Wysłany: 17-02-2010, 14:32 Bezpieczenstwo
Jak to jest naprawde z tym bezpieczenstwem na miejscach nurkowych?.Jak to naprawde jest z tymi zestawami tlenowymi?i czy kasa w nurkowaniu jest najwazniejsza?:DPodzielcie sie spostrzeżeniami.
Dauntless, z obserwacji własnej:
- nurkowie rekreacyjni i ich instruktorzy bardzo rzadko mają tlen,
- nurkowie i instruktorzy techniczni najczęściej mają dużo tlenu.
Ja jestem zwolennikiem żeby jednak taki zestaw tlenowy był, kupie sobie taki jak będę miał zbędną gotówkę - dla świetego spokoju.
A co do kasy to owszem jest bardzo ważna, bo nurkowanie to droga forma aktywności.
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 17-02-2010, 21:05
Dauntless napisał/a:
czy kasa w nurkowaniu jest najwazniejsza?
Nie, jest jeszcze lans, bo twin , latara za 5k, czy nowy komp. to jest to.
A kto poszpanuje zestawem tlenowym ?? Nikt . Jest to coś czego nie widać .... dopóki nie staje się potrzebny.
Wysłany: 18-02-2010, 08:14
grzegorz napisał/a:
zestaw tlenowy mozna nabyc za jakies 4-y stówy,to chyba nie jest suma warta pierdo....enia o słuszności jego posiadania.
Piszesz jak by to bylo nagminne ze kazdy ma,wiec raczej jest slusznosc piep..enia o tym.
Sam osobiscie nabawilem sie DCS-a i zdziwienie moje bylo wielkie jak we flaszce z tlenem bylo raptem 40 bar-ow a maska wygladala...w sumie nie wygladala bo balon byl pociety,albo zmurszaly ze starosci.
[ Dodano: 18-02-2010, 08:16 ]
piotrkw napisał/a:
Dauntless napisał/a:
czy kasa w nurkowaniu jest najwazniejsza?
Nie, jest jeszcze lans, bo twin , latara za 5k, czy nowy komp. to jest to.
A kto poszpanuje zestawem tlenowym ?? Nikt . Jest to coś czego nie widać .... dopóki nie staje się potrzebny.
kupie sobie taki jak będę miał zbędną gotówkę - dla świetego spokoju
Właśnie to typowe podejście polskiego nurka. Jak mi zostanie $ to kupie.
Weź pod uwagę fakt iż wg ustawy w naszym kraju nie trzeba mieć żadnego kwitu i można nurkować. Państwo refunduje pobyt w komorze po wypadku nurkowym nawet jak nurkowałeś bez papierów. Tlen medyczny to lek i nie każdy może go kupić. I pytanie: Chcesz kupić zestaw tlenowy-załóżmy że butla z tlenem i zaworem jest a co dalej?
Wysłany: 18-02-2010, 08:19
Andrzej Minorczyk napisał/a:
Dauntless, z obserwacji własnej:
- nurkowie rekreacyjni i ich instruktorzy bardzo rzadko mają tlen,
- nurkowie i instruktorzy techniczni najczęściej mają dużo tlenu.
W sumie takze z obserwacji wlasnej wiem ze takich zestawow nie ma,a jak sa to strach wciagnac cos w siebie (jak jest czym) bo nie wiadomo czy to tlen czy propan-butan:), z technicznymi tez nie jst tak do konca jak piszesz....lecz w tej kategori nurkow jest juz stanowczo lepiej.
[ Dodano: 18-02-2010, 08:34 ]
Troszeczke nurkowalem w Polsce i raczej marne szanse by spotkac zestaw a juz o defiblyratorze nie spominam:) przez ostatni rok nurkowalem w Egipcie i wlasnie na podstawie tamtejszych obserwacji postanowilem napisac ten post,wiekszosc pyta o sprzet i recenzje co jest lepsze a co gorsze ale jakos o zestawy tlenowe malo ludzi zapytowuje.
Piszesz jak by to bylo nagminne ze kazdy ma,wiec raczej jest slusznosc piep..enia o tym.
cały czas piszesz tak jakbyś swoje bezpieczeństwo chciał powierzyć obcym ludziom:)nie licz na to,że gdzieś gdzie będziesz nurkował będzie zestaw,tylko tak jak radzę kup sobie za mały pieniadz swój i po sprawie.No i nie zapomnij poinformować współnurków lub inne osoby ,że go masz i jak należy go uzywać.
[ Dodano: 18-02-2010, 17:56 ]
Chcesz kupić zestaw tlenowy-załóżmy że butla z tlenem i zaworem jest a co dalej?
Właśnie to typowe podejście polskiego nurka. Jak mi zostanie $ to kupie.
Weź pod uwagę fakt iż wg ustawy w naszym kraju nie trzeba mieć żadnego kwitu i można nurkować
Sorry Andrzej ale Cię nie rozumiem, i tego też nie kumam:
Chcesz kupić zestaw tlenowy-załóżmy że butla z tlenem i zaworem jest a co dalej?
[ Dodano: 18-02-2010, 19:28 ]
No może faktycznie źle sie wyraziłem "zbędną gotówkę" - chodziło mi o jakąkolwiek gotówkę bo teraz jestem wypstrykany ale na sezon, jak zacznę nad wodę ludzi zabierać, w zestaw tlenowy na pewno się zaopatrzę.
Będąc pewnym, że bardziej doświadczeni arcyszanowni koledzy i koleżanki bez wątpienia mają tlen a nawet zestawy całe, prośbę mam o podzielenie się wiedzą w następującym zakresie.
1. Gdzie, jaki i za ile zestaw kupić?
2. Gdzie i za ile napełnia się butlę i jakim tlenem?
3. Jakie uprawneinia potrzebne są do obsługi i przechowywania zestawu oraz oczywiście ile kosztują?
4. Gdzie i za ile można serwisować zestawy p.pomocy?
Oraz pytanie dodatkowe dla średniozaawansowanych w pismach tajemnych:
- dlaczego w Polsce w przypadku obecności zestawu tlenowego na nurkowisku, jeśli nie jest to zestaw należący do służb ratowniczych, nie ma tez odpowiedniej gaśnicy do zabezpieczenia zbiornika z tlenem.
Uwaga pomocnicza: pytanie dodatkowe można wysnuć z przepisów UDT dot. zbiorników ciśnieniowych i gazów technicznych. Źródeł celowo nie podaję, bowiem jestem złośliwy
Na część twoich pytań znajdziesz odpowiedź ściągając najnowszy magazyn nurkowy udostępniony przez forum nuras. Jest tam ciekawy artykuł odnośnie zestawów tlenowych. W sam raz artykuł do tej dyskusji zachęcam do lektury
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 23-02-2010, 10:25
grzegorz napisał/a:
zestaw tlenowy mozna nabyc za jakies 4-y stówy
Gdzie i jaki? Rozumiem, że zestaw to nie butla+zawór.
[ Dodano: 23-02-2010, 10:33 ]
nurkowacz napisał/a:
CMAS i PADI jest.
A od kiedy, bo na jesień nie były.
Weź pod uwagę fakt iż wg ustawy w naszym kraju nie trzeba mieć żadnego kwitu i można nurkować.
Trzeba: http://www.kdp-pttk.org.p..._pletwonurk.pdf i za niemanie są konkretne sankcje. To, że przeciętny patrol policji sprawę olewa(podobnie jak z niekaraniem nas za nurkowanie w strefach zakazu kąpieli) nie oznacza, że nie można się naciąc.
za 4 stowy mozna co najwyzej butle 2l z reduktorem nabyc aczkolwiek to na niewiele sie zda bardzo maly margines przy stalej wydajnosci na max 15l/min to gora z 15 min
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko