Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
nurkowania stażowe na P2 CMAS
Autor Wiadomość
I 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2010, 14:56   

kris_14_ss napisał/a:
W przypadku kursu to wymagane sa te nieszczesne podbicia stazowe.

Tak z ciekawości, nie może ci ich "potwierdzić" partner od konkretnego nurkowania?

kris_14_ss 

Stopień: M-1
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2010, 15:01   

Właśnie nie bo potrzebne jest to i to tzn wiesz jak to wyglada w logbooku ze na pierwszej stronie masz partnera z nurkowania a z drugiej potwierdza instruktor i ten podpis z pieczatka jest istotny z punktu widzenia stazowego.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2010, 15:05   

kris_14_ss napisał/a:
Instruktorzy nurkuja sobie i zbieraja informacje na kompie przezucaja za pomoca interfejsu i analizuja całe nurkowanie.
Wydaje mi sie że to było by znacznie lepsza metoda niż podbijanie magiczna pieczatka jak nawet tej osoby na bazie nie ma.

Jeżeli chcesz się czegoś nauczyć, analiza gołego profilu niewiele pomoże a ćwicząc, wręcz wskaże na bardzo nieprawidłowe nurkowanie. Wyjdzie piła bez informacji np. o utrzymaniu głębokości czy pozycji przy strzelaniu bojki, "S" czy "V" - ćwiczy się to, wisząc na różnych głębokościach przy linie i w toni. Nie pokaże pozycji ani ew. błędów w stylu pływania, obsłudze sprzętu, komunikacji - to wszystko może powiedzieć partner i nagranie nurkowania. Jeżeli jesteś gotowy płacić za swój staż, niech ma sens i przyniesie korzyści. Może lepiej wziąć sobie z jakim kolegą warsztat u dobrego instruktora? Wyjdzie trochę drożej(ja płaciłem 50 zł za podbicie jednego nurkowania) a nie tylko sporo się nauczysz, ale nabierzesz dystansu i być może zmienisz poziom odniesienia oceniając swoje dotychczasowe umiejętności. Znam przypadek, że taki warsztat rozwalił cały nurkowy świat gościowi z P-2, sporo większym stażem od wymaganego na P-3(ilości i głębokości) i w zasadzie mającym już te P-3 zaczynać... Tutaj kolega musiał poniekąd cofnąć się do podstaw, ale może być inaczej - przekonanie się do słuszności dotychczasowych wyborów też jest cenne.

llopezor 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2010, 15:05   

W moim przypadku nigdy mi poza kursem, na który się wybrałem (około 15 lat temu) nikt nie zaglądał do logbooka. Nigdy też nie zapłaciłem złotówki za wpis i pieczątkę.
Aż pewnego razu wybrałem się na akcję sprzątania i podczas rejestrowania uczestników zapytywali o ilość nurkowań. Każdy podawał z głowy ale jak wypaliłem +/- 1000 to nie chciał uwierzyć i poprosił o dokumentacje. Od tej pory postanowiłem, że troszkę zadbam o wpisy, ale jak mi przejdzie jeden koło nosa bo nie będę chciał zapłacić za pieczątkę to świat się nie zawali. W zeszłym roku przebywałem pd wodą łącznie 85 godzin i nie mam ani jednej pieczątki- co moje... to moje.
:dance:

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2010, 15:09   

kris_14_ss napisał/a:
najblizsze nurkowania planuje teraz w maju i prawdopodobnie Koparki

8-9.05 będę na Koparkach - jeśli CMAS akceptuje pieczątki PADI/SDI/TDI to możesz w te dwa dni się nanurkować :)

~BitPump

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2010, 15:11   

BitPump napisał/a:
8-9.05 będę na Koparkach - jeśli CMAS akceptuje pieczątki PADI/SDI/TDI to możesz w te dwa dni się nanurkować

No... to widzę, że koledze niezła gratka się trafia :) Kriss_14_ss, jak to sobie odpuścisz, toś kiep...

I 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2010, 15:16   

kris_14_ss napisał/a:
... z drugiej potwierdza instruktor i ten podpis z pieczatka jest istotny z punktu widzenia stazowego.

Jesteś pewien, że pieczątka czyni nurkowanie "stażowym", a nie po prostu nurkowanie...

Nigdy specjalnie nie dbałem o pieczątki i zwyczajnie nie wiem.
Nie sądzę, żeby mój instruktor liczył u mnie pieczątki...

Ciekawe jakie jest stanowisko KDP...

P.
I

kris_14_ss 

Stopień: M-1
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2010, 15:36   

BitPump napisał/a:
kris_14_ss napisał/a:
najblizsze nurkowania planuje teraz w maju i prawdopodobnie Koparki

8-9.05 będę na Koparkach - jeśli CMAS akceptuje pieczątki PADI/SDI/TDI to możesz w te dwa dni się nanurkować :)

~BitPump

W takim razie wstepnie moge sie zdeklarowac że będę :-) Miło z twojej strony :-)
W zasadzie braakuje mi jednej pieczatki ale chciałem poruszyc problem kótry mnie boli :((:

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2010, 20:53   

popros na poczcie - panie tam pracujace sa mistrzyniami swiata w stemplowaniu.
a serio: jesli instruktor do kursu wymaga pieczatki zamiast check dive to chyba jestes na tyle swiadom, ze wiesz ze czas na zmiany ;-) .

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2010, 21:10   

Jeśli mogę radzić,kris_14_ss wal w sobotę na koparki - ostatnia wiata, zaprasza Cię Instruktor przz duże I.
Andrzej w sobotę pracuję, jak dam radę będę. W niedzielę będę.
Rozumiem będzie i Klaudiusz i (z tego co wiem) Radek?

Judas 

Stopień: instruktor
Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 12-04-2010, 21:31   

BTW potwierdac moze tez P3/DM nie tylko instruktor. Z tego co pamietam to idea potwierdznia bylo ze instruktor/P3 sa osobami zaufania i potwierdzaja ze ktos nurkowal niekoniecznie nawet bedac na miejscu. Branie pieniedzy za pieczatke w takiej sytuacji to moim zdaniem przegiecie. Zupelnie co innego jesli placisz za nurkowanie ze soba.

BitPump 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2010, 22:35   

hubert68 napisał/a:
Andrzej w sobotę pracuję, jak dam radę będę. W niedzielę będę.
Rozumiem będzie i Klaudiusz i (z tego co wiem) Radek?

Tu mówimy o 8-9 maja! Z tego co wiem to Klaudiusz będzie. Bez niego staram się nie wchodzić do wody :D

W najbliższy weekend też będę - i w sobotę, i w niedzielę. 17-18.04 moja ekipa będzie chyba jakieś głębokie eksploracje robić, bo będą mieli po dwa stejdże :D
Klaudiusz też będzie w ten weekend.

~BitPump

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2010, 22:44   

hubert68 napisał/a:
i (z tego co wiem) .....?

Na pewno Koparki? Będę w Krakowie, więc wolę się upewnić... :D

BitPump 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2010, 22:54   

jacekplacek napisał/a:
Na pewno Koparki? Będę w Krakowie, więc wolę się upewnić...

Ja na pewno Koparki. Jedyną potencjalną atrakcją Zakrzówka wobec Koparek jest głębokość. A za to Koparki - tlen na miejscu, defibrylator na miejscu, kompresor na miejscu, droga ewakuacyjna nie zamykana na klucz, a nawet kible budują.

~BitPump

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2010, 22:58   

BitPump napisał/a:
Ja na pewno Koparki. Jedyną potencjalną atrakcją Zakrzówka wobec Koparek jest głębokość. A za to Koparki - tlen na miejscu, defibrylator na miejscu, kompresor na miejscu, droga ewakuacyjna nie zamykana na klucz, a nawet kible budują.

Tak, tylko ja czasem chcę z dwa razy zanurać... Poza tym, nie lubię stresować, co poniektórych :D

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2010, 22:59   

BitPump napisał/a:
Tu mówimy o 8-9 maja! ~BitPump
Nie doczytałem. Mea culpa! :ping:

BitPump napisał/a:
W najbliższy weekend też będę - i w sobotę, i w niedzielę. 17-18.04 moja ekipa będzie chyba jakieś głębokie eksploracje robić, bo będą mieli po dwa stejdże :D
Klaudiusz też będzie w ten weekend.

~BitPump
To cała alfa i 2/3 delty... dirowo się robi :ok2:

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2010, 23:04   

hubert68 napisał/a:
To cała alfa i 2/3 delty... dirowo się robi

Dwie drugie, mnie proszę w to nie mieszać.

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-04-2010, 02:56   

BitPump napisał/a:
W najbliższy weekend też będę - i w sobotę, i w niedzielę. 17-18.04 moja ekipa będzie chyba jakieś głębokie eksploracje robić, bo będą mieli po dwa stejdże

Zamierzają zabrać szpadle czy też wyremontować i uruchomić koparki żeby trochę akwen pogłębić ? :) :)

hubert68 napisał/a:
dirowo się robi

Wszyscy dookoła jakieś DIRy się porobili i teraz jako nie-DIR nie mam z kim nurkować :(

Cytat:
Właśnie nie bo potrzebne jest to i to tzn wiesz jak to wyglada w logbooku ze na pierwszej stronie masz partnera z nurkowania a z drugiej potwierdza instruktor i ten podpis z pieczatka jest istotny z punktu widzenia stazowego.

Jak w takim razie CMAS podchodzi do logów w kompie, bo od czasu gdy przesiadłem się na kompa to jakoś nie chce mi się tych kartek wypełniać ??

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 13-04-2010, 06:34   

Plotek napisał/a:
Jak w takim razie CMAS podchodzi do logów w kompie, bo od czasu gdy przesiadłem się na kompa to jakoś nie chce mi się tych kartek wypełniać ??

Wymaga się potwierdzonych nurkowań a trudno mieć potwierdzoną pamięć w kompie. Jak ktoś(od P-3 w górę lub ekwiwalent) potwierdzi Ci wydruki, to racze będzie ok. Tak na szybko:
http://www.kdp-pttk.org.p...id=22&menu_id=1
http://www.kdp-pttk.org.p...&id=1&menu_id=1

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-04-2010, 07:19   

jacekplacek napisał/a:
Wymaga się potwierdzonych nurkowań a trudno mieć potwierdzoną pamięć w kompie.

Dla mnie bardziej wiarygodny/potwierdzony jest profil z kompa z datą i innymi szczegółami, niż kawałek kartki na której każdy może napisać co chce, papier jest bardziej cierpliwy niż komp, którego albo musisz dać koledze albo na wędce profil generować (oczywiście o ile nie jesteś hackerem) :P
Generalnie to wymogi typu potwierdzone nurkowanie tylko przez pieczątkę/podpis itp członka danej organizacji mało mi podchodzi, bo generuje podejście bardzo zamkniętego środowiska, aczkolwiek nurkowałem z nurkami CMAS, którzy kolekcjonowali nurki do następnego poziomu i np. mój nie-CMAS'owy podpis wystarczał, więc pewnie prawda jak zwykle leży gdzieś po środku i zależy mocno od instruktora.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu