Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czaszka niemca
Autor Wiadomość
piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-04-2010, 10:01   

Grotto8 napisał/a:
a nie od tego jestem. Od tego jest historia w podstawówce.

Masz na myśli tę historię, na której uczyli o bohaterskich czynach bratniej Armii Czerwonej i naszego bohatera narodowego, generała Świerczewskiego? W czasach, gdy kończyłeś podstawówkę, taka właśnie była oficjalna prawda historyczna. Postrzeganie historii jest uzależnione od aktualnego kontekstu polityczno-społecznego. A ten ciągle się zmienia.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 02-04-2010, 10:03, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 02-04-2010, 10:18   

Miły Maciej napisał/a:
Polacy wszędzie się jak na wsi zachowują

Nigdzie tego nie napisalem. To twoja bledna interpretacja wynikajaca z braku umiejetnosci czytania, nierozumienia tego co czytasz, agrofobii i wypatrzonej asocjacji.

Z nadzieja ze zamkniemy ta bezsensowna dyskusje, tutaj zrodlo mojej stopki.

klon 

Stopień: ntmx instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-04-2010, 11:40   

kurczę - miałem już nie brać udziału w tej "dyskusji", ale dałem się sprowokować...

Maciej, nie obraź się, ale k...wa, najpierw oczekujesz, że inni zaakceptują Twój żart, a później czepiasz się cudzych stopek...
no daruj... masz ciężki dowcip i ok, tylko musisz zdawać sobie sprawę, jako posiadacz takowego, że nie wszyscy muszą się z tym zgodzić -
Jeżeli Ty uraziłeś czyjeś odczucia, to tak samo inni mogą urazić Twoje, no nie obrażaj się o coś takiego skoro sam zacząłeś
ja nie wnikam w to co kogo śmieszy, a co nie - ja mam mocno przesuniętą granicę i zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy mają tak samo... dlatego czasami uważam co piszę... choć święty w tej kwestii nie jestem...

Mnie nie przeszkadza Twój post (jakby przeszkadzał to bym go olał, jakby uderzył we mnie to bym oddał, albo też olał...zależy), ale nie przeszkadza mi też stopka Martina - nie odbieram jej personalnie do siebie i umiem znaleźć dystans do tego tekstu, pomimo, że czasami też zdarza mi się brać udział w dziwnych dyskusjach...

dajcie już spokój, ... zresztą - jak chcecie

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-04-2010, 13:59   

klon napisał/a:
najpierw oczekujesz, że inni zaakceptują Twój żart, a później czepiasz się cudzych stopek

Jakkolwiek potrzebę akceptacji ma większość z nas to już w poczuciu humoru róznimy się na tyle że niespecjalnie oczekuje czegokolwiek. Temat stopki wypłynął wczoraj, od razu - wcale nie tak później.
martin napisał/a:
nierozumienia tego co czytasz, agrofobii i wypatrzonej asocjacji.

no faktycznie nic z tego nie rozumiem, ta agro-fobia to coś z rolnictwem ?? asocjacji też nigdzie specjalnie nie wypatrywałem ;)

[ Dodano: 02-04-2010, 14:01 ]
martin napisał/a:
Nigdzie tego nie napisalem

jak sam zapewne wczoraj zauważyłeś, nie tylko według mnie to napisałeś.

[ Dodano: 02-04-2010, 14:23 ]
klon napisał/a:
no nie obrażaj się o coś takiego

Masz rację Krzysiek nie ma sensu się obrażać, i nie mam zamiaru dłużej zarzucać focha na Martinową stopkę - ale uwierz mi że fakt istnienia takiego wpisu u moderatora podziałał na mnie na zasadzie "a czemu nie" (czemu nie umieścić jak to nazwałeś ciężkiego dowcipu)
Ja to rozumiem i jestem w stanie nawet przeprosić urażonych za głupi żart ale nie mam też powodu specjalnie się przed wszystkimi kajać

Diverfrompoland 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-04-2010, 14:34   

Miły Maciej napisał/a:
Mam dla was radę mohery - żujcie kake

Wspaniały dowcip bystrzacho - a jednak dokarmiłem trola :-)

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 02-04-2010, 14:39   

Miły Maciej napisał/a:
jak sam zapewne wczoraj zauważyłeś, nie tylko według mnie to napisałeś.

Za wikipedia - nie chcac nikomu ublizac:

Ocenia się np., że 77% Amerykanów, 47% Polaków i 28% Szwedów ma problemy ze zrozumieniem tekstów, a mianem sprawnych językowo można nazwać w tych trzech krajach odpowiednio tylko 2%, 21% i 32% mieszkańców (wg International Adult Literacy Society).

http://pl.wikipedia.org/wiki/Analfabetyzm

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-04-2010, 14:46   

martin napisał/a:
nie chcac nikomu ublizac:

:) :) nie no co ty Martin nie ubliżasz nikomu ... i zobacz jak to dobrze że nie jestes Polakiem.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 02-04-2010, 14:58   

Miły Maciej napisał/a:
nie jestes Polakiem

Jestes pewien? Widziales moj paszport?

tomek Sienicki 

Stopień: AOWD IANTD
Wysłany: 02-04-2010, 19:16   

martin napisał/a:

Martin, chyba gdzieś straciłeś instynkt... :)

nawet za czasów najostrzejszych dyskusji, takich cudów nie czytalismy na forum,co najwyżej ktoś kogoś nazwał dupkiem albo wyzwał na konfrontacyjne nurkowanie grożące przynajmniej wypadkiem i jakoś się to kręciło ;)

--
tS

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-04-2010, 20:45   

Grotto8 napisał/a:
Nowe polskie ogłoszenie:

"Chcesz zobaczyć przedwojenny polski majątek narodowy - jedź do Niemiec".

Grotto8 napisał/a:
Od tego jest historia w podstawówce.

to się zdecyduj Miszczu historii,nowe czy z podstawówki?chyba różne szkoły kończyliśmy.

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 03-04-2010, 00:39   

to sie koledze udalo forum obesrac ;fuck: no a swieci modzi od czego tam sa?

Szyderca 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2010, 09:37   

martin napisał/a:
Miły Maciej napisał/a:
nie jestes Polakiem

Kolega maciej się chyba zasugerował flagą na twoim profilu :D
Tzn według tego rozumowania Jaros jest z JAMAJKI :D (ps Jaros fajne DREDY :D )

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 03-04-2010, 11:15   

ja jestem ten w czapeczce :bee;

Szyderca 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2010, 11:22   

jaros4 napisał/a:
ja jestem ten w czapeczce :bee;

:D :D:D:D:D:D

Grzegorz_N 

Stopień: stary pierdziel
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2010, 20:48   

Jeśli można, słowo do Martina.
Każdy ma prawo stosować takie stopki, jakie uważa za stosowne. Pytanie, czy parafraza znalezionego gdzieś powiedzenia (w tekście oryginalnym jest "w onecie" a nie "w internecie") podpisywana przez faceta, który identyfikuje się niemiecką flagą narodową oraz miejscem zamieszkania w Niemczech, jest jeszcze dowcipne, czy już zakrawa na wytknięcie wad narodowych Polaków, czego jak pewnie pamiętasz, bardzo nie lubimy.

A odnośnie alfabetyzmu i zrozumienia tekstów, to może dlatego na czele tabeli nie ma Niemców, bo ich policzyli z krasnalami ogrodowymi?

Martin - podpisuj się jak chcesz - Twoja wola - ale nie dziw się, że ludzie oceniają, czy Twój "dowcip" mieści się jeszcze w granicach dobrego smaku czy też jest już prowokacją. Jeśli chciałeś prowokować - udało Ci się, przez Twoje teksty przebija nuta pogardy dla Polaków, którą na dodatek nuci były obywatel tego Narodu.

No cóż, "niech rzuci kamieniem ten kto jest bez grzechu" - więc proponuję wszystkie te wątki przemyśleć, może niektórych z Was stać na to, żeby przyznać się do małego błędu i malutkie "przepraszam" gdzieś tam zaszyć w tekście, choć odwaga cywilna to cecha bardzo ostatnio rzadko. A może ja - stary pryk, źle pojmuję dzisiejszą obyczajowość i całe to moje ględzenie nie przystoi na tak poważnym Forum skupiającym, jak można się domyślać, kwiat inteligencji i ludzi o IQ powyżej 200, którym nikt nigdy żadnych bzdurnych rad udzielać nie będzie?

Tak czy inaczej życzę Wam drodzy Koledzy Wesołych Świąt - i tego, abyście w czynach i postępkach swoich zawsze spróbowali dostrzec godność innego człowieka. Wszak jesteśmy pokoleniem JP2, a tego wszakże ten Wspaniały Człek uczył nas wszystkich. Może więc warto czasami zamiast jedynie gębę wycierać sobie Jego imieniem, warto postępować zgodnie z Jego nauką i przesłaniem? Czego i Wam i sobie życzę.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 03-04-2010, 21:37   

Grzegorz_N napisał/a:
Pytanie, czy parafraza znalezionego gdzieś powiedzenia...

Mysle, ze moje miejsce zamieszkania niewielkie ma znaczenie - dla mnie w zasadzie zadne. Wczoraj mieszkalem w Polsce, dzisiaj mieszkam w Niemczech, kto wie gdzie bede mieszkal jutro?

Zgodze sie natomiast z jednym - historia europy dziala na niektorych w ten sposob, ze widzac niemiecka flage przestaja logicznie myslec i w wszystkim widza prowokacje - przeciez juz w podstawowce ucza ze "nie bedzie niemiec plul nam w twarz" (z drugiej strony nikt nie widzi prowokacji jezdzac BMW, VW, Audi albo Mercedesem).

Jestem pewien, ze cala ta przepychanka nie miala by miejsca, gdyby flaga w moim profilu byla z Zimbabwe. W tym watku ktos chcial zatrolowac - i jak widac mu sie udalo. Jak mawial pewien znajomy - jesli masz ochote sie napic, to dobry jest kazdy powod - nawet kolor recznika :)

Grzegorz_N napisał/a:
to może dlatego na czele tabeli nie ma Niemców,

Nie mam zielonego pojecia - spytaj sie redaktora wikipedi. Podalem specjalnie link na polska wersje - gdybym podal na niemiecka lub angielska, to zapewne pojawily by sie glosy, ze jestesmy na polskim forum.

BTW: Jesli Cie to interesuje, w niemczech mowi sie o 4 do 10 mln wtornych analfabetow - przy okolo 80 mln. mieszkancow - odczuwalnie, patrzac na generacje "Bild" jest ich wiecej.

Grzegorz_N napisał/a:
przez Twoje teksty przebija nuta pogardy dla Polaków

Pozwole sie nie zgodzic z twoja opinia. Mozemy wdac sie w dluga dyskusje na temat interpretacji tekstu vs. intencji autora. Ostatecznie kazdy odbiera tekst tak, jak jemu pasuje. Prosty przyklad:

Piszac "zupa pomidorowa" nie jeden czytelnik bedzie myslal o kostce rosolowej rozpuszczonej w goracej wodzie, z robeltanym koncetratem pomidorowym i garscia rozgotowanego ryzu, mimo ze ja mam na mysli aromatyczny wywar z kompozycji mies i warzyw, doprawiony wyselekcjonowanymi przyprawami, swiezymi ziolami oraz dojrzalymi w sloncu wloch pomidorami, podany z goracymi grzankami, udekorowany bita smietana i liscmi bazylii.

Grzegorz_N napisał/a:
były obywatel tego Narodu

Przepraszam, ale nie byly.

Grzegorz_N napisał/a:
żeby przyznać się do małego błędu i malutkie "przepraszam" gdzieś tam zaszyć w tekście, choć odwaga cywilna to cecha bardzo ostatnio rzadko.

Full ACK
Ostatnio zmieniony przez martin 03-04-2010, 22:01, w całości zmieniany 1 raz  

Diverfrompoland 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-04-2010, 09:51   

martin, - wyrzuć stopkę
Miły Maciej, - czaszkę kup sobie na allegro

i koniec tematu.....

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-04-2010, 19:10   

no i spokój....

http://www.youtube.com/watch?v=6FptH05pGiY

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-04-2010, 20:20   

http://www.youtube.com/watch?v=dPigsZiko-0

tom_wie 

Stopień: P2
Kraj:
Peru

Wysłany: 05-04-2010, 02:27   

http://www.youtube.com/watch?v=VHrcJ_qOtXU
:bee;

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu