Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
26-08-2009, 19:41
Plany promu Salem Express
Autor Wiadomość
divers 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2009, 13:24   Plany promu Salem Express

Witam,
Niedługo wybieram się do Safagi. Jednym z wraków na którym będę nurkował będzie prom Salem Express. Czy ktoś z koleżanek i kolegów posiada może plany lub szkice tego wraku? Szukałem trochę w necie, ale tam są tylko zdjęcia i rysunki całości bryły statku. Mi chodzi szczególnie o jego wnętrze, czyli rysunki lub plany pokładów i korytarzy.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam,
Divers :papa:

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 26-08-2009, 13:33   

Plany są możliwe do znalezienia w sieci ale czy aby penetracja tego wraku nie jest zabroniona ?

divers 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2009, 13:55   

Styx jak możesz to podeślij linka. Z tego co wiem to raczej nie zabronili wpływania do środka. Ostatnio jak byłem na Salemie ponad rok temu to nie było żadnego problemu z penetracją wnętrza wraku. A teraz tym bardziej nie powinno być bo nie ma furty rufowej. Nie wiem jak to się stało ale jej nie ma i wpłynięcie do środka jest o wiele łatwiejsze i za razem bezpieczniejsze.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2009, 13:58   

styx napisał/a:
czy aby penetracja tego wraku nie jest zabroniona ?
Jest, dlatego słyszałem tylko od trzech osób opowiadania o jego penetracji... :D oczywiście zawsze w towarzystwie egipskiego przewodnika z renomowanej bazy...
"Salem" o ile mi wiadomo ma status grobu...
Ostatnio zmieniony przez hubert68 26-08-2009, 14:00, w całości zmieniany 1 raz  

lkulos 

Stopień: DEEP+AOWD+EAN IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2009, 14:27   

hubert68 napisał/a:
towarzystwie egipskiego przewodnika z renomowanej bazy

hmm ja tez tak chcialem jednak na moja malą sugestie mila pani powiedziala- a papiery wrakowe ma????? ja:hmmmm ten tego nie bardzo wiec zwiedzilem go z zewnatrz tylko ale nie zaluje dla mnie to bylo jedno z lepszych nurkowan w zyciu .

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 26-08-2009, 14:28   

Tam masa ludzi zginęła, nierzadko rodzina lub znajomi załogi łodzi czy pracowników bazy.
Zatem nie jest dobrze widziana penetracja wnętrza promu.
I chyba wypada to uszanować.

divers 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2009, 14:29   

To, że zginęli na nim ludzie jest niepodważalne, ale żeby został uznany oficjalnie za cmentarzysko to nie słyszałem. Jak będziesz miał jakieś oficjalne doniesienia do chętnie się z nimi zapoznam. Nie należę do nurków łamiących prawo. Dlatego jak możesz to podeślij coś konkretnego. Z tego co wiem to tak jak piszesz większość wpływa do środka w obecności miejscowego przewodnika z renomowanej bazy. A gdyby rzeczywiście został uznany za „grobowiec” to wydaje mi się, miejscowi przewodnicy nie ryzykowaliby.

[ Dodano: 26-08-2009, 14:38 ]
Konrad aspekt moralny tej dyskusji jest niepodważalny. Masz racje, zginęło tam wielu ludzi w tym dzieci i kobiety. Ja też uważam, że trzeba to uszanować. Ale tak szczerze czy nigdy nie wpłynąłeś do jakiegokolwiek wraku dlatego, że ktoś w nim zginął? Większość wraków pociągnęła za sobą ofiary, a jedna nurkujemy w nich…

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 26-08-2009, 15:00   

divers napisał/a:
Ale tak szczerze czy nigdy nie wpłynąłeś do jakiegokolwiek wraku dlatego, że ktoś w nim zginął? Większość wraków pociągnęła za sobą ofiary, a jedna nurkujemy w nich…

Pewnie, że wpływałem - na większości wraków zginęli ludzie. Ja się to robi z należytym szacunkiem to nie widzę problemu - podobnie jak można wybrać się na spacer po cmentarzu.

Natomiast w przypadku Salema sprawa jest ciągle przykra dla wielu lokalesów, więc jak na briefingu poproszono mnie żeby nie wpływać do środka, bo większości zwłok nie wydobyto, to się do środka nie pchałem.

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 26-08-2009, 15:10   

divers napisał/a:
Styx jak możesz to podeślij linka. Z tego co wiem to raczej nie zabronili wpływania do środka. Ostatnio jak byłem na Salemie ponad rok temu to nie było żadnego problemu z penetracją wnętrza wraku. A teraz tym bardziej nie powinno być bo nie ma furty rufowej. Nie wiem jak to się stało ale jej nie ma i wpłynięcie do środka jest o wiele łatwiejsze i za razem bezpieczniejsze.

Gdzieś to widziałem, poszukam ale nie obiecuję.

Sprawdziłem tu i tam i chyba nie jest obecnie zabroniona penetracja ale na pewno nie jest bardzo mile widziana. Część pokładów jest dostępna i jest zwiedzana (pokład samochodowy, ale dostęp do wnętrza był zamknięty przez stalowe płyty...jeśli ich nie ma to hm...ja bym głęboko przemyślał penetrację takiego wraka...

Jeśli nie dla powodów moralnych to może choćby dlatego że wrak nie był oczyszczony ze wszystkich ciał tych którzy tam zginęli i został po prostu "zalaminowany".

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2009, 15:57   

divers napisał/a:
Dlatego jak możesz to podeślij coś konkretnego.

Informacje (ustne) o tym, że wrak jest uznany za grób/cmentarz i obowiązuje zakaz penetracji mam niezależnie od siebie od dwóch instruktorów, którzy pracują/pracowali w Egipcie.

Piotr - Malediwy 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2009, 16:49   

Ja nurkowałem na Salemie w grudniu minionego roku. W kwestiach moralnych można długo dyskutować. Nie ma natomiast, żadnego oficjlanego zakazu nrkowania na tym wraku.

divers 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2009, 17:00   

Styx gdybyś coś znalazł to będę wdzięczny.
Z góry dziekuję za pomoc.
Pozdrawiam.

madam 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2009, 17:34   

[quote="hubert68"]
styx napisał/a:
czy aby penetracja tego wraku nie jest zabroniona ?
Jest, dlatego słyszałem tylko od trzech osób opowiadania o jego penetracji... :D oczywiście zawsze w towarzystwie egipskiego przewodnika z renomowanej bazy...
"Salem" o ile mi wiadomo ma status grobu...[/quote

Penetracja możliwa ale niepełna. Można pozwiedzać co nieco, ale nie wszystkie pomieszczenia i zdecydowanie z egipskim przewodnikiem. Inaczej się nie da.
Tak czy siak Salem robi wrażenie. Osobiście polecam.
]

MARKUS5 

Stopień: TMX TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2009, 17:38   

Na salemie byłem już conajmniej kilka razy i nie ma oficjalnego zakazu jego,penetracji byłem w środku nie jeden raz razem z lokalnymi przewodnikami egipskimi powiem tak nie pchaj się za głęboko do środka bo to co tam zobaczysz nie jest niczym miłym dla oka dalej nie będe się rozpisywał
Ostatni raz byłem tam na przełomie czerwca i lipca tego roku

pozdrawiam :papa:

bann 
Moderator Grupy

Stopień: GUE instr
Kraj:
Germany

Wysłany: 26-08-2009, 18:43   

jesli juz chcesz penetrowac i nie miec potem wyrzutow sumienia - poplyn sobie na El Arish, wielki prom w jednym kawalku, glebokosci rekreacyjne i nikt nie zginal.

sprawy moralne ... nie przyrownywal bym nurkowania na salemie do wycieczki po cmentarzu, chyba ze ogladamy wrak z zewnatrz. wlazenie do srodka to wlazenie komus do grobu, obojetnie czy jest zakaz czy juz go nie ma - to kwestia indywidualnego poziomu zezwierzecenia.
lokalesi nie sa tu zadnym wytlumaczeniem - niektorzy dla paru groszy zabiora cie wszedzie i zrobia wszystko, byle dostac napiwek.

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2009, 20:04   

bann napisał/a:
obojetnie czy jest zakaz czy juz go nie ma
Bartku a jak naprawdę jest z formalnym zakazem?

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2009, 23:20   

hubert68 napisał/a:
a jak naprawdę jest z formalnym zakazem?

Formalnego zakazu nie ma, co do penetracji pozostaje morale...

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu