Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Bezpieczenstwo
Autor Wiadomość
jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 23-02-2010, 15:28   

Andrzej Minorczyk napisał/a:
jacekplacek, to kto mnie złapie?

A kto by tam chciał cię gonić? Ale jak już się wpakujesz na jakiegoś nadgorliwca, może sprawdzić czy masz certyfikat. Podstawy prawne opisywał jakiś czas temu Mecner.

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 23-02-2010, 20:17   

Mecner: http://www.plusliga.pl/society/profileId/5143
czy
Macner?

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-02-2010, 20:42   

Ostatnio płaciłem prawie cztery razy więcej.

Jaki zestaw wybrałeś?

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-02-2010, 22:43   

waterman napisał/a:
jeśli nie pomyliłeś z zestawem do spawania, to ja poproszę adres bo chętnie kupię. Ostatnio płaciłem prawie cztery razy więcej.

nie,nie mam demencji starczej jeszcze,a widocznie Ty masz zbyt duzo kasy lub duze wymagania,co się oczywiscie chwali,tak jedno jak i drugie.Za takie pieniadze mozna szukać zestawów z demobilu Bundeswehry i taki kupiliśmy.Nie pamiętam rzeczywiście czy to było 400,czy 500 ale te okolice.Niestety zniknęły z Alle...pewnie wszystkie wyprzedane,moze jeszcze na eb......y sa.Lepszy taki zestaw za te pieniadze niz zaden.

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 24-02-2010, 09:03   

Plotek, skąd ten cytat?
Plotek napisał/a:
Ostatnio płaciłem prawie cztery razy więcej.

Jaki zestaw wybrałeś?

To ktoś inny napisał.

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-02-2010, 11:39   

grzegorz napisał/a:
Nie pamiętam rzeczywiście czy to było 400,czy 500 ale te okolice.Niestety zniknęły z Alle...pewnie wszystkie wyprzedane,moze jeszcze na eb......y sa.Lepszy taki zestaw za te pieniadze niz zaden.
To się zdecyduj czy moza kupić czy mozna było kupić. Nie mam zbyt dużo kasy, ale wiem że za sprawny działający zestaw trzeba zapłacić. A buta się glizdą nie wiąże tylko sznurowadłem.
Plotku kupiliśmy to
http://medline.pl/do/item/WM33100/OXYBAGHIT, co prawda nie z tej firmy ale taki. Drugi zestaw mamy DANowski.

Przemo_C 
Moderator Grupy

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 24-02-2010, 12:45   

Cześć Waterman, aktualnie znalazłem aukcję z 5l butlą i reduktorem za 650 zł. (trzeba dokupić maskę za 50zł.), przepływ regulowany, max 15l/min. Czyli w praktyce to samo co kupiliście za 2000zł., z różnicą taką, że po nabiciu do 150bar, zestaw tańszy zapewni 50min terapii, a Twój 20. Małej, niekomercyjnej grupie nurkowej nie jest łatwo zebrać kwotę 2000zł., co innego 700zł..

Mamy w potatos dwa tanie zestawy, będziemy mieli zaraz trzeci, praktycznie zawsze na nurkowaniu w którymś samochodzie jest zestaw. Część z nas ma za sobą szkolenia z pierwszej pomocy tlenowej, pozostali wiedzą co i jak, od tych przeszkolonych, to moim zdaniem niezbędne, rozsądne minimum. W grupie 9 osób robimy rocznie (w sumie) 700-800 nurkowań, statystycznie patrząc, zestaw się kiedyś przyda.

DeDeK 

Stopień: 36.6
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-02-2010, 13:06   

jak ktos bedzie zainteresowany to znalalzlem
http://www.allegro.pl/ite...aw_tlenowy.html

Teddy 

Stopień: CMAS, ITDA, PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-02-2010, 13:31   

waterman napisał/a:

... kupiliśmy to
http://medline.pl/do/item/WM33100/OXYBAGHIT, co prawda nie z tej firmy ale taki. Drugi zestaw mamy DANowski.

Od 3 lat mam zestaw Medline. Czasem dość ostro eksploatowany na kursach do natlenienia ratownika ;-)
Ten przytoczony nie jest dobry. Spróbujcie sami po holowaniu czy wystarczy Wam 15 l/min. W ratownictwie to za mało. I butla mała, 5l zupełnie zgrabnie mieści się w tej torbie z Medline.
Często pojawia się na Forum pytanie ile kosztuje własne bezpieczeństwo. Kupując patrzyłem w tych kategoriach.
Ostatnio zmieniony przez Teddy 24-02-2010, 13:32, w całości zmieniany 1 raz  

DeDeK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-02-2010, 13:55   

tylko czy ratownik musi dostac 100% tlen w masce ? chyba bardziej przydalby sie ratowanemu ;)

btw wieksza wydajnosc napewno jest lepsza ale lepszy rydz niz nic ;)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2010, 14:01   

Za wikipedią:
Skład powietrza wdychanego
tlen - ok. 21%;
dwutlenek węgla - ok. 0,03%;
azot - ok. 78%;
argon i inne gazy ( np. kryptolity fosforazowe czy ich pochodne) - ok. 1%.
Skład powietrza wydychanego
tlen - ok. 17%;
dwutlenek węgla - ok. 4%;
azot - ok. 78%;
argon i inne gazy - ok. 1%.
Warto, żeby jednak miał dostęp do tlenu.

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-02-2010, 21:39   

waterman napisał/a:
To się zdecyduj czy moza kupić czy mozna było kupić.

mozna kolego,jak sie chce,nie wymagaj ode mnie żebym za ciebie szukał na portalach.

w zaszadzie to sie dziwię,ze ktos taki jak Ty,czyli dośmiertny orędownik niejakiego wszystkowiedzącego Ryszarda,potrafiacego znaleźć każdy sprzęt nurkowy najlepszej klasy za grosze,kupiłeś sprzęt za trzykrotnie większą wartość,koledzy ,którzy się zrzucili mogą mieć pretensje do Ciebie:)

Teddy 

Stopień: CMAS, ITDA, PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-02-2010, 08:06   

Hihihi,
Ratownik płynie 200m, leci 3m na dno po pozoranta, holuje go w drugą stronę 200m, wyciąga na ponton...
Kto potrzebuje więcej tlenu ?

DeDeK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-02-2010, 09:13   

Teddy napisał/a:
Ratownik płynie 200m, leci 3m na dno po pozoranta, holuje go w drugą stronę 200m, wyciąga na ponton...
Kto potrzebuje więcej tlenu ?

ratownik jesli pozorant ma lyzwy a jest lato ;)

gorcio
[Usunięty]

Wysłany: 25-02-2010, 10:01   

Pozwole sobie odpowiedziec na pytanie : zawsze mamy ze soba zestaw z tlenem, butla 7l z regulowanym wydatkiem 0-25l/m i dwoma wyjsciami.

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-02-2010, 20:24   

Jakby nie patrzeć to pozorant zawsze ma przejebane, a chyba najgorzej taki pozorant od psów. Gryzą go te psy i gryzą ...

Dauntless 

Stopień: SDI/TDI,IANTD,PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2010, 09:33   

DeDeK napisał/a:

Nie za maly troszke?

DeDeK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2010, 09:43   

Dauntless napisał/a:
DeDeK napisał/a:

Nie za maly troszke?

2x3l to bedzie 6l przy 150bar jakies 900l przy max przepustowosci red 15l/m to da jakies spokojnie 45min

przy 200 i na 1h

powinno wystarczyc

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2010, 10:02   

Powiedzcie mi dobrzy ludzie a ile wg Was taki oryginalny zestaw tlenowy DAN'owski kosztuje - nie chodzi mi o link do jakiegos cennika tylko ile trzeba zapłacić/ ile warto ?

Kula 

Stopień: nur bałtycki
Kraj:
Eritrea

Wysłany: 26-02-2010, 10:18   

Kosztuje w ch.... i nie warto
Można to samo skompletować za połowę tej kwoty

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu