Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Egipt - Hurgada czy Sharm
Autor Wiadomość
magul 

Stopień: MSD, SM IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-07-2009, 21:49   Egipt - Hurgada czy Sharm

W październiku wybieram się z synem do Egiptowa. Jesteśmy po OWD, w sierpniu planujemy zrobienie jeszcze Advanca. Do wyjazdu doświadczenie opierać się będzie na około 15-20 nurkach.
Do jakiej miejscowości lepiej by było nam jechać pod względem trudności nurkowań.
Myślałem raczej o jakiejś polskiej bazie na miejscu ze względu na małe doświadczenie i znajomość języka angielskiego w stopniu podstawowym.

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-07-2009, 22:07   

Polskie bazy są w Sharm i Hurgadzie, poziom trudności podobny; wieść gminna głosi że rafy w Sharm są mniej 'wyczochrane'. Polecam raczej Safagę - rafy piękne, prawie jak w Marsa Alam, ceny nawet niższe niż w Sharm, są polskie bazy.

nuras_79 
Moderator Grupy

Stopień: ADV.Nitrox + Wreck
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-07-2009, 21:40   

Byłem w Hurghadzie i polecam naprawde warto

Michal_waw 

Stopień: Ext. Range
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2009, 08:36   

A ja szczerze polecam Sharm.

Jeszcze w miarę ładniejsze rafy, czystsze miasto, bardziej "cywilizowani" sprzedawcy no i przepyszne knajpy. Z tego co się orientuję, to standart hoteli tez lepszy.

Grzegorz_N 

Stopień: stary pierdziel
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-08-2009, 08:00   

To zależy. Jeśli nastawiasz się wyłącznie na nurkowanie - polecam Hurghadę, natomiast jeśli chcesz "poużywać" - poziom hoteli i czystość w Sharmie jest zdecydowanie lepsza. Natomiast tłumy nurków codziennie rano w Marina Travco w Sharmie jakoś tak nie napawają optymizmem. Jeśli chcesz dodatkowo pozwiedzać Egipt - z Hurghady masz dostępny Luksor oraz Kair, z Sharmu - Kair, Synaj, Jerozolimę. Tak czy inaczej wrócisz tam nie raz - więc pierwszym razem rzuć monetę, a później pojedź w inne miejsce :-)
W Hurghadzie polecam Seva Divers - polska baza. W Sharmie też jest kilka.
Ostatnio zmieniony przez Grzegorz_N 05-08-2009, 08:01, w całości zmieniany 1 raz  

grol 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-08-2009, 13:40   

Byłem w Sharm, Dahab, Safadze, Marsa Alam i jeżeli chodzi o trudność nurkowań, to wszędzie jest podobnie: ogólnie fajne, łatwe rafy, trudności to czasem prąd lub fala, zdarza się niekompetentny przewodnik (mam parę 'fajnych' historyjek...).
Sharm, Safaga i Hurgada to nury z łodzi; Dahab i Marsa - standard to nur z brzegu, za łódź trzeba dopłacać.
Wszędzie są polskie bazy, ale to niekoniecznie gwarantuje polskiego przewodnika, szczególnie w szczycie sezonu - to trzeba ustalać w czasie rezerwacji pakietu, ale i tak może wyjść różnie.
Dla mnie osobiście wyróżnikiem to co pod wodą. Sharm i Hurgada mają najbardziej zniszczone rafy, ilość nurkujących ogromna i tam się już raczej nie wybiorę. Najatrakcyjniejsze nury to Marsa, ale i cena najwyższa. Zaraz potem Safaga.

kewals 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-08-2009, 23:42   

Powiem tak w Hurghadzie i Sharmie zawsze lepiej niz nad naszym jeziorem, choć nasze jeziorka bardzo lubie i czesto w nich nurkuję. Oba miejsca są warte zobaczenia

adrian_
[Usunięty]

Wysłany: 15-08-2009, 13:26   

Do podziwiania podwodnego życia najlepsze Marsa
Żeby trochę się pobawić i poczuć klimat Egiptu - Hurghada
Żeby się pobawić i mieć prawie Europejskie warunki - Sharm

Bero 

Stopień: DM, Tec.Nx.
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-08-2009, 13:58   

adrian_ napisał/a:
Do podziwiania podwodnego życia najlepsze Marsa
Żeby trochę się pobawić i poczuć klimat Egiptu - Hurghada
Żeby się pobawić i mieć prawie Europejskie warunki - Sharm

a jak bys postawil tu Safage?

adrian_
[Usunięty]

Wysłany: 16-08-2009, 14:26   

Niestety nie byłem więc nie mogę się wypowiedzieć tak samo jak i o Dahabie, El Queseir, Hamacie czy kilku innych mniej znanych miejscach.
Podałem tylko swoje typy.

Disney 

Stopień: AOWD, Deep, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2009, 01:41   

Dahab jest super dla mnie bo ma jeszcze własny klimat, w pozostałych wymienionych miejscach jest zbyt komercyjnie. Ale to zależy z kim i po co się jedzie. Jeśli tylko na nurki i z własną grupą to Dahab jest doskonały, a jak ktoś chce tak ogólnie do Egiptu i trochę ponurkować to te większe miasta są lepsze. Pozdrawiam

monsun 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2009, 13:28   Safaga?

Byłem w Sharm i Dahab.
Rafy w pobliżu Sharm (tzw lokalki) są właściwie martwe, zostaje park i niektóre miejsca w okolicy Tiranu. Dahab prezentował się dużo lepiej.
Chętnie bym się wybrał teraz do Marsa ale boję się, że nie nurkująca żona mnie zabije bo tam podobno tylko hotel i pustynia:-).
Proszę napiszcie jak wygląda nadwodne życie w Safadze.

grol 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2009, 17:05   

monsun napisał/a:
Proszę napiszcie jak wygląda nadwodne życie w Safadze.

Niestety, podobnie jak w Marsa: to co oferuje hotel + kilometry pustyni...

magul 

Stopień: MSD, SM IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-08-2009, 14:41   

A co z Hurghadą?
Czy rzeczywiście tak bardzo odstaje od Dahabu, Marsa i Safagi, że nie jest warta odwiedzenia dla nurków z niedużym dośiwdczeniem.

grol 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-08-2009, 15:00   

magul napisał/a:
A co z Hurghadą?
Czy rzeczywiście tak bardzo odstaje od Dahabu, Marsa i Safagi

Najbardziej zniszczone rafy są w Hurgadzie i Sharm, najmniej w Marsa i Safadze, Dahab chyba gdzieś pośrodku.
Ale jeżeli to pierwsza wyprawa to można tam pojechać (chociaż ja wybrałbym Sharm) bo po Safadze lub Marsa będzie to 'zejście w dół' jeżeli chodzi o atrakcyjność tego co pod wodą.
Odnośnie tego co nad wodą to sytuacja jest odwrotna.
No i są jeszcze różnice w cenach pakietów nurkowych....

bd* 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-08-2009, 15:07   

Nie istotne od której miejscowości zaczniesz, jeżeli jeszcze nie byłeś. Trzeba zaliczyć wszystko. Im bardziej na południe tym bardziej dziko z wyjątkiem Dahab. Nurki jak opisano powyżej, zależy czego oczekujesz po nurkowaniu. Wszystkie atrakcje w pigułce to Dahab.

grol 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-08-2009, 15:11   

bd* napisał/a:
Wszystkie atrakcje w pigułce to Dahab.

Marsa Alam też nie w kij dmuchał...

twardziel1234
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2009, 09:28   

Wiecie, zależy co chce się robić tzn:
1)sharm - impry w mieście i dużo osób ale zarąb pod wodą i kopanina,nurki z łodzi
2)hurgada - raczej spokojniej ale zadupie lekkie, nurki głownie z brzegu

W pozostałych miejscowościach nie byłem,więc nie mam na tyle doświadczenia by się wypowiadać.

Pozdrawiam
Adam Kalmanowicz

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-08-2009, 11:18   

twardziel1234 napisał/a:
2)hurgada - raczej spokojniej ale zadupie lekkie, nurki głownie z brzegu

Kolega raczy się mylić - chyba nie był w Hurghadzie....

busi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-08-2009, 12:06   

Dokładnie, w Hrg nie bardzo jest jak nurkować z brzegu, ale z łodzi można zobaczyć kilka naprawdę fajnych miejsc. Polecam Sabina Garden, Shabrur, Gorgonia Garden, El Minę.
Można też w ramach daily diving popłynąć na północ na wraki. Na Abu Nuhas można zrobić fajne i b. łatwe nurki.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu