Tak ale manualny jest tylko manualny, a w eCCR jest jak życzysz... jak Ci się znudzi sterowanie manualne to masz elektronikę, jak elektronika padnie to masz manualnie.
mCCR to zupełnie coś innego niż ręcznie sterowany eCCR.
mCCR ma dyszę stałego wypływu tlenu, a w eCCR tlen jest dozowany poprzez selenoid. Oba typy urządzeń mają również ręczne sterowanie wtryskiem tlenu.
ekhm, to będzie podwójny zakup. rozumiem, że zaproszenie też jest podwójne?
damy rade
jeden razy po dwa razy, czy dwa razy raz po raz
Cytat:
mCCR to zupełnie coś innego niż ręcznie sterowany eCCR.
mCCR ma dyszę stałego wypływu tlenu, a w eCCR tlen jest dozowany poprzez selenoid. Oba typy urządzeń mają również ręczne sterowanie wtryskiem tlenu.
dokladnie tak...
Jacek pamietaj, ze RB kupic latwo, sprzedac trudniej mimo ze rynek wtorny duzy. Zalezy tez, czy ci zalezy na CE czy nie. Tak czy inaczej, co nagle to po diable.
Ja już wybrałem 3 x eCCR
Kolejny zakup to kolejny Sentinel do szkoleń lub Megalodon, a ponieważ mam też ochote na mCCR, to Megalodon w wersji mCCR byłby takim 2 w 1
Jakiś czas temu również HH przedstawił propozycję głowicy mCCR, ale nie śledziłem tematu i nie wiem czy jest to jeszcze aktualne.
solenoid podaje o2 wtedy kiedy potrzeba, kiedy dostaje poprzez elektronikę "znak", że mało.
dysza podaje procesem ciągłym, a ilość o2 w pętli sterujesz manualnie.
ja to tak rozumiem.
Ostatnio zmieniony przez KasiaK 06-11-2009, 23:36, w całości zmieniany 1 raz
Zamiast zaworu dozującego tlen w oparciu o elektroniczną kontrolę PPO2, mCCR posiada dyszę stałego wypływu, która dozuje stałą masę tlenu - mCCR pozbawiony jest elektroniki sterującej dozowaniem tlenu.
[ Dodano: 06-11-2009, 23:39 ]
KasiaK napisał/a:
dysza podaje procesem ciągłym, a ilość o2 w pętli sterujesz manualnie.
Niczego się manualnie nie steruje - dysza podaje stałą masę tlenu niezależnie od głębokości.
Ostatnio zmieniony przez waldo 06-11-2009, 23:42, w całości zmieniany 1 raz
Zamiast zaworu dozującego tlen w oparciu o elektroniczną kontrolę PPO2, mCCR posiada dyszę stałego wypływu, która dozuje stałą masę tlenu - mCCR pozbawiony jest elektroniki sterującej dozowaniem tlenu.
podaje za mało o2 i trzeba sobie samemu dodawać do poziomu oczekiwanego
Jak dla mnie, manualne sterowanie występowałoby wtedy, gdy można sterować PPO2 w obie strony. W mCCR masz jedynie możliwość wykonania dodatkowego wtrysku np. w sytuacji gdy dysza jest źle ustawiona.
W eCCR można ręcznie sterowac PPO2 w obie strony.
podaje za mało o2 i trzeba sobie samemu dodawać do poziomu oczekiwanego
Jak dla mnie, manualne sterowanie występowałoby wtedy, gdy można sterować PPO2 w obie strony. W mCCR masz jedynie możliwość wykonania dodatkowego wtrysku np. w sytuacji gdy dysza jest źle ustawiona.
podczas dzisiejszej dyskusji z lobsterem, na temat tego mega manualnego MC160, wyszło, że tam z założenia trzeba dodawać samemu tlenu, gdyż ta dysza celowo podaje go za mało.
podczas dzisiejszej dyskusji z lobsterem, na temat tego mega manualnego MC160, wyszło, że tam z założenia trzeba dodawać samemu tlenu, gdyż ta dysza celowo podaje go za mało.
Dyszę reguluje użytkownik.
ahaś,
to może ja źle zrozumiałam i chodziło o to, że on z założenia będzie miał ustawioną jako "za mało".
bardzo możliwe, że mi się coś pogwizdało
Mysle, ze niektorzy powinni najpierw poczytac cokolwiek, zanim zaczna zadawac pytania. W sieci jest troche materialow. Jest tez kilka dobrych ksiazek, np. Mastering Rebreathers...
to może ja źle zrozumiałam i chodziło o to, że on z założenia będzie miał ustawioną jako "za mało".
bardzo możliwe, że mi się coś pogwizdało
Chyba Ci się nie pogwizdało
Jeżeli dysza jest ustawiona na nieco mniejszą wydajność niż zapotrzebowanie nurka na tlen, to okresowo musi dokonać niewielkiej korekty uzupełnienia tlenu.
[ Dodano: 07-11-2009, 10:03 ]
MarcinPrzybylakWro napisał/a:
Jeśli znasz jakieś sensowne opracowania Bartku rzuć linka z miłą chęcią poczytam.
Bartek wspomniał już o "Mastering Rebreathers" Jeffrey E.Bozanic.
Z polskich książek warto przeczytać dość znaną na tym forum z sporawą Smoka "Aparaty nurkowe z regenracją czynnika oddechowego" Ryszarda Kłosa.
Mysle, ze niektorzy powinni najpierw poczytac cokolwiek, zanim zaczna zadawac pytania. W sieci jest troche materialow. Jest tez kilka dobrych ksiazek, np. Mastering Rebreathers...
BINGO!!!!
Az dziw bierze, ze niektorzy zadaja tak podstawowe pytania. A wydawaloby sie, ze cos wiedza.....
A inni z kolei jeszcze nie dawno, na tym forum, pisali, ze CCRy zabijaja i nie chca miec z nimi nic do czynienia. No coz, tylko krowa nie zmienia pogladow.
Wysłany: 07-11-2009, 15:21
kolax2 napisał/a:
Az dziw bierze, ze niektorzy zadaja tak podstawowe pytania. A wydawaloby sie, ze cos wiedza.....
A inni z kolei jeszcze nie dawno, na tym forum, pisali, ze CCRy zabijaja i nie chca miec z nimi nic do czynienia. No coz, tylko krowa nie zmienia pogladow.
Mnie aż dziw bierze, że nie dołączysz ze swoją wiedza i doświadczeniem do tej dyskusji.
Bardzo poproszę nie zamieniajmy tematu o rebach na temat tego kto ile wie i kto zmienił zdanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko