Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
BAZA W SHARM EL SHEIKH - BLISKO MARINA TRAVCO
Autor Wiadomość
Grzegorz_N 

Stopień: stary pierdziel
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-03-2009, 21:19   BAZA W SHARM EL SHEIKH - BLISKO MARINA TRAVCO

Czy ktoś może zna dobrą bazę niedaleko Marina Travco?
o DIVING WORLD już wiem - może coś jeszcze?

[ Dodano: 19-03-2009, 21:01 ]
Co, czyżby nikt nie nurkował w Sharmie?
A może na tym forum nie wypada przyznawać się do tego, że ktoś nurkuje w "Egiptowie"? Jak się ktoś wstydzi, proszę o informację na PM.

svenka 

Kraj:
Papua New Guinea

Wysłany: 26-03-2009, 17:31   

Co to za różnica jak daleko jest baza i tak po ciebie przyjadą i cie odwiozą.

Grzegorz_N 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-03-2009, 20:55   

Zasadnicza. Nie mam ochoty jeździć 1,5 godziny po wszystkich hotelach w Sharmie i zbierać klientów - rano i po południu. Po prostu szkoda mi czasu.

Janus 

Stopień: rekreacyjny
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-03-2009, 08:09   

Trzeba było od razu tak napisać.
Nie wiem czy Ci to pomoże, ale tutaj masz mapę płd. części Sharm z zaznaczonymi hotelami.
Praktycznie w większości z nich znajdują się centra nurkowe wystarczy nazwę wpisać w Google.

Grzegorz_N 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-03-2009, 08:17   

Dzięki :-)

paulos 

Stopień: aowd
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-04-2009, 17:50   

polecam seeasoul. baza włoska

stiwi 

Stopień: AOWD
Kraj:
Singapore

Wysłany: 15-04-2009, 00:23   

Czemu zakładasz Marina Travco i bazy które wypływają z tego portu? Syf, smród, bólu głowy dostajesz już przed odpłynięciem z portu.

Od kiedy porównałem bazy które wypływają z Travco z tymi co wypływają z kameralnego portu w Naama Bay za Iberotelem, nigdy więcej nie chce wypływać z Travco, no chyba że wymusza to miejsce do jakiego się płynie (np zwykle Dunraven).

Z tego co wiem kilka baz wypływa z portu w Naama: Camel Dive (150€ za 3 dni nurkowe, 220€ za 5 dni, nitrox free w przypadku pre-booking). Emperor Divers (141€ za pakiet 3 dni dla gości powracających, 150€ normalnie + 5€ od flaszki za nitrox), Sinai Divers (nie mylić z Sinai College :) Jak mnie pamięć nie myli to również Ocean College i pewnie ktoś jeszcze.

Ceny podałem w aktualnym miesiącu, kwietniu i tylko wybrane oferty, które mnie najbardziej interesują, jako że wybieram się za kilka dni. Kilkakrotnie już nurkowałem z Emperor Divers i ciężko jest im coś zarzucić. Dobra organizacja, rano wypłynięcie z portu, powrót zwykle o 15 już w centrum. Konkretna obsługa nurkujących, do tego hotel blisko w Naama, w okolicy bazy i nie tracimy niepotrzebnie dnia z bazami pływającymi z Travco.

Świetne opinie zbiera też Camel Dive i hotel, jeśli komuś nie przeszkadza hałas w nocy (hotel jest na głównym deptaku Naama) i nie ma zbyt dużych wymagań, to pewnie jest to świetna kombinacja (warto sprawdzać ich special offers, można złapać niezłą ofertę).

Jak dla mnie idealnie sprawdza się kombinacja Hilton Dreams + Emperor, jako że baza jest dosłownie rzut beretem od hotelu, który jest cichy, oferuje przyzwoity standard i ma gniazdko internetowe w każdym pokoju :)

Warto też zwrócić uwagę na promocję Emperora dla rezerwacji minimum 3 dni nurkowych, możemy zrealizować voucher uprawniający nas do jednego dnia nurkowego ekstra (2 nurkowania):
http://www.emperordivers.com/pdf/1%20Day's%20Diving%20Free.pdf
Ostatnio zmieniony przez stiwi 15-04-2009, 00:28, w całości zmieniany 3 razy  

Grzegorz_N 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-04-2009, 13:43   

Dzięki za informacje. W każdym razie skończyło się na nurkowaniu z Sharks Bay ze świetną bazą "Sharks Bay Umbi" - polecam.

MarSku 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2009, 05:10   

stiwi napisał/a:
Jak dla mnie idealnie sprawdza się kombinacja Hilton Dreams + Emperor, jako że baza jest dosłownie rzut beretem od hotelu, który jest cichy, oferuje przyzwoity standard i ma gniazdko internetowe w każdym pokoju :)

Z którym biurem podróży? Orientujesz się czy Emperor robi wyprawy do Thistlegorma?

Pozdrawiam

Marcin

stiwi 

Kraj:
Singapore

Wysłany: 30-09-2009, 10:46   

MarSku napisał/a:
stiwi napisał/a:

Z którym biurem podróży? Orientujesz się czy Emperor robi wyprawy do Thistlegorma?

Pozdrawiam

Marcin

tak, robi, tu masz pełen cennik:
http://www.emperordivers.com/prices/sharm2009.pdf

Lokalizacja bazy się zmieniła, obecnie są w samym sercu Naama Bay, hotelu Bay View. Nadal wypływają z kameralnego portu w Naama, mają dużo łodzi, więc zwykle nie ma tłoku (8-10 nurków). Rezerwacje albo bezpośrednio i płatność kartą, albo przez Victoria Travel, która czasem ma ich pakiety taniej niż Emperor bezpośrednio.

Co do hotelu Hilton Dreams, nie wiem które biura podróży mają go obecnie w sprzedaży. Ja zwykle kupuje wszystko oddzielnie, przelot, hotel, pakiet nurkowy.

MarSku 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-10-2009, 05:11   

Dziękuję

Victoria 

Stopień: DM, Adv. Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-10-2009, 17:42   

MarSku napisał/a:
stiwi napisał/a:

Z którym biurem podróży? Orientujesz się czy Emperor robi wyprawy do Thistlegorma

Kilka biur ma ten hotel w swojej ofercie, jak podasz termin to sprawdze Ci kto ma najtaniej.

MarSku napisał/a:
stiwi napisał/a:

Z którym biurem podróży? Orientujesz się czy Emperor robi wyprawy do Thistlegorma

Wszystkie bazy nurkowe organizuja wyprawy na Thistlegorma :)

[ Dodano: 07-10-2009, 17:42 ]
MarSku napisał/a:
stiwi napisał/a:

Kilka biur ma ten hotel w swojej ofercie, jak podasz termin to sprawdze Ci kto ma najtaniej.

MarSku napisał/a:
Orientujesz się czy Emperor robi wyprawy do Thistlegorma

Wszystkie bazy nurkowe organizuja wyprawy na Thistlegorma :)

MarSku 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-01-2010, 06:23   

W niedziele wróciłem z wyjazdu do Sharm el Sheikh. Dla chętnych faktycznie mogę polecić ten zestaw: baza Emperor Divers + hotel Sharm Cliff.
Hotel na niewielkim wzniesieniu, izolującym od deptakowego hałasu, a jednocześnie w samym centrum. Pokoje duże, ze sporą ilością szaf, schowków i półeczek. Lodówka, sejf, suszarka w cenie. W hotelu są dwa baseny, jeden podgrzewany. Jedzenie też OK, bez fajerwerków, ale przy każdym posiłku znajdzie się coś smacznego. W recepcji darmowy dostęp do WiFi. łącze żałośnie powolne, ale maila można wysłać.
W odległości 2 minut spacerkiem jest angielska baza Emperor Divers. Profesjonalna, bardzo zwracają uwage na przestrzeganie wszelkich procedur, bardzo dokładne brifingi przed nurkowaniem, na łodziach i w samej bazie wszystko zadbane, sprawne - tak powinno być. Praktycznie cała obsługa i nurkowie to Anglicy, a w każdym razie angielskojęzyczni. To sprawiło mi pewien problem, bo mimo, ze nieźle mówię po angielsku, to jednak uczestniczenie w konwersacjach prowadzonych przez native speakerów, często na tematy z którymi nie jestem obeznany, a zawsze prowadzonych w zawrotnym tempie i nafaszerowanych idiomami, sprawia pewne kłopoty.
Nie zmienia to jednak faktu, ze nie ma kłopotów w dokładnych zrozumieniu tematów bezpośrednio połączonych z nurkowaniem.
O samym nurkowaniu nie ma się co rozpisywać - większość z nas zna te rejony.

Pozdrawiam,

Marcin

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu