Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Egipt - nurkowanie bez przewodnika
Autor Wiadomość
arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-03-2010, 12:18   Egipt - nurkowanie bez przewodnika

Może ktoś wie, jak to jest z samodzielnym nurkowaniem w Egipcie? W Hrg przez kilka wyjazdów cały czas słyszałam, że przewodnik jest obowiązkowy.
Dopiero w Marsa Alam dowiedziałam się, że niekoniecznie. Osoby powyżej 30 nurkowań mogą spokojnie nurkować bez przewodnika (baza holenderska Orca, w Abu Dabbab). Sporo nurków z tego korzystało.
Jak to w końcu jest? Można czy nie można?

Ponieważ Orca to jedyna baza w Egipcie w której nurkowałam, gdzie pierwsze pytanie było o aktualne zaświadczenie lekarskie, wypełnianie formularzy zajęło nam 30 minut :bee; w większości nurkują tam Niemcy, to nie sądzę, żeby robili cokolwiek niezgodnego z prawem :ping:

Henry 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-03-2010, 13:51   

Z tego co mi jest wiadomo samemu nie mozna nurkować bez stosownego zezwolenia. Choc przyznaje że widywałem nurków solo w Dahabie przy Planecie i wiem odnich że o zezwoleniach nie mieli pojęcia.W Abu Dabab koło Marsa Alam byłem raz ale było tam tyle ludu że niewiadomo kto z kim pływał. Czy to żółwie z nami czy my z nimi i z którego plemienia nurkowego nurkowacz pochodzi. Więc cholera wie czy na rafie przylegającej do bazy nurkowej ktowkolwiek sprawdza kto i z kim nurkuje.
I całkiem prawdopodobne że takie nurki jesli sa robione ( bez przewodnika) odbywaja sie z jakims ryzykiem ukarania jakaby co. Może ukarania nawet nie tylko samego nurka ale i bazy nurkowej z której nurek-swobodnik wyzwolony pochodzi.
hej

arkac123 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-03-2010, 14:22   

Na oficjalnej stronie ich bazy jest informacja:
Guided Dives per dive

Mandatory for all divers with less than 30 logged dives. Cost of guided dives per diving dive - 5eur.

Większość nurków z Orca nurkowała samodzielnie, pierwsze nurki były o 7.0 rano, w tych godzinach było pusto - zazwyczaj kilka par. My musieliśmy brać przewodnika, ponieważ byliśmy z początkującym znajomym.

Gabrieljacek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-03-2010, 19:54   

Przy niektórych hotelach - bazach przy hotelu są tzw home reef. Można na nich nurkować oficjalnie bez przewodnika. Pierwsze nurkowanie jest z przewodnikiem, który sprawdza twoje umiejętności, a potem nurkujesz sam w określonym miejscu. Jest ono wyznaczone przez rozstawione bojki. Miejsca mogą być nawet ciekawe, głębokość niewielka.
Pozdrawiam Jacek

zbigniewb 

Stopień: Autonomus Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-03-2010, 19:54   

Henry napisał/a:
Z tego co mi jest wiadomo samemu nie mozna nurkować bez stosownego zezwolenia.
A co to jest "stosowne" zezwolenie?

W Marsa Alam jest baza Shagra Village (tam gdzie jest start na Elphinstone).
Jeżeli ty i twój partner macie min. AOWD dostajecie tam flachy i nurkujecie ile chcecie na "bazowej" rafie. Nawet wywiozą speed boatem i wyrzucą dalej, przy ścianie rafy.

Nie wiem jak to działa, kiedy z bazowymi flachami chcesz zrobić nura na np. Abu Dabur. Ale, jak sądzę nie należy liczyć na nadmierny liberalizm.To w końcu ich biznes.
Ostatnio zmieniony przez zbigniewb 06-03-2010, 20:36, w całości zmieniany 1 raz  

duch 

Stopień: www.frogmen.pl
Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 06-03-2010, 20:09   

Samemu mogą nurkować nurkowie techniczni od poziomu Extended Range.

Pozostali nurkowie wymagają przewodników certyfikowanych przez CDWS

zbigniewb 

Stopień: Autonomus Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-03-2010, 21:02   

duch napisał/a:
Pozostali nurkowie wymagają przewodników certyfikowanych przez CDWS

To zarząd Shagra Village ma CWDS w głębokim poważaniu. :bee;

arkac123 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-03-2010, 21:09   

Gabrieljacek napisał/a:
Przy niektórych hotelach - bazach przy hotelu są tzw home reef. Można na nich nurkować oficjalnie bez przewodnika.

Dziękuję, o to dokładnie mi chodziło - to były nurkowania na home reef. Czyli można oficjalnie samemu zanurkować na Abu Dabab, korzystając z tamtejszej bazy. :ping:
Co do głębokości, to tam jest bodajże 50m, więc dla mnie to nie jest niewiele :hihi-:

Cook 

Stopień: Chef Cook
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-03-2010, 09:20   

arkac123 napisał/a:
Czyli można oficjalnie samemu zanurkować na Abu Dabab, korzystając z tamtejszej bazy. :ping:
Co do głębokości, to tam jest bodajże 50m, więc dla mnie to nie jest niewiele :hihi-:

jeśli chcesz zobaczyć tam dugonga i żółwie to będzie dość płytki nurek, byłem tam w lutym.

WW 

Stopień: P3 + dodatki
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-03-2010, 12:23   

Korzystam z tej samej bazy w Hurghadzie od kilku lat. Po pierwszym nurkowaniu za pierwszym razem szef zapytał, czy popłyniemy sami. Zgodziłem się, tylko ze swoimi. Od tego czasu zawsze sam nurkuje ze swoimi znajomymi . Dostaje tylko info, gdzie warto płynąć.

pyrosis 

Stopień: divemaster
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2010, 18:14   

w Safadze też można.....
tu jest sporo francuskojęzycznych nurków a francuski cmas dzieli nurków na autonomicznych i takich, którzy wymagają opieki...
no i tu w Safadze to się przyjęło.
nasmarował mi się fajny post z wyjaśnieniami kto może i jak to wygląda ale podczas wysyłania urwała się łączność netowa i post.... się nie ukazał.... drugi raz nie mam siły pisać o szczegółach.

pozdrawiam słonecznie i zapraszam
(wczoraj koledzy donieśli, że był rekin na Panoramie ;-) ..),

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 09-03-2010, 22:13   

Cytat:
Może ktoś wie, jak to jest z samodzielnym nurkowaniem w Egipcie?

Z moich doswiadczen nurkowan typu "rec": jesli na check divie pokazesz, ze jestes samodzielny (n.p. wykonujac cwiczenia wiszac w toni, zamiast kleczec na piasku) i masz odpowiedniego partnera, to na nastepnych nurkowaniach masz spokuj - nikt sie nic nie pyta, nikt nic nie narzuca.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu