Gorzej jak się ma alergię na wode...:)
A poważnie to też mam alergie na kilka rzeczy i nurkuje, chociaż pani doktor p. kotaktu usiłowała mi wmawiac, że nie moge. Natomiast dobrze byloby skonsultowac przyjmowane leki.
wydaje mi się że to bywa różnie
jeśli masz np zatkane zatoki i katar to nie powinieneś w tym momencie nurkować
ale wszyscy wiemy że tak powinno a w praktyce bywa różnie
Wiek: 42 Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 395 Skąd: Września/Poznań
Wysłany: 26-01-2010, 09:13
Akira napisał/a:
Gorzej jak się ma alergię na wode...:)
A poważnie to też mam alergie na kilka rzeczy i nurkuje, chociaż pani doktor p. kotaktu usiłowała mi wmawiac, że nie moge.
No i trzeba sprawdzić na opakowaniu czy ustnik nie zawiera śladowych ilości orzeszków ziemnych
Poważnie to trzeba zawsze takie rzeczy wyjaśniać z lekarzem, ale warto wybrać się do takiego, który ma więcej do czynienia z nurkami bo mnie większość lekarzy (laryngologów) traktuje jak osobę która na siłę chce sobie zrobić krzywdę.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 26-01-2010, 10:49
szefunio1983 napisał/a:
czy alergicy też nurkują czy są niestety wyłączeni z tego sportu?
Nurkuja i w okresie pylenia pod woda czuja sie lepiej niz na powierzchni. Problemem moga byc leki przeciwhistaminowe - ja staram sie nie zazywac minimum dwa dni przed planowanym nurkowaniem.
Mam uczulenie na trawę i jak mam bardzo zatkany nos to nie nurkuję jak nie to bez problemu no może nie strasznie gleboko ale potem zawsze jest lepiej bo pod wodna nic nie pyli do nosa
Art
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 26-01-2010, 11:09 Re: nurkujący alergicy
szefunio1983 napisał/a:
czy alergicy też nurkują czy są niestety wyłączeni z tego sportu?
Zasadniczo też nurkują, tylko mają cięższe życie
Pytanie jest za bardzo ogólne: kwestia na co jest uczulenie i jak sie objawia. Katar sienny - odpowiedzieli koledzy. Ale może być i uczulenie na gumę, a może się objawiać skurczem krtani i oskrzeli, więc różnie to może być. Gdybyś mógł sprecyzować?
Ja mam alergię na zarodniki pleśni i dodatkowo mam astmę i lekarz rodzinny nie chciał mi zezwolić na nurkowanie jednak lekarz specjalista który mnie prowadzi powiedział że nie ma problemu tylko kiedy będę miał katar albo objawy astmy to mam sobie odpuścić.
Witam.
Miałem problem z alergią "na wodę", inni mówili że to nie alergia tylko katar naczynioruchowy. Jak to zwał, tak zwał ale był to dramat póki ktoś mi podpowiedział krople zawierające budesonid np. Buderin, Tafen. Teraz przed nurkowaniem biorę po jednym "strzale" do nosa i po nurkowaniu też. Problem jak ręką odjął. Robię tak wiele lat, od czasu do czasu bywam u laryngologa i jest ok. Pozdrawiam.
już precyzuje mój przypadek.
postanowiłem spróbować nurkowania z butlą. Termin maj 2010. wszystko już miałem zaplanowane, radość ogromna AŻ TU NAGLE ;] katar. nie ustępuje już 4 miesiące. Poszedłem na basen i na 4 m musiałem schodzić (na jednym oddechu) dość wolno gdyż wyrównanie ciśnienia nie było takie łatwe (3x kombinowany manewr valsalvy połączony z przełykaniem śliny - taka moja technika). No to kontakt ze specjalistą. Poszedłem wczoraj do laryngologa a ten stwierdził że uszy mam czyste, ale rzeczywiście mam niewielki obrzęk śluzówki nosa co mu wygląda na dość łagodny przewlekły nieżyt nosa. Podejrzewa że przyczyną mogą być sprawy alergologiczne. Przepisał mi Flixonase (jakiś antyzapalny steryd), amertil (lek antyhistaminowy), flonidan (zawiera loratadynę). Kazał zgłosić się za miesiąc, jeżeli objawy ustąpią tzn że to jest alergia. Dodam jeszcze że ten katar nie jest duży (przeźroczysty, śluzowaty), nie cieknie mi z nosa, oddycham cały czas przez nos, i pewnie bym na niego w ogóle nie zwrócił uwagi gdyby nie planowane nurkowanie.
pozdrawiam i proszę o pomoc ;]
Przede wszystkim musisz zgłosić sę do alergologa, zrobić badania i zacząć się leczyć.
Zobaczysz jak się czujesz po kuracji i podejmiesz decyzję co do nurkowania.
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 26-01-2010, 20:39
szefunio1983 napisał/a:
Podejrzewa że przyczyną mogą być sprawy alergologiczne. Przepisał mi Flixonase (jakiś antyzapalny steryd), amertil (lek antyhistaminowy), flonidan (zawiera loratadynę). Kazał zgłosić się za miesiąc, jeżeli objawy ustąpią tzn że to jest alergia.
alergia może być przyczyną..
żeby się przekonać należy się dokładnie zastanowić kiedy katar występuje - może zmieniłeś pościel, meble, miejsce zamieszkania, pracy? jeśli wcześniej nic takiego nie było.. a teraz jest.
z takim "zastanowieniem się" warto pójść do alergologa, zrobić testy, z tymże PRZED testami nie wolno przyjmować żadnych preparatów antyalergicznych - antyhistaminików, sterydów, czy nawet wapna !!! i to co najmniej przez 3 tygodnie.
więc lepiej zrób testy, a potem zastanów się co dalej, do maja jest jeszcze trochę czasu. warto wiedzieć skąd się bierze choroba a potem podejmować decyzje co do nurkowania - czy tak czy nie i w jaki sposób. no i nawet alergię można próbować leczyć.. na pewno też warto porozmawiać z lekarzem, który zna się na rzeczy.
"szefunio1983 napisał/a:
Podejrzewa że przyczyną mogą być sprawy alergologiczne. Przepisał mi Flixonase (jakiś antyzapalny steryd), amertil (lek antyhistaminowy), flonidan (zawiera loratadynę). Kazał zgłosić się za miesiąc, jeżeli objawy ustąpią tzn że to jest alergia.
alergia może być przyczyną..
żeby się przekonać należy się dokładnie zastanowić kiedy katar występuje - może zmieniłeś pościel, meble, miejsce zamieszkania, pracy? jeśli wcześniej nic takiego nie było.. a teraz jest.
z takim "zastanowieniem się" warto pójść do alergologa, zrobić testy, z tymże PRZED testami nie wolno przyjmować żadnych preparatów antyalergicznych - antyhistaminików, sterydów, czy nawet wapna !!! i to co najmniej przez 3 tygodnie.
więc lepiej zrób testy, a potem zastanów się co dalej, do maja jest jeszcze trochę czasu. warto wiedzieć skąd się bierze choroba a potem podejmować decyzje co do nurkowania - czy tak czy nie i w jaki sposób. no i nawet alergię można próbować leczyć.. na pewno też warto porozmawiać z lekarzem, który zna się na rzeczy."
Często objawy alergiczne znikają (ale mogą się nasilić ) po zmianie miejsca pobytu. Więc wyjazdy nurkowe może będą zbawieniem dla Ciebie.
mam astme! mam alergie! nurkuje juz pare lat!!! jak dopada mnie katar to pedze na basen bo chlor oczyszcza mi zatoki!! i katar przechodzi!! dusznosci dopadaja mnie na powierzchni!! pod woda nigdy mi sie nie zdarzyło!!! czy to płytko czy głęboko!!! do wszystkiego trzeba zdrowego rozsądku!!! idz na basen i spróbuj popływac ze sprzętem!!! zobacz czy cie nie zatyka!!! i tak krok po kroku!!!! pozdrawiam!!!
właśnie zmieniłem miejsce zamieszkania i jedno z podejrzeń pada na to mieszkanie gdyż jest dosyć stare ze starymi meblami (łóżko, krzesła itp). zmieniłem też samochód, może w nim tkwi przyczyna? (zagrzybiona klimatyzacja czy coś takiego). Zdziwiło mnie że lekarz laryngolog bez testów alergologicznych od razu przepisał mi leki przeciw alergii. Teraz już za późno na testy bo zacząłem tą kurację zgodnie z jego zaleceniem. A wydaje mi się że najpierw powinienem dowiedzieć się co jest alergenem (na pewno nic sezonowego żadne pyłki itp) ;/
sad72: byłem na basenie na 4,15 m leże na dnie i ciśnienie mam wyrównane chociaż później mi się przedmuchało lewe ucho niż prawe
Wysłany: 26-01-2010, 23:04
sad72 napisał/a:
mam astme! mam alergie! nurkuje juz pare lat!!!
ok.
ale czy to że masz astmę dowiedziałeś się nurkując?
rozumiem że nie zrobiłeś żadnych testów? spirometrii? alergie masz też nie wiesz na co.. i w ogóle to zacząłeś nurkować i tylko w ten sposób się leczysz i teraz to radzisz koledze!
a co jeśli ma alergię na chlor?
a co jeśli jemu nie przejdzie?
z tego co kolega piszę, sądzę że prawdopodobieństwo tego że wcale nie będzie mógł nurkować jest znikome, ale nie znaczy to, że ma zlekceważyć problem i NIE ZDIAGNOZOWAĆ go! powinien się dowiedzieć co mu dolega, ZANIM rozpocznie nurkowanie a nie "sprawdzać sobie" czy go nie zatyka!
[ Dodano: 26-01-2010, 23:11 ]
szefunio1983 napisał/a:
Teraz już za późno na testy bo zacząłem tą kurację zgodnie z jego zaleceniem.
a więc polecz się zgodnie z zaleceniem około miesiąca, zobaczysz czy Ci pomogło. potem cały marzec odpuść sobie leki. pod koniec marca - testy, ale umów się najlepiej już teraz, jeśli nie chcesz robić prywatnie. a potem zobaczysz.
masz jeszcze kwiecień na podkurowanie ewentualne i przedyskutowanie ewent. z lekarzem nurkowym leków które możesz używać, a których lepiej nie.
a tak jeszcze odnośnie kataru - katar alergiczny: swędzi nos, chce się kichnąć wiele razy, jest zależny od pory dnia, miejsca pobytu, jest właśnie wodnisty, choć niekoniecznie.
klimatyzacja może być przyczyną, stare meble, kurz - jak najbardziej. postaraj się to wyeliminować.. ale testy warto zrobić "tak czy siak".
Wysłany: 27-01-2010, 10:41
nurkot napisał/a:
czy to że masz astmę dowiedziałeś się nurkując?
Ja mam astmę od 10 roku życia kiedy o alergiach prawie się nie słyszało.
nurkot napisał/a:
rozumiem że nie zrobiłeś żadnych testów? spirometrii?
Ja akurat robiłem te badania i nurkuję ,a to tylko dlatego że trafiłem na inteligentnego lekarza który wskazał mi na co zwracać uwagę. Żałuję tylko, że przez niewiedzę zacząłem tak późno. Generalnie astma czy alergia nie jest czynnikiem dyskwalifikującum o czym niektórzy lekarze nie maja pojęcia. Dlatego w moim wcześniejszym poście pokazałem adres do strony poruszjacej ten problem
Wysłany: 27-01-2010, 14:21
Padre-Kris napisał/a:
nurkot napisał/a:
rozumiem że nie zrobiłeś żadnych testów? spirometrii?
Ja akurat robiłem te badania i nurkuję ,a to tylko dlatego że trafiłem na inteligentnego lekarza który wskazał mi na co zwracać uwagę.
właśnie do tego namawiam kolegę szefunio1983 - by zrobił badania i skontaktował się z odpowiednim lekarzem! a zapytanie było do sad72 który to ma astmę i alergię (ciekawe skąd o tym wie, jeśli doradza "próbowanie nurkowania ze sprzętem" bez zdiagnozowania co tak naprawdę jest przyczyną kolegi, który założył ten temat)
Padre-Kris napisał/a:
Generalnie astma czy alergia nie jest czynnikiem dyskwalifikującum o czym niektórzy lekarze nie maja pojęcia.
może niektórzy nie mają, dlatego, jak mówiłam, warto pójść do lekarza, który zna się na rzeczy. Jeśli ktoś "siedzi w temacie" to wie jakie są najnowsze zalecenia w sprawie nurkowania osób z astmą. ALE astma jest pojęciem tak szerokim, że nie można siedząc sobie przed kompem odpowiedzieć komuś na pytanie czy może nurkować czy nie, nawet jeśli by się było super specem od astmy czy medycyny nurkowej..
o tym musi zadecydować lekarz prowadzący pacjenta oraz lekarz mający pojęcie o nurkowaniu a także.. sam pacjent, znając ryzyko i akceptując.
nigdzie NIE napisałam że "nie można czy można nurkować z astmą".
zresztą - nie to stanowi przedmiot dyskusji.
wiele osób nurkuje z różnymi chorobami, ale czy nie lepiej zamiast zastanawiać się czy mogą nurkować chorując na to czy owo, po prostu ich z tego wyleczyć?
@#@ wiadomo, że nie zawsze się da, ale jak raz jeszcze podkreślam, chodzi tu o jeden konkretny przypadek a nie o dywagacje wszelkiego rodzaju.
mam nadzieję że kolega zdoła wyjaśnić i rozwiązać szybko swój problem. czego mu szczerze jako alergik życzę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko