Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 19-06-2009, 13:23
Plotek napisał/a:
Wręcz przeciwnie, ostatnio miałem przyjemność spotkać jacekplacek, oraz Hubert68 i przyznaję, że są to bardzo miłe chłopaki
Miałem się już (i to dwa razy!) nie odzywać ale muszę:
Plotek dziękuję w imieniu Jacka i swoim. I ze wzajemnością . Szkoda, że musieliśmy tak szybko znad Białego wtedy uciekać.
P.S. Jacek odciążył mnie (z 12 na 6,5 kg, do pianki 7+7) w lipcu rok temu. Oczywiście przy tych 6,5 żeby się zanurzyć trzeba był pozbyć się trochę powietrza z wnętrza pianki. Z płytą zacząłem próby w sierpniu, na stałe, ze swoją zacząłem pływać w grudniu (od października do połowy grudnia miałem przerwę z powodu złamania nogi), w tym samym czasie przesiadłem się na suchy. W lutym zacząłem nurać w twinie a w marcu szkolić się u Wojtka, który na dzień dobry pozbawił nas wszystkich (Jacka i Radka też) znacznej ilości balastu...
Ostatnio zmieniony przez hubert68 19-06-2009, 13:33, w całości zmieniany 3 razy
Jak już tak prostujemy: nie powienien być(ale tak całkiem przypadkiem) prawidłowo wyważony już na kursie P-1? No, zgoda, nie mieli czasu.
pierwsze wejscie do wody na P1 mialem wlasnie w celu wywazenia. bylo z 8 czy 9 osob, rozkosznie taplalismy sie przez ok. 2h, kazdy byl w miare poprawnie wywazony, pozniejsze korekty w trakcie kursu byly dokonywane o +/- 1kg (zwykle na +, bo instruktor mocno cisnal zeby brac jak najmniej balastu).
wazniejsze jest nauczenie jak sie poprawnie wywazyc, niz wywazenie kursanta. a instruktorowi powiedzialbym co o nim mysle ;D. ja ze swoim nurkuje do dzis, ostatnio nawet przekonalem go do deep stopow - a mowia ze ten CMAS niereformowalny jest .
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 20-06-2009, 21:24
Zapraszm do udziału w wątku: http://forum-nuras.com/vi...p=176633#176633 Szczerze mówiąc, zaintrygowały mnie te "inne" konfiguracje. Mam nadzieję, że mówiący o nich, doświadczeni nurkowie podzielą się swoją wiedzą i spostrzeżeniami. Bez wycieczek, która lepsza. Profesjonalny opis będzie z pożytkiem dla wszystkich.
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 22-06-2009, 09:49
Padre-Kris napisał/a:
Haw napisał/a:
sprobuje sie poprawnie wywazyc w piance 2x7
Ciekaw jestem Twoich spostrzeżeń ponieważ ostatnio pływałem w zestawie pianek 7+7 a ważę 94 kg oraz w jackecie typu hybrydowego Tusa BJC 5960 i nie byłem w stanie się zanużyć z balastem 12kg.
a w wodzie słodkiej czy słonej?
ostatnio właśnie też mam zamiar się super poprawnie wyważyć w 2x7.
na razie biorę 3kg i bezproblemowo się zanurzam. Pływam w płycie stalowej, więc można przyjąć że w sumie 5,5kg, ale myślę że mogłoby być mniej.
Waga 58kg, wzrost 173cm.
Innych wymiarów nie podam
Wysłany: 22-06-2009, 13:23
nurkot napisał/a:
Padre-Kris napisał/a:
Haw napisał/a:
sprobuje sie poprawnie wywazyc w piance 2x7
Ciekaw jestem Twoich spostrzeżeń ponieważ ostatnio pływałem w zestawie pianek 7+7 a ważę 94 kg oraz w jackecie typu hybrydowego Tusa BJC 5960 i nie byłem w stanie się zanużyć z balastem 12kg.
a w wodzie słodkiej czy słonej?
ostatnio właśnie też mam zamiar się super poprawnie wyważyć w 2x7.
na razie biorę 3kg i bezproblemowo się zanurzam. Pływam w płycie stalowej, więc można przyjąć że w sumie 5,5kg, ale myślę że mogłoby być mniej.
Waga 58kg, wzrost 173cm.
Sam potrzebuję koło 8kg balastu w piance 5+5, przy wadze 80kg i wzroście 180cm.
Wysłany: 22-06-2009, 14:37
Jeśli chcemy sobie porównać wielkość ... balastu to warto założyć nowy wątek, a w odpowiedziach podać, czy stosuje się jacket czy płytę, rodzaj pianki, pojemność wodną butli i/lub jej ciężar, rodzaj latarki/ek, typ skafandra, typ ocieplacza i wymiary nurka.
płytę, rodzaj pianki, pojemność wodną butli i/lub jej ciężar, rodzaj latarki/ek, typ skafandra, typ ocieplacza i wymiary nurka.
Ze względu na ilość parametrów takie porównanie ma stosunkowo mały sens. Wątpię by w tak wąskim gronie trafiły się dwie osoby o podobnych wymiarach i używające podobnej konfiguracji.
Wysłany: 22-06-2009, 15:01
piotr_c napisał/a:
Ze względu na ilość parametrów takie porównanie ma stosunkowo mały sens. Wątpię by w tak wąskim gronie trafiły się dwie osoby o podobnych wymiarach i używające podobnej konfiguracji.
Tym bardziej mało miarodajne jest podawanie wyłącznie grubości pianki, wzrostu i masy ciała dlatego zgadzam się, że z założenia ma to mały sens.
Ja w zależności od stosowanej konfiguracji zabieram do stalowej płyty od 4 do 9 kg, co w zasadzie niewiele znaczy dla innych osób.
Co innego wartości różnic w masie ołowiu w przypadku zmian w konfiguracji. Np. ile ołowiu stosujecie z 12 ile z 15 a ile z 2x12. Ile ołowiu w polsce a ile w egipcie. Ile w piance a ile w suchym. itp.
Taka informacja może się przydać komuś kto przymierza się do wyważenia ale nie jest pewien czego się może spodziewać a jakoś trzeba zaplanować ile kafli zabrać ze sobą na wyważanie.
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 22-06-2009, 16:47
Plotek napisał/a:
Np. ile ołowiu stosujecie z 12 ile z 15 a ile z 2x12. Ile ołowiu w polsce a ile w egipcie. Ile w piance a ile w suchym. itp.
Taka informacja może się przydać komuś kto przymierza się do wyważenia ale nie jest pewien czego się może spodziewać a jakoś trzeba zaplanować ile kafli zabrać ze sobą na wyważanie.
a to prawda. załóżmy więc nowy temat!
a ten... no cóż, stał się ładną hybrydą i przykładem dryfu myśli.
hmm, mi chodziło bardziej o ocenę o ile zmniejsza się ilość zabieranego balastu przy przesiadce z pianki na suchy. Przy założeniu oczywiście, że reszta szpeju pozostaje bez zmian.
Ale w sumie może faktycznie temat z wyważaniem komuś się przyda. Jak będzie dużo wpisów, to każdy znajdzie coś bliskiego jemu .
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 22-06-2009, 21:29
Haw napisał/a:
hmm, mi chodziło bardziej o ocenę o ile zmniejsza się ilość zabieranego balastu przy przesiadce z pianki na suchy
A powinna się zmniejszyć? Zależy od ocieplacza. Tylko nie ma to wpływu na przeważenie, czyli na nurka zbalansowanego. Na co w piance jest bez szans, chyba, że cienkiej(tak ok. 2kg wyporu).
Wysłany: 22-06-2009, 22:55
Haw napisał/a:
hmm, mi chodziło bardziej o ocenę o ile zmniejsza się ilość zabieranego balastu przy przesiadce z pianki na suchy. Przy założeniu oczywiście, że reszta szpeju pozostaje bez zmian.
Ja przytyłem o 5 kg po przejściu z pianki 5+5 na suchy z ocieplaczem bz400. Starczyłoby +4 ale wolę być przeważony 1kg.
Ostatnio zmieniony przez TomekP 22-06-2009, 23:28, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko