a jak w butlach nie mam "tlenu medycznego" tylko "techniczny" to już nie podaję leku? - dla mnie bomba - pomogłem wszelkimi dostępnymi środkami nie aplikując leku...
w rozumieniu prawa polskiego szkodzisz bo podajesz coś co nie jest lekarstwem ...:)
klon napisał/a:
urczę - szybciej napisałem mojego posta, niż przezytałem Twojego...
Wymagania kursu KPP precyzuje stosowne Rozporządzenie Ministra Zdrowia Dz.U.2007.60.408.
i dlatego pytałem o DAN.Kiedy wysłałem maila do najbardziej szacownej firmy w Poznaniu robiacej takie kursy,usłyszałem,ze nie mogą nauczać w ramach kursu posługiwania sie tlenem,bo lek.Muszę zebrać grupę osób np.z SP której to moze być potrzebne,ujścić jakieś 30 koła za kurs za grupę i wtedy mogą uczyć z tlenem.Ale nieoficjalnie,w ramach kursu mogą też zrobić posługiwanie sie tlenem za dodatkową opłatą:)jak to u nas ,nieoficjalnie.
aleś to poskładał że nic nie kumam , jak mi wiadomo za niedługo , iż należymy do UE będziemy musieli jako Polska uznać przepis i szkolenia DAN OXY i nie tylko RM bedą mogli podawać tlen ... wiec nie ma po co sie wk..wiać , kwestia 2 lat może tylko roku
tlen medyczny tlen techniczny... prawie to samo
tak po prawdzie to tlenu jest wiecej w tlenie technicznym niz medyczny roznica to ponizej 0,5%. caly myk polega na na tej reszcie. w tlenie medycznym zanieczyszczenia to para wodna i inne gazy slachetne /cyba tez CO2 ale nie jestem pewien -nie pamietam/ w tlenie technicznym dopuszczone sa zanieczyszczenia na bazie oleji CO i innych gazow.
jak kto zainteresowany to moge podac na miary na firme napelniajaca butle tlenem medycznym, serwisujaca reduktory i butle. myja tez nurkowe graty do czystosci tlenowej. info na pm. firma sprawdzona gdyz moje pogotowie z niej korzysta.
w sprawie kursow. wiedziec o pierwszej pomocy warto. warto tez jej udzielac gdy zajdzie taka potrzeba. istotne jest to jaki kurs jest nam potrzebny i do czego - specyfika pracy, wzgledy rodzinne, hobby. kurs certyfikowany przez EFR. wymagany chyba przy wyzszych stopniach PADI o ile pamietam. w programie kursu jest resuscytacja oraz czesc urazowa. spora czesc kursow prowadzonych przez osoby prywatne lub firmy i instytucje spoleczne ma ten sam /zblizony/ zakres wiedzy. a koszt jest 2 3 razy mniejszy. /okolo 60 - 80 pln od osoby/. jedyna roznica to certyfikaty. po "zwyklym" kursie otrzymujesz dyplom z informacja ze wiedza ktora pozyskales zgadza sie z wytycznymi ERC - BLS 2005 lub AHA - CPR oraz w czesci urazowej z wytycznymi BTLS. nie dostaniesz tego w obcojezycznej wersji ani na plastikowej karcie. nie wszyscy tez dodaja "smyczki!" wg mnie EFR to wyciaganie pieniedzy. dobry marketing maja i umowy. tego im zazdroszcze.
kursy DAN wmiare specjalistyczne. dla nurkow. nie wiem tylko po co 4 razy wydawac kase skoro moznaby tylko 2. BLS + o2 + o2 adv mozna spokojnie zrobic na jednym szkoleniu. trwaloby to okolo 8 - 10h zegarowych ale jest do zrobienia. HMLI - niebezpieczne zwierzaki - wskazany dla nurkow. nie znam programu i zagadnien dlatego pewnie sam sie na to wybiore. jako ze PADI wywodzi sie z jueseju i maja zajebisty PR trza wiec robic odpowiednie kursy u nich. DAN na tym zyskuje i federacja. czysta kasa
@ grzegorz. i tego wlasnie nie ogarniam. po jaka cholere robic kurs pomocy tlenowej skoro nawet na kursie cie tego nie ucza!!
aby byc sprawiedliwym. KDP CMAS tez wymaga kursu pierwszej pomocy. jest on jednak w programie P1 i P2. do uzyskania stopnia P3 wymagany jest kurs w KOMH w gdyni. tam tez sa zagadnienia pierwszej pomocy - BLS. i o ile na poczatkowym etapie szkolenia na stopnie nurkowe nie bylem zachwycony perspektywa kursu spec w gdyni o tyle obecnie polecam go wszystkim. pojechalem nie dlatego ze musialem ale chcialem! wzrost swiadomosci. bardziej profesjonalne podejscie do nurkowania. co komu pasuje. za 2 lata jade tam znow na przypomnienie i utrwalenie wiedzy.
@ Teddy WOPR jest powolany w celu ratowania zdrowia i zycia. ale nie na podstawie ustawy o PRM. jest jednostka wspolpracujaca. TOPR /i chyba GOPR tez/ jest jednostka powolana do ratowania zdrowia i zycia w gorach i dlatego TOPR jest czesciowo finansowany z MSWiA.
/jako ze sam jezdze na nartach i sie wspinam od kilku lat przekazuje 1% podatku dla akcji Śmiglo dla Tatr - wsparcie dla TOPR'u to jest - polecam /
PawelW napisał/a:
aleś to poskładał że nic nie kumam , jak mi wiadomo za niedługo , iż należymy do UE będziemy musieli jako Polska uznać przepis i szkolenia DAN OXY i nie tylko RM bedą mogli podawać tlen ... wiec nie ma po co sie wk..wiać , kwestia 2 lat może tylko roku
optymista. po naciskachy UE ustawa zostala w koncu wprowadzona w 2006. pierwsze prace byly prowadzone okolo 1997 roku... do tej pory nie ma czesci aktow wykonawczych. z pomoca tlenowa DAN bedzie podobnie jesli w ogole.
Ostatnio zmieniony przez piotrsrm 17-03-2010, 20:10, w całości zmieniany 1 raz
cały problem w tym, że albo nie było albo nie słyszałem o oskarżeniu nurka przeszkolonego w DAN przez innego nurka o to, że ten pierwszy zaszkodził temu drugiemu podaniem tlenu podczas akcji ratunkowej. Nie słyszałem o żadnym wyroku sądu uniewinniającym ani skazującym w takim procesie.
Przepisy zostały już w tym wątku nieraz zacytowane, ale sądy w Polsce są niezawisłe i wszelkie nieprecyzyjne zapisy w prawie sędzia może rozstrzygać zgodnie z własną wiedzą i sumieniem.
Dopóki taki proces się nie odbędzie i nie zakończy to takie dyskusje będą tylko akademickie... chyba, że wypowie jakiś sędzia na zasadzie:
"gdybym prowadził taką sprawę to zasądziłbym taki a taki wyrok/uniewinnienie"
inaczej możemy sobie gadać...
mamy tu jakiegoś sędziego? - fajnie byłoby poznać jego podejście...
[ Dodano: 17-03-2010, 21:05 ]
zaznaczam, że nie chodzi mi o patologię przeciętnego obywatela ogarniętego żadzą wyłudzenia odszkodowania po ptrąceniu przez motorynkę...
tylko o nurka, któremu groziła śmierć i którego uratował inny nurek między innymi podając mu tlen...
ja nie wyobrażam sobie takiej sytuacji... ale może przez to się kiedyś przejadę...
Paweł,ty się zdecyduj,czy przestrzegasz prawa czy masz je w du...pie:)bo ja mam je w d,przynajmniej w sprawie ratowania życia.
ja już sie zdecydowałem ,
uważam za chore prawo ,które nam może wyrządzić krzywdę za to ,że podanie tlenu napewno jej nie zrobi ... i mam je w d...pie , ale w życiu miałem już tak , że zawsze znajdzie się jakaś gnida , która sama nie pomoże ale szuka jak tu zaszkodzić ... więc zastaw tlenowy mam w samochodzie nie koniecznie tylko na nurkowanie ... ziolona skrzynia z DANowką flagą i pomogam i bedę to robił zawsze kiedy , to bedzie potrzebne
Ostatnio zmieniony przez PawelW 17-03-2010, 22:56, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko