Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
nadciśnienie tętnicze a nurkowanie
Autor Wiadomość
WW 

Stopień: P3 + dodatki
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-06-2009, 08:13   

Z moich rozmów z lekarzami nurkowymi, najmniej kontrowersyjne są leki moczopędne np. Tritace.
Dlatego też sam go biorę od kilku lat.
Otwarta pozostaje sprawa nadciśnienia jako takiego a nurkowania. Tu nie ma uzgodnionej teorii i lekarze-nurki w zasadzie zgadzają się, że w trym sporcie lekkie nadciśnienie nie powinno mieć znaczenia.
Co innego w sporcie lotniczym.
Wypada zaznaczyć, że w tym rozumowaniu są dwa założenia.
1 - nadciśnienie jest lekkie i systematycznie leczone tzn. korygowane lekami.
2 - nurkowanie jest zwykłe a nie bicie rekordów trzycyfrowych.

zarowa 

Stopień: IANTD nTMX, TDI ER
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-07-2009, 11:43   

WW napisał/a:
najmniej kontrowersyjne są leki moczopędne np. Tritace.

Tritace nie jest lekiem moczopędnym. Moczopędny jest np. Impres long. Tritace działa szybko ale też krótko. Efektywny przy zbijaniu skoków ciśnieniowych.Skutek uboczny: możliwy suchy kaszel. Na działanie impres long trzeba poczekać dłużej, ale dzięki temu, że częściej latamy do kibelka przez cały dzień ciśnienie nam nie rośnie.

WW napisał/a:
2 - nurkowanie jest zwykłe a nie bicie rekordów trzycyfrowych.

A jak ma się sprawa przy nurkowaniu 2 cyfrowym, ale z dekompresją na mieszankach 50%+ i czystym tlenie. Gdy oddychamy gazem pod dużym ciśnieniem parcjalnym tlenu dochodzi do obkurczania naczyń krwionośnych, czyli rośnie ciśnienie. Czy nie jest to zagrożenie dla nadciśnieniowców, którzy już z wiekszym ciśnieniem wchodzą do wody?
Czy były kiedyś przeprowadzone jakieś badania dotyczące wpływu ciśnienia otoczenia na ciśnienie tętnicze? Czyli czy ze wzrostem ciśnienia rośnie nasze ciśnienie w organizmie?

WW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2009, 08:10   

Dla mnie zwykłe, to takie dla przyjemności, bez zadęcia, gazów i innych bajerów.
Niestety, nie są mi znane badania dotyczące ekstremalnie głębokich nurkowań w odniesieniu do ludzi z nadciśnieniem. Temat ten chyba nigdy nie zostanie zbadany. Nurkowanie ekstremalne są generalnie dla młodych i zdrowych a więc podwójnie nie dla mnie :buuu:
Niestety, w naszym. tzn. polaków wykonaniu, szczytem jest nurkowanie "techniczne" i facet zza klawiszy, z zadyszka wspinający się na 4 piętro, robi kursy taśmowo, kupuje sprzęt za dziesiątki tysięcy i juz jest "techniczny".
Tak z ciekawości.
Na ilu kursach obowiązuje sprawdzian fizyczny i jaki ?. Mnie na obozach wyganiano z namiotu o 6 rano (barbarzyństwo) i przez godzinę ganiano po lesie a potem jeszcze kazali pływać i to bez sprzętu . :-(

zarowa 

Stopień: IANTD nTMX, TDI ER
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2009, 13:39   

WW napisał/a:
Dla mnie zwykłe, to takie dla przyjemności, bez zadęcia, gazów i innych bajerów.

Rozumię, że wykluczasz również nurkowania rekreacyjne na nitroxie <40%. W końcu to też gaz uszlachetniony w tlen. Tym tokiem myślenia to bym zrezygnował również z nurkowań na nitroxie normooksycznym ;) Czyli nie ma możliwosci nurkowania z nadciśnieniem bądź innymi chorobami :/

WW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2009, 07:38   

Nawet nie bardzo wiem, jak Ci odpowiedzieć.
Domagasz się ścisłego ustalenia granic nieokreślonego problemu.
Są rożne nadciśnienia od niewielkich, do znacznych. Są leczone i ignorowane. Przyczyna nadciśnienia też bywa różna.
Naprawdę nie mam pojęcia, jak wytyczyć granicę.
Każdy sam musi sobie odpowiedzieć na to pytanie.

hazi 

Stopień: PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2010, 13:57   

Ostatnio też mam problemy z nad ciśnieniem pomimo ze mam 26 lat robiłem ostatnio badania psychotechniczne do pracy.Miałem ponad 170/100 a jak w domu miałem sprawdzone to 130/88 czyli w miare ok.Powiem tak jak ktos sie stresuje np.wizyta u lekarza albo jakimiś innymi systuacjami to tak moze cisnienie skakac.Tez sie to nazywa SYNRONIM BIAŁEGO FARTUCHA poczytajcie duzo ludzi ma z tym problem ja takze oczywiscie.Takze nie ma co sie zalamywac ze u lekarza nam wyszlo sporo cisnienie.Dzisiaj Lekarz mi powiedzial odrazu ze to nerwow.Te moje 130/88 tez wynika ze mam nadwage waze ponad 90 kg 172cm bęben troche mam ale bez przesady.Ale lubie tak o 22 zjesc 3 talerze spageti na noc :ping: i do tego piwko.Koniec juz z tym obżarstwem:)Jak wam np by sprawdził lekarz od medycyny nurkowej to tez moze byc stres i wam powie, pan nie moze nurkowac.Ogolenie wynik pomiaru moze byc nie prawdziwy .Wiadomo jak nurkujemy to jest to dla nas odpoczynek i relaks wiec na pewno cisnienie mam w normie ja po nurkowaniu sie czuje jak bym wziol tone srodkow uspokajających.
Ostatnio zmieniony przez hazi 29-03-2010, 14:15, w całości zmieniany 7 razy  

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2010, 21:30   

hazi napisał/a:
Ostatnio też mam problemy z nad ciśnieniem pomimo ze mam 26 lat

hazi napisał/a:
mam nadwage waze ponad 90 kg 172cm

To zadbaj "synku" o siebie .... :bee;

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu