Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
10-11-2011, 17:09
Konfiguracja SIDEMOUNT pod lód
Autor Wiadomość
hazi 

Stopień: PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-11-2009, 19:42   Konfiguracja SIDEMOUNT pod lód

Czy ktos z was moze probował taka konfiguracje jak sidemount stosowac pod lodem:) ciekawy jestem czy to by sie sprawdzilo na razie jedna zaleta to ze mozna szybko zakrecic zawor od butli w razie zamarzniecia automatu
Ostatnio zmieniony przez hazi 08-11-2009, 19:43, w całości zmieniany 1 raz  

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-11-2009, 20:02   

hazi napisał/a:
jedna zaleta to ze mozna szybko zakrecic zawor od butli w razie zamarzniecia automatu

nie stosowałem,choć ma więcej zalet niż ta wymieniona przez ciebie,akurat najmniej istotna,ponieważ nurek decydujący się na takie nurkowanie powinien szybko zakrecić zawór w kazdej konfiguracji w której idzie pod lód:)dla mnie pozostałe zalety to :łatwość transportu butli do przerebla bez obciazeń kregosłupa przy wykonywaniu ślizgów na lodzie,dalej...wejscie do przerebla bezproblemowe, po prostu dopinam butlę w wodzie,tak samo wychodzę-odpinam,podaję na luzie wychodzę,nikt się nie męczy.mozliwosć depozytowania na poręczówce w celu ułatwienia płynięcia...

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-11-2009, 20:32   

grzegorz napisał/a:
mozliwosć depozytowania na poręczówce w celu ułatwienia płynięcia...

No... hmmm.. nie za bardzo... To nie stejdż.

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 09-11-2009, 09:02   Re: Konfiguracja SIDEMOUNT pod lód

hazi napisał/a:
Czy ktos z was moze probował taka konfiguracje jak sidemount stosowac pod lodem:) ciekawy jestem czy to by sie sprawdzilo na razie jedna zaleta to ze mozna szybko zakrecic zawor od butli w razie zamarzniecia automatu

Sidemount pod lód to IMHO bardzo wygodna konfiguracja. Pomijając łatwy dostęp do zaworów bardzo łatwe jest wychodzenie z przerębli - odpinasz w wodzie butle, odkładasz na lód i wychodzisz w samym skafandrze. Wdrapywanie się na śliski lód w twinsecie jest dużo bardziej kłopotliwe.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 09-11-2009, 10:05   

Konrad Dubiel napisał/a:
Wdrapywanie się na śliski lód w twinsecie jest dużo bardziej kłopotliwe.

Z tego powodu wychodzę na lód bez twinsetu. Chyba, że mnie wyciągną :P

RobsonA 

Stopień: fullTMX TDI, PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-11-2009, 09:44   

...wydaje mi się że pod lód najlepiej zabierac sprawdzona (używaną),
po prostu trzeba dobrze nauczyc sie obsługi zaworów i nie ma potrzeby zmiany całej konfiguracji

chyba ze planujesz jej zmianę ze wzgledu na jaskinie i przeciskanie sie w tunelach

r

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-11-2009, 10:35   

RobsonA napisał/a:
chyba ze planujesz jej zmianę ze wzgledu na jaskinie i przeciskanie sie w tunelachr

Nie widzisz tego właściwie. Sidemount jest fajny sam w sobie i wcale nie trzeba jaskini, aby tak się skonfigurować. Pod lód? Czemu nie. Zapas gazu jest, redundancja jest. I tak sie włazi do przerębla... Na pewno wygodniej niz z twinem
Ostatnio zmieniony przez TomM 11-11-2009, 10:38, w całości zmieniany 1 raz  

RobsonA 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-11-2009, 11:16   

TomM napisał/a:
Nie widzisz tego właściwie. Sidemount jest fajny sam w sobie

...ok, jeżeli to ma być docelowe przesjcie na daną konfiguracje to TAK, jeżeli tylko pod lód to (tak uwazam) jest to komplikacja - zupełnie inne ustawienia, inne reakcje, gdzie indziej szukasz rozwiązań
co do twina - to przyznaje cieżki jak cholera, ale mozna wychodzic z przerebla zostawiajac go w wodzie - pomaga support

nie twierdze ze jest to zła konfiguracja, ale lepsze jest stosowanie swojej sprawdzonej

generalnie wolno Tomku w swoim domku ;-)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2009, 17:52   

TomM napisał/a:
Nie widzisz tego właściwie. Sidemount jest fajny sam w sobie i wcale nie trzeba jaskini, aby tak się skonfigurować. Pod lód? Czemu nie. Zapas gazu jest, redundancja jest. I tak sie włazi do przerębla... Na pewno wygodniej niz z twinem

Najdziwniejszy jest postawiony problem w wątku. Pytanie czy konfiguracja do nurkowań overhead nadaje się do nurkowań overhead :D Jaja jakieś, czy jak?
RobsonA napisał/a:
...ok, jeżeli to ma być docelowe przesjcie na daną konfiguracje to TAK, jeżeli tylko pod lód to (tak uwazam) jest to komplikacja - zupełnie inne ustawienia, inne reakcje, gdzie indziej szukasz rozwiązań

Nie chodzi tylko o inne usytuowanie wszystkiego To zupełnie inna zabawa. Moim zdaniem, fajniejsza :) Do lodu jest trochę czasu, więc: do roboty! :D

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-11-2009, 17:57   

RobsonA napisał/a:
jeżeli to ma być docelowe przesjcie na daną konfiguracje to TAK

A ja uważam inaczej. Wcale tak nie jest, że nurek musi byc monokonfiguracyjny. Mozna pływać z twinami, sidemountem, rebem i w każdej z tych konfiguracji panowac nad sytuacja nie zmieniając zasadniczych procedur parterskich. Każda z tych konfiguracji może mieć długiego węża i każda ma cechy specyficzne dla siebie. Niemniej - żadna z nich nie musi być "docelowa"

RobsonA napisał/a:
zupełnie inne ustawienia, inne reakcje, gdzie indziej szukasz rozwiązań

Niekoniecznie. To to samo środowisko, te same awarie i te same reakcje. Różnice są w szczegółach, np. w rebie i sidemouncie długiego węża podajesz po odpięciu karabinka, bo nie masz go w ustach.

RobsonA 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-11-2009, 17:58   

...no jeżeli to ma być celowe i przećwiczone to "up to you" :613:
Ostatnio zmieniony przez RobsonA 11-11-2009, 17:58, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2009, 17:59   

Ps. Hazi: na forum DiW zaczyna się cokolwiek tworzyć odnośnie side mount. Diabeł tkwi w szczegółach a tam wymieniamy się trochę doświadczeniami. Może też coś podpowiesz, podpatrzysz, itp.?

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-11-2009, 17:59   

Niewątpliwie przećwiczone. Trudno wchodzić pod lód w konfiguracji nigdy wcześniej nie stosowanej...

RobsonA 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-11-2009, 18:02   

Cytat:
Niewątpliwie przećwiczone. Trudno wchodzić pod lód w konfiguracji nigdy wcześniej nie stosowanej...

chodzi o wyrobienie odruchów a nie poznanie tylko konfiguracji :)

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-11-2009, 18:15   

RobsonA napisał/a:
chodzi o wyrobienie odruchów a nie poznanie tylko konfiguracji :)

Dla mnie nurkowanie OC jest jedno, więc odruchy sa identyczne. Identycznie tak samo regulujesz pływalnośc oddechem, tak samo wypinasz złączki znajdujące sie w tych samych miejscach, z tych samych powodów zakręcasz zawory. Tak samo robisz wdech i wydech.
Różnice to są w CCR.
Ja nie uznaje niemyślenia w wodzie. Cokolwiek czynisz - myśl co robisz. Ślepe poleganie na "odruchach" to wyłączenie myslenia. Pewnie każdy przechodzi taki okres w nurkowaniu, że wydaje mu sie, że jakies manipulacje, konfiguracje są jedynie słuszne. A to nieprawda. Jedynie słuszne jest używanie rozumu. Jak zawiedzie rozum, nie pomoga żadne "odruchy".

RobsonA 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-11-2009, 18:20   

TomM napisał/a:
Ślepe poleganie na "odruchach" to wyłączenie myslenia.

nie twierdziłem ze ma to byc ślepe działanie, a chodzi mi o wyrobienie umiejetnosci rozwiązywania problemu
a myślenie przydaje sie wszedzie, nie tylko pod wodą
Ostatnio zmieniony przez RobsonA 11-11-2009, 18:44, w całości zmieniany 2 razy  

hazi 

Stopień: PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-11-2009, 18:52   

Ja ostatnio nie ukrywam konfiguruje cos takiego pod lod ale przed wejsciem musze pare razy normalnie przetestowac zeby nie bylo pozniej jaj.Zamierzam na razie zastosowac uprzaz dir i cos z nia pokabinowac.Na razie mam przygotowane obie butle zrobilem podobnie jak tutaj http://gnj.org.pl/szkolenie/sidemount_pl.php ale jakos mi sie nie podoba to ze plywalnosc trzeba regulowac suchaczem.Moze dac normalnie do tego skrzydlo nie wiem jak to bedzie z pływalnoscia.W ten weekend mam zamiar przetestowac wszystko a bawie sie z tym wszystkim bo jestem ciekaw jak sie w ten sposob nurkuje.W tej konfiguracji podoba mi sie tez to ze masz wszystko pod kontrola i pewnie nie czuje sie juz tego ciezaru na plecach
Ostatnio zmieniony przez hazi 11-11-2009, 18:57, w całości zmieniany 2 razy  

RobsonA 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-11-2009, 18:55   

jacekplacek napisał; [ Dodano: 11-11-2009, 18:43 ]
Cytat:
Najdziwniejszy jest postawiony problem w wątku. Pytanie czy konfiguracja do nurkowań overhead nadaje się do nurkowań overhead Jaja jakieś, czy jak?

jak dokładnie przeczytasz co napisałem to zrozumiesz ze nie twierdziłem ze ta konfiguracja nie nadaje sie do pływania w takich czy innych warunkach,

ja wole zdac sie na taką w której czuje sie najlepiej i wyraziłem swoją opinie
Ostatnio zmieniony przez RobsonA 11-11-2009, 18:55, w całości zmieniany 1 raz  

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-11-2009, 19:17   

RobsonA napisał/a:
chodzi mi o wyrobienie umiejetnosci rozwiązywania problemu

OK.

hazi napisał/a:
Zamierzam na razie zastosowac uprzaz dir i cos z nia pokabinowac

Zanim zaczniesz kombinować zdobądź "butt-pad" czyli płytę pośladkową dokręcaną do płyty standardowej (DTD oferuje zdaje się), bo bez tego będzie kłopot. Świetnie sprawdza się małe skrzydełko typu "TrekWing" lub inne z możliwościa dopięcia skrzydeł do płyty (nowe RecWingi?), ewentualnie obrócone inflatorem w dół (da sie tak to skonfigurować, trzeba przedłuzyć sznurek od spłuczki). Stejdży do sidemountu nie polecam, da sie, ale nie jest nawet w połowie tak wygodnie jak na gumach wg zasady Armadillo. Zamiast oryginalnego Armadillo mozna zastosowac płytę z butt-padem i odpowiednim workiem. Ewentualne szczegóły na PW
Ostatnio zmieniony przez TomM 11-11-2009, 19:23, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2009, 22:16   

hazi napisał/a:
Na razie mam przygotowane obie butle zrobilem podobnie jak tutaj http://gnj.org.pl/szkolenie/sidemount_pl.php ale jakos mi sie nie podoba to ze plywalnosc trzeba regulowac suchaczem

Rozumiem, że butle 4l/200bar? Policzmy. 2x4lx200bar=1600lx1,3=2,08kg powietrza. Tyle musisz balastować suchaczem. Dużo?
RobsonA napisał/a:
ciach

To było "natury ogólnej", nie do Ciebie :humor:
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 11-11-2009, 22:21, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu