Kolego ,,Heintz" - oględziny zarówno zwłok, jak również
heintz napisał/a:
miejsca zdarzenia i przedmiotów ew. ułożenia, umiejscowienia zwłok np. w zatopionym samochodzie.
to czynności procesowe do których PSP nie jest powołana/uprawniona/przeszkolona. Działania (zaznaczam: wg. przepisów) powinna zakończyć po odnalezieniu miejsca zalegania np. zwłok. Jak to się ma do praktyki - wszyscy wiemy. (To nie zarzut- raczej pochwała strażaków). Ale Przepisy są jednoznaczne. Chyba że są jakieś o których nie wiem... Pozdrawiam strażaków z Kalisza i nie tylko...
W temacie naszywek nurkowych chciałbym się dowiedzieć jak sytuacja wygląda w armii. Osobiście spotkałem się z wodnymi odznakami sprawności fizycznej na mundurze nosi się w postaci delfinka aczkolwiek sam sposób nadawania tych odznak nie jest mi znany jak również nie wiem jak sytuacja wygląda jednostkach specjalizujących się w nurkowaniu. Chętnie dowiem się czegoś w tej materii od kolegów po fachu
W temacie naszywek nurkowych chciałbym się dowiedzieć jak sytuacja wygląda w armii. Osobiście spotkałem się z wodnymi odznakami sprawności fizycznej na mundurze nosi się w postaci delfinka aczkolwiek sam sposób nadawania tych odznak nie jest mi znany jak również nie wiem jak sytuacja wygląda jednostkach specjalizujących się w nurkowaniu. Chętnie dowiem się czegoś w tej materii od kolegów po fachu
A więc : żołnierz zostaje skierowany do Ośrodka Szkolenia Nurków i Płetwonurków Marynarki Wojennej i po ukończeniu kursu nurka klasycznego lub płetwonurka zostaje skierowany do jednostki macierzystej gdzie pełni ta funkcje w przydzielonym pododdziale ( przeważnie kompania / pluton - rozpoznania , saperów itp ) przysługuje mu wtedy prawo do noszenia naszywki lub / i korpusówki nurka / płetwonurka OSNiP.
Nie jest dokońca tak jak piszesz. Nurkowałem przed wojskiem w cywilu. Miałem stopień P1 CMAS. Szkolenie nurkowe (wojskowe) przechodziłem w swojej macierzystej jednostce. "Złotego delfinka na czarnym tle" otrzymujesz właśnie jako "sprawność nurkową", po przejśćiu testu. Na test składa się pływanie na wyzn. dystansie w mundurze, pływanie pod wodą bez płetw, unoszenie przedmiotu nad głową (w wodzie) przez określony czas. itd. Poza tą jedną odznaką nurkową nie ma żadnej inne związanej z nurkowanie w jednostkach, które nie są w korpusie Marynarki Wojennej. Pytania na priv.
Nigdy nie słyszałem żeby ktoś był nurkiem / płetwonurkiem w MON nie kończąc wcześniej kursu w OSNiP ( co nie znaczy że tak nie jest ) . Uprawnienia cywilne ułatwiają zdobycie przydziału do służby w charakterze nurka natomiast same w sobie nie nie uprawniają do wykonywania prac podwodnych w wojsku : http://e-prawnik.pl/akty-.../2005/150/1261/ . A o tym że po ukończeniu tego szkolenia przysługuje żołnierzowi prawo do noszenia naszywki nurka wiem od ludzi , którzy kurs w tym ośrodku ukończyli .
Co do delfinka to z Twojej wypowiedzi wnioskuje że jest on jedną z odznak sprawności . Natomiast nie jest ona związana ze zdobyciem uprawnień do wykonywania prac podwodnych w strukturach MON
Tak. Co do delfinka masz rację. To jest rodzaj sprawności. W naszym przypadku, jak już mówiłem, jedyna naszywka na naszym mundurze związana z nurkowaniem. U nas nie wykonywało się "prac" podwodnych. Czynności pod wodą, jakie wykonywaliśmy to głównie: minowanie, rozminowywanie, zwiad, szturm. Moja jednostka nie miała nic wspólnego z jakimikolwiek "pracami". Toteż moje uprawnienia z cywila, jak napisałeś, przyczyniły się do tego iż nurkowałem (przez pewiem czas, potem zmieniłem etat) w wojsku, przeszedłem szkolenie, ale o pracach podwodnych wiem tyle co nic.
Termin "prace" nie wynika z faktu że że robisz coś np młotkiem , tylko z tego że przebywasz pod zwiększonym ciśnieniem " w związku ze służbą " . Tak więc minowanie, rozminowywanie, zwiad i szturm zalicza się do prac podwodnych ( jeżeli oczywiście odbywa się pod wodą ) .
Po części masz rację. Każda praca jest pracą. Ale ja przez "prace podwodne" rozumiem np. spawanie, wiercenie itp. Natomiast sam zwiad nie różni się wiele od nurkowania rekreacyjnego (tyle że robisz sporo notatek). Nas szkolono tylko do przemieszczenia się z punktu A do punktu B, pod wodą. Nie są to też głębokości które wymagałyby specjalistycznych uprawnień (do 10m maks.). Tak więc wszelkie dodatkowe zezwolenia z tym związane były zbędne. Wiedza naszych instruktorów i ich szkolenie (to jak szkolą) jest wystarczające i dostosowane do potrzeb jednostki. Tam samo jest w przypadku skoków spadochronowych. Jakie jest szkolenie w cywilu, a jakie w MONie... jedno z drugim ma mało wspólnego. Np. w cywilu uczysz się SKOKÓW... a w MONie SPADANIA na ziemię, bez złamań. Takie same różnice są w nurkowaniu. Oczywiście inaczej jest w OSNiPie, a inaczej w innych jednostkach które same szkolą płetwonurków.
Ale dobra... bo wyszedł niezły OT. Jak coś to chętnie pogadam, ale może przerzućmy ten temat na priva.
Ostatnio zmieniony przez ProScuba09 10-07-2009, 19:21, w całości zmieniany 1 raz
Jak juz dojdziecie do jakiegos konstruktywnego wniosku to niezamykajcie go na priva lecz wrzucicie na forum.
Jeżeli chodzi o szkolenie w armii specifika jest inna bo i cele też inne. Według mnie szkolenie jest przestażałe dlatego tez warto doszkalac sie we własnym zakresie moze ktos to kiedyś doceni i wykorzysta nasze pomysły
Co do tematu... szczegóły dot. szkolenia czy jednostki... to poza ogólnym forum i nie wszystko.
Co do szkolenia nurkowego to wydaje mi się jasne że do zanurzenia się pod wodę (płytko) nie jest potrzebne szkolenie do szeroko rozumianych "prac podowdnych". Tak było w przypadku mojej jednostki. Nurkowanie bynajmniej nie było jej domeną. Tylko jedna kompania wykonywała nurkowania.
Jak powiedziałem, nawiązując do tytułu tematu, w naszym przypadku jedyną naszywką był ten delfinek.
Może nurkowanko na koparach? Wtedy możemy pogadać szerzej na ten temat. Zapraszam na priv, to się umówimy.
baba_jaga [Usunięty]
Wysłany: 31-07-2009, 23:42
Powrócę do naszywek Przyznam, że dość ciekawe zainteresowania masz i hobby. Masz gdzieś do obejrzenia te naszywki, jakie udało Ci się do tej pory zebrać? Może jakaś strona internetowa?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko