Wysłany: 13-02-2009, 10:24 Ciekawe miejsca nurkowe w Polsce
Dzien dobry,
Jestem bardzo bardzo poczatkujaca nurka , przygotowuje sie do pierwszej gwiazdki CMAS w Luksemburgu.
Moj klub przygotowuje plan wyjazdow na 2010 r i pomyslelismy, ze fajnie byloby ponurkowac w Polsce (zimne jeziora nam nie straszne ). Stad moja prosba, mozecie polecic mi ciekawe miejsca do nurkowa nia w Polsce???????
Z gory dzieki wielkie
Raczej macie lepsze miejsca nurkowe dużo bliżej niż w Polsce.
Gonić taki kawał żeby podziwiać muł przy widoczności rzędu trzech metrów to trochę słaby pomysł.
No chyba, że na wraki w Bałtyku chcecie się wybrać.
MADRAFi [Usunięty]
Wysłany: 14-02-2009, 11:55
Jezeli Polska to mi osobiscie najbardziej podobalo sie nad:
Ewentualnie jeszcze może Pojezierze drawskie.
To już takie co Tacy lubią Extremal. Widoczność w porywach do 6m. a najmniej od 0-30 cm.
Takie są u nas niestety klimaty bobrowań w mulistych dnach, nom może Ińsko i inne stanowią wyjątki, jeśli chodzi o podłoże denne -żwirowate i polodowcowe.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez komandos038 21-02-2009, 08:00, w całości zmieniany 2 razy
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 21-02-2009, 08:11
Może jeszcze Zakrzówek w Krakowie, zwłaszcza, jeśli chcecie zanurkować w kamieniołomie, w którym w czasie wojny pracował Karol Wojtyła, późniejszy Papież Jan Paweł II.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 23-02-2009, 22:10
Konrad Dubiel napisał/a:
Toż to prawie jak pielgrzymka!
Czy za nurkowanie w Zakrzówku dają jakiś odpust?
Ostatnio poznałem pewnego rabina - o Benedykcie nie powiem co mówi, o Janie Pawle, nadzwyczaj dobrze. Karol Wojtyła był wielką postacią w XX wiecznej historii świata, niezależnie od spraw jakiego (i czy w ogóle) jest ktoś wyznania. Przypomnij sobie Jego pogrzeb - był cały świat, no może z wyjątkiem Rosjan i Chińczyków...
Co do tego, że to miejsce związane jest z JPII to powiem tak, że nawet bardzo, bo pod wodą znaleźć można - na głębokości 6m tablicę papieską
A tak w ogóle - Zakrzówek? Warto:P
Polecam także - jez. Hańcza, Piechcin noi jezioro Szmaragdowe także:)
Pozdrawiam:)
Prócz oczywistych pozycji, ktore już wcześniej padły, jak Zakrzówek, Drawskie, Hańcza, Koparki itp. itd. wymienię jeszcze jedno, bardzo mało znane miejsce, które dla mnie jest absolutnie najfajniejszym w Polsce miejscem, jeśli chodzi o nurki szuwarowe. Jeziorkiem tym jest jezioro "Leśne" w pobliżu Lędyczka:
Odwiedziłem parę jezior w Polsce, ale litoral w tym jeziorze zrobił na mnie niesamowite wrażenie. O ile oczywiście przez ostatni rok nic się tam nie zmieniło, ale nie sądzę, bo jeziorko leży w lesie.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 09-10-2009, 20:50, w całości zmieniany 2 razy
Wiek: 51 Dołączył: 10 Paź 2009 Posty: 107 Skąd: Liverpool
Wysłany: 14-10-2009, 09:28
Konrad Dubiel napisał/a:
No chyba, że na wraki w Bałtyku chcecie się wybrać.
Czy ma ktoś z Was namiary na centrum nurkowe/łódź organizującą wypady na wraki Bałtyku. Może macie jakieś orientacyjne ceny. Razem z moimi przyjaciółmi chcielibyśmy się wybrać do Polski około 10-15 osób, wypad na jakieś 3-5 dni. Znajomi mają różne stopnie zaawansowania ale przyjmijmy wraki do 30-35m. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 14-10-2009, 10:51
Jaroo74 napisał/a:
Czy ma ktoś z Was namiary na centrum nurkowe/łódź organizującą wypady na wraki Bałtyku.
M/Y Litoral Poza tym w Jastarni masz kilka baz. Ja pływam z Andrzejem Salą: 604777383 Myślę, że na wraki do 35m, Jastarnia jest najlepszą opcją.
Czy ma ktoś z Was namiary na centrum nurkowe/łódź organizującą wypady na wraki Bałtyku. Może macie jakieś orientacyjne ceny. Razem z moimi przyjaciółmi chcielibyśmy się wybrać do Polski około 10-15 osób, wypad na jakieś 3-5 dni. Znajomi mają różne stopnie zaawansowania ale przyjmijmy wraki do 30-35m. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
Generalnie jest bieda.
Na wybrzeżu zachodnim i środkowym baz nurkowych praktycznie nie ma - można
czarterować jednostkę wożącą zwykle wędkarzy. Ale cały sprzęt trzeba mieć własny
i może pojawić się problem z nabijaniem butli na miejscu.
Chyba najbardziej godny polecenia jest www.doktorlubecki.pl
W Jastarni jest kilka baz pływających RIB-ami na zatokę i trochę na Bałtyk (m.in JASA, Sea Devil).
W Helu chyba tylko został www.nurek.org
No i niezawodny Litoral z Gdyni.
Z tego co piszesz wydaje mi się, że Lubecki będzie optymalny - zorganizują Wam 'safari' wrakowe z noclegami, wyżywieniem i nabijaniem butli na pokładzie.
Ostatnio zmieniony przez Konrad Dubiel 14-10-2009, 12:07, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 51 Dołączył: 10 Paź 2009 Posty: 107 Skąd: Liverpool
Wysłany: 14-10-2009, 12:12
Konrad Dubiel napisał/a:
Z tego co piszesz wydaje mi się, że Lubecki będzie optymalny - zorganizują Wam 'safari' wrakowe z noclegami, wyżywieniem i nabijaniem butli na pokładzie.
Właśnie o coś takiego mi chodziło. Dzięki bardzo za informacje, na pewno się przydadzą.
Może szału tam nie ma ale miejsce fajne. Mowa o j.Wielkie tzw.Gross. Woj.lubuskie w miejscowosci Witnica (przy banku) skrecamy w lewo po okolo 5km jestesmy na miejscu.
Wysłany: 19-01-2010, 14:11
Zapraszam na nurkowanie podlodowe do kamieniołomu Piechcin.
Nurkujemy w najbliższą sobotę 23.01 od godziny 10:00
W związku z duża ilością śniegu warto zabrać łańcuchy na koła...
więcej na www.bazapiechcin.pl
pozdrawiam
Maciej Jurek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko