Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
W jakiej organizacji kurs instruktorki
Autor Wiadomość
lkulos 

Stopień: DEEP+AOWD+EAN IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-05-2010, 13:46   W jakiej organizacji kurs instruktorki

jak w temacie

a dodatkowo gdzie sa najlepiej zrobione materialy dydaktyczne, marketing , gdzie sie nauczę dobrze uczyc :)

jakie są wymagania

Gdzie waro (u kogo prosze ew. na priv).
no i rownież jake sa koszty

jesli to pytanie kogos urazi to wybaczcie ale ciekaw poprosu jestem
Ostatnio zmieniony przez lkulos 25-05-2010, 13:47, w całości zmieniany 1 raz  

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-05-2010, 15:16   Tylko Kraken

PADI to po pierwsze bardzo precyzyjna metodyka. Podczas szkolenia które prowadzę w Krakenie każdy ma dużo czasu, żeby popracować nad metodyką zarówno prowadzenia wykładów i w ogóle uczenia teorii, potem nad metodyką zajęć basenowych a potem dużo ponurkować i poćwiczyć podczas nurkowań.
Ostatni kurs instruktorski to były na początku wykłady i baseny a potem tydzień nurkowania. Zakrzówek na, miejscu więc jest czas na siedzenie w wodzie. Jest też czas na nadrobie ewentualnych braków kandydata (jeżeli nie są zbyt duże). Takie szkolenie procentuje umiejętnościami własnymi instruktora ale po pierwsze umiejętnością uczenia nurków.

Wymagania wstępne to wyższy stopień uznanej organizacji nurkowej, badania lekarskie, zaliczony kurs reanimacji i pierwszej pomocy.

Film z poprzedniego kursu:
http://www.youtube.com/watch?v=ZklpAnMs7i4
Fotki z poprzedniego kursu:
http://www.kraken.pl/sgal...struktorski6794

Komplet materiałów szkoleniowych to:
Manula Instruktora
Przewodnik metodyczny do szkoleń
Encyklopedia Nurkowania
Tabele
Testy przygotowawcze.
Na temat podręczników dla kursantów można trochę poczytać tutaj:
http://kraken.pl/index.php?dzial=szkolenia
W opisach kursów są przykłady podręczników i filmów.

Kursy instruktorskie PADI to jedyne tak kompleksowe szkolenie. Połączenie metodyki, ilości nurkowań, materiałów szkoleniowych tworzy najlepszy na rynku program przygotowujący instruktorów do uczenia nurkowania. Oczywiście kurs jest wymagający i trwa długo ale to wybór każdego nurka.

Nie wiem jak masz daleko na Zakrzówek ale zapraszam na wspólnego nurka. Zobaczysz wtedy jak szkolimy i czy ten styl ci odpowiada.

Maciek "Szczęściarz" Curzydło
Course Director PADI
Instruktor PADI, CMAS, TDI, IANTD
601 823 005
maciek@kraken.pl

divers 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-05-2010, 15:17   

Wybór organizacji szkolącej nie jest kluczowy. Istotną sprawą jest sam instruktor. To on będzie ciebie uczył, a nie federacja nurkowa czy materiały szkoleniowe. Oczywiście te drugie też są ważne, ale moim zdaniem najważniejszy jest instruktor, jego doświadczenie i podejście do szkolenia.

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 25-05-2010, 15:51   

divers napisał/a:
Wybór organizacji szkolącej nie jest kluczowy.

No nie wiem - jeśli masz do porównywania organizację o z góry ustalonych standardach i organizację, gdzie instruktor przyszłego instruktora sam musi rzeżbić plan kursu i wszystko zależy od jego kompetencji (które mogą, ale nie muszą być wysokie) - a może też od nie koniecznie słusznej wyznawanej przez instruktora ideologii - to ja bym wybrał organizację standaryzowaną.

divers 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-05-2010, 15:54   

beroduar napisał/a:
organizację standaryzowaną

Zgadzam się, ponieważ tylko takie miałem na myśli...

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-05-2010, 15:58   kurs instruktorski

W mojej opinii należy najpierw wybrać organizację kierując się, możliwościami rynkowymi, ilością baz, metodyką, materiałami szkoleniowymi.
Po podjęciu decyzji co do organizacji poszukać Instruktora Trenera który będzie nam odpowiadał co do zawartości merytorycznej oraz stylu prowadzenia kursów instruktorskich.

leon 

Stopień: Instruktor SSI, TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-05-2010, 16:02   

kraken napisał/a:
Kursy instruktorskie PADI to jedyne tak kompleksowe szkolenie

Wszystko super, tylko ta cena za kurs. Kilkadziesiąt procent drożej niż w innych organizacjach.
Maciek mam prośbę: czy możesz napisać jaki jest teraz całkowity koszt kursu instruktorskiego OWSI, i jaki jest koszt rozszerzenia uprawnień o dodatkowe specjalizacje.

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 25-05-2010, 17:53   

kraken napisał/a:
W mojej opinii należy najpierw wybrać organizację kierując się, możliwościami rynkowymi, ilością baz, metodyką, materiałami szkoleniowymi.
Po podjęciu decyzji co do organizacji poszukać Instruktora Trenera który będzie nam odpowiadał co do zawartości merytorycznej oraz stylu prowadzenia kursów instruktorskich.

Masz rację Maćku dlatego właśnie dojrzałeś i zostałeś instruktorem IANTD.

PawelW 

Stopień: CCR/OC TMX IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-05-2010, 18:26   

Andrzej Minorczyk napisał/a:

został ???

Dauntless 

Stopień: SDI/TDI,IANTD,PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-05-2010, 18:37   

w PADI to chyba okolo 12 tys zl za OWSI

[ Dodano: 25-05-2010, 18:40 ]
znaczy sie z materialami,oplatami,parkingiem i noclegiem...

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 25-05-2010, 19:30   

PawelW napisał/a:
został ???

Tak zobacz na stronie pod literą "C" jak cuda.

Dauntless 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-05-2010, 19:39   

moze cuda bywają,wiec czemu sie podpisuje ze jest?:) to tak mozna?:))))

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 25-05-2010, 19:44   

Dauntless, wszystko można.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 25-05-2010, 20:01   

kraken napisał/a:

Jest też instruktorem TDI i KDP CMAS
Tak zobacz na stronie pod literą "C" jak cuda.

Wiesz co jest fajne w PADI? Uczą i wymagają od swoich instruktorów wzajemnej kultury i etyki. Jeżeli masz coś do Maćka, załatwcie to między sobą.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 25-05-2010, 20:03, w całości zmieniany 1 raz  

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 25-05-2010, 20:11   

jacekplacek,
jacekplacek napisał/a:
Jest też instruktorem TDI i KDP CMAS

Wiem.

jacekplacek napisał/a:
Wiesz co jest fajne w PADI?
tak wiem-obłuda służąca wyciągnięciu kasy.
jacekplacek napisał/a:
Jeżeli masz coś do Maćka, załatwcie to między sobą.
Dziękuję za radę. Ja oceniam słowa tulipany CD PADI. Mogę się nie zgadzać ze zdaniem innych? Czy może mam wszystkich klepać po tyłku jak Ty.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 25-05-2010, 20:47   

Ja oceniam słowa tulipany CD PADI. Mogę się nie zgadzać ze zdaniem innych?

Oczywiście - na tym polega dyskusja. To z czym się nie zgadzasz w wywodzie Maćka? Punkt po punkcie. Bez wycieczek osobistych. Napisz co jest nie zgodne z prawdą w Jego wypowiedzi i na jakiej podstawie tak uważasz.

Dauntless 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-05-2010, 20:50   

Czy może mam wszystkich klepać po tyłku jak Ty.

Swiete słowa Andrzej
JacekPlacek na temat etyki i kultury Instruktorow PADI to lepiej sie nie wypowiadac.Napatrzylem sie w Egipcie na ta "ETYKE I KULTURE" ze ooo...szczegolnie kladac nacisk na Etyke.
no chyba ze ktos jest "czopkiem" to mu to pasuje
Ostatnio zmieniony przez Dauntless 25-05-2010, 20:51, w całości zmieniany 1 raz  

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 25-05-2010, 20:53   

jacekplacek,
jacekplacek napisał/a:
To z czym się nie zgadzasz w wywodzie Maćka? Punkt po punkcie. Bez wycieczek osobistych. Napisz co jest nie zgodne z prawdą w Jego wypowiedzi i na jakiej podstawie tak uważasz

Adwokacie Krakena omówcie najpierw plan działania a później zabieraj głos w imieniu swojego klienta.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 25-05-2010, 21:02   

Adwokacie Krakena omówcie najpierw plan działania a później zabieraj głos w imieniu swojego klienta.

Maciek nie potrzebuje adwokatów a już mnie w tej roli - najmniej. To co masz do powiedzenia o kursach instruktorski PADI i jakie masz w tym doświadczenie? Bardzo chętnie przeczytam też wypowiedź BitPump`a - również CD(TDI) i instruktora PADI, DAN i paru innych :)

Bogen 

Stopień: instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-05-2010, 21:10   

jacekplacek napisał/a:
To co masz do powiedzenia o kursach instruktorski PADI i jakie masz w tym doświadczenie?

No właśnie ...
Zabawne choć jest to niemalże tradycją, że na temat kursów instruktorskich PADI najchętniej wypowiadają się Ci którzy w nich nie uczestniczyli.

Jednocześnie te same osoby nie potrafią krytycznie spojrzeć na swoje podwórko.

Bogen - instruktor PADI/IANTD

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu