Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
CMAS ZMIANY
Autor Wiadomość
kris_14_ss 

Stopień: M-1
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-05-2010, 10:47   CMAS ZMIANY

W Polskim CMAS-ie obecnie wprowadzane są zmiany :-)
Jestem ciekaw waszych opini co wy osobiście byście zmienili, ulepszyli ???

Szyderca 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-05-2010, 11:18   

Dużo Jak dla mnie ta organizacja póki co to jak Muzeum. Podobnie do działaczy. Licze ze teraz za sprawą Michała Górnego to się zmieni i w koncu ten potencjał się wykorzysta jaki jest ta organizacja.

kris_14_ss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-05-2010, 11:40   

Jest obecnie duża grupa ludzi która chce poprawy wizerunku organizacji która ma i tradycje jak piszesz (Muzeum) :-)
Jak widać z resztą trwa weryfikacja aktywnych klubów jak również instruktorów.
Co do intruktorów obecnie nie działajacych świetnym rozwiazaniem jest powołanie nowego rodzaju instruktora seniora który ma ogromne doswiadczenie aczkolwiek nie jest juz aktywnym nurkiem ale może słuzyć wiedza poprzez prowadzenie wykładów, szeroką prace dydaktyczna poprostu taka przysłowiowa mądra stara sowa :-)
Nikt nie chce pozbawiać ich uprawnien nurkowych lecz aktywizować ich na nowym polu działania.
Co do postrzegania CMAS-u jest również wprowadzana aktywna polityka otwartości i każdy kto chce bedzie mógł przyjść na obrady rady krajowej czy zapoznac się z aktualnymi zmianami poprzez internet.
Jednym z najwazniejszych postulatów nad którym obecnie sie pracuje jest również program szkoleniowy który bedzie ujednolicony i dopasowany do aktualnych potrzeb i oczekiwań środowiska nurkowego i potrzeb rynku :-)
Jest jeszcze wiele ambitnych planów ale jestem ciekaw co wy osobiście zmienili bo kazdy potrafi narzekac i robic nasze Polskie piekiełko.
Prosiłbym o jakąś konstruktywna krytyke albo dobre rozwiązania :-)
Ostatnio zmieniony przez kris_14_ss 23-05-2010, 11:42, w całości zmieniany 1 raz  

KonradK. 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-05-2010, 12:04   

kris_14_ss napisał/a:
Co do intruktorów obecnie nie działajacych świetnym rozwiazaniem jest powołanie nowego rodzaju instruktora seniora który ma ogromne doswiadczenie aczkolwiek nie jest juz aktywnym nurkiem ale może słuzyć wiedza poprzez prowadzenie wykładów, szeroką prace dydaktyczna poprostu taka przysłowiowa mądra stara sowa :-)

Świetne rozwiązanie?Ogromne doswiadczenie?Chyba jak się kajmana obsługuje bo wiekszość z tych starych instruktorów zatrzymała się w tamtej właśnie epoce.Sam byłem swiadkiem cwaniactwa takich własnie dziadków co to traktuja cie z góry bo on nurkował jeszzce jak ciebie nie było na swiecie.Sory ale czasy typu " młody skocz po fajki albo piwo" juz sie skończyły i powinnismy panom leśnym dziadkom podziękować za ich współpracę i wiedzę typu:Trimix? za moich czasów to nurkowaliśmy tylko na powietrzu i nie było wypadków....To ja dziękuję.....Tak samo jak za fikcyjne kluby, z adresem....prywatnego mieszkania w starym bloku, w ktorych sie nic nie dzieje a istnieja tylko na papierze( po jaka cholere sie pytam?) bo szef - dziadek - nuro opłaca co roku jakąś smieszna składkę.....tak jak np. w mieście kolegi z tego forum istnieje klub Kronos.....fikcja połaczona z przepitą gębą szanownego pana prezesa......

kris_14_ss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-05-2010, 12:20   

Ale w każdej Polskiej organizacji jest podobnie.
Wystepuje zjawisko leśnych dziadków, betonu itp :-)
Czasy się troche zmieniły idzie nowe czy tego chcemy czy nie.
Przez założenie tego postu nie chciałem opisywać doświadczenia z róznymi instruktorami z różnych federacji lecz popatrzeć na to bardziej z dystansu i zobaczyc z boku najlepsze rozwiazania :-)
Rozumiem KonradK co piszesz o tych pseudo klubach które isnieja tylko na papierze i nawet składek nie opłacaja ale ten problem jest własnie rozwiazywany tzw problem "martwych dusz" :-)
Oczywistka jezeli ktos nie pracuje na codzień nie ma kontaktu z nurkowaniem to wypada z gry :-)
I później nie operuje fachowym jezykiem i nie wie co to twin, stage itp oraz nie uzupełnia swojego warsztatu trenerskiego.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2010, 15:43   

kris_14_ss napisał/a:
Co do intruktorów obecnie nie działajacych świetnym rozwiazaniem jest powołanie nowego rodzaju instruktora seniora który ma ogromne doswiadczenie aczkolwiek nie jest juz aktywnym nurkiem ale może słuzyć wiedza poprzez prowadzenie wykładów, szeroką prace dydaktyczna poprostu taka przysłowiowa mądra stara sowa

Chyba żartujesz? Tzw. działacze z Bytomia, których miałem okazję poznać nie mają NIC do zaoferowania - kłótliwe zakompleksione osobniki. Można by im ew. zlecić napisanie "Historii nurkowania" - dać biuro, maszynistkę, przydział wódki i medaliki, żeby się nawzajem odznaczali. Spokój na kolejne 50 lat zapewniony.
Co bym wprowadził? Przede wszystkim odszedł od głupiego współzawodnictwa z PADI - pogodzenie się, że ta organizacją przejęła większość rynku to połowa sukcesu. Należy odejść od masówki i postawić na jakość. Ujawnić standardy - wykaz ćwiczeń, zakres wiedzy i sprecyzowany poziom nabytych umiejętności powinien być wręczany każdemu kursantowi(vide PZA np. to: http://www.pza.org.pl/szk...e.acs?id=100406 ) Unormowałbym status nurków P-3 - wykonują bezprawnie obowiązki DiveMasterów - po co? Wystarczy to usankcjonować, wiedzę już mają. Zlikwidowałbym obligatoryjny kurs w KOMHu - wiele daje, ale jako obowiązkowy? To nadużycie. Zweryfikowałbym programy szkoleniowe i na tej podstawie wprowadził obowiązek ponownych egzaminów(ze sprawnościowym na czele) dla całej obecnej kadry a w dalszym etapie wprowadził cykliczne egzaminy, tak sprawnościowe jak sprawdzające uzupełnianie aktualnego stanu wiedzy... To tyle, "na szybko" :D

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-05-2010, 15:48   

co mozna wg mnie poprawic:
- jawne i dosc dokladne informacje na temat tego co powinien zawierac dany kurs, tak aby kursant mogl sobie porownac czy otrzymal to za co zaplacil,
- system oceny instruktorow przez kursantow: co ktorys kursant jest proszony przez centrale (nie instruktora!) o wypelnienie ankiety,
- licencje instruktorkie powinny byc przyznawane na jakis czas a nie dozywotnio - powiedzmy 5 lat, po tym czasie szkolenie uzupelniajace
- uaktualnienie programow szkolenia, wywalenie cwiczen majacych sens w czasach muzealnych,
- rozgraniczenie szkolen na "rec i tech",
- prowadzenie i publikacja statystyk wypadkow nurkowych: cos na wzor BSAC
- regularna rewizja i modyfikacja programow nauczania w oparciu o te statystyki

ale to wszystko nic nie da, jesli zmian chce prezes - rozporzadzenia tego nie zalatwia, jesli czlonkowie podejda do tego na zasadzie "ten rok trzeba jakos przetrwac a potem bedzie znow jak dawniej". moze nalezalo by ograniczyc liczbe instruktorow? ew. instruktorom ponadprzecietnym wydawac jakas extra rekomendacje, ale nie na zasadzie "trzeba byc sierota zeby jej nie dostac", tylko powiedzmy otrzymuje ja nie wiecej niz 10% aktywnych instruktorow. pytanie kto i na jakich zasadach mialby jej udzielac...

kris_14_ss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-05-2010, 17:09   

jacekplacek napisał/a:
Zlikwidowałbym obligatoryjny kurs w KOMHu - wiele daje, ale jako obowiązkowy?

Mówisz i masz :-)
Dokładnie kurs patofizjologi w Gdyni będzie, ale potrzebny do pierwszego stopnia instruktorskiego :-)
Oczywiście można go zrobic wcześniej tak jak to jest teraz czyli po P-2.

[ Dodano: 23-05-2010, 17:25 ]
Haw napisał/a:
- jawne i dosc dokladne informacje na temat tego co powinien zawierac dany kurs, tak aby kursant mogl sobie porownac czy otrzymal to za co zaplacil,

Tak jest to podobno opracowywane :-)
Wcześniej zalezało duuuzo od intruktora do którego się trafiło. Jeżeli miał przygotowane odpowiednie metody&materiały szkolenia to ok a jak nie to mogło być różnie. W tym momencie wszystko ma byc ujednolicone zrobiony pewien standard oczywiście jeżeli zrobi coś ponad to oczywiście raczej bedzie odbierane na plus :-)

Ciekawym rozwiązaniem jest też wpisanie na plastik który otrzymujesz nazwiska instruktora tak żeby nie było :-)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2010, 18:07   

A co z egzaminem sprawnościowym? Raczej śmieszne jest, żeby instruktor nie umiał pływać i nurkować... Spotkałem się z egzemplarzami, których wywalało na głupiej kontroli sprzętu na 3m... Póki trzymał się liny, było ok :D

Henry 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-05-2010, 20:21   

kris_14_ss napisał/a:
Przez założenie tego postu nie chciałem opisywać doświadczenia z róznymi instruktorami z różnych federacji lecz popatrzeć na to bardziej z dystansu i zobaczyc z boku najlepsze rozwiazania
A ile tych kursów i ilu instruktorów "przerobiłeś" na to P-1 ?
kris_14_ss napisał/a:
I później nie operuje fachowym jezykiem i nie wie co to twin, stage itp oraz nie uzupełnia swojego warsztatu trenerskiego

Trenerskiego czy instruktorskiego ?
A i przyznam że znam kilku takich instruktorów którzy swoje pierwsze nurki wykonywali w kalesonach, z jednym automatem, bez jacketu i żaden z nich nie jest takim głąbem jak to opisałeś.
Masz jakies trudne i smutne doświadczenia.

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-05-2010, 20:34   Re: CMAS ZMIANY

kris_14_ss napisał/a:
W Polskim CMAS-ie obecnie wprowadzane są zmiany :-)
Jestem ciekaw waszych opini co wy osobiście byście zmienili, ulepszyli ???

Już zmieniłam. Centrum nurkowe :aaa: .

Do CMAS-u już nie wrócę:
- po pierwsze, mam skrzydło, które, zdaniem instruktora CMAS jest bardzo niebezpieczne,
- po drugie, aby zrobić Rescue (mniej więcej odpowiednik P-2), nie muszę chodzić rok na basenówki,
- po trzecie, po kursach czy specjalizacjach, nie muszę pożyczać od znajomych opracowań z innych organizacji - na kursie nitroksowym w CMAS nie dostałam zupełnie żadnych materiałów, a jestem osobą, która lubi czytać :ping:

- a po czwarte, już bardziej osobiste, nie muszę więcej wysłuchiwać głupich docinków na temat PADI, typu "Ty wogóle wiesz, że można oddychać w parze z jednego automatu?? W PADI tego uczą???"

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-05-2010, 20:52   

arkac123 napisał/a:
- po trzecie, po kursach czy specjalizacjach, nie muszę pożyczać od znajomych opracowań z innych organizacji - na kursie nitroksowym w CMAS nie dostałam zupełnie żadnych materiałów, a jestem osobą, która lubi czytać

Znaczy się wybrałaś Padi !

kris_14_ss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-05-2010, 21:54   

Henry napisał/a:
kris_14_ss napisał/a:
Przez założenie tego postu nie chciałem opisywać doświadczenia z róznymi instruktorami z różnych federacji lecz popatrzeć na to bardziej z dystansu i zobaczyc z boku najlepsze rozwiazania
kris_14_ss napisał/a:
I później nie operuje fachowym jezykiem i nie wie co to twin, stage itp oraz nie uzupełnia swojego warsztatu trenerskiego

Trenerskiego czy instruktorskiego ?
A i przyznam że znam kilku takich instruktorów którzy swoje pierwsze nurki wykonywali w kalesonach, z jednym automatem, bez jacketu i żaden z nich nie jest takim głąbem jak to opisałeś.
Masz jakies trudne i smutne doświadczenia.

Henry,Henry,Henry ...
Rozumiem że kole Cie moje P-1 :-)
Osobiscie znam ludzi którzy nurkuja bez uprawnień i sa swietnymi nurkami nie zrzeszonymi w żadnej federacji :-) aczkolwiek nie polecam i nie odviegajmy od meritum :-)
Mam całe mnustwo różnych kursów od pierwszej pomocy,wspinaczki,WOPRu,skoków spadochronowych, doksztalcajaych zawodowych, psychologicznych, PZMiN jezykowych itp aż koledzy sie śmieja że kiedy na to mam czas :-)
Wiec z otwarta przyłbica moge powiedzieć że znam paru instruktorów i celowo powiedziałem róznych federacji nie ograniczajac sie do nurkowania :-)

Instruktorzy w celu podnoszenia swoich umiejetności (i tu nowe słowo-substytut) trenerskich (nie mylić z piłka nożną) moga uczesticzyc w różnych formach warsztatów :-)
Pozostaje pytanie po co to mówisz czyżyś miał jakis kompleks ??? Jasnym jest że jeżeli nurkował w kalesonach to moze takie kursy prowadzic albo tak jak juz jacekplacek napisał napisać o poczatkach nurkowania w Polsce np. Nie chodziło mi zeby kogos urazić aczkowiek stanowczo bede bronil swojego stanowiska że jeżeli chcesz utrzymac musisz byc na bierzaco i nie ma w tym nic czym bym mógł kogoś urazić.

Co do doswiadczeń to w każdym koszyku sa zgnite jabłka.

[ Dodano: 23-05-2010, 21:59 ]
arkac123 napisał/a:
po pierwsze, mam skrzydło, które, zdaniem instruktora CMAS jest bardzo niebezpieczne,

Też pływam na skrzydle i nie ma w tym nic specjalnego :-p
Oczywistka prawo rynku weryfikuje takich instruktorów z każdej organizacji.

Slawekch 

Stopień: nuras
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-05-2010, 22:00   

arkac123 napisał/a:
- po trzecie, po kursach czy specjalizacjach, nie muszę pożyczać od znajomych opracowań z innych organizacji - na kursie nitroksowym w CMAS nie dostałam zupełnie żadnych materiałów, a jestem osobą, która lubi czytać

Ja co prawda większość kursów mam w PADI ale mam też w CMAS.
Kurs nitroxowy robiłem w CMAS i jestem z niego bardzo zadowolony. Dostałem również bardzo dobre materiały, ale to właśnie chyba była dobra wola i profesjonalizm instruktora a nie standardy.
Miałem nie pisać u kogo robiłem kurs, ale stwierdziłem że profesjonalistów trzeba chwalić. Instruktora CMAS Marcina Dąbrowskiego polecam z czystym sumieniem no i mam nadzieję że również przyczyni się do zmian w CMAS bo z tego co czytałem to jest w nowym zarządzie tej organizacji.

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-05-2010, 22:03   

kris_14_ss napisał/a:
Instruktorzy w celu podnoszenia swoich umiejetności (i tu nowe słowo-substytut) trenerskich (nie mylić z piłka nożną) moga uczesticzyc w różnych formach warsztatów

W nurkowaniu przyjęło się nazewnictwo:
instruktor - uczy nienurków aby stali się nurkami i/lub uczy nurków aby podnosili swoje kwalifikacje,
trener - uczy nurków aby stali się instruktorami

~BitPump

kris_14_ss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-05-2010, 22:04   

arkac123 napisał/a:
- a po czwarte, już bardziej osobiste, nie muszę więcej wysłuchiwać głupich docinków na temat PADI, typu "Ty wogóle wiesz, że można oddychać w parze z jednego automatu?? W PADI tego uczą???"

Powiem jak Forest G. dla mnie to głupie ...
Zjednej organizacji na drugą ... ja mam uprawnienia z jednej i z drugiej nurkuje z nurkami z różnych federacji i najważniejsza jest dobra zabawa :-)
Macie jeszcze jakies pomysły co do poprawy stanu rzeczy ???
Ostatnio zmieniony przez kris_14_ss 23-05-2010, 22:07, w całości zmieniany 1 raz  

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-05-2010, 23:37   

a z innej beczki: czy bedzie gdzies jakies info co kiedy i w jaki sposob ma zostac zmienione, czy po prostu pewnego dnia obudzimy sie w nowej rzeczywistosci?

kris_14_ss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-05-2010, 07:17   

Trwaja obecnie prace i maja byc opisywane aktualności na oficjalnej stronie.
Zobaczymy jak to wszystko będzie wyglądać :-)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 24-05-2010, 07:26   

kris_14_ss napisał/a:
Zobaczymy jak to wszystko będzie wyglądać

A jak miałoby? Beton jest nie do skruszenia. Pokręcą się w kółko, pokombinują i zostanie jak było. Można wymieniać imiennie, kto łamie wszelkie zasady, zdrowy rozsądek, etykę... Nic to nie daje. Nurek z 5-cioma nurami P-2? Czemu nie... W końcu M-3 uznał, że można i kto mu podskoczy. A jak podskoczy, zawsze można zbesztać w stylu:
Henry napisał/a:
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 24-05-2010, 07:26, w całości zmieniany 1 raz  

Staszex 

Stopień: łoo panie...
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 24-05-2010, 07:56   

......ale o czym dokładnie mówicie :??; w Polsce CMAS reprezentują 3 kompletnie inne organizacje:
Polski Związek Płetwonurkowania
Komisja Płetwonurkowania LOK.
Komisja Działalności Podwodnej PTTK
„Nie mieszajmy myślowo dwóch systemów walutowych. Nie bądźmy Pewexami.”

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu