urządzenie wydaje mi się bardzo solidnie wykonane, poprosił bym osoby nurkujące na
tym rebie o parę informacji typu nie kupuj bo..... sprawdź to ..... wybrałem bo.....
użyto w budowie metalowych części więc pewnie ciężki, chodzi mi tu głównie o poręczność
w samolotach.Poproszę info na priv.
Wiek: 48 Dołączył: 13 Maj 2008 Posty: 404 Skąd: Białystok
Wysłany: 09-03-2010, 16:26
Darek pogadaj z Żabą. On na tym pływa i nie wiem czy jeszcze ktoś w Polsce. Ja tego reba tylko widziałem, wiec specjalnie sie nie wypowiem ale to prawie Hammerhead.
Wiek: 54 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 883 Skąd: Wawa-Łady
Wysłany: 09-03-2010, 18:15
Mentes to Hamerhead - HH kupiło licencję na Metesa i teraz nazywa się on właśnie HH.
Rodowitych Mentesów jest niewiele - jednego z pierwszych ma Silvo, ma też Tomek Żabierek, Marcin Podolak, Kluska i chyba Sławek Paćko (chyba że Sławek ma już firmowanego jako HH)
Nowych Mentesów już nie ma, tylko rynek wtórny. Podobno ma być nowy projekt "Mentes II" już z własną elektroniką.
Wiek: 48 Dołączył: 13 Maj 2008 Posty: 404 Skąd: Białystok
Wysłany: 09-03-2010, 20:43
duch napisał/a:
Mentes to Hamerhead - HH kupiło licencję na Metesa i teraz nazywa się on właśnie HH.
Rodowitych Mentesów jest niewiele - jednego z pierwszych ma Silvo, ma też Tomek Żabierek, Marcin Podolak, Kluska i chyba Sławek Paćko (chyba że Sławek ma już firmowanego jako HH)
Możliwe.
Wiem , że różnił sie delikatnie od HH. Jakas kosmetyka.
Wysłany: 12-03-2010, 09:49
duch napisał/a:
;-)
Nowych Mentesów już nie ma, tylko rynek wtórny. Podobno ma być nowy projekt "Mentes II" już z własną elektroniką.
Jak nie wiesz, to nie pisz... Taka rada, bo mozna sie zblaznic...
Wysłany: 12-03-2010, 15:43
duch napisał/a:
Tomek,
jak coś pokręciłem to sprostuj
w zasadzie wszystko..
1. Mentes to nie HH, ma inna pętle, geometrię scrubbera, konstrukcje głowicy
2. HH niczego nie kupiło
3. Mentesów jest w polsce 6 czy 7, to rzad wielkosci porównywalny do Inspiration
Chyba nie łapię. Sam Adam Wysoczański ma coś ok 6 szt Buddy Inspiration Znam jeszcze parę innych osób nurkujacych na tym rebreatherze, więc chyba w Polsce jest jednak trochę więcej tych urządzeń
Wysłany: 13-03-2010, 02:38
A propos czeskich produkcji to nie tak dawno mialem okazje zobaczyc zarowno RKN, jak i III gen Mentes. Prawa autorskie musza byc w tym kraju bardzo liberalne - orginalnoscia rozwiazan to te urzadzenia nie grzesza.....
pzdr
Tomek
3. Mentesów jest w polsce 6 czy 7, to rzad wielkosci porównywalny do Inspiration
Więc tak, mamy 5 instruktorów Inspiration w Polsce tylko w ich rękach jest conajmniej 10 Inspiration, do tego ich wychowankowie, wielu znam osobiście wg mnie będzie około 30 maszyn.
Natomiast około 6 czy 7 jest w Polsce Inspiration Vision i z tego co wiem właśnie kupują się następne
Wysłany: 14-03-2010, 20:35
hej no to jak to jest z tym Czeskim rebem czyżby on był tylko dla wybranych
Ktoś w Pl szkoli na tym?Udzielił by jakiś informacji?Czy się wstydzi i trzeba do
Czechów jechać ? Tomek R co o nim sądzisz.
Wysłany: 14-03-2010, 22:16
foog napisał/a:
Tomek R co o nim sądzisz
Po dosc pobieznych ogledzinach, nie czuje sie kompetentny do wydawania osadow na temat Mentesa, czy RKN. Nasi poludniowi sasiedzi na pewno wybrali jedne z lepszych wzorow (Meg i rEvo). Na pierwszy rzut oka rowniez wykonanie wyglada solidnie. W przypadku CCR diabel czesto tkwi w szczegolach, a to juz sprawdzic mozna dopiero intensywnie uzytkujac dany model. Wiem ze "kazda liszka swoj ogonek chwali", takze proponuje porozmawiaj z kims kto je uzywa, a nie sprzedaje. Zastanow sie takze nad dostepnoscia czesci zamiennych ew. serwisem
pzdr
Tomek
Ostatnio zmieniony przez TomekR 14-03-2010, 22:17, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 15-03-2010, 14:59
D@rek napisał/a:
to może się udać za wielką woda tu nie zabardzo jest z kim pogadać.
Mysle, ze Ty masz jednak znacznie wieksza szanse spotkania uzytkownika Mentesa, niz ja, tutaj. Mnie sie zdarzylo, zupelnie przypadkowo, po blisko 5 latach, obejzec jedena sztuke, nalezacy zreszta do 'turysty' z Twojej strony 'stawu'.
pzdr
Tomek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko