Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: TomS
06-05-2013, 11:32
sidemount - lansik, wygoda czy może coś jeszcze innego?
Autor Wiadomość
borewicz07 

Stopień: 36,6°C
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2009, 14:35   sidemount - lansik, wygoda czy może coś jeszcze innego?

Wertując fora coraz częściej natknąć się można na tematy dotyczące konfiguracji sidemount, na brzegach "nurkowisk" coraz częściej zobaczyć można kolegów z flaszkami dyndającymi po bokach - nieuchronnie nasuwa się pytanie: w jakim celu została stworzona ta konfiguracja? i jaki jest sens przestawiania się na takową gdy jaskinie ogląda się tylko na filmach Kurka czy Paco? Czy aby Polski nurek zbyt łatwo nie ulega modom i tak zwanej lanserce? przecież polscy "jaskiniowcy" stosują podobną konfigurację od lat a dopiero teraz gdy za oceanem butle dyndające po bokach stały się trendy nagle wiele osób obiera sidemount za jedyną i słuszną drogę...

ot taka mnie naszła myśl - pozdrawiam :bee;

Przemo_C 
Moderator Grupy

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 16-11-2009, 14:56   Re: sidemount - lansik, wygoda czy może coś jeszcze innego?

borewicz07 napisał/a:
...Czy aby Polski nurek zbyt łatwo nie ulega modom i tak zwanej lanserce? przecież polscy "jaskiniowcy" stosują podobną konfigurację od lat a dopiero teraz gdy za oceanem butle dyndające po bokach stały się trendy nagle wiele osób obiera sidemount za jedyną i słuszną drogę...

Dla zabawy, dla przyjemności, z ciekawości, z nudów itd..
Powodów może być wiele, mało tego, powody mogą być całkiem pozytywne, nie koniecznie tak płytkie jak lans, czy szukanie jedynie słusznych dróg.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 16-11-2009, 14:59   

Ty nie bądź taki "Borewicz": nie wnikaj :P Poza tym, wygodne jest. Załóż, popływaj, oceń. Żebyś nie miał za łatwo, skąd wiesz czy to był side mount? Może no mount albo monkey? Powodzenia.

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 16-11-2009, 14:59   Re: sidemount - lansik, wygoda czy może coś jeszcze innego?

borewicz07 napisał/a:
Wertując fora coraz częściej natknąć się można na tematy dotyczące konfiguracji sidemount, na brzegach "nurkowisk" coraz częściej zobaczyć można kolegów z flaszkami dyndającymi po bokach - nieuchronnie nasuwa się pytanie: w jakim celu została stworzona ta konfiguracja? i jaki jest sens przestawiania się na takową gdy jaskinie ogląda się tylko na filmach Kurka czy Paco? Czy aby Polski nurek zbyt łatwo nie ulega modom i tak zwanej lanserce? przecież polscy "jaskiniowcy" stosują podobną konfigurację od lat a dopiero teraz gdy za oceanem butle dyndające po bokach stały się trendy nagle wiele osób obiera sidemount za jedyną i słuszną drogę...

ot taka mnie naszła myśl - pozdrawiam :bee;

Sidemount to żadna nowość. Przynajmniej w tzw. francuskiej szkole jaskiniowej.
Najwyraźniej dopiero teraz SM zauważyli za oceanem, jak pojawiły się fabryczne rozwiązania.
Generalnie sidemount wymyślony został do nurkowania w niskich jaskiniach i tam gdzie łatwiej jest transportować dwie osobne butle niż twinset.
Do nurkowania we wrakach też czasem się przydaje.
A w krajowych bajorkach to na pewno ćwiczenia a nie lans ;-)

Arecki 

Stopień: NSS-CDS, TDI
Kraj:
Bahamas

Wysłany: 16-11-2009, 15:06   

Konrad Dubiel napisał/a:
Najwyraźniej dopiero teraz SM zauważyli za oceanem, jak pojawiły się fabryczne rozwiązania.

SM za oceanem jest tak stare jak samo nurkowanie jaskiniowe

borewicz07 

Stopień: 36,6°C
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2009, 15:52   

nikogo nie chciałem bynajmniej obrazić "upłycaniem" zjawiska - czepiam się tylko :) bo tak jak napisałem chłopaki z polskich jaskiń pewnie kilkadziesiąt lat w podobnej konfiguracji latają a szersze grono zauważyło "te" zalety DOPIERO po ukazaniu się paru cool filmików w sieci i oferty kupna uprzęży "razor" za parę dolców...

pozdrawiam i niech moc będzie z Wami po właściwym side'ie :)

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2009, 16:30   

Lansować to się można co najwyżej w rebie, bo w zasadzie nic innego nie jest w stanie wzbudzić zachwytów bractwa nurkowego. Jednak nie podejrzewam posiadaczy rebów, że je kupują tylko po to żeby się pokazać z jak najlepszej strony :P Więc generalnie dla mnie lans nad wodą jest niemożliwy. Co innego pod wodą :)

Dla niektórych sidemount w openwater to konieczność spowodowana np. problemami z kręgosłupem dla innych zwykła ciekawość innych rozwiązań. Sam się pomału przymierzam żeby spróbować, a głównym powodem mojego zainteresowania jest sprawdzenie swobody przemieszczania się pod wodą.

borewicz07, niepotrzebne się czepiasz i szukasz problemów tam gdzie ich nie ma.

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 16-11-2009, 16:51   

Nie tak znowu dawno podobne kpiarskie czepialstwo dotyczyło płyt i skrzydeł w połączeniu z pojedynczą butlą a i obecnie niektórzy próbują kpić z twina do rekreacji.

Jedni lubią próbować nowych rzeczy a inni zaskorupiają się w znanej sobie rzeczywistości nie dopuszczając myśli, że jest inna, równie dobra a nawet lepsza.

Jaki niby miał by być powód niestosowania konfiguracji bocznej w wodzie otwartej?

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 16-11-2009, 17:05   

TomS napisał/a:
a inni zaskorupiają się w znanej sobie rzeczywistości nie dopuszczając myśli, że jest inna, równie dobra a nawet lepsza.

Jak te owsiki: bo tam jest nasza ojczyzna... :D

sabala 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2009, 18:32   

Generalnie Borewicz ma rację, nie ma sie co obrażać itd ale wyraźnie dał sie zaobserwować wzrost popularnosci (by nie powiedzieć moda) na konfigurację SM. Oczywiście konfiguracja ta nadaje się jak najbardziej do rekreacji i to że została wymyślona do ciasnych jaskiń nie przeszkadza w używaniu jej gdzie indziej.
To bardziej problem dla badaczy rynku, psychologów i im podobnych - wpływ internetu na rozpowszechnienie technik do tej pory dostępnym tylko wąskiej grupie. Bo nie ma co ukrywać że SM sporo osób znało ale żeby się z nim zetknąć trzeba było się kręcić wokół nurania w dziurach.
Teraz mamy neta, fora i szeroką dostępność.
To chyba dobrze, nie? ;)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 16-11-2009, 19:31   

sabala napisał/a:
Generalnie Borewicz ma rację, nie ma sie co obrażać itd ale wyraźnie dał sie zaobserwować wzrost popularnosci (by nie powiedzieć moda) na konfigurację SM

Kurde, jakoś mało spostrzegawczy jestem... Ilu nurków w SM widziałeś w ciągu ostatniego roku? Koledzy jaskiniowi, kursy i warsztaty jaskiniowe się nie liczą. Z ręką na sercu: ilu? Bo ja: ANI JEDNEGO. A że zaczyna się moda robić? Fajnie. Będzie z kim pogadać :D

TomS 

Kraj:
Greenland

Wysłany: 16-11-2009, 19:36   

jacekplacek napisał/a:
Bo ja: ANI JEDNEGO
Ja też :)
Czas jakiś zlot zwołać bo inaczej się nie poznajdujemy...

sabala 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2009, 20:24   

Z rebem też nikogo nie widziałem a podobno staje się jednak co raz popularniejszy ;)
chodziło mi bardziej o ilość filmów (choćby Steva czy Marty O'Farela), ilość postów na różnych forach, ilość sprzętu dedykowanego tej konfiguracji...
Napisałem swoją wydumkę nie po to żeby kogoś obrażać ani nic w tym stylu, wydaje mi się że forum służy między innymi wyrażaniu własnych opinii, więc nie widzę potrzeby żeby na mnie krzyczeć.
Pozdrawiam.

TomS 

Kraj:
Greenland

Wysłany: 16-11-2009, 20:39   

Sorki, ale dla mnie ten temat to dziecinna prowokacja.
Dla mnie eot.

Legendyogger 

Stopień: rozwojowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2009, 21:48   

Może nie znam się jakoś szczególnie an tym, ale moim zdaniem ta konfiguracja sprawdza się i to bardzo często szczególnie jeśli mamy np. doczynienia z wąskimi przejsciami (kopalnie) ograniczonymi z góry i dołu. Nie można jej odrzucać gdyż w nietypowych sytuacjach jest niezbędna :)

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 17-11-2009, 09:21   

Legendyogger napisał/a:
moim zdaniem ta konfiguracja sprawdza się i to bardzo często szczególnie jeśli mamy np. doczynienia z wąskimi przejsciami

Wąskimi? Sądzisz, że nurkowi z butlami po bokach łatwiej będzie płynąć wąskim korytarzem niż z twinsetem na plecach?

hazi 

Stopień: PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2009, 11:03   

Na wodach otwartych tez sa ładne jaskinie:) zwłaszcza w lecie tylko ich lokalizacja jest na pływajacym materacu:) trzeba by było tylko sciagnac pod wode:)

Akira 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2009, 12:58   

Zawsze może płynąć na boku ;)
Jak dla mnie to zdecydowana zaleta flaszek po bokach jest to, że majac flachy po 4 litry, taki zestaw spokojnie miesci sie do plecaka. Dzieki temu moge dotrzec do miejsc gdzie nie da się/nie wolno wjechac autem. Z dużą flaszką, skrzydłem, płytą raczej trudno to zrobić.

Leszek Nowak 

Stopień: TDI/SDI IT
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2009, 20:57   

Konrad Dubiel napisał/a:
Wąskimi? Sądzisz, że nurkowi z butlami po bokach łatwiej będzie płynąć wąskim korytarzem niż z twinsetem na plecach?

butle boczne zawsze można odpiąć i przepchnąć przed sobą, z twinem też tak się da, ale jest to już bardziej skomplikowane i czasochlonne. W sidemount przejdziesz praktycznie przez każdą dziurę do której się zmieścisz w samym skafandrze :)
problem zaczyna byc, jak trzeba to zrobić głębiej i dwie butelki jest za mało, żeby wystarczyło na nurkowanie.

KazikS 

Stopień: zawodowy,P2,etdo
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2009, 21:34   

Konrad Dubiel napisał/a:
Legendyogger napisał/a:
moim zdaniem ta konfiguracja sprawdza się i to bardzo często szczególnie jeśli mamy np. doczynienia z wąskimi przejsciami

To chyba pytanie retoryczne??? Trudno mi uwierzyc w inna forme tego pytania, akurat pływam z grupa jaskiniową ( historie typu twin mi sie zakrecił bo ocieral o sufit sa na porzadku dziennym :) ), fajna konfiguracja wygodna itd o modzie nurkowej mozna mówic jak o yeti ( zjawisko dziwne samo w sobie) kto w sucharze twinie i stage jest sexy lub wyglada cool ??? :)
pozdrawiam

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi