Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Filipiny - jakie miejsca nurkowe polecacie?
Autor Wiadomość
ata 

Stopień: Padi DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-09-2009, 22:55   Filipiny - jakie miejsca nurkowe polecacie?

Jak w temacie. Wybieram się na Filipiny na przełomie października i listopada. W jakie miejsce najlepiej się wybrać na nurkowanie? Interesują mnie bardziej jednodniowe nurkowania niż jakieś dłuższe safari. Jeśli macie namiary na jakieś bazy godne polecenia to też będę wdzięczna :)
Pozdrawiam,
Ania

Konrad 

Stopień: OWSI
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-09-2009, 11:21   

Witaj, jeżeli nie chcesz odjeższać daleko od stolicy to polecam świetne miejsce do nurkowania tylko 4 godziny jazdy samochodem od Manili, Anilao koło Batangas. Jeżeli dystans nie gra roli to polecam Bohol, sam nie byłem, ale słyszałem wiele dobrego o tym rejonie.
Spędziłem tydzień w Anilao i byłem bardzo zadowolony z nurkowań. Atrakcją jest krzyż poświęcony przez Jana Pawła II podczas wizyty na Filipinach, zatopiony i ustawiony na 15m pomiędzy dwiema górami z koralu, niesamowity widok. Mieszkałem w resorcie Aquaventure Reef Club i z ośrodka wypływaliśmy na nury. Jeżeli potrzebujesz numery tel. badź adresy mailowe to odezwij się na PW.

Sushi 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-09-2009, 23:21   

Witaj,

Polecam Cebu jako baze wypadowa. Nurkowalem w MoalBoal. Nurki typowo rekreacyjne, fantastyczne ogrody koralowe z akroporami, monitoporami, masa innych korali twardych. Praktycznie kazde nurkowanie z zolwiami, fantastyczne sciany z gorgoniami. Duzo malych jaskinek. Oprucz kilku baz praktycznie zero turystyki. Z MoalBoal kilkadziesiat minut lodzia i nurki wokolo Pescador Island. to mala wysepka pomiedzy Cebu a Bohol. Pod "Peskadorem" fantastyczna katedra, poza tym zowie rekiny...
Z racji olbrzymiej ilosci planktonu czesto mozna spotkac rekina wielorybiego.
W MoalBoal nurkowalem z Visaya Divers - Niemiecko austriacka baza. Pelen luz, nurkujesz kiedy chcesz, gdzie chcesz. Bierzesz butle z bazy i idziesz w swoja strone :)))

Na polnoc od Cebu okolo 40 minut lodzia wysepka Manapascua. W zasadzie legendarna jesli chodzi o Threser-y (kosogony). Wlasciwie przyjezdza sie tutaj je zobaczyc i bedac przez kilka dni masz je jak w banku. Poza kosogonami, mandaryny (taka mala fantastycznie kolorowa rybcia) zowie, manty, rekiny, wioslogony (weze morskie), blu ring octopus, krewetki arlekiny, masa fantastycznych stworzen.
Godzinka lodzia na polnoc i jestes w parku narodowym Gato Island. Tutaj jaskinie ze spiacymi rekinami wiec masz 101% pewnosci spotkania rekina :)
poza tym masa wioslogonow, konikow morskich, zolwie manty... co chcesz :) kilka ruchow pletwami w ton i wplywasz w lawice makreli ktore tutaj zeruja.
Znowu godzinka lodzia na poludnie i jestes na Monad Sohal, wyplycenie na srodku otwartego morza. Tutaj Thresersharki, manty. odplywajac 50-100 metrow w ton masz piekne nurkowanie w toni tylko na komputer z przeplywajacymi rekinami mlotami.
Poza tym znowu pol godzinki lodzia i wyspy czekoladowe - rekiny, manty koniki morskie....
3 godziny lodzia na polnoc w kierunku Manili na otwartym morzu lezy wrak promu Dona Marilyn. Najwieksza katastrofa promu pasazerskiego .
Wrak lezy na prawej burcie dziobem na poludnie. Nurkowanie bardzo ciezkie ze wzgledu na prady.
Na MaLapascua nurkowalem z Sea Explorers. Szwajcarska baza. super obsluga, polecam.
Acha... zapomnialem, wszedzie masa slimakow nagoskrzelnych do wyboru do koloru wiec raj dla fotografow :)

ata 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-09-2009, 11:14   

Wow! Po tych opisach już nie mogę się doczekać, żeby się tam znaleźć ;)
Właściwie to lot mamy do Cebu, a potem po trzech tygodniach lecimy z Manili do Hong Kongu, tak, że właściwie można by zjechać prawie całe Filipiny i zaliczyć kilka miejsc nurkowych.

Zastanawiam się też czy warto się wybrać na wyspę Palawan? Słyszałam, że jest to wyspa raczej omijana przez turystów, więc zarazem dzika i niezniszczona. W takim razie nurkowanie tam tez powinno byc fajne ;) Ktoś tam nurkował?

Narazie w planach na pewno Bohol, bo i nienurkujący znajomi bardzo chcą tam jechać. A wydaje mi się, że z Bohol można również zaliczyć te miejsca o których piszesz, Sushi?

Aha, jeszcze jedno pytanko. Sushi, napisałeś, że można wziąć butle i nurkować kiedy się chce. Czyli na Filipinach można nurkować bez przewodnika?

Sushi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-09-2009, 14:06   

Na Palawan nie nurkowalem. Znajomi nurkowali za to na Boholu i twierdzili ze nurki prawie takie same jak Cebu/MoalBoal.
Z Boholu nie odwiedzisz Malapascueli bo to prawie 200 km ichnimi drogami (przez Cebu) , czyli jakies 4-5 godzin jazdy samochodem.

Oczywiscie mozna nurowac bez przewodnika.
A pozyczenie butli zalezy od bazy. Problem w tym ze malo baz chce pozyczac butle nie swoim klinetom. Mysmy dostawali bo koszt butli byl po prostu doliczany do calej reszty a nabita flaszka kosztowala cos kolo 12$.
Sa bazy ktore wogule nie chca puszczac nurasow samopas (bo jak sie doliczy przewodnika to wychodzi im znacznie korzystniej ;))) ).
Za to nigdzie nie ma problemu z Nitroxem. Jest wszedzie i w kazdych ilosciach :)

Konrad 

Stopień: OWSI
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-09-2009, 14:31   

Na Palawan na pewno warto się wybrać, ale na safari nurkowe. Można wykupić takie już będąc w Manili. Na północy Filipin warto odwiedzić Donsol, gdzie można posnorklować z rekinami wielorybimi. pozdrawiam i zazdroszcze podróży :)

Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 03-09-2009, 23:50   

Palawan zdecydowanie polecam. w ubieglym roku zjezdzilismy znaczna czesc Filipin i zdecydowanie Palawan byl najbardziej klimatycznym miejscem jakie odwiedzilismy
Nurkowalismy tam na samej polnocy wyspy w El Nido u Jean Marc'a (2500 pesos/3 nurkowania). o nurkowaniech ciezko cos odkrywczego opisac. po prostu byly piekne. super widocznosc, piekne slimaki, duzo ryb, plywajace dookola zolwie. Sam widok setek malych ostrych skal wystajacych z morza na calym archipelagu Bacuit tworzy juz niesamowita scenerie dla nurkowan

Na Palawanie pobawilismy sie takze w snorkling na Honda Bay (tuz przy Puerto Princessa). pod woda rewelacji nie bylo ale poniewaz byl to nasz pierwszy dzien w tym kraju podczas zwiedzania okolicznych wysp mozna sie bylo zdecydowanie zrelaksowac

Kolejne nurkowania zrobilismy w Coron. jest to zdecydowanie miejsce, ktore kazdy nurek powinien odwiedzic. na glebokosciach 30-40 metrow spoczywa masa japonskich okretow wojennych, ktore zostaly zatopione przez sily powietrzne USA w trakcie II WŚ
swietnie zachowane, piekna widocznosc, ryby, mozliwosc ponurkowania na lotniskowcu. w nocy w okolicach Coron mozna sie milo pobawic z zolwiami

Rowniez w tej okolicy znajduje sie Lake Barracuda. byly to zdecydowanie jedno z ciekawszych moich nurkowan. jest to jezioro w ktorym znajduja sie 4 warstwy wody wyraznie oddzielonych termoklinami. woda robi z tego powodu efekty soczewki, mozesz grzec sie w wodzie o temperaturze ok 40 stopni by po chwili "marznac" w kilkunastu.

Na wyspie nurkowalismy z Coron Divers (chyba z najtansze na wyspie - 3000 pesos za 3 nurki) ale jakosc uslug byla jednak adekwatna do ceny wiec pozniej plywalismy z Sea Dive - drozszym o ok 30% ale profesjonalnie podchodzacym do nurkowania

Pozniej nurkowalismy w Panglao (tak lalo, ze postanowilismy dzien spedzic pod woda). milo, przyjemnie. ladna scianka, zolwie itp. plywalismy z Planet Divers - 1100 peses/1 nurkowanie

na koniec pobytu zanurkowalismy w Sabang. Nurkow tu raczej nie polecam - prady sa naprawde duze a lokalne wraczki smiesznie male. Sabang ofersuje za to inne atrakcje - jest to jedno z lepszych (obok Boracay) miejsc na drobny chill-out

Na rekiny wielorybie do Donsol juz sie nie wybralismy. zabraklo nam po prostu czasu. w tym czasie byla w okolicy Vicroria z grupa i udalo im sie poplywac z typi pieknymi i wielkimi zwierzakami

pozdrawiam
Kuba

PS. dodam, ze w w wodzie mozna natkanc sie na mniej "przyjazne" zwierzatka. mialem w okolicach Coron okazje spotkac sie prawie twarza w twarz z jednym z najbardziej jadowitych wezy morskich w calej okolicy. Mialem pozniej przez jakis czas "male paranoje" jak to okreslil kumpel
Ostatnio zmieniony przez Kuba 03-09-2009, 23:51, w całości zmieniany 1 raz  

Sushi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-09-2009, 11:31   

Kuba napisał/a:

PS. dodam, ze w w wodzie mozna natkanc sie na mniej "przyjazne" zwierzatka. mialem w okolicach Coron okazje spotkac sie prawie twarza w twarz z jednym z najbardziej jadowitych wezy morskich w calej okolicy. Mialem pozniej przez jakis czas "male paranoje" jak to okreslil kumpel

Moge zapytac ktorego weza widziales ? bo jesli piszesz o wioslogonach (czarno niebieski) to rzeczywiscie sa one jednymi z najbardizj jadowitych. Pociecha jest to, ze maja bardzo krotkie zeby jadowe i ugryzienie nurka jest praktycznie niemozliwe :)
sam kilka razy lezalem z nosem przy w koralach ogladajac jak ten zwierzak poluje na ryby przeszukujac rafe.

Mi duzo wiekszych emocji dostarczyly Blue Ring Octopus (taka malutka 7-8 cm osmiorniczka, zolta z fluo-niebieskimi okregami) Im bardziej osmiornica wkurzona tym te okrego intensywniej niebieskie.

ata 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2009, 21:03   

No to teraz to już mi namieszaliście ;) Co kolejne miejsce to lepsze, już nie wiem co wybrać...
Nie ma tu może kogoś kto zjechał całe Filipiny i może porównać te wszystkie miejscówki z własnego doświadczenia? ;)

marekhtk1 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-09-2009, 07:55   

Wybieram się tam koniec stycznia. Po powrocie chcemy wydać elektroniczny przewodnik o nurkowaniu i pobycie.

Victoria 

Stopień: DM, Adv. Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-10-2009, 17:59   

Kuba napisał/a:
Na rekiny wielorybie do Donsol juz sie nie wybralismy. zabraklo nam po prostu czasu. w tym czasie byla w okolicy Victoria z grupa i udalo im sie poplywac z typi pieknymi i wielkimi zwierzakami

I to byly jedne z najwajniejszych nurkowan :) bardzo obszerna relacje z wyjazdu ze zdjeciami mozesz przeczytac tutaj http://wyprawy.victoriatr...e-sharks-manty. Gdybys miala dalsze pytania, chetnie odpowiem.

Zgadzam sie, ze wspaniale sa takze nurkowania w Barracuda Lake. Na kolana mnie rzucily takze macro na Ticao. Genaralnie wszystkie nurkowania na Filipinach byly REWELACYJNE.

diveadventure 

Stopień: DIVE MASTER
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-10-2009, 17:29   

Ja bym jeszcze dodał APO ISLAND i Negros. Pomiędzy nimi mozna spotakc delfiny, a jackfish w tysiacach sztuk. Lekki prąd i kolorystyka ukwiałowo-ślimakowo-koralowa jest zapierajaca dech w piersiach... Filipiny gorąco polecam - rewelacja.

Zalew 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-10-2009, 23:54   

Szczerze przyznam ,że jak bym miał wybrać podróż strikte pod kątem nurkowym, to TYLKO Palawan, miałem przyjemność spędzić tam prawie 3 tygodnie podróżując i nurkując - krajobrazy, ludzie i życie podwodne rewelacja :) .

Podróżowaliśmy bardzo intensywnie nie tylko nurkując, ale jak patrzysz tylko pod kątem nurkowań to Palawan dla mnie to wybór numer 1.

diveadventure 

Stopień: DIVE MASTER
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-10-2009, 16:53   

Ale wtedy bez kosogonów :)

Ivv 

Stopień: Norm Tmx (PT1)
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-10-2009, 20:34   

Victoria napisał/a:

I to byly jedne z najwajniejszych nurkowan :)

Oj, tylko jak ktoś ludzi snurklować z masą turystów wskakujących na sygnał do wody za biednym zwierzakiem ;) Whalesharki były the best na Manta Bowl, ale ja naprawdę przepraszam Vicky że na pierwszym nurku się na nie nie załapałaś :bee;

Victoria napisał/a:
Zgadzam sie, ze wspaniale sa takze nurkowania w Barracuda Lake. Na kolana mnie rzucily takze macro na Ticao. Genaralnie wszystkie nurkowania na Filipinach byly REWELACYJNE.

I tu się zgadzam w 100%. Jak zawsze opowiadam znajomym, Filipiny powaliły mnie na kolana przyrodą pod i nad wodą. Liczę że nie ostatni raz :) [/quote]
Ostatnio zmieniony przez Ivv 24-10-2009, 20:38, w całości zmieniany 2 razy  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu