Wysłany: 28-05-2010, 15:50
Tomasz Łach napisał/a:
Mimo ze posiadal stopien inst CMAS i na codzien szkoli w tej organizacji klubowiczow, jak tylko przyszlismy do niego z kumplem od razu zaproponowal Padi.
No pewnie bo na PADI wiecej zarobi i mniej sie napracuje
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 28-05-2010, 16:13
To może coś od siebie. Zaczynałem dawno temu w CMAS. Potem długo długo nic, aż wróciłem do nurkowania i stanąłem przed wyborem - gdzie się szkolić? KDP CMAS był tak oczywisty, jak słońce na niebie... Niestety, jakoś nie dorastało ani do moich oczekiwań ani wyobrażeń. Zaczęło się szukanie najlepszej, najpełniejszej oferty z jednoczesnym ukierunkowaniem na wysoki poziom bezpieczeństwa i wysoko postawioną poprzeczkę co do umiejętności. Po dość długiej analizie programów, docieraniu do standardów, porównywaniu ofert instruktorów(zarówno cena jak i opinia tzw. środowiska) padło na IANTD. Obecnie nie widzę lepszej oferty na rynku: czy to będą długie głębokie nurkowania na wrakach czy jaskiniach, czy OC, obiegi zamknięte czy półzamknięte - po prostu nie ma lepszej. I to nie tylko w kwestii programowej, ale i jak chodzi o poziom i osiągnięcia jej POLSKICH instruktorów: poczynając od pasji i przeprowadzonych eksploracji poprzez wprowadzenie na szeroką skalę nurkowania DIR/Hogarthian po tworzenie podręczników nurkowania(tych papierowych i elektronicznych - często oddawanych darmo dla dobra wszystkich nurków i własnej satysfakcji). Decydując się na kurs DM nie widziałem sensu innego wyboru jak IANTD. Podobnie jak nie widziałbym, gdybym kiedyś zdecydował się na kurs instruktorski. Wprawdzie nie oceniam tego pod kątem ew. możliwości zatrudnienia i etatowej pracy, nie mniej sądząc po czołowych(moim zdaniem i wg moich kryteriów oceny) instruktorach, rozszerzają oni swoją ofertę właśnie o IANTD. Tym bardziej, że wybierając dla siebie najlepszą z możliwych dróg, nie widzę powodu żeby to zmieniać i przekazywać coś co nie jest do końca zgodne z moim sumieniem i przekonaniem. A to, że nie ma krzykliwej reklamy w kolorowej prasie? Cóż, Rolls-Royce`a też się nie reklamuje
No pewnie bo na PADI wiecej zarobi i mniej sie napracuje
Piszmy w liczbie mnogiej, bo to bylo dwoch inst.
Wlasnie chyba o to chodzi w pracy, by przy jak najmniejszym nakladzie zyskac jak najlepszy efekt i jak najlepszy zarobek... no chyba ze cos pomylilem
Wezmy pod uwage fakt, ze potencjalny klient oprocz kosztow patrzy takze, na czas trwania kursu.
Ostatnio zmieniony przez Tomasz Łach 28-05-2010, 17:13, w całości zmieniany 1 raz
kraken, nie masz mnie za co przepraszać ja się nie kłócę a jedynie wymieniam poglądy.
Chyba tylko raz Cię "w Sparmanie" widziałem ale nigdy pod wodą więc nie oceniam Cię jako nurka a tym bardziej jako instruktora. Nie szukam także zaczepek pomimo że mi kiedyś na sekcie zaproponowałeś nocny kurs doskonałej pływalności. Moja niechęć i rozgoryczenie wynika tylko z obserwacji NIEKTÓRYCH nurków PADI oraz filmów instruktorskich. Ale wszystko opiszę.
kraken napisał/a:
Po pierwsze skąd więsz, że twój trener poświęcał ci więcej czasu. Nie byłeś u mnie na kursie
Nie porównałem mojego Trenera do Ciebie - nie widziałem Cie nawet pod wodą w realu.
kraken napisał/a:
Po prostu nie wiem kto cię szkolił.
Kursy techniczne(normoxic i trimix) oraz instruktora zrobiłem u T.Żabierka.
kraken napisał/a:
skąd więsz, że twój trener poświęcał ci więcej czasu.
Idąc na kurs instruktorski czy techniczny miałem swoje wyobrażenie i oczekiwanie.
Niestety szybko ono uległo zmianie. Było dużo więcej pracy niż zakładałem, dużo więcej teorii niż myślałem. Wielu znajomych po moich kursach mówiło że ta teoria mi się nie przyda ,że jest jej za dużo i że za tydzień nic nie będę pamiętał. Mylili się. Stałem się bardziej dojrzały, świadomy i otrzymałem więcej niż sobie mogłem wyobrazić.
Uważam (moje subiektywne zdanie) że 16 dni na kurs instruktorski to przesada chyba że robisz wszystkie specjalizacje i bierzesz na kurs instruktorski nie DM tylko AOWD(przesadziłem dla zobrazowania), możliwe że jest duża rozbieżność w umiejętnościach i z niektórymi musisz dużo więcej pracować.
kraken napisał/a:
Wiesz jak rozmawiasz z kimś kto wyszkolił więcej niż 1000 osób i on ci mówi to działa, tak uczą się szybciej, lepiej, bezpieczniej, to wiesz co słyszysz.
Zapomniałeś o jednej zasadniczej sprawie. Idąc do kogoś na kurs instruktorski (mówię o sobie) powielasz jego szkołę i ulepszasz to co wg Ciebie mógłbyś robić lepiej. Pomyśl jak kiepskiego trenera musiał mieć instruktor który potrzebował wyszkolić 1000 osób aby dojść do odpowiedniej metodyki. Zapomniałeś także o kursantach jeden jest po prostu dobry inny słaby. Nie ma reguły na szkolenie. Do każdego trzeba podchodzić personalnie. Jednego trzeba z jebać a inny się obrazi jeśli użyjesz w stosunku do niego ostrzejszego argumentu.
Nie robi na mnie wrażenia fakt że ktoś wyszkolił 1000 osób napiszę dlaczego.
Ktoś kto szkoli bardzo dużo wpada w rutynę. Ktoś kto wyszkolił 1000 osób zamienił hobby na intratny interes. Ktoś kto tyle szkoli po czasie będzie miał przesyt. Porównam to do polskiej ligi piłki nożnej. Panowie mający dwa razy dziennie treningi powinni być fantastyczni a są mierni mimo że biorą dobre pieniążki. Analogicznie jest ze szkoleniami. Na początku starasz się aby było wiadomo że jesteś dobry.Jak już jesteś dobry i robisz dużo kursów leci za tym kasa i wszystko się kręci. Następny etap to jedziesz na opinii dając z siebie minimum albo podpierasz się pracownikami,innymi instruktorami(to nie jest reguła). Kolejny krok to dewaluacja. Smutne ale prawdziwe. Nie ma wielu instruktorów na topie którzy szkolą bądź szkolili dużo. Nie da się także porównać instruktora zawodowego do instruktora hobbysty jeśli chodzi o ilość szkoleń/kursantów.
Należy tutaj zadać troszkę retoryczne pytanie Co znaczy dobrze wyszkolony Instruktor i kolejne co znaczy dobrze wyszkolony nurek na danym poziomie?
Twoje zdanie jest zapewne różne od innego CD PADI mimo że macie identyczne standardy.
kraken napisał/a:
Wracając do mojgo pytania ile dni u ilu instruktorów trenerów spędziłeś na kursach instruktorskich, że wiesz, że było dobrze.
U jednego dla którego nurkowanie jet pasją. To nie jest lizanie d upy a chłodna ocena jego pracy. Zdaje sobie sprawę że zawsze znajdzie się lepszy nawet od najlepszego.
Mój kurs instruktorski w IANTD trwał 7 dni.
W wodzie pierwszego dnia zostało zrobione stanowisko w toni. W odległości kilkunastu metrów od siebie zostały osadzone dwie opustówki z bojami. Na głębokości 8 metrów zostały połączone poręczówką(taka litera H ). Nie było widać dna. Całe szkolenie było w toni w zdłóż tej poręczówki,często bez maski. Robiliśmy po 2 i chyba raz 3 nurkowania dziennie a od ok18 do ok północy były wykłady które najpierw referował Żaba a później przyszli instruktorzy.
Było kilka ćwiczeń nad dnem. Mieliśmy do wyszkolenia 2 nurków którzy w wodzie byli"zieloni" ale mieli już jakieś kwity nurkowe. Strasznie ich męczyliśmy.
Było dużo pracy z której starałem się wynieść dla siebie jak najwięcej.
Może w innej organizacji dostałbym kolorowe książeczki czy też klęczenie na dnie. Ja wybrałem co innego.
Przede wszystkim Trenera który wie co mówi i robi a nie mówi i robi co wie ,Organizacje która jako pierwsza wprowadziła mieszaniny gazowe w nurkowaniu niezawodowym a także jako pierwsza opracowała programy techniczne. (pewnie to kontrowersyjne dla niektórych).
Nie reklamuje nikomu nikogo bo decyzja o wyborze organizacji i Trenera to złożony personalny proces.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 28-05-2010, 21:34 ]
Mam też certyfikaty w SSI, ITDA ,CMAS, robiłem AOWD w PADI ale do dziś instruktor nie dał mi certyfikatu. IANTD dało mi najwięcej.
[ Dodano: 28-05-2010, 21:40 ]
OWD-SSI Michał Księżopolski
P2-CMAS Romek Hłobaż
Suchy skafander i nitroks ITDA Romek Hłobaż
DAN Romek Hłobaż
Adv.Nitroks i DM Wojtek Potoczak
Normoxic , trimix i instruktor Tomek Żabierek
Wysłany: 28-05-2010, 23:58 gdzie kurs instruktorski
Dziękuję za tak szczegółowy opis. Było by super gdyby jeszcze parę osób opisało swoje kursy.
Mam tylko pytania dotyczące dwóch rzeczy. Ile prowadziłeś wykładów oraz gdzie prowadziłeś zajęcia basenowe (czy w wodzie kontrolowanej) z poziomu kursu Open Water IANTD
[ Dodano: 01-06-2010, 23:01 ]
Niesamowite, ktoś kończy najlepszy jego zdaniem kurs i nagle milknie słysząc dwa proste pytania.
Ile na kursie instruktorskim prowadził wykładów i gdzie prowadził ćwiczenia basenowe z poziomu kurs OWD na wodach basenowych czy basenopodobnych.
Dziwne, że kogoś dziwi że kurs instruktorski trwa 16 dni. To że sam robił kurs dużo krótszy nie znaczy, że na dłuższym kursie przyszły instruktor nie nauczy się dwa razy więcej.
W Krakenie mamy program 16 dniowy (14 dni kursu + 2 dni egzaminu) dlatego aby jak najlepiej przygotować do zawodu instruktora. Oczywiście zawsze są nurkowie którzy wybiorą szybsze kursy (nie chodzi mi o organizację tylko czas trwania; w PADI też można szybciej) ale ci co zdecydują się na cięższą pracę myślę, że nie żałują.
Ale tak naprawdę było by jednak ciekawie gdyby ktoś jeszcze opisał swój kurs instruktorski.
Judas, może opiszesz swój kurs instruktorski.
Na koniec dodam, że instruktorzy dzielą się na dobrych i złych, organizacje mają mniejsze znaczenie.
Wracając do tematu - dobry kurs instruktorski uczy przyszłego instruktora kolejnych faz poznawania umiejętności nurkowych. Takiego zestopniowania tych umiejętności aby nurek uczył się precyzyjnie, szybko i bezpiecznie. Dobrze szkolony nurek ma określone umiejętności kiedy ma 5-10, 20-30, 50, 100 i 300-500 nurkowań.
Ponieważ podstawowym kryterium jakości szkolenia są umiejętności widziane przez pryzmat ilości nurkowań.
Moim zdaniem każda większa organizacja ma pewne programy bardzo dobre ponieważ dzięki temu nurkowie się w niej szkolą. Po prostu uważam że PADI ma najlepsze programy rekreacyjne, TDI najlepsze doświadczenie w nurkowaniach głębokich w "oceanie", IANTD w nurkowaniach jaskiniowych. Jest to moje osobiste wrażenie wyrobione trochę na podstawie programów a trochę na podstawie poznanych osób.
Dlatego zapraszam na kursy OWD do PADI, Adv Trimix do TDI i zaawansowane wraki do IANTD; a wszystko w Krakenie
Jaskinie są piękne ale coś sobie muszę zostawić na emeryturę.
[ Dodano: 10-07-2010, 19:54 ]
Coś nam się dyskusja urwała jak przeszło do szczegółów. Koledzy pewnie jak to kursanci zapomnieli, że na swoim kursie instruktorskim mieli zajęcia z dmuchania maski na dnie basenu i potem we wspomnieniach opisywali tylko jak uczyli wszystkiego w toni.
Na pewno ich kurs był zgodny ze standardami a zajęcia na dnie basenu są częscią szkolenia IANTD - chodzi po prostu o to aby oswoić kursanta z ćwiczeniem.
Ale wracając do sprawy. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to w sierpniu prowadzę kurs instruktorski. Można przyjechać i zanurkować razem z nami. Przekonać się czego uczymy na dnie basenu, czego na platformie, czego w toni, co na przyrządy a kiedy pływami w toni w nocy.
Maciek "Szczęściarz" Curzydło
[ Dodano: 12-08-2010, 11:30 ]
Właśnie kończymy kurs instruktorski (11.08.2010) w Krakenie na Zakrzówku.
Za dwa dni egzamin. 7 kandydatów i jedna osoba robiąca połowę kursu czyli asystenta instruktora (taki Asystent Instruktor to najlepsze przygotowanie do kursu instruktorskiego).
Całość kursu to 16 dni.
11 dni kurs instruktora OWSI PADI
2 dni kurs Instruktora pierwszej pomocy EFR
1 dzień kurs instruktora nitroksu (trzeba mieć nitroks podstawowy)
2 dni egzamin.
Sporo teorii i metodyki, 3 baseny + 1 podczas egzaminu, 6 dni (popołudni) nurkowych + 1 nurkowanie podczas egzaminu, szlifowanie ratownictwa.
Każdy miał czas nadrobić wszystkie "braki" i złe przyzwyczajenia z ratownictwa, technik pływania, trymu a potem zobaczyć jak tych umiejętności poprawnie i precyzyjnie uczyć.
Egzamin zweryfikuje uczestników ale mam nadzieję, że tak jak najczęściej wszyscy dopuszczeni do egzaminu zaliczą egzamin a potem będą bezpiecznymi i dobrymi instruktorami, a po jakimś czasie również doświadczonymi.
Filmik z tamtego roku
http://www.youtube.com/watch?v=ZklpAnMs7i4
Muszę coś wrzucić z tego kursu ale widoczność była po powodzi mało filmowa 3-5 metrów
Kandydaci przychodzą z roku na rok lepiej przygotowany chociaż ciągle największą słabością jest słaba technika nurkowania w suchym skafandrze części kandydatów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko