Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: martin
29-01-2010, 10:03
nurkujący alergicy
Autor Wiadomość
kamlex 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-01-2010, 16:40   

martin napisał/a:
Problemem moga byc leki przeciwhistaminowe - ja staram sie nie zazywac minimum dwa dni przed planowanym nurkowaniem.

Dlaczego? Czy są jakieś przeciwwskazania do zażywania leków przeciwhistaminowych przed nurkowaniem?

Legendyogger 

Stopień: rozwojowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-01-2010, 17:08   

mam alegrię na trawy (pyłki) i drzewa (również pyłki), pleśń, kurz i parę zwierząt, mam astmę (hmm stopień chyba 3-4/10) objawy tego wszystkiego to kaszel i katar Nie koliduje mi to z nuraniem : ) Pozdro

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 27-01-2010, 17:20   

kamlex napisał/a:
Dlaczego? Czy są jakieś przeciwwskazania do zażywania leków przeciwhistaminowych przed nurkowaniem?

Cytat z ulotki przykladowego Antyhistaminika (popularna Cetyryzyna). Zastanow sie nad polaczeniem tego specyfiku z narkoza N2 ;)

Cytat:
Prowadzenie pojazdów i obsługa maszyn
Cetyryzyna może w stopniu łagodnym do umiarkowanego wpływać na sprawność psychofizyczną. Należy wziąć to pod uwagę podczas wykonywania czynności wymagających szczególnej czujności, np. prowadzenie pojazdów. Cetyryzyna może nasilać działanie alkoholu i leków uspokajających.
...
Stosowanie innych leków
Lek Alero może nasilać działanie leków działających hamująco na ośrodkowy układ nerwowy, np. leków uspokajających. Dlatego trzeba zachować ostrożność podczas jednoczesnego stosowania tych leków
Ostatnio zmieniony przez martin 27-01-2010, 17:21, w całości zmieniany 1 raz  

szefunio1983 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-01-2010, 22:31   

dzięki wszystkim za zabranie głosu
trochę mnie pocieszyliście bo wycieczka już wykupiona a tu taka historia
zrobię tak jak radzicie czyli przez miesiąc będę brał te leki antyhistaminowe, potem zrobię badania i zobaczymy czy mam alergie a jak tak to na co

nurkot: Ty na co masz uczulenie i jak sie ono objawia?

Legendyogger: nurkowałeś z katarem?

martin: na ulotce Amertil'u w którym substancją czynną jest właśnie cetyryzyna i nie napisali że w normalnej dawce wpływa na zdolności do prowadzenia pojazdów

tak w ogóle to działanie tych leków na koniec drugiego dnia zażywania jest taki, że katar zawsze miałem niewielki nigdy nie używałem chusteczek itp a teraz leje mi się z nosa ;/

sad72 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-01-2010, 00:02   

przepraszam za rady!!! najlepiej kłaśc sie do wyra i czekac na śmierć!!! no może jeszcze rozczulać sie nad swoim marnym życiem!!!katar!!!! duszności!!!!! koniec swiata!!!!albo chcesz cos robić????? albo szukasz wymówki!!!!!

[ Dodano: 28-01-2010, 00:13 ]
przepraszam za rady!!! najlepiej kłaśc sie do wyra i czekac na śmierć!!! no może jeszcze rozczulać sie nad swoim marnym życiem!!!katar!!!! duszności!!!!! koniec swiata!!!!albo chcesz cos robić????? albo szukasz wymówki!!!!!musisz zroic testy! musisz odwiedzic lekarza!!! musisz mieć zdrowy rozsądek!!! moze duszności są psychosomatyczne???

VooDoo_73 

Stopień: OWD+A :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-01-2010, 08:14   

sad72, przestań krzyczeć, nikt Cię tu nie napada. Myślę, że kolega autor wątku powinien się skupić na 2 sprawach:
1. wątek to kwestia dopuszczenia samego siebie do nurkowania - są konkretne wskazania KDP dotyczące astmy, np. dopuszczające osoby, które nie używały leków wziewnych w ciągu pół roku przed nurkowaniem etc. Nie pamiętam szczegółów, ale jest na pewno do wygooglania. Inna sprawa to kwestia świadomości swojego stanu fizycznego, możliwości i stopnia skomplikowania nurkowania - niekoniecznie wszyscy zdobywają K2, można się wybrać na spacer na Gubałówkę.
2. wątek to ten rozpoczęty przez martina - w jaki sposób leki, które ewentualnie się zażywa na alergie mogą skomplikować przebieg nurkowania
Tak czy inaczej, nie opierałbym swoich decyzji o forum - myślę, że nikt z nas nie chciałby, żebyś pomyślał, że skoro inni mogą to pewno ja też i bez zastanowienia zrobił sobie w wodzie krzywdę. Na pewno potrzebna jest konsultacja z lekarzem.
A my możemy ewentualnie stanowić grupę wsparcia :)
Też mieliśmy takie dylematy i nurkujemy :)

Pozdrawiam
Marcin

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 28-01-2010, 12:08   

szefunio1983 napisał/a:

nurkot: Ty na co masz uczulenie i jak sie ono objawia?

na roztocza, czyli wszechobecny kurz.
objawia się STALE przytkanym nosem.
jak można oddychać "pełną piersią" dowiaduję się tylko PO nurkowaniu, kiedy to mam naprawdę czysty nos - pozbycie się tego badziewia :D
ale ja nie mam żadnego kataru, nic mi się z nosa nie leje. "kurzowy" katar alergiczny jest "gęsty" a ponieważ unikam (ile się da) kurzu, to rzadko miewam poważniejsze objawy, natomiast na pewno nie fajny jest występujący przewlekle obrzęk, na szczęście niewielki i nie powiększający się pod wodą.. ale muszę to brać pod uwagę. niektórych rzeczy pod wodą nie zrobię, na inne muszę być szczególnie wyczulona..

szefunio1983 napisał/a:

martin: na ulotce Amertil'u w którym substancją czynną jest właśnie cetyryzyna i nie napisali że w normalnej dawce wpływa na zdolności do prowadzenia pojazdów

co prawda nie jestem martinem ;) ale odpowiem: na ulotce mogli napisać tak czy siak, nie ma jednak wątpliwości co do tego, że skutkiem ubocznym cetyryzyny jest senność, zmęczenie, osłabienie szybkości reakcji, bóle głowy, nudności.. i NIE są to rzadko występujące działania niepożądane. przyjmowanie na stałe tego typu leków wprowadza się dopiero jeśli nic innego nie pomoże. najpierw diagnozuje się alergię, potem ogranicza kontakt z alergenem (jeśli jest się uczulonym na futerko kota, wystarczy unikać kotów a nie faszerować się codziennie lekami, noo.. chyba że mamy kotka i nie chcemy by ktoś inny się nim zajął :((: ) tak więc nie masz się co przejmować, że będziesz nurkować z lekami takimi czy śmakimi. tym bardziej nie ma co rozważać o astmie! należy się też zastanowić czy nie masz po prostu jakiejś przewlekłej infekcji! czy to na pewno zostało wykluczone?

szefunio1983 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-01-2010, 20:49   

nurkot: mam idealnie takie same objawy jak Ty.
przewlekła infekcja nie została wykluczona ponieważ lekarz powiedział że nie wie co jest powodem tego obrzęku i zaczął od leczenia domniemanej alergii. Pracuje teraz w terenie, jestem często wystawiony na niekorzystne warunki atmosferyczne także infekcja też może być przyczyną.
jak jeszcze mieszkałem w Krakowie to wszystko było OK.podczas studiów na AGH byłem o krok od klubu KRAB, jednak wygrali koledzy i piwo na miasteczku ;]

VooDoo_73; podobno coraz więcej ludzi szczególnie mieszkających w miastach ma takie dylematy

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 29-01-2010, 10:33   

szefunio1983 napisał/a:
na ulotce Amertil'u w którym substancją czynną jest właśnie cetyryzyna i nie napisali że w normalnej dawce wpływa na zdolności do prowadzenia pojazdów

Prowadzenie pojazdów w normo barycznych warunkach jest jedna sprawa. Kombinacja leków potrafiących penetrować barierę krew-mozg z warunkami hiperbarycznymi (w których nie były testowane), w środowisko potrafiącym zabić w krótkim momencie nieuwagi, nie jest najrozsądniejszym pomysłem.

ALE: nie jestem lekarzem. Doswiadczenie z cetyryzyna (i podobnymi, przy czym ceteryzyna cubiektywnie najbardziej mi odpowiada) mam dosc duze - przed rozpoczenciem desensu zuzywalem paczke N3 na przelomie wiosna/lato. Na mnie dziala roznie - sa dni w ktorych w ogole nic nie czuje, sa dni kiedy jestem po niej senny i rozkojarzony. IMHO po tym leku nie da sie powazniej nurkowac.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-01-2010, 18:57   

Witam,
Jestem lekarzem i alergikiem. Nurkuję zaledwie trochę ponad dwa lata ale wykonuję blisko 100 nurkowań rocznie. Mam nadzieję, że to rozwieje obawy alergików.

AgaW 

Stopień: tmx+reb
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 31-01-2010, 18:13   

Też mam alergie i nie przeszkadza mi to wykonywać rocznie około 100-150 nurkowań :) . Leki p/hist nie utrudniają mi nurkowania :)

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 03-02-2010, 21:40   

martin napisał/a:
IMHO po tym leku nie da sie powazniej nurkowac.

popieram.
nawet jeśli komuś 'subiektywnie' nic się nie dzieje.
szefunio1983 - szkoda że nie przyszedłeś do Kraba - miałbyś jeszcze więcej kolegów na miasteczku (i koleżanek) a i piwa pewnie na imprezach krabowych by nie brakowało :beer3: - już niedługo zabawa karnawałowa!
nie ma to jak studenckie kluby nurkowe :ping:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu