Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
stałe wypady nad najciekawsze jeziora zachodniopomorskie
Autor Wiadomość
Tequas 

Stopień: PłetfalJeziorowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-05-2010, 14:08   stałe wypady nad najciekawsze jeziora zachodniopomorskie

Witam w mojej głowie urodził się pewien plan mianowicie zanurkować w najciekawszych jeziorach mojego województwa i sporządzić ewentualnie ranking taki dla nurków z zachpom. Zakładam że nury będziemy dawali raz w tygodniu najprawdopodobniej będzie to weekend za każdym razem na innym jeziorze. Biorąc pod uwagę ilość czasu potrzebną na dojechanie i wykonanie nurkowania zakładam że do jezior oddalonych o więcej niż 150 km będziemy wybierali się w dni wolne z samego rana tak żeby była możliwość wykonania 2 nurasów i jakiegoś grilo-ogniska.
Oto lista jezior które wpadły mi do głowy w danej chwili, proszę o podpowiedzi i ewentualne zgłaszanie się zainteresowanych jak wiadomo im więcej osób zdecyduje się na takie wyprawy tym będzie lepsza zabawa.

Lista Jezior:
JEZIORO CHŁOP (okolice Lipan)
JEZIORO MIEDWIE
JEZIORO SZMARAGDOWE
JEZIORO CZARNOGŁOWY
JEZIORO WOŚWIN (okolice Cieszyna )
JEZIORO ZAJEZIERZE/PRZYTOŃ ( okolice Węgorzyna)
JEZIORO DRAWSKIE
JEZIORO SIECINO
JEZIORO IŃSKO
JEZIORO LUBIE
JEZIORO RADUŃ (k. m. Wałcz)
JEZIORO KULKOM (k. m. Wałcz)
JEZIORO PILE
JEZIORO BYTYŃ WIELKI
JEZIORO TRZESIECKO
JEZIORO JAMNO/BUKOWO (jeżeli da się tam zanurzyć :D )
JEZIORO REJOWICKIE(k. m. Płoty)
JEZIORO STUBNICA (k.m. Ińsko)

Jest to wstępna lista która ulegnie zmianie po zasięgnięciu dokładniejszych informacji o warunkach panujących pod powierzchnią jeśli macie jakieś ciekawe jeziora które w których chcieli byście dać nura lub nurkowaliście wcześniej w którymś z wymienionych jezior piszcie w temacie bądź na moje gg 5256508.

Planowany start pierwszego wyjazdu 5 Czerwca (Sobota) Czarnogłowy godzina zostanie podana kilka dni przed wyjazdem
Integracyjne spotkanie chętnych wzięcia udziału w realizacji tego pomysłu razem możemy ustalać kolejne miejsca nurkowań
Wszelkie nowe informacje będą zamieszczone TUTAJ
Ostatnio zmieniony przez Tequas 15-05-2010, 14:09, w całości zmieniany 1 raz  

Dauntless 

Stopień: SDI/TDI,IANTD,PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-05-2010, 14:38   

Kolo koszalina jest zajefajne j.Rosnowskie.Miejscowosc Rosnowo kolo koszalina.Jest tam zatopiony most kamienisty poniewaz kiedys tam jezdzila waskotorowa kolejka,latem mozna po nim chodzic i glebokosc wody jest do kolan,ciekawe co pod mostem,moze jakas stara kolejka?:)

divedevil 

Stopień: odpowiedni
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-05-2010, 15:20   

Niektore z tych jezior nie nadaja sie kompletnie do nurkowania nie tylko ze wzgledu na widoczność

Tequas 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-05-2010, 15:37   

Rozumiem właśnie dlatego będę starał się zasięgnąć informacji na temat każdego mniej znanego dla mnie jeziora oraz temat jest na forum można się wypowiedzieć i wyrazić opinię jak i propozycję ciekawych miejsc do nurkowania wiadomo że nie pojedziemy w ciemno 200km żeby zrobić sobie tylko grila : D
Takie pytanie mi się nasuwa co do jeziora szmaragdowego niby tam nie można pływać a widziałem kilka razy jak jakieś ekipy nurkowały czy wie ktoś coś na ten temat?
Ostatnio zmieniony przez Tequas 15-05-2010, 15:39, w całości zmieniany 2 razy  

Dauntless 

Stopień: SDI/TDI,IANTD,PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-05-2010, 15:44   

http://www.forum.divetrek...?t=740&start=60 tu masz cos na ten temat

Offshore 

Stopień: seek & explore
Kraj:
Bahamas

Wysłany: 16-05-2010, 00:54   

Jezioro Jamno i Bukowo od razu wykreśl z listy.Metr wody i 5 metrów mułu. Proponuję dorzucić Jezioro Kamienne - system 2 jezior połaczonych elektrownią pompowo - szczytową i Jezioro Bobęcińskie.

hazi 

Stopień: PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-05-2010, 10:18   

Dodaj do tej listy jezioro Karskie i Wielkie.Tam woda jest ok nurkowałem wiele razy

Tequas 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-05-2010, 11:01   

czy ktoś na daną chwilę wyraża chęć udziału w takich wyprawach?

Bogen 

Stopień: instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-05-2010, 17:21   

Tequas napisał/a:
Takie pytanie mi się nasuwa co do jeziora szmaragdowego niby tam nie można pływać a widziałem kilka razy jak jakieś ekipy nurkowały czy wie ktoś coś na ten temat?

Nurkuje tam systematycznie.
Jeśli chodzi o zakaz pływania - owszem jest.
O zakazie nurkowania nic nie wiem.
Wiem natomiast, że mamy zgodę od zarządcy jeziora na akcje typu
Sprzątanie Szmaragdowego
Obecnie widoczność nie przekracza 1m. Zatem z oczyszczeniem akwenu musimy chwilę się wstrzymać.
Najkorzystniej "moczyć się " na Szmaragdowym w okresie jesienno zimowym.

Relacje z nurkowań zimowych na Szmaragdzie
Cykl nurkowań na Szmaragdowym
Kilka fotek

Jeśli masz jakieś pytania jestem do dyspozycji.
Ostatnio zmieniony przez Bogen 16-05-2010, 17:31, w całości zmieniany 2 razy  

Lojtas 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-05-2010, 14:34   

Godnym zbiornikiem do odwiedzenia jest jez. KRZEMNO. Skoro juz bedziesz na pojezierzu drawskim warto tam dac nura. Jezioro w najglebszym miejscu ma 36m, posiada bardzo rozmaita faune i flore. Ponizej w linku sa podstawowe informacje, wiecej mozna znalezc przy wykorzystaniu google.com. Okonie z tego akwenu mozna porownywac do tych ktore czaja sie w glebinach Drawska, sa naprawde duze az milo sie patrzy na takie garbusy plywajace w stadach:) Z woda bywa roznie na plytszej czesc (na prawo od pozostalosci poniemieckiego mostu) bywa doskonala widocznosc w okolicach 5-7m, a na glebszej slaba. Z tego powodu jak byc moze tam dotrzesz nie zalamuj sie ze woda jest niezbyt ciekawa, sprawdz drugi akwen, a noz sie nur uda:) Z lewej strony poniemieckiego mostu zaczyna sie glebsza czesc, na przeciwleglym brzegu wystepuja sciany o nachyleniu do 75 stopni. Z prawej strony piekne podwodne laki w ktorych znajdziesz naprawde duzo pieknych linow ale nie tylko. Krzemno nawet swojego czasu gdzies slyszalem bylo uznawane za najczystsze jezioro naszego wojewodztwa. Panuje tam zakaz plywania silnikami spalinowymi

http://aquamaster.pl/nurk...or/krzemno.html

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu