Wysłany: 25-02-2004, 16:41 czy rekiny atakuja sie nawzajem?
ostatnio na zajeciach na mojej uczelni spotkalem sie z wypowiedzia pana zoologa, dot. m.in. etyki w turystyce, ktorej kontekst wygladal mniej wiecej tak: podczas nurkowan organizowanych dla podgladania i fotografowania rekinow, zabiera sie na lodzie nurkowe "wielkie kadzie krwi i flakow, po czym wrzuca to wszystko do wody" (zwrot przytoczony doslownie) , ..., rekiny poniewaz maja doskonaly wech wyczuwaja zapach z wielu kilometrow i zjawiaja sie na pewno. Wowczas rozpoczyna sie "cyrk", tzn. wszyscy robia zdjecia, a prawdziwa atrakcja jest oczywiscie dotkniecie przeplywajacego zwierza. Niestety bywa i tak, ze rekiny zaczynaja atakowac siebie nawzajem, to ich "naparzanie sie" (zwrot przytoczony doslownie) stanowi oczywiscie swietna i dodatkowa atrakcje..
pytam wiec, zwlaszcza tych, ktorzy nurkowali, organizuja, albo pracuja przy takich nurkowaniach czy taki fakt ma rzeczywiscie miejsce i jak czesto.
W ksiazce ktora mam w domu (X.Maniguet) nie spotkalem sie z takim stwierdzeniem, poza jedna fotografia w kolorowej wkladce, kiedy jeden zarlacz pozera innego, chociaz niewykluczone, ze jest to mozliwe podczas szalu zerowania...
co wy na to, fachowcy?
Wiek: 57 Dołączył: 08 Maj 2003 Posty: 683 Skąd: Warszawka
Wysłany: 26-02-2004, 13:25
standardem niestety jest przenoszenie własnych odczuć i emocji na grunt zawodowy
pan zoolog prywanie nie lubi takich widowisk więc odsądza je od "czci i wiary" - zgodnie z zasadą: nie masz argumentów -> uderz w emocje!
osobiście jestem przeciwnikiem dokarmiania zwierzaków ale to mój problem ;)
Sandii
kijanek [Usunięty]
Wysłany: 05-03-2004, 08:30
za to inne stworzenia wodne - na przyklad nurkowie - uwielbiaja sie zrec miedzy soba
za to inne stworzenia wodne - na przyklad nurkowie - uwielbiaja sie zrec miedzy soba
tyle ze jak na razie nikt nie przyjezdza ich ogladac :]
obiecuje zworcic wieksza uwage na wypowiedzi pana zoologa, tym bardziej, ze juz podczas tych pierwszych zajec, udalo mu sie popelnic pare podobnych wypowiedzi.
pozostaje dylemat: albo powiem co wiem, pokolce sie w obecnosci grupy, i moze udowodnie ze mam racje (albo stanie na tym, ze zaden z nas nie ma racji) albo .... albo zdam :]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko