No to współczuję choroby znam z doświadczenia tę chorobę hipo i hiperglikemia. jednymisłowie trzeba się pilnowac z cukrem
glukometr, insulina, dieta itp, Nie ma większego zagrożenia dla twego zdrowia względem nurkowania
No ale powiem Ci nie będzie łatwo...
Ostatnio zmieniony przez Dany 22-01-2008, 23:12, w całości zmieniany 1 raz
Ciekawi mnie jaka jest różnica w ewentualnych przeciwwskazaniach/ograniczeniach w nurkowaniu między cukrzyca typu 1 i 2.
Jeśli chodzi o DM typ 2 to wiadomo że aktywność fizyczna jest jak najbardziej wskazana a hipoglikemia grozi raczej tylko przy przedawkowaniu leków hipoglikemizujących.
Jak to jest w DM typ 1? Jakie jest postępowanie przy wystąpieniu hipoglikemii przy pobycie pod wodą? Jak chory na cukrzyce uzupełnia poziom cukru; słodkim napojem, cukierkiem wodoszczelnie opakowanym?
Czy ktoś może coś wie albo ma jakieś doświadczenia?
P.S. no dobra, cofam to pytanie i poczytam temat zlinkowany...
Ostatnio zmieniony przez mroczny 22-01-2008, 23:35, w całości zmieniany 2 razy
podział na I i II typ w obecnych czasach się nieco zaciera ...
jeśli akurat o to chodzi to nie masz racji ponieważ etiologia tych chorób jest skrajnie różna.
w skrócie to typ 1 polega na zniszczeniu wysp trzustkowych produkujących insulinę przez
organizm chorego a typ 2 to utrata wrażliwości komórek organizmu na działanie insuliny i
niewydolność kompensacji poziomu cukru przez trzustkę.
może masz na myśli istnienie typów pośrednich , np. MODY, LADA lub występujących zaburzeń
glikemii w przebiegu innych chorób, ale podział na typ 1 i typ 2 jest jak najbardziej aktualny.
jeśli akurat o to chodzi to nie masz racji ponieważ etiologia tych chorób jest skrajnie różna.
w skrócie to typ 1 polega na zniszczeniu wysp trzustkowych produkujących insulinę przez
organizm chorego a typ 2 to utrata wrażliwości komórek organizmu na działanie insuliny i
niewydolność kompensacji poziomu cukru przez trzustkę.
może masz na myśli istnienie typów pośrednich , np. MODY, LADA lub występujących zaburzeń
glikemii w przebiegu innych chorób, ale podział na typ 1 i typ 2 jest jak najbardziej aktualny.
OK... chapeaux bas - jam tylko skromny użytkownik tej przypadłości - z branżą mam do czynienia jedynie jako pacjent. Faktem jest jednak, że mój diabetolog (po 3 miesiącach obserwacji i terapii) z tak prostą i kategoryczną kwalifikacją (I v II) ma niejaki problem ...
Daleki jestem od prowadzenia tutaj czy na FDT czysto medycznych debat o cukrzycy jako takiej. Na razie raczej koncentrujemy się na jej praktycznych, okołonurkowych aspektach, więc posty z lekarskiego punktu widzenia mogą zawierać dość grube uproszczenia.
Miło nam będzie jeśli jako fachowiec wesprzesz nasze (Jarka i moje) wysiłki edukacji potencjalnych partnurów i może od czasu do czasu skorygujesz, gdy ktoś z nas herezje pisać zacznie.
Inaczej - jeśli Ci się chce i możesz, to proponuję medyczną konsultację/moderację.
Ostatnio zmieniony przez Beeker 23-01-2008, 11:06, w całości zmieniany 2 razy
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-03-2008, 22:54
Odświeżam temat
została zarejestrowana domena diabetesdivers.com.
Zapraszamy wszystkich znających temat do pomocy w redagowaniu tej stronki, nawet incoguto
informacje prosimy przesyłać na pw (jutro właczę skrzynkę @)
[ Dodano: 26-03-2008, 21:23 ]
nikt nic nie ma do powiedzenia? szkoda
Ja tez mam cukrzyce 2 typu od 4 tygodni . Wedlug opisow i badan osoba chora na cukrzyce 2 typu musi posiadac cukier w wysokosc o160.Lecz umnie niestety jeszcze sie poziom cukru bardzo wacha od 55 do 230 l,ecz zalezy to od pory dnia.
Z rana standardowo mam powyzej 200 to nawet lepiej bo mam zalecone podawania sobie 22 jednostek insuliny z samego rana.Jezeli chodzi o sniadanie to najczesciej jem dwie kromki razowego chleba bez masla , dwa plasterki szynki gotowanej z indyka lub kurczaka do tego pelna miska pokrojonych warzyw ( 1 pomidor , 1 ogorek kiszony , 1 zwykly ogorek , 1 cebula , 1 papryka), zalewem to smietana 0,1 % ciut piepszu i soli , kawa nieslodzona z mlekiem lub cherbata.
O godzinie 12 cukier wacha mi sie w przedziale 145 do 103.
Obiad to piers z kurczaka lub filet z dorsza, 1 ziemniak , 1 cebula , 1 pomidor, 1 marchewkam, 1 ogorek wszystko gotowane na parze. Dotego dochodzi skromna salatka z takich samych skladnikow jak z rana. Co do picia to najczescie woda niegazowana lub woda z wycisnietam cytryna.
Zauwazylem ze okolo godziny 15:00 zaczyna sie umnie objawy hipoglikemi i poziom cukru spada mi do przedzialu od 55 do 90 .Lekarz przepisal mi na popoludnie od 22 do 24 jednostek insuliny lecz obecnie sam zmniejszylem sobie dawke od 14 do 17.O godzinie 14:30 profilaktycznie pije 1 litr 100% sok z pomarancz z jedna kostka cukru i cytryna, pomaga mi utrzymac cukier w ryzach.
Na wieczor mam przypisane od 6 do 10 jednostek lecz aplikuje sobie czesto od 7 do 8 jednostek.
Kolacja wglada tak samo jak sniadanie lecz juz w mniejszych ilosciach.Wszystko popijam niegazowana woda z cytryna.
Pomiedzy posilkami nie zapominam uzupelniac plynow , pije minimum 3 litry wody na dzien.
Co do nurkowania to uwazam ze najlepiej miec wysoki cukier w przedziale od 180 do 160 i wybierac sobie pore na nurkownie wtedy gdy wiesz ze cukieie nie spada ci ponizej zalecanej normy poziomu cukru.
O godzinie 21:00 aplikuje sobie nocna insuline w ilosci 8 jednostek przepisanych mam od 6 do 10 jednostek.
Mam zamiar zanurkowac pod koniec tego miesiaca , chodze obecnie co drugi dzien na silownie ograniczam sie do jazdy na rowerze i treningu wioslarskiego.Co do treningu silowego to ograniczam sie do dzwigania nie wiecej niz 35 kg , nadal odczuwam szpital z ktorego wyszedlem 27.07.09, stracilem w nim ponad 15 kg w ciagu 3 tygodni.
Wysłany: 05-08-2009, 12:39
Witaj w klubie
nie jestem lekarzem, ale choruję już sporo lat i wiem że poprawianie biabetologa źle się kończy. Jeśli lekarz zapisał Ci takie a nie inne dawki insuliny to się tego trzymaj, albo znajdź innego lekarza i sprawdź swoje wyniki.
Dieta jest bardzo ważna w naszym cukrzycowym życiu. Poszukaj w necie książki prof Tatonia "Żywienie w cukrzycy" jest super i pozwoli Ci ustalić, oczywiście razem z prowadzącym diabetologiem dzienne wartości kaloryczne. Przepisy z tej książki są naprawde super.
Co do nurkowanie, myślę że powinieneś sobie odpuścić. Przynajmniej do momentu wyrównania poziomów i poznania na tyle własnego organizmu, abyś był pod wodą bezpieczny i oczywiście Twój partner.
Cześć
No to jest nas już trzech D-Diverów.
Nie cieszy mnie Twoja przypadłość, ale cieszę się że piszesz.
Zgadzam się z Jarkiem, że trochę za mało słodkiego doświadczenia masz jeszcze żeby pchać się za miesiąc pod wodę.
DAN zaleca 12 miesięcy przerwy (co uważam osobiście za sporą przesadę wynikającą z uśrednienia i asekuracji) na ustabilizowanie choróbska.
Ja na Twoim miejscu jeszcze bym jakiś czas pokombinował z jedzonkiem i pokonsultował swoje działania z sensownym diabetologiem, aż bym mógł przewidzieć wartości na wyświetlaczu po posiłku, dawce i wysiłku.
Jak się Twój lekarz odnosi do Twoich nurkowych planów?
Wysłany: 05-08-2009, 17:53
Dany napisał/a:
czy nie można z nimi nurkować
jasne, że można. Można sobie też włożyć pod skafander maszynę do szycia.
Beeker napisał/a:
DAN zaleca 12 miesięcy przerwy
tak to troszkę długo, ale przy wahaniach 200 do 50 to jest dosyć poważny stan. Jeszcze raz piszę nie wolno samemu zmieniać dawek leku. Ja ganiam do lekarza co dwa miesiące i zapisuję bardzo dokładnie wszystkie poziomy. A wiesz czemu to robię? bo życie mam jedno i nurkować chcę jak najdłużej.
Znam swój organizm na tyle, że wiem o ile spadnie mi poziom cukru np po godzinnym nurku w zimnej wodzie.
Jeśli nie masz się z kim skonsultować napisz dam Ci adres @ do mojego kolegi lekarza nurkowego mającego wiedzę na temat cukrzycy i nurkowania.
A co z pompami insulinowymi, czy nie można z nimi nurkować ?
Nie znam żadnego nurkującego pompiarza, ale pompy nie są projektowane do takich warunków pracy, a delikatne raczej są i drogie.
Ale zawsze można ją odpiąć na czas nurkowania - i tak nie ma konieczności obniżania glikemii w czasie nura - wręcz przeciwnie: dbamy o to żeby cukier nie spadł za bardzo spożywając pod wodą to i owo.
Ostatnio zmieniony przez Beeker 05-08-2009, 17:57, w całości zmieniany 1 raz
[quote="waterman"]Witaj w klubie
nie jestem lekarzem, ale choruję już sporo lat i wiem że poprawianie biabetologa źle się kończy. Jeśli lekarz zapisał Ci takie a nie inne dawki insuliny to się tego trzymaj, albo znajdź innego lekarza i sprawdź swoje wyniki.
Witam
Doktorem prowadzacym ktory mnie postawil na nogi , uzmyslowil mi jedna rzecz, ze jestem sam odpowiedzialny za to jak bede jadl i ile bede sobie dawkowal insuliny.W szpitalu dostawalem rozne dawki insuliny i z tych prob zostala mi przepisana lista dawkowania.Niestety nie brano pod uwagi roznych czynnikow jak praca ,reakcja organizmu na wzmozony wysilem i stres , ktory raczej nie towazysz osobie lezacej w szpitalu.
Wiec z rana zostaje standardowo od 20 do 22 jednostek , opis sniadania znajduje sie powyzej w moim poscie.
Niestety po poludniu dawka 24 jednostek jest dlamnie za duza , nawet jak obiad jest syty cukier spada mi do 50 jak dzisiaj .Zadko zdaza mi sie miec optymalny poziom cukru w wysokosci 105 , dlatego sam sobie ustalam na oko ile musze brac insuliny.Moj organizm roznie reaguje na popoludniowy posilek raz ryba raz piers z kurczaka , wiec nie widze innego wyjscia jak zmniejszenie dawki insuliny do poziomu 14 18 jednostek skoro kolo godziny 15:00 zaczana sie umnie hipoglikemia.
Niestety efekt hipoglikemi jest nieprzyjemny i musze sobie z nim poradzic dopuki nie wroce do pracy.
Co do wstrzymanie sie z nurkowaniem to spewnoscia tyle nie wysiedze na tylku.Niestety z woda mam doczynienia od 4 roku zycia a z nurkowaniem od 1995 roku wiec jestem prawdziwym narkonurkiem , nawet powazna choroba mnie nie powstrzyma , raczej bardziej zmotywuje, do trzymania diety i walki z choroba.
Czego tez wam zycze z calego serca.
Ostatnio zmieniony przez Chirurg 05-08-2009, 20:50, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 05-08-2009, 23:28
Na moje szczęście jestem leczony farmakologicznie i nie muszę stosować insuliny. Wiem jednak (tata), że ilość i jakość ( firma lub dobór personalny) dobierana jest bardzo dokładnie. Mało tego insulina produkowana jest specjalnie dla niego. Pokaż swojemu lekarzowi swoje dzienne zapiski powinien coś poradzić jeśli nie to szukaj innego. Ja zanim trafiłem do mojego odwiedziłem kilka przychodni. Mnie też odrazu zaproponowano insulinę , własnie w szpitalu, jednak po kilku konsultacjach zastałem na prochach i tak już od ładnych kilku lat. Jak piszesz nurkujesz już dosyć długo i wiesz co może się pod wodą wydarzyć , a hipoglikemia pod wodą jest koszmarem który może być bardzo niebezpieczny, dla Ciebie i dla Twojego partnera nurkowego. Jak pisał Beeker dbamy o to aby poziom cukru był w czasie nurkowania wyższy niż normalnie (oczywiście bez przesady), są na to różne patenty. Zajrzyj sobie na zaprzyjaźnione forum DiW tam był fajny temat o piciu i jedzeniu pod wodą.
Jak już sobie wszystko unormujesz i nauczysz się żyć z tym badziewiem to zobaczysz, że wszystko da radę zrobić.
też zyczę wszystkiego dobrego i gdybyś potrzebował jakiś rad czy materiałów to wal jak w dym. Myślę, że Beekerek też się pod tym podpisze
Ostatnio zmieniony przez waterman 05-08-2009, 23:31, w całości zmieniany 1 raz
miałem objawy, ale "nieswoiste" - można je sobie tłumaczyć w różny sposób:
- pić mi się chciało bardzo (jak się chce pić to się pije, nie?)
- sikałem często (jak się dużo pije, to się dużo sika, nie?)
- zmęczony byłem (jak się dużo pracuje to się jest zmęczonym, nie?)
- wzrok mi zaczął szwankować (w końcu ma się swoje lata, nie?)
- złapałem zapalenie pęcherza (jak się na zapalenie pęcherza to się leczy zapalenie pęcherza, nie?)
Wszystkie powyższe są typowymi objawami cukrzycy i są pochodną mocno podwyższonego poziomu glukozy w osoczu krwi. O mechanizmie ich powstawania też mógłbym, ale klepie w telefonu, więc mi niewygodnie i chyba to też nie to forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko