to miły gość. I do tego romantyczny.
Rafal oPALUCH napisał/a:
Ktoś tu kogoś nie lubi

Wziąłem na uspokojenie, zamówiłem termin u psychologa. Jakoś dam radę.

tom_wie 

Stopień: P2
Kraj:
Peru

Wysłany: 15-06-2009, 09:21   

Beeker napisał/a:
żaden :)

Podpisuje się pod tym, też miałem fajnego maresa i zmieniłem na płytę i skrzydło a żaden ze mnie techniczny DiR nurek i nawet nie chcę za takiego uchodzić.
Według mnie to rozwiązanie ma naprawdę dużo zalet a przede wszystkim lepiej układa pod wodą a co za tym idzie jest wygodniejsze. Można dokupić nawet te wszystkie kieszenie, szerokie uprzęże i inne cuda wianki a to wszystko w cenie "normalnego" jacketu.
Najlepiej pożycz sobie taki zestaw od kogoś i przetestuj to pod wodą bo nie taka płyta straszna.

MADRAFi
[Usunięty]

Wysłany: 15-06-2009, 10:01   

Jezeli wogle kiedykolwiek rozwazac jacket jako cos do plywania, to tylko w opcji jako bardzo lekkiej jako KRW do dalekich podrozy. Wystepuja w przyrodzie wersje bardzo lekkie pomyslane jako travel equipment.

wygodniejsze, bardziej konfigurowalne i przyszlosciowe jest skrzydlo, a w cale nie jest drozsze od jacket'u.

Jezeli mialbym wybierac pomiedzy tymi dwoma to wzialbym raczej model lzejszy (nie znam ich)

Beeker 
Moderator Grupy

Stopień: D-Diver
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 15-06-2009, 13:26   

MADRAFi napisał/a:
Jezeli wogle kiedykolwiek rozwazac jacket jako cos do plywania, to tylko w opcji jako bardzo lekkiej jako KRW do dalekich podrozy. Wystepuja w przyrodzie wersje bardzo lekkie pomyslane jako travel equipment.

mój zestaw ciepłowodno-lotniczy: wycięta płyta alu + worek nie wymagający adaptera do singla - łącznie z taśmami, kompletem d-ringów itp. waży koło 2kg

wygoda i funkcjonalność normalnego zestawu płyta+worek, połowa wagi normalnego jacketu, a objętość pewnie 1/4 lub mniej

nurkowacz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-06-2009, 13:43   

jacekplacek napisał/a:
Czemu: "... i tak zaraz"? Użytkownicy płyty i skrzydła są jakoś napiętnowani? Wywaliłem kase na jacket, okazał się kiepskim wyborem. Być może kto inny uniknie tego błędu. Jak masz uraz, to sprzedaj to badziewie, zamiast zakładać koledze klapki na oczy.

To nie jest tak do końca.
Tak naprawdę polecić komus jacket lub skrzydlo jest bardzo cieżko, jak się nie wie co dana osoba ma zamiar w przyszłości robić i jak podchodzi do nurkowania.
Niektórzy wola skrzydla, a niektorzy zdecydowanie nie, poprostu im nie pasują.
Wiadomo, że każdy poleci to co uważa za najlepsze dla siebie ale ludzie sie różnia i to zdecydowanie wymaganiami co do nurkowania. nie wszyscy chca pływac głęboko, mieć płytę i tasmę za uprząż itp.
Jedno jest pewne... jak kogoś wciągnie nurkowanie typowo dekompresyjne to kupi skrzydło.
pozdrawiam

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 15-06-2009, 13:54   

nurkowacz napisał/a:
nie wszyscy chca pływac głęboko, mieć płytę i tasmę za uprząż itp.

Gwoli ścisłości. Ani skrzydło nie jest zastrzeżone do nurkowań głębokich, ani jacket do płytkich. Natomiast rozsądek nakazuje, używać sprzętu optymalnego. Skrzydło z powodzeniem sprawdza się w pełnym zakresie głębokości. Jacket, jakby mniej. W zasadzie skrzydło nie ma zastosowania w bardzo wąskim typie nurkowań, osiągalnym dla niewielu.
nurkowacz napisał/a:
Wiadomo, że każdy poleci to co uważa za najlepsze

:D

Grzegorz_K 

Stopień: PSAI TMX II
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-06-2009, 15:36   

Ojej !!!

Chyba włożyłem kij w mrowisko :uuuu:
Z części opinii można byłoby wysnuć wniosek, że nurkowanie w jackecie jako sprzęcie nieoptymalnym może być nawet niebezpieczne :zdz:
A co koledzy na to gdy np. cała grupa nurkuje w jacketach - czy podobnie jak przy automatach najlepiej stosować zasadę: "nurkuj w tym w czym nurkują twoi partnurzy"

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-06-2009, 16:15   

Grzegorz_K napisał/a:
A co koledzy na to gdy np. cała grupa nurkuje w jacketach

Koledzy powiedzą, abyś zmienił grupę. :ping:

Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 15-06-2009, 16:16, w całości zmieniany 1 raz  

nurkowacz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-06-2009, 16:25   

jacekplacek napisał/a:
Natomiast rozsądek nakazuje, używać sprzętu optymalnego.

Tez tak kiedys myslalem. problem polega na tym , ze są osoby ktore nie chcą pływać w skrzydle i tyle. Z gustami ludzi sie nie dyskutuje, jezeli znaja wszystkie za i przeciw obu "jacketów".

jacekplacek napisał/a:
Skrzydło z powodzeniem sprawdza się w pełnym zakresie głębokości.

Zastosowanie skrzydla napewno jest wieksze.
Ale z powodzeniem mozna pływac bezpiecznie na jackecie, wiec nie widze problemu.

Mnie osobiście by denerwowało i nie skupiałbym sie na tym co wazne pod wodą, jak miałbym coś niewygodnego na plecach.
Nie czytaj tego, ze tak jest...:-)
Ja uwazam skrzydła równiez za sprzet bardzo ok, ale nie mam nic przeciwko jacketom.
Oczywiście rozmawiamy o nurkowaniu sporowym.
Najlepiej wziąść oba do wody i sprawdzić. Nastepnie usłyszec za i przeciw i wtedy wybrać.

[ Dodano: 15-06-2009, 16:30 ]
Grzegorz_K napisał/a:
Chyba włożyłem kij w mrowisko

Nie spoko:-) na tym polega forum, ze kazdy moze wyrazic swoje zdanie.

Jest tyle rozwiazan w nurkowaniu, ze mozna rozmawiać tygodniami:-).
Oby bez nerwów:-)
Ostatnio zmieniony przez nurkowacz 15-06-2009, 16:28, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 15-06-2009, 16:39   

nurkowacz napisał/a:
Mnie osobiście by denerwowało i nie skupiałbym sie na tym co wazne pod wodą, jak miałbym coś niewygodnego na plecach

I tu dochodzimy do sedna sprawy: side mount :)

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-06-2009, 17:33   

Beeker napisał/a:
mój zestaw ciepłowodno-lotniczy: wycięta płyta alu + worek nie wymagający adaptera do singla - łącznie z taśmami, kompletem d-ringów itp. waży koło 2kg

Mój podobnie - płyta taka sama + adapter, czyli dwa małe kawałki aluminium (razem ważą poniżej 100 g) + worek Rec Wing.
A jeszcze rok temu wyśmiewałem skrzydła...

Beeker napisał/a:
żaden

Jak to mówią mądrego to zawsze warto posłuchać...

jacekplacek napisał/a:
Bo Hubert to miły gość.

Dzięki Jacek.

Grzegorz_K napisał/a:
Z części opinii można byłoby wysnuć wniosek, że nurkowanie w jackecie jako sprzęcie nieoptymalnym może być nawet niebezpieczne

Raczej niewygodne. I utrudniające uzyskanie poprawnej pozycji w wodzie, więc męczące i zwiększające zużycie gazu. Najlepiej daj nura w skrzydle i w jackecie i sam porównaj. Jeżeli będziesz kiedyś na koparach - daj znać na PW, służę pomocą.

[ Dodano: 15-06-2009, 17:36 ]
jacekplacek napisał/a:
I tu dochodzimy do sedna sprawy: side mount

Jacek daj spokój - widzisz, że tu wieszają za zwykły DIR a Ty z francuszczyzną wyjeżdżasz... jeszcze nas ukamieniują :ping:
Ostatnio zmieniony przez hubert68 15-06-2009, 17:51, w całości zmieniany 1 raz  

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-06-2009, 20:01   

hubert68 napisał/a:
Raczej niewygodne. I utrudniające uzyskanie poprawnej pozycji w wodzie, więc męczące i zwiększające zużycie gazu.

Kolega raczy pisać "zasłyszane" opinie. Uważam, że i w jackecie można mieć poprawną pozycję. Kwestia opływania, prawidłowego wyważenia i wytrymowania. Da się to zrobić w jackecie. Worek i płyta nie zastąpi opływania i wytrymowania więc nie jest panaceum na tę dolegliwość, którą opisałeś.

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-06-2009, 20:18   

wiesiek01 napisał/a:
Worek i płyta nie zastąpi opływania i wytrymowania więc nie jest panaceum na tę dolegliwość, którą opisałeś.

Masz rację, nie zastąpią. Ale poziomą pozycję zdecydowanie łatwiej przyjąć i utrzymać ze skrzydłem, niż z jacketem, prawda? Przynajmniej tak było u mnie.
Panowie, to mój ostatni post w tej dyskusji. Grzegorz_K moja propozycja jest jak najbardziej "na serio".

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu