Witam
w przyszłym roku chcę się wybrać na nurki na Malte czy możecie mi polecić jakąś bazę nurkową ( najlepiej polską , jeżeli takowa tam istnieje ) ewentualnie jakiegoś organizatora noclegów i nurków tam, Z góry dzięki
Witam
w przyszłym roku chcę się wybrać na nurki na Malte czy możecie mi polecić jakąś bazę nurkową ( najlepiej polską , jeżeli takowa tam istnieje ) ewentualnie jakiegoś organizatora noclegów i nurków tam, Z góry dzięki
hej, ja byłam w zeszłym roku w wakacje na nurkach na Gozo - wyjazd w 100% prywatny. Nurki super Chętnie tam wrócę. Trochę mi samej drogo wyszło więc jak uda Ci się znaleźć coś zorganizowanego to daj znać na forum albo na pw bo ja też jestem mocno zainteresowana.
Pozdrawiam
Wiek: 50 Dołączyła: 04 Cze 2003 Posty: 922 Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-10-2009, 17:44
Konrad Dubiel napisał/a:
http://www.divedeepblue.com/
Przyzwoite noclegi też załatwią.
Wlasnie rozpoczelam z nimi stala wspolprace po kolejnym udanym wyjezdzie moich klientow.
I ku mojej radosci obejrzalam kilka suuuuper filmow Konrada Dubiela. Dobra robota
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 07-10-2009, 19:38
Tez bym sie wybral w przyszlym roku wiec jakbys miala jakies dalsze info - pusc prosze tutaj, na forum.
W przyszły piątek wylatujemy na tydzień na Maltę. Co polecanie zobaczyć pod wodą. Ma być kilka nurków na Malcie i kilka na Gozo. Nie wiem jak z Comino - czy jest co oglądać? Może ktoś był pod koniec września? Czy pianka 5 mm wystarczy, czy trzeba ocieplacz i kaptur? Wodaniby 25 st C ale głębiej może być różnie. Mam właśnie skończone Wrakowe i AOWD od 6 m-cy. Prosze o poradę. Pozdrawiam
Robiłem dwa nury z brzegu w maju. Pianka 7mm i wcale nie było za ciepło.
Pierwszy to Morri, mały wraczek widoczność 10-12m. Wrażenia średnie. To chyba było po południowej stronie wyspy. Drugi to Cirkewa Rozi. Wrażenia wręcz odmienne. O ile pamiętam, bo było to perę lat temu, to była północna część wyspy. Widzialność mega!
Wrak zatopiony w 1992 roku. Głębokość max 36m. Rewelacyjny nur.
Wysłany: 11-09-2010, 17:10 Malta Gozo
Jeżeli chodzi o piankę to jeżeli na powierzchni będzie 25 to wystarczy sama pianka - może plus kaptur.
Byłem tydzień temu było 26 i na 30 metrach było 22
Na Gozo Polecam nurek od Blue Hole'a w lewo w kierunku groty na 30 metrach.
Trzy wraki na północno wschodniej częscie dostępne z brzegu.
1-2 dni nurkowe a z Malty prosty przejazd.
Pewnie powtórzymy wyjazd na początku maja i też raczej Gozo bo chyba ciekawsze od Malty i sama wyspa spokojniejsza.
ja byłem w Sliemie, bardzo fajne miasteczko, mogę polecić divesystems, organizują nurki, mają dobre ceny na sprzęt, wszystko jest w b.dobrym stanie, i w miarę nowe
postaram się wrócić na Maltę w listopadzie bo nie lubię tłumów i wolę zimniejszą wodę
Wrzesień i październik to chyba najlepsze miesiące na nurki na Malcie. Pianka 5 mm w zupełności wystarczy. Woda do głębokości 40 m nie powinna być zimniejsza niż w granicach 26-22 C.
Na Comino jest nowy wrak statku P-31, zatopiony w zeszłym roku. Ba rozcięty pok, co ułatwia eksplorację, na dnie (20m) można często zobaczyć tam jaszczurniki.
Osobiście polecam nurkowania mieszane: łańcuchy skalne z grotami i przesmykami na Gozo i Comino oraz wraki i skałki na Malcie. Ciekawostką jest też możliwość zanurkowania z tuńczykami na farmach.
Malta ma bardzo dużo miejsc nurkowych dla początkujących i zaawansowanych nurków, a wieczorami ciekawe propozycje historyczne i kulinarne.
Tu można trochę poczytać: http://www.podwodne-tajem....php?page=malta
Wszystko wyjaśniło się na miejscu. Nurkowaliuśmy z underwaterworld ( http://www.lunadiving.com/pol/default.htm ) - polecam. Byliśmy w 14 osób pełna obsługa od odebrania z lotniska, poprzez zwiedzanie Gozo i innych fajnych miejsc po drodze po zawiezienie na lotnisko o 5 rano. Z polski organizował wyjazd wrocławski aquamatic. Nurki na ROZI, P-29, Blue Hole, amfory na Cirkewwa i różne różne jaskinie, groty i łuki. Nurki bardzo ciekawe, inne niż Egipt. Zakupiłem książkę SCUBA DIVING MALTA, GOZO , COMINO pana Petera G. Lemona - opisanych jest tam ponad 50 miejsc nurkowych z objaśnieniami, przekrojami, podanym dojazdem oraz głębokościami - super zakup. na 100 % wyląduję jeszcze na Malcie za jakiś czas.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko