Wiek: 46 Dołączył: 13 Mar 2002 Posty: 373 Skąd: Zabrze/Warszawa
Wysłany: 15-03-2004, 10:41 Banan i rebreathery
Byłem na targach po raz pierwszy, nie nastawiałem się zbytnio na wystawców ale głównie na prelekcje.
Chciałbym podyskutować na temat totalniej kompromitacji (zaznaczam, że jest to moje subiektywne zdanie) Grzegorza Dominika i jego wykładzie o rebreatherach.
To co zaprezentował to po prostu żenada! Nie potrafił nic a nic powiedzieć od siebie i za każdym razem jak kolega przesuwający slajdy przysypiał to Banan milczał jak grób!
Jak były slajdy bardziej skomplikowane zawierające ciekawe informacje dotyczące metabolizmu to po prostu przemykały bez wytłumaczenia.
Może cytacik: "no to tutaj na tym wykresie widać, że tu jest mniej a tu więcej" - Opowiadał o zaletach nurkowania na rebreatherach i nasyceniu tkanek tlenem (nie wiem dokładnie bo slajd mignął i tyle - zdążyłem zauważyć jakieś wykresy słupkowe)
Idąc na ten wykład miałem nadzieję, że dowiem się czegoś nowego, ktoś mi coś wytłumaczy, poopowiada z własnego doświadczenia jak naprawdę wygląda nurkowanie na tego typu sprzęcie - w końcu gość ma duże doświadczenie!
Wyglądało to w taki sposób jakby pierwszy raz w życiu Grzegorz widział prezentację i treści w niej zawarte.
Uważam, że jeśli postawiono by tam jakiegokolwiek nurka bądź osobę która potrafi czytać to prezentacja wypadła by identycznie.
Po prezentacji pomyślałem sobie, że jeśli Grzegorz w taki sam sposób prowadzi kursy to ...
Jeśli ktoś był na tym wykładzie to proszę o swoje komentarze.
p.s
Byłem na wszystkich wykładach podczas targów (oprócz piątkowych) ten był najgorszy.
Prawie równy miesiąc temu miałem przyjemność uczestniczyć w spotkaniu nurków technicznych w Budisovie (zobaczcie krótkie info Roberta Kleina w ostanim Magazynie Nurkowanie).
Oprócz wielu różnic w światku nurkowym polskim i czeskim - to jedna była dość charakterystyczna i odnosząca się do komentowanego wykładu:
tam (w czechach) nikt z prelegentów nie ograniczał przekazywanej wiedzy mówiąc bezpośrednio , czy też dając do zrozumienia, że aby dowiedzieć się więcej to należy przyjść do niego na kurs - co jest dość powszechną cechą polskich "guru" nurkowania.
Prezentację (wykład) robi się przecież przede wszystkim po to by przekazać wiedzę i doświadczenie, a nie po to by reklamować swoje kursy czy firmę.
I jeszcze jedno: tytuł prezentacji - "Rebreathery - możliwości, limity, przyszłość", a w rzeczywistości - trochę historii, dość mętny opis działania układów o obiegu zamkniętym, troszkę słownych informacji o przeróbkach Buddy Inspiration - i to wszystko. Szkoda, bo temat jest, a raczej mógłby być ciekawy jako że rebreathery zaczynają przeżywać "drugą młodość" i jest wysoce prawdopodobne, że to one są przyszłością nurkowania, także rekreacyjnego.
Pozdrowienia,
Marek
Pituu [Usunięty]
Wysłany: 15-03-2004, 14:48
heheheh jestem za Markiem myśle że jeśli takie targi odbywają się raz w roku trzeba Bananowi wybaczy gdyż pewnie zabalował hehehe
pozdrawiam
Grzegorz wybacz mi
DiverPl [Usunięty]
Wysłany: 15-03-2004, 15:11 Moja Opinia!!!!!!!!!!!
Cześć Art,
Zaczynam od tego, że nie zgadzam się z twoją opiją też byłem na tej prelekcji. To była czysto informacyjna prelekcja (łatwa, lekka i przyjemna). Sądzę, że Banan nie chciał się zagłębiać w szczegóły techniczne, starał się, aby zrozumiał go każdy. A z resztą Banan wielokrotnie zaznaczał, że jeśli ktoś pragnie bliższych informacji i chce obejrzeć Rebreather to zaprasza do swojej firmy. Powtarzał to kilkakrotnie. Myślę, że gdybyś go odwiedził uzyskałbyś, odp. na wszystkie swoje pytania. To jest moje zdanie i nie występuje wcale jako obrońca Banana.
Wiek: 46 Dołączył: 13 Mar 2002 Posty: 373 Skąd: Zabrze/Warszawa
Wysłany: 15-03-2004, 15:49
Mariusz,
To, że zapraszał do siebie do firmy to zrozumiałem wyraźnie - powtarzał kilka razy
Moje zastrzeżenia dotyczyły głównie samego sposobu prowadzenia wykładu. Cały czas miałem wrażenie, że Grzegorz wie oczywiście o czym mówi ale jego wiedza opiera się tylko wyłącznie na zdaniach i podpunktach które widzą wszyscy na sali.
Chyba, że wykład był dla ludzi, którzy nigdy w życiu nie widzieli rebreathera i nic o nim nie słyszeli a zwróć uwagę, że temat wykładu był nieco inny...
To co powiedział Banan to wiedza z broszurki lub książki typu "nauka nurkowania na rebreatherze w weekend" w dodatku prowadzona w nieprofesjonalny sposób! A Banan chyba uważa się za profesjonalistę???
Przepraszam, że piszę o tym w taki sposób - zawsze Banan był dla mnie osobą, nurkiem z dużą wiedzą i doświadczeniem.
Niestety bardzo się rozczarowałem po tym wykładzie.
Uważam, że jeśli ktoś jest instruktorem to powinien być dobrym a nawet bardzo dobrym nauczycielem a nie tylko dobrym nurkiem!
MaciejKa [Usunięty]
Wysłany: 15-03-2004, 20:11 Re: Banan i rebreathery
Hejka,
Art napisał/a:
Po prezentacji pomyślałem sobie, że jeśli Grzegorz w taki sam sposób prowadzi kursy to ...
I tak i nie. Banan prowadzi szkolenia w sposób dosc.... chaotyczny. W pierwszej chwili (zwlaszcza jesli jestes przyzwyczajony do innego stylu prowadzenia kursow) wydaje Ci sie, ze straciles czas i pieniadze. Ale juz po chwili okazuje sie, ze Bananowi udalo sie w malo wciagajacej formie przemycic mnostwo interesujacego materialu. Przyznaje, ze na Advanced Nitrox troche przysypialem, ale na zakres przekazanej wiedzy nie moge narzekac.
A wyklad o rebreatherach byl fatalny, trudno sie z tym nie zgodzic
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko