Wysłany: 15-06-2009, 22:11 aspekty prawne nurkowania na dziko za granicą
Witam ! Niedługo wybieram się ze znajomymi do Chorwacji ( oni nie nurkują ) i zastanawiam się nad zabraniem swojego zestawu . Ponieważ raczej nie będziemy zaglądać do baz nurkowych , zostaje mi jedynie ewentualność nurkowania na dziko w bliżej nie określonym miejscu w którym się zatrzymamy . Jeszcze nie nurkowałem za granicą i nie wiem czy to legalne ??
Oczywiście posiadam wymagane uprawnienia i ważne badania , a mój sprzęt jest sprawny i ma legalizację
Wysłany: 16-06-2009, 09:28 Re: aspekty prawne nurkowania na dziko za granicą
*Konrad* napisał/a:
Witam ! Niedługo wybieram się ze znajomymi do Chorwacji ( oni nie nurkują ) i zastanawiam się nad zabraniem swojego zestawu . Ponieważ raczej nie będziemy zaglądać do baz nurkowych , zostaje mi jedynie ewentualność nurkowania na dziko w bliżej nie określonym miejscu w którym się zatrzymamy . Jeszcze nie nurkowałem za granicą i nie wiem czy to legalne ??
W normalnych krajach nurkowanie jest legalne podobnie jak spacerowanie po lesie czy kąpanie się w jeziorze.
Chorwacja do tych krajów się nie zalicza...
Żeby nurkować indywidualnie musisz mieć pozwolenie za 2400 HRK czyli około 1500 PLN.
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 16-06-2009, 10:51
*Konrad* napisał/a:
nie wiem czy to legalne ??
Czy legalne , to na pewno w Chorwacji nie, ale zastanawiam się czy rozsądne?? Piszesz, że nigdy nie nurkowałeś za granicą , a więc nie znasz warunków w Adriatyku, znajomi nie nurkują więc będziesz nurkował solo ze wszystkimi tego konsekwencjami. A więc .....????
A konkretnie? Pochwal sie gdzie jest tak przyjemnie;)
W zeszłym roku na wakacjach we Francji z góry upatrzyliśmy coś w rodzaju nieczynnego kamieniołomu czy wyrobiska. Od szosy do jeziorka było ze 200m, więc podjechaliśmy autem nad samą wodę. Teren nie był ogrodzony i nie było żadnych znaków. Po kilku minutach przybiegł francuski prowincjusz z psem na łańcuchu, darł się na nas i w końcu zadzwonił po policję. Ta przyjechała i poprosiła o dokumenty. Dowiedzieliśmy się że naruszyliśmy teren prywatny a ten gość był zatrudniony do pilnowania.
Wyjeżdżając stamtąd jeszcze raz patrzyliśmy dokładnie za znakiem czy choćby tabliczką, ale nic takiego nie znaleźliśmy. Nie wiem co by się stało gdyby ktoś wlazł do wody zanim zjawiłby się ten człowiek.
Podobną sytuację miałem w Polsce. Jedziemy na rowerach przez coś w rodzaju lasu, a właściwie jakieś chaszcze. A tu spomiędzy krzaków wyskakuje facet w kufajce i z pianą na ustach wyzywa nas od złodziei. Że niby teren prywatny naruszyliśmy i chcemy go okraść. A skąd k.... miałem wiedzieć że te chaszcze są prywatne jak żadnej tabliczki nie ustawił?
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 16-06-2009, 13:13, w całości zmieniany 1 raz
Istotnie żeby nurkować indywidualnie musisz mieć pozwolenie ale nie jest to koszy ( około 1500 PLN) tylko 25 euro na 12 miesięcy. tyle przynajmniej kosztowało w zeszłym roku.
tu jest strona z aktualną ceną takiego pozwolenia
http://www.batysfera.com/cennik.html
pozwolenie dostaniesz wkażdej bazie nurkowej
Jedziemy na rowerach przez coś w rodzaju lasu, a właściwie jakieś chaszcze. A tu spomiędzy krzaków wyskakuje facet w kufajce i z pianą na ustach wyzywa nas od złodziei. Że niby teren prywatny
Teren "prywatny" NIEOGRODZONY powinien być odpowiednio oznaczony, jeżeli teren tzw. "prywatny" jest nieogrodzony i brak jakiejkolwiek informacji o tym masz Prawo wstępu i może Ci SKOCZYĆ!
[quote="juras93050"]Istotnie żeby nurkować indywidualnie musisz mieć pozwolenie ale nie jest to koszy ( około 1500 PLN) tylko 25 euro na 12 miesięcy. Obawiam się,że dotyczy to nurkowań zorganizowanych(z miejscową bazą).Przy indywidualnych jest tak jak Konrad powiedział.Miało się w tym roku zmienić,ale to się powtarza od lat... Pozdrav!
Ostatnio zmieniony przez malinowy 16-06-2009, 20:15, w całości zmieniany 1 raz
zwykle baza obliguje do zakupu pozwolenia i je sama sprzedaje, obawiając się kontroli (jak nurek nie ma pozwolenia, wtedy mandat płaci baza )
W praktyce zdarza się, że baza pozwolenia nie wystawia. O kontrolach wiedzą wcześniej
Nie sądzę żeby robili to z troski o finanse nurkujących - pewnie jakiś interes w tym też mają.
Dzięki za wszystkie informacje . Po przeczytaniu Waszych postów uznałem że ograniczę się do ABC a pierwsze nurkowanie za granicą odłożę na jakiś wyjazd robiony specjalnie pod tym kontem .
Wiek: 46 Dołączył: 01 Maj 2007 Posty: 119 Skąd: KRAB Kraków
Wysłany: 17-06-2009, 12:03
100 kuna w chorwacji kosztuje 'iskaznica' wymagana lub nie przy nurkowaniu z centrum mającym licencję. (wymóg/brak wymogu iskaznicy zależy od interpretacji przepisów chorwackich, bo nie jest to wcale jasne, z tego co wiem). Natomiast nurkować (nawet z iskaznicą) wolno tylko z uprawnionym do tego centrum nurkowym, samowolka wymaga dodatkowej kosmicznej opłaty, o której pisano powyżej.
Chorwacja zdziera ile się da z nurków i turystów, ciekawe jak długo jeszcze pociągną. Tegoroczne cenyw sklepach i knajpach są zupełnie z sufitu.
Chorwacja zdziera ile się da z nurków i turystów, ciekawe jak długo jeszcze pociągną. Tegoroczne cenyw sklepach i knajpach są zupełnie z sufitu.
Co do cen w Chorwacji to niestety się zgadza. Nie dziwię się, że niektórzy z własnym prowiantem jeżdżą - przykładowo słoik dżemu kosztuje 15 PLN, a woda mineralna 10 PLN...
Ale nurkowania na szczęście daje się w dobrych cenach zorganizować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko