Wysłany: 12-07-2009, 16:08 sentinel expedition
Na wrzesien, Kevin Gurr(Delta P) zapowiada rozpoczecie sprzedazy skierowanej do nurkow technicznych wersji rebreaathera Sentinel. Poniewaz APOC wciaz jeszcze pozostaje w kategorii 'vapourware', Sentinel Expedition ma szanse stac sie pierwszym rebreatherem standartowo wyposazanym w PCO2 sensor. Ponadto CCR bedzie wyposazony min w dekompresjometr VGM(handsety oparte na VRX) oraz wiele opcji "duzego brata". Idea jest taka, ze Expedition ma wypelniac luke pomiedzy rekreacyjnym Sentinelem, a wyczynowym "Borisem".
pzdr
Tomek
Z tego co dowiedziałem się od Phila Shorta, będzie można również wykonać upgrade Sentinela Level 3 o czujnik PCO2.
PCO2 dałby wielu niezdecydowanym nurkom na CCR, ogromne poczucie bezpieczeństwa i zapewne sprzedaż wzrośnie
Wysłany: 13-07-2009, 01:02
Upgrade rekreacyjnego Sentinela bedzie mozliwy - sa rowniez plotki o generic sensor do zainstalowania w kazdym rebreatherze. To na pewno krok w dobra strone, mnie natomiast interesuje specyfica pomiaru. Na razie przecieki mowia o infrared sensor - jezeli to sie potwierdzi, interesujace jest jak rozwiazany zostal problem blednych odczytow w atmosferze 100% wilgotnosci. Pogloski mowia o wykorzystaniu blony hydrofobowej.
Podobno sam sensor ma kosztowac okolo 100 funciakow i ma starczac na okolo 2 lata. Lokalizacja sensora ma byc w czesci wdechowej, w poblizu sensorow tlenowych. A przy okazji, na RBW toczy sie bardzo ciekawa dyskusja, ogolnie na temat lokalizacji sensora CO2 i zwiazanej z nia interpretacja odczytu.Bardzo ciekawe spostrzezenia, szczegolnie w wykonaniu specjalisty w tej dziedzinie fizjologa dr Simona Mitchela z Nowej Zelandii.
pzdr
Tomek
Wysłany: 13-07-2009, 23:59
BitPump napisał/a:
Taki "generic sensor" było pokazany na targach nurkowych w Birmingham (rok 2008
Taaak! Na ktores Demie byly cztery rozne prototypy, kilka z nich mialo nawet patenty - jak przyszlo co do czego, to zadnego z nich nie widac w masowej produkcji.
Ten z Twojego zdjecia to chyba nazywa sie amphilogic- o ile mnie pamiec nie myli w dyskusji z producentem padlo zapewnienienie, ze technologia pomiaru nie jest oparta na podczerwieni, z drugiej strony pamietam jak przedstawiciel producenta wspominal cos na temat specjalnej/selektywnej membrany-moze wiec to to jest wlasnie to. mam nadzieje,ze sie wkrotce wyjasni.
pzdr
Tomek
Ostatnio zmieniony przez TomekR 14-07-2009, 00:40, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 14-07-2009, 08:54
TomekR napisał/a:
Na ktores Demie byly cztery rozne prototypy, kilka z nich mialo nawet patenty - jak przyszlo co do czego, to zadnego z nich nie widac w masowej produkcji.
Nie wiem czy będzie to masowa produkcja, ale wiem o kontrakcie według którego marynarka francuska ma otrzymać do końca tego roku całkiem pokaźną ilość tego typu czujników (zintegrowane wskazania PpO2, CO2, czasu nurkowania i głębokości). Na prototypie nurkowałem - podczerwień i separacja specjalnym, odwracalnym filtrem wilgoci.
Idea jest taka, ze Expedition ma wypelniac luke pomiedzy rekreacyjnym Sentinelem, a wyczynowym "Borisem".
To jest bardzo dobre posunięcie VR, ponieważ Sentinel ze swoimi zaletami i certfikatem CE, ma duże szanse w najbliższej przyszłości stać się numerem jeden w Europie.
Jak widzę, w wersji Expedition wprowadzili dodatkowe elementy, które stanowią opcję dla wersji Level 3. Jak na razie do swojego Sentinela zamówiłem tylko Off-Board Gas Connection Kit, ale na "już" przydałby się zapasowy w pełni funkcjonalny handset
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko