Wysłany: 07-06-2009, 21:53
Nurkowalem tam tylko raz
w zasadzie od 20 m calkiem ciemno
trudno mi dokladnie okreslic lokalizacje nurkowiska poniewaz zostalem zawieziony przez miejscowego ale w niedalekiej odleglosci od brzegu byla mala wysepka
pare atrakcji pod woda, sporo ryb
warto sie zanurzyc
ale dokladnie nie oplywalem jeziora wiec trudno mi cos powiedziec wiecej
Nad Serwami spędzamy wakacje od prawie 20-tu lat. Ostatnimi laty jednak widoczność w letnich miesiącach znacznie się pogorszyła. Ryb jest też znacznie mniej.
Pod wodą jest kilka atrakcji: zatopiony wrak Fiata, domek z dykty, drewniane konstrukcje itp. Jest też wrak żaglówki. Wszystkie te obiekty znajdują się między 'cyplem" a pomostem baru "Krasnal".
Piszę tu o samej miejscowości Serwy oczywiście, bo jezioro jest dość spore.
Można spotkać duże szczupaki, olbrzymie okonie, czasem węgorza i lina. Te dwa ostatnie głównie nocą.
Butle też mozna naładować niekomercyjnie.
W niedużej odległosci od Serw jest położone w środku lasu urokliwe jeziorko Busznica.
Można tam zrobić nura na 40m +.
Trochę dalej Hańcza
Nie wiem jak Ci wytłumaczyć dojazd. Jadąc z miejscowości Serwy w stronę Dalnego Lasu dojeżdżasz do skrzyżowania z drogą Augustów-Sejny. Przejeżdżasz prawie na wprost, po lewej stronie mijasz przydrożny bar. Dalej prosto leśną drogą. Najlepiej spojrzeć na papierową mapę " Puszcza Augustowska". Jezioro jest w kształcie koła. Ukształtowanie dna jak w leju. Długo płytko i nagle w dół
Sprawdzę wieczorem czy nie mam w navi zapisanych namiarów.
Jak to w jeziorach... roślinki, ryby, muł.
Dno dość płaskie, aż do środkowej części a tam dość stromo w dół aż do 48 m.
w słoneczny dzień na deko można się wyłożyć na roślinnym kobiercu i podglądać szczupaczki, okonie, płotki.
Zwykle woda znacznie klarowniejsza niż w Serwach.
Poza tym, to doskonałe miejsce na piknik, z dala od zgiełku innych turystów.
pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Artur Scholz 08-06-2009, 23:41, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 01-07-2009, 23:15 Re: Jezioro Serwy k/Augustowa
zbigniewb napisał/a:
Wybieram się w okolice Augustowa.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje na temat nurkowania w jeziorze Serwy.
Czesc!
Wybieram sie w te same okolice w nastepnym tygodniu. Jak czis ie udalo nurkowanie i gdzie nurkowales? Jezeli jescze tam bedzies za tydzien i jest miejsce na jescze jednego nurka to prosze o kontakt.
Wysłany: 02-07-2009, 17:16 Re: Jezioro Serwy k/Augustowa
aksamit napisał/a:
...jednego nurka to prosze o kontakt. Michal
Ja tam będę czwarty tydzień lipca. Jeżeli nad Serwami ( cypel ) nie będzie "czasowej " bazy, to z butlami trzeba jeżdzic do Augustowa. Mam namiar w razie czego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko