Ja z czystym sumieniem polecam bazę nurkową LIGHTHOUSE.
Bardzo dobra i sprawdzona baza, zarówno dla nurków rekreacyjnych jak i technicznych.
Baza mieści sie przy hotelu Sahara inn, ale CN standardowo odbiera swoich klientów z każdego innego hotelu w HRG.
Pełen profesjonalizm, żadna tam masówa......
Wspaniały instruktor Alex. Pełen szacun!!!
Z bazą HIGH DIVE spotkałem się tylko raz, było to moje intro Skończyło się tak, że teraz śmigam w każdej wolnej chwili pod wodę. W Hurgadzie pływałem z Diving Stars i Divers Lodge. W jednej i drugiej było spoko.
Wysłany: 26-03-2009, 22:13
High Dive to spoko baza - zakupili dwie nowe, ładne łódeczki (vide www) - normalnie mówiący DM (Adi) - nie wiem jak obecnie cenowo ale z czystym sumieniem mogę ich polecić
sam nurałem z nimi na moim pierwszym wypadzie do egiptowa (kilka lat temu) i byłem zadowolony
poleciłbym także bazę Mirka (qrna nie pamiętam nazwy), która w posiadaniu jest jednej z większych łodzi w HR - polecam bo gość pływa nie tam gdzie wszyscy tylko w miejsca naprawdę warte zobaczenia, gdzie nie natkniesz sie na snoorki, intro itp
W Sevie robiłem intro i szczerze mówiąc byłem nastawiony do nich bardzo pozytywnie aż do czasu aż rok później moja córka robiła intro w innej bazie (i to wcale nie "z wysokiej półki"). Po prostu zobaczyłem, że można niewiele drożej, a znacznie bardziej profesjonalnie.
Nie odradzam ale i nie polecam - musisz liczyć się z tym że za małą kasę trudno znaleźć nie wiadomo jaki "haj lajf".
Co do polskości bazy to jest raczej baza egipska z polskim akcentem w postaci żony właściciela (też nurkującej).
Zaznaczam, że to jest moja osobista opinia (no może jeszcze paru osób z którymi o tej bazie dyskutowałem) i nie zamierzam wywoływać żadnej "świętej wojny".
Zresztą wystarczy użyć googlownicy i można znaleźć masę opinii na ten temat - omijaj tylko fora typowo turystyczne, gdzie oceny baz nurkowych są mało rzetelne (albo wyłącznie hurraoptymizm albo narzekanie na wszystko dookoła).
poleciłbym także bazę Mirka (qrna nie pamiętam nazwy), która w posiadaniu jest jednej z większych łodzi w HR - polecam bo gość pływa nie tam gdzie wszyscy tylko w miejsca naprawdę warte zobaczenia, gdzie nie natkniesz sie na snoorki, intro itp
Jeśli myslimy o tym samym Mirku, to baza nazywa się Adventurer.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 29-03-2009, 04:46
pmk napisał/a:
Co do polskości bazy to jest raczej baza egipska z polskim akcentem w postaci żony właściciela (też nurkującej).
No jeśli chodzi o Sevę, to nie do końca prawda. Gosia (pracuje w bazie jako podwodny fotograf) oczywiście jest rodowitą Polką, zresztą z Gliwic ale Tarek też ma "polskie korzenie" w postaci matki i ma (mają oboje i Tarek i Gosia) podwójne obywatelstwo, tj. polskie i egipskie. Tarek po polsku mówi lepiej, niż niektórzy "rdzenni" Polacy.
Co do bazy Seva za małe pieniądze oferuje w miarę przyzwoitą jakość. Z Coloną nie nurkowałem ale patrząc na Wojtka można się spodziewać, że to baza pod względem jakości "z górnej półki". Zaletą obu są mówiący po polsku instruktorzy.
Nurkowałam z High Dive i.. i dlatego właśnie jestem tu gdzie jestem
EDIT: Z nimi zrobiłam intro, w sumie 4 zejścia. Zaraziłam się, złapałam bakcyla czy jak to tam określić.
Nie będę obiektywna bo nie mam porównania, ale zrobiłam z nimi (a właściwie z Dobrochną) OWD i mimo że nie było lekko (Ona jest wymagająca - nie ma zmiłuj), przymierzam się do AOWD.
Nie są najtańsi, ale słyszałam opinię, że są naprawdę dobrzy.
Ja jestem zadowolona
Ostatnio zmieniony przez mrufka 19-04-2010, 18:02, w całości zmieniany 1 raz
Nurkowałem z tą bazą. Własciciel Adrian (Adi) jest Polakiem instruktorem. Firma raczej rodzinna ...Dobrchna (Instruktor) córka własciciela. Wg. mojej opinii spoko. wszystko Ok. duze bezpieczeństwo i komfort. Podchodzą rozsądnie do tego robią. Wg, mojej oceny godni polecenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko