Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nurkowanie solo.
Autor Wiadomość
Krzysiek Haracz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-01-2010, 17:12   

jacekplacek napisał/a:

tmx/72m/20min/, partner traci przytomność. Co dalej?

Nie rozumiem dlaczego od razu "strzelasz z takiego kalibru" ? Przecież zanim dojdzie do tego najgorszego, to wcześniej występuje jakiś ciąg zdażeń, który do tego doprowadził... i jeżeli masz partnera, któremu możesz to zasygnalizować (czyt. dostaniesz wsparcie, być może tylko teoretyczne, ale zawsze), to istnieje duża szansa, że do utraty przytomności nie dojdzie. Chyba przyznasz, że sama świadomość tego, że masz "pod ręką" zaufanego partnera powoduje zwiększenie bezpieczeństwa nurkowania.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 24-01-2010, 22:18   

Krzysiek Haracz napisał/a:
Chyba przyznasz, że sama świadomość tego, że masz "pod ręką" zaufanego partnera powoduje zwiększenie bezpieczeństwa nurkowania.

Zaufany, to taki, dla którego "strzał z grubego kalibru" nie jest nadzwyczajnym pytaniem. Szerze mówiąc, bardziej ufam gościowi, który zakręci mi zawór, tak że nie poczuję, niz komuś wpadającemu w takiej sytuacji w panikę. Z "gubego kalibru" strzeliłem akurat do Huberta, z którym nurkuję i fajnie by było gdyby każdy tak poważnie i konsekwentnie traktował partnerstwo. Niestety, znakomita większość traktuje je wyłącznie jako slogan, puste słowa nie poparte ani umiejętnościami ani stosowaniem procedur. Dałem przykład, wcale nie ekstremalny, gdzie partnerstwo może być problematyczne, ale będąc kiedyś na tym poziomie, chciałbym umieć zachować się w podobnej sytuacji i wiedzieć, że partner też. Inaczej jest to solowe nurkowanie w parze.

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 25-01-2010, 01:37   

hubert68 napisał/a:
"...nie zasłabniesz, nie dostaniesz ataku serca czy udaru albo z innych powodów nie stracisz przytomności..."
a jeśli tak się stanie w domu? a mieszkam sama?
wszystko zależy od partnera i od poziomu ryzyka który akceptujemy. problem w tym że czasem właśnie pozornie 'lajtowe' nurki np. w Egipcie gdzie widoczność duża powoduje to, że partnerzy są dość daleko od siebie, są właśnie nurkowaniem solo, czego sobie żaden z nich nie uświadamia. I..
jacekplacek napisał/a:
jest to solowe nurkowanie w parze.

pytanie jest inne - ktoś tu kiedyś pisał że jeśli nie jesteś w stanie wykonać danego nurkowania sam, to nie wykonuj go z partnerem, ale... co jeśli samemu jesteś gotów, ryzykujesz sam za siebie, ale już nie chcesz większego ryzyka, bo wiesz że "w razie czegoś" nie dasz rady pomóc partnerowi. bo wtedy sam spanikujesz..

IMHO dobre partnerstwo to wyższy stopień umiejętności. zwłaszcza w trudnych nurkowaniach..

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-01-2010, 06:33   

nurkot napisał/a:
ktoś tu kiedyś pisał że jeśli nie jesteś w stanie wykonać danego nurkowania sam, to nie wykonuj go z partnerem,
100% racji. Nurkowanie partnerskie ma podnieść pozim bezpieczeństwa a nie zatpować moje umiejętności umiejętnościami partnera. Co do strzału z grubej rury odpowiedziałem Jackowi z uśmiechem, bo właśnie w ten weekend prawdopodobnie poświęcimy jeden dzień na trening ratownictwa.
A jeszcze, dziękując Jackowi za miłe słowa, nasunęła mi się taka uwaga. Zdarzyło mi się od dwóch czy trzech osób, z którymi nurkowałem po raz pierwsz, usłyszeć coś w rodzaju lekkiej pretencji po wyjściu z wody, że za blisko się ich trzymam, z kolei keśli ja prowadziłem, miałem wrażenie, że są zdecydowanie za daleko...

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-01-2010, 10:33   

hubert68 napisał/a:
Zdarzyło mi się od dwóch czy trzech osób, z którymi nurkowałem po raz pierwsz, usłyszeć coś w rodzaju lekkiej pretencji po wyjściu z wody, że za blisko się ich trzymam,

Ja też to często słyszę :-)
Dobrze, że Klaudiusz się przyzwyczaił i już nie narzeka...

~BitPump

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-01-2010, 22:35   

hubert68 napisał/a:
Zdarzyło mi się od dwóch czy trzech osób, z którymi nurkowałem po raz pierwsz, usłyszeć coś w rodzaju lekkiej pretencji po wyjściu z wody, że za blisko się ich trzymam, z kolei keśli ja prowadziłem, miałem wrażenie, że są zdecydowanie za daleko...

Miałem taki okres w nurkowaniu, gdy non stop trzymałem się w odległości wyciągniętej ręki do partnera Wynikało to z tego, że osoba, z którą wtedy sporo nurkowałem, miała spore kłopoty z pływalnością, więc chciałem ją miec w zasięgu ręki.

Potem, podczas jednego z kursów, instruktora strasznie to wk... więc gdy tylko zbliżałem się na odległośc mniejszą niż 1m, ten bezceremonialnie ściągał mi maskę. No i po którymś tam razie podziałało :ping:
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 25-01-2010, 22:39, w całości zmieniany 3 razy  

andrzej4380 

Stopień: sport diver,compr.op
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 25-01-2010, 23:45   

piotr_c napisał/a:
instruktora strasznie to wk... więc gdy tylko zbliżałem się na odległośc mniejszą niż 1m

jakiś dziwny ten instruktor :????:

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-01-2010, 09:12   

andrzej4380 napisał/a:

jakiś dziwny ten instruktor :????:

Czy ja wiem, czy dziwny? To nie był kurs na poziomie OWD, więc jakiegoś szczególnego problemu nie widzę, a sama metoda poskutkowała ;)

BTW, to i tak lepsze niż ściągnięcie maski i zakręcenie obu zaworów, które niektórzy instruktorzy serwują swoim kursantom w ramach ćwiczeń :ping:
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 26-01-2010, 09:12, w całości zmieniany 1 raz  

andrzej4380 

Stopień: sport diver,compr.op
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 26-01-2010, 19:05   

piotr_c napisał/a:
serwują swoim kursantom w ramach ćwiczeń

z tym się zgodzę,lecz co do trzymania się blisko to chyba jeszcze nikomu to nie zaszkodziło
a na własnej skórze się przekonałem że warto :ping:

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-01-2010, 19:52   

nurkot napisał/a:
ktoś tu kiedyś pisał że jeśli nie jesteś w stanie wykonać danego nurkowania sam, to nie wykonuj go z partnerem

Ja to dość często piszę, co nie znaczy, że ja to wymyśliłem. Ja to przejąłem...

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 26-01-2010, 20:06   

andrzej4380 napisał/a:
z tym się zgodzę,lecz co do trzymania się blisko to chyba jeszcze nikomu to nie zaszkodziło
a na własnej skórze się przekonałem że warto

Nie Ty jeden, ale my tu o nurkowaniu gadamy...

nurkot 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-01-2010, 20:25   

TomM napisał/a:
nurkot napisał/a:
ktoś tu kiedyś pisał że jeśli nie jesteś w stanie wykonać danego nurkowania sam, to nie wykonuj go z partnerem

Ja to dość często piszę, co nie znaczy, że ja to wymyśliłem. Ja to przejąłem...

a jeśli jestem wstanie wykonać sama, ale nie czuję się na tyle pewnie by wykonać je z partnerem?

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-01-2010, 20:32   

To zmień partnera ...

nurkot 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-01-2010, 20:45   

Miły Maciej napisał/a:
To zmień partnera ...

wiesz, to nie zawsze jest kwestia partnera mniej doświadczonego, choć.. zapewne są nurkowania na które weźmiemy "świeżo upieczonego nurka z ulicy" (choć niektórzy na żadnego nura, takiej osoby nie wezmą) a są takie, na które z taką osobą nie pójdziemy. i zależnie od naszego doświadczenia (albo wyznawanych zasad), ta granica leży gdzie indziej..

natomiast może być i tak że partner jest bardziej doświadczony, ale nurkowanie na tyle trudne, że każdy "nurkuje solo" mimo że w parze, tzn. ja wiem, że nie jestem mu wstanie pomóc jakby co, bo i tak jest to na tyle trudne..

myślę że nawet w 100% partnerskim nurkowaniu istnieje gdzieś granica możliwości udzielenia pomocy, ale to już inny temat.

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 26-01-2010, 20:47   

czyzby nowe spojrzenie na nurkowanie "partnerskie"?

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-01-2010, 21:06   

Twojego posta odczytałem jednoznacznie - że boisz się czy aby na pewno jego umiejętności są wystarczające do danego nurkowania.
Natomiast teraz piszesz (tak ja to rozumiem) o sytuacji gdzie hipotetycznie musiałabyś dokonać "trudnego wyboru".
Wydaje mi się że w oby przypadkach zmiana partnera byłaby niegłupia. Nurkuje sie z różnymi ludźmi, umawia się człowiek co do zasad a emocje i tak mogą wziąć górę. To chyba trudno przewidzieć w 100%.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 26-01-2010, 21:16   

nurkot napisał/a:
natomiast może być i tak że partner jest bardziej doświadczony, ale nurkowanie na tyle trudne, że każdy "nurkuje solo" mimo że w parze, tzn. ja wiem, że nie jestem mu wstanie pomóc jakby co, bo i tak jest to na tyle trudne..

Czasem można polecieć na stopa :D

nurkot 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-01-2010, 23:20   

Miły Maciej napisał/a:
Twojego posta odczytałem jednoznacznie - że boisz się czy aby na pewno jego umiejętności są wystarczające do danego nurkowania.

yy.. to chyba źle piszę posty..
nie - po pierwsze nie boję się, tylko wiem że czasem MOJE umiejętności są niewystarczające do danego typu nurkowania. tzn. mogę zapewnić partnerowi zbyt mało i jeśli nie jest on samodzielny i samowystarczalny i tego nie akceptuje, to nie pójdę z nim na tego nura..

bo ja nie chcę dokonywać wyborów. jeśli nurkuję partnersko, to zrobię prawie wszystko by w razie czego pomóc, wiem że będę potrafiła.
ale nie w każdym przypadku wiem i wtedy warto by partner to wiedział, bo wtedy jest to nurkowanie solo w parze.

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-01-2010, 09:24   

Eeee tam Nurkot nie bądź taka Matka Polka ... Moim zdaniem za bardzo koncentrujesz się żeby w razie czego "nieść pomoc". Przede wszystkim trzeba mysleć o sobie, bo de facto tylko jak odpowiednio zadbasz o siebie będziesz w stanie pomagać innym. Chodzi mi o taki ZDROWY egoizm.

nurkot 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-01-2010, 14:56   

Miły Maciej napisał/a:
Eeee tam Nurkot nie bądź taka Matka Polka (...) bo de facto tylko jak odpowiednio zadbasz o siebie będziesz w stanie pomagać innym. Chodzi mi o taki ZDROWY egoizm.

hmm.. myślę że mi go nie brakuje ;)
zresztą, nie ma co tu rozważać mojego skromnego przypadku z dosłownie kilkoma nurkowaniami tego typu na koncie..
myślałam że może inni nurkujący solo solo albo solo w parze albo w parze jednostronnie (opieka nad kimś, albo mną się ktoś opiekuje) albo równo partnersko coś się wypowiedzą w temacie..

możliwości jak widać jest wiele a nie tylko "SOLO" "NIESOLO" tzn Skywalker :ping:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu